Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Hepatit B hastaları askerlikten muaf olur mu?

beyzadegil

Merhaba arkadaşım nasıl alabildin mi bu durumda muafiyet benim de durumum hemen hemen aynı ve hatta dahada yüksek acaba sonuçları söyleye bilirsen sevinirim.

Merhaba arkadaşlar bende hepatit b hastasıyım en son güncel durum nedir benim
Ast:59
Alt:113
HbsAg:pozitif
HbeAg: Negatif

arkadaslar merhaba.ben kronık hepatıt b hastasıyım ve vıread ısımlı ılac kullanıyıorum.askerlıkten muaf olur muyum?sımdıden tsk...

Bende hepatit b taşıyıcısıyım 4 yıl oldu öğreneli 6 ayda bir kontrole gidiyoruz annemde hepatit b li ona biyopsi yaptılar bana gerek duymadılar.Biyopsi sonuçları temiz çıktı.Annemin... hepatitin kronik veya akut çeşitleri varmış.Hangisi olduğumu nasıl anlıyabilirim.

y@sin1

"Hepatit B (inaktif HBsAg taşıyıcısı ile), hepatit C (Anti-HCV (+), HCV-RNA (-)) ve serolojik olarak gösterilmiş kronikleşme özelliğindeki diğer hepatotrop virüslerin neden olduğu biyokimyasal bozukluk yapmamış hepatitler." muafiyet sağlamaz

Şunlar ise muafiyet sağlar:

Madde 52

"2. Hepatit B ve hepatit C virüsleri ile kronikleşme özelliğindeki diğer primer ve sekonder hepatotrop virüslerin neden olduğu serolojik olarak kanıtlanmış, biyokimyasal bozukluk yapmış (Hepatit C hastalarında ve histopatolojik olarak kronik hepatit B tanısı konmuş olanlardan biyopsi raporu ile başvuranlarda biyokimyasal bozukluk şartı aranmaz), histopatolojik olarak aktivitesi ileri derecede olmayan kronik hepatitler.
3. Altı aydan uzun sürdüğü kanıtlanmış; HBsAg (+), Anti-HBc Total (+), HBV DNA PCR (+), ALT'nin yüksek olduğu, yapılan karaciğer iğne biyopsisinde kronik hepatit saptanmayan hepatit B virüs enfeksiyonu.

D) 1. Sekel bırakarak iyileşmiş menenjit, meningo-ensefalit, ensefalit ve tüberküloz menenjit.
2. Hepatit B, hepatit C ve kronikleşme özelliğindeki diğer hepatotrop virüslerin neden olduğu, serolojik olarak kanıtlanmış, yeterli süreyle tedavi sonrası histopatolojik olarak ileri derecede aktivite ve/veya ileri derece fibrozis görülen kronik hepatitler (Erbaş ve erler için tedavi şartı aranmaz)."

Merabalar geçen hafta yeni bir kan tahlili yaptırdım.yeni sonuçlarım;
Anti HBe Pozitif
HbeAg Negatif
HbsAğ Pozitif
Hbv-Dna 1162
AST 18
ALT 14
Üstteki Test sonuçlarıma göre Kronik Hepait B inaktif Taşıyıcısı oldugumu söyledi.Doğrumu acaba..

Bunlar eski sonuçlarım HBV-DNA 506
https://i.hizliresim.com/9Drlj8.jpg

Arkadaşlar bu tahlil sonuçlarıma göre;
İnaktif Hepatit B taşıyıcısı- Kronik Hepatit B TSK mevzuata göre madde 52 A F2 Askerliğe Elverişlidir(Komando olamaz) raporu verdiler.

Hepatit b

Arkadaslar bnde hepatit b var askerlikten muaf olurmuyum

Yakın zamanda hepatit olup askerlik işlemi yapan arkadaşlar deneyimlerini yazarsa herkes için çok yararlı olur

Merhaba arkadaşlar. Yakın zamanda tecilli olan askerliğimi bozdurmak için askerlik şubeye gidecem. O zaman bu konuyla ilgili detaylı bir bilgilendirme yapacağım hepinize. Ben şimdi hastalıkla ilgili bir şeyler paylaşmak istiyorum. Ben ihmalkar davrandım, sizinde davranmamanız için. Buraya yazılanları okudum ve yalan yanlış bilgiler gördüm. O yüzden bu yazıyı yazıyorum.Gerçek olduğuna inanabilirsiniz, doktorlardan detaylı bilgi aldım. Lütfen yazdıklarımı okuyun.

Öncelikle sizde hep-b var ise beraber yaşadığınız insanları kesinlikle aşılatın. Aşı ücretsiz. Kimseye bulaştırmamaya özen gösterin, kan ve cinsel ilişki yoluyla bulaşıyor. Aids’ten 100 kat daha bulaşıcı ve virüs dış ortamda 1 hafta kadar canlı kalabiliyor. Aklınızda olsun, aşı önemli.hem de çok önemli.

Hepatit b hastalığı 2 şekilde oluyor. birincisi akut hep-b, diğeri kronikleşmiş hep-b. akut hep-b demek, virüsü bir yerden kapmışsınız, vücudunuz virüsle savaşmış, ve virüsü temizlemiş. akut hep-b kronikleşmez. vücudunuz virüsü yenemez ve virüs vücudunuzda 6 aydan fazla bir süre kalırsa işte o zaman kronikleşmiş hep-b adını alır. Kronikleşmiş hep-b’de genellikle virüs siz ölene dek vücudunuzda kalır, tamamen vücuttan atılmasıda söz konusudur. Ama bu oran düşüktür onu da belirtmek isterim. Mesela bu hastalığı kapıp, 4 sene sonra yenen 2 tane tanıdığımda var. Imkansız değil yani, tamamen vücudunuzun bağışıklık sistemine bağlı bi olay. Ama oranı düşük,tekrarlamakta fayda var. Biliyorum uzun bi yazı oluyor ama lütfen sonuna kadar okuyun,hastalığını bilmez iseniz, çok tehlikeli olabiliyor.

Kronikleşmiş hep-b’de iki şekilde olabiliyor. 1.si aktif(yani kronik) hep-b, diğeri inaktif(yani taşıyıcı) hep-b. taşıyıcı hep-b’de; ALT ve AST değerleriniz normal, HBV-DNA değeriniz negatif veya 0-2000 arası oluyor. 0-2000 arası tabi pozitif olarak geçiyor ama 2000’in altında ise sıkıntı yok, taşıyıcısınız. Bir nevi virüs uykuda gibi düşünün. Bu durumda doktornuz 6 ayda bir sizi kontrole çağıracaktır.Kesinlikle aksatmayın, sadece kan alacaklar, gidin kontrolünüzü yaptırın abi. Ben taşıyıcıyım bişey olmaz demeyin kesinlikle.HBV-DNA değeriniz artabilir mazallah.6 ayda bir kontrol.Çok zor bişey değil. Taşıyıcılar askere alınıyor bu arada:)

Gelelim aktif hep-b’ye Ben de bu gruba dahilim bu arada. Bu durumda ALT-AST değerleriniz genellikle normal(benimkisi normal, 25 ve 30 idi en son) ama HBV-DNA değeriniz yüksek oluyor(benimki 450 000 idi) Bu durumda ilaca başlanması için doktorunuz biyopsi yapıyo size. Biyopsi sonucunuza göre hapa başlıyorsunuz. Şunuda söyleyim eğer sağlık bakanlığının kriterlerini sağlamıyorsanız,sigorta hap ücretini karşılamıyor. Mesela ben kılpayı kriterleri sağlamıştım. Karaciğerimdeki iltihaplanma biraz daha az olmuş olsa idi sigorta karşılamayacaktı hapı. Tabi böyle bi durumda siz para verip hapı alabilirsiniz, ama hap 500-600 lira arasında ve 1 kutu 1 ay gidiyor. Aylık 500 lira yani. Bu bilgiyide vermiş olayım...

ÖNEMLİ NOT: Hepatit b çok yüksek ihtimalle belirti vermez. Herhangi bir şikayetiniz olmaz. Hatta siroz bile erken evrede belirti vermiyor. Bi yakınım hepatit b’ye bağlı siroz oldu, sonra siroz karaciğer kanserine çevirdi ve 2 sene önce karaciğer nakli olmak zorunda kaldı. Siroz ilerleyene kadar, hepatit b’ye bağlı siroz olduğunu bilmiyordu bile. Yani şunu demek istiyorum; hep-b olup olmadığını bilmiyorsanız askerlik öncesinde kesinlikle bakılmasını isteyin.hem hep-b hem de hep-c. hasta değilseniz zaten sorun yok. Taşıyıcı iseniz kontrolleriniz aksatmayın, aktif hasta iseniz haplarınızı ihmal etmeyin. Kontrol altınta tutulsun hastalık. Ilerlemesin. Karaciğer çok önemli organ, vücudun laboratuvarı, iyi bakalım ona...

Askerlik mevsuzuna gelelim. Bu forumdaki bütün yazıları okudum, aynı zamanda askerlik yönetmeliğinide okudum. Çıkardığım sonuç şu: Taşıyıcı hep-b iseniz askere alınıyorsunuz. Aktif hep-b iseniz yani HBV-DNA değeriniz yüksekse önce askeriye size 1 yıl erteleme veriyor. 1 sene sonra gidiyorsunuz, daha önce biyopsi yaptırmamışsanız biyopsi yapıyo askeriye size. Biyopsi sonucunda kronik yani aktif hep-b yazıyo ise muafsınız. Eğer benim gibi daha önceden zaten biyopsi olduysanız, sizi askeri heyete sokuyolar ve direkt olarak muaf oluyorsunuz. Bunca yazıdan benim anladığım bu.
Ama benim biyopsi raporum olmama rağmen ve raporda kronik hepatit b yazmasına rağmen yinede 1 sene erteleme alacağımı düşünüyorum. Askeriyenin işi belli olmaz bence önce erteleme verirler :)

Önümüzdeki ay tecil bozdurmak için askerlik şubeye gideceğim. Gider gitmez sonuçları gelip buraya yazarım.Takipte kalın...
Son kez söylüyorum daha da söylemem:) Beraber yaşadığınız insanlara hep-b aşısı yaptırmayı unutmayın, farkında olmadan bulaştırabilirsiniz, özel eşyalarınızı kimseye kullandırtmayın, kimseninkini de kullanmayın. Sağlıcakla kalın...

Demir. Hepatit varsa çürüktür dayımda gtmedi

Bulaşıcı hastalık varsa almıyolar

Devirmi değişti

Ailene önce kan testi yaptır vücut kendi aşıloyo önceden geçirmişse yok geçirmediyse 3 doz aşı olcaklar doktor söler

Pluvia Bu forumda yazılan yazılardan da anlayacağın üzere inaktif hepatit taşıyıcılarına askere elverişlidir demişler. Ayrıca yönetmeliklerde ilgili kısım şöyle :

2. Hepatit B (inaktif HBsAg taşıyıcısı ile), hepatit C (Anti-HCV (+), HCV-RNA (-)) ve serolojik olarak gösterilmiş kronikleşme özelliğindeki diğer hepatotrop virüslerin neden olduğu biyokimyasal bozukluk yapmamış hepatitler.

Bu kısma giren asker adayları askere alınırlar yazıyor. Yani karaciğerin yapısını bozmamış hepatitli hastalar askere alınıyorlar. Benim anladığım bu. Taşıyıcı Hep-B'si olupta askerden muaf olanlar varsa, onlarda bilgi verirlerse memnun olurum.

Şu durumlar muafiyet nedenidir:

madde 52:

2. Hepatit B ve hepatit C virüsleri ile kronikleşme özelliğindeki diğer primer ve sekonder hepatotrop virüslerin neden olduğu serolojik olarak kanıtlanmış, biyokimyasal bozukluk yapmış (Hepatit C hastalarında ve histopatolojik olarak kronik hepatit B tanısı konmuş olanlardan biyopsi raporu ile başvuranlarda biyokimyasal bozukluk şartı aranmaz), histopatolojik olarak aktivitesi ileri derecede olmayan kronik hepatitler.
3. Altı aydan uzun sürdüğü kanıtlanmış; HBsAg (+), Anti-HBc Total (+), HBV DNA PCR (+), ALT’nin yüksek olduğu, yapılan karaciğer iğne biyopsisinde kronik hepatit saptanmayan hepatit B virüs enfeksiyonu.

D) 1. Sekel bırakarak iyileşmiş menenjit, meningo-ensefalit, ensefalit ve tüberküloz menenjit.
2. Hepatit B, hepatit C ve kronikleşme özelliğindeki diğer hepatotrop virüslerin neden olduğu, serolojik olarak kanıtlanmış, yeterli süreyle tedavi sonrası histopatolojik olarak ileri derecede aktivite ve/veya ileri derece fibrozis görülen kronik hepatitler (Erbaş ve erler için tedavi şartı aranmaz).

Demir.

Hepatit B için aşısı var ama diğerleri için aşı duymadım ki c tipi çok dikkate alınmalı.

Son düzenleme:
arkadaşlar bu hepatit b yi googlede araştırdım. ciddi bir sonucu yok . yani ölümcül değil ufak tefek belirtileri var. neden bu kadar büyütmüşler onu anlamadım. bir tedaviside yok. ilaç iğne vs varda fayda edeceğini zannetmiyorum.

hepatit b olup bir sıkıntısını gören var mı ?

@_SEP_
Hepatit A ve B'nin aşısı mevcut. Hepatit A kronikleşmiyor. Hep-B ve C kronikleşiyor ve C'nin aşısı yok ama bulaşıcılığı daha düşük. Hepatitler arasında en tehlikelisi olan Hep-D. Ama bu Hep-B olmadan varlığını sürdüremiyor, Hep-D virüslerinin oluşması için hastanın Hep-B virüslerini taşıması gerekiyor yani. Ama kesinlikle en tehlikelisi Hep-D, diğer hepatitlerden daha kısa sürede siroza götürmesi gibi bir durum söz konusu. Bir insanın zaten tek başına,sadece Hep-D hastası olması mümkün değil ama eğer Hep-B hastasıysanız dahi Hep-D virüsünü taşıma ihtimaliniz düşük. En güzel tarafı orası zaten. Yakalanma olasılığınız oldukça düşük ama en tehlikelisi o.

@Suskun Mutsuz Umutlu

Ben aktif Hep-B hastasıyım, ilk olarak 2013 'de öğrendim hasta olduğumu. Tesadüfen bi kan testinde çıktı ve doktor dedi ki sende Hep-B var, bi enfeksiyon uzmanına ya da iç hastalıklarına git,baktır. 6 sene boyunca salladım, gitmedim doktora falan. İlk defa bi baktırayım diye geçen sene gittim. Kandaki virüs sayısı yükselmiş, tedaviye başlamak için hemen biyopsi yaptılar. Doktor o zaman demişti ki bana: iyi ki gelmişsin, bi 5-6 sene daha sallasaydın belki de siroz olarak gelecektin karşımıza. Daha da kötüsünü söyleyim size. Bir tanıdığımda Hep-B var ve adamın bundan haberi yok çünkü çoğu hastada belirti vermiyor bu sinsi hastalık. Hep-B virüslerinin vermiş olduğu zarardan dolayı siroz oluyor, sirozdan sonra da karaciğer kanseri. En sonunda karaciğer nakli olmak zorunda kalıyor.

Şimdi anladın mı hastalığın ciddi olup olmadığını. Hastalığın varlığından haberdar değilsen ve tedavisi için hiçbir şey yaptırmamışsan siroza, karaciğer yetmezliğine ve en sonunda kansere götürebilen ciddi bir hastalık Hep-B ve Hep-C.

Bakın ortama negatiflik pompalamak, insanların yok yere aklını kurcalamak gibi bir amacım falan yok, sadece bu konuda bilinçlendim ve benim yaptığım hatayı siz de yapmayın diye burada uzun uzun yazılar yazıyorum.

Sonuç olarak şöyle söyleyim:

Hep-B ve Hep-C sinsi iki hastalıktır. Çoğu insanda belirti vermez. Ben diyorum ki hastaneye gittiğinizde bi baktırın, kan alacaklar sadece. Bana bulaşmış olamaz demeyin ben de ilk hasta olduğumu öğrendiğimde ulan nerden bulaşmış bana demiştim. Hasta değilseniz zaten sorun yok ama eğer hastaysanız bazı ekstrem durumlar haricinde Hep-B ve Hep-C'nin tedavisiyle uzun yıllar yaşamınıza devam edebilirsiniz. İğne ve ilaç tedavisiyle hastalığı yavaşlatmak, durdurmak ve geriletmek gayet mümkün. Hatta oldukça düşük bir ihtimal ama Hep-B hastalığını tamamen vücuttan atmak da mümkün.

Son cümlelerim: Başınıza geldiğinde daha iyi anlıyorsunuz bu durumu, hiçbir hastalığı küçümsemeyin ama kesinlikle panikte yapmayın. Bilinçlenin, farkındalığı arttırın. Esen kalın...

Demir.

yok üstadım ben tüm samimiyetimle yazdım yazımı sizde samimiyetle cevap vermişsiniz sağolun. geçmiş olsun.

bi ara banada hepatit b dendi ama sonra tekrar kan alındı kontrol edildi hayır hepatit b yok dendi. bi arada alt ast değerlerim anormaldi. liomunlu su içerek salata yiyerek su içerek normale çevirdim gitti. Şimdi babam'a hepatit b teşhisi konmuş . kilosu var babamın alt ast değerleride anormal. babama demiş ki dr bu hepatit b sen başka bir hastalıkla ilgili iğne vurunduğun için kendini göstermiş meyadana çıkmış şimdilik ciddi bir sorun yok ama varlığı gözüküyor demiş. Burdan ne anlıcaz bilmiyorum. Babamın en önemli sorunu kilo vermesi kilo verirse alt ast düzelir hepatit i bilmiyorum.

Suskun Mutsuz Umutlu

Sizdeki Hep-B muhtemelen yalancıdır. Bazen oluyo öyle durumlar, benim bi arkadaşıma da size dediklerini demişlerdi. Bence tekrardan yine de bi test yaptırın, garanti olsun.

Babanızla ilgili olarak; '' Sen başka bir hastalıkla ilgili iğne vurunduğun için kendini göstermiş meydana çıkmış'' demiş ya doktor. Doktorun ne demek istediğini valla ben de anlamadım. Babanızı bi enfeksiyon uzmanına ya da gastroenteroloji uzmanına kesinlikle gösterin, durumu buraya yazdığınız gibi aynen anlatın. HBV-DNA değerine kesinlikle baktırın, eğer bu değer yüksekse düşürmek için ilaca başlarlar, ilaca başlamak için de önce biyopsi yaparlar. HBV-DNA'ya bazı doktorlar bakmıyor o yüzden söyledim. Eğer babanızın bu değerine bakmamışlar ise kesinlikle baktırın.

Her hangi bir sebebten hastahanelere gitmek durumunda kalan arkadaşlarımızın, zaten tam kan sayımı dr lerce istenir aklınıza not edip hepatitede bakılmasını isteyebilirsiniz.

Son düzenleme:
ado330

Evet muaf ettiler, yakın zamanda sonuçlandı.

Merak eden arkadaşlara da durumu kısaca açıklayayım, burada dursun bu yazı, herkes faydalansın.

Öncelikle Hep-b taşıyıcılarında yani inaktiflerde askerliğe alımla ilgili bi bilgim yok ama muhtemelen alınıyorlar.

Benim durumumu daha önceden belirmiştim zaten ama tekrarlayayım, ben aktif hep-b hastasıyım. Zaten geçen sene askerlikle ilgili işlemlere başlamadan evvel biyopsi yapmışlardı bana. Biyopsi raporunun sonucu şöyleydi:

TANI: KRONİK HEPATİT, İSHAK HİSTOLOJİK AKTİVİTE İNDEKSİ Derece: 5(2+0+1+2) 5/18, Evre: 2/6

Heyete girmeden önce ultrason, kan değerleri ve biyopsi raporunu vermiştim zaten. En son kan değerleri ise şöyleydi:

BUN: 13
AST: 23
ALP: 89
GGT:16
ALT: 20
AFP: 1.07
Protein, albumin, bilirubin, sodyum ve potasyum değerleride normaldi.

HBV-DNA(KANTİTATİF): 6399
Kopya sayısı HBV-DNA: 52535

Bu değerlerlerle muaf ettiler beni. Umarım açıklayıcı olmuştur.

Son olarak bu işlemlerin, beni ne kadar uğraştırdığını da söyleyeyim, merak edenler vardır belki.

HBV-DNA sonucunun laboratuvardan çıkması biraz uzun sürüyo. Normalde bulunduğum şehirde, pandemiden önce 1 haftada falan çıkıyordu. Bu sefer galiba laboratuvar biraz yoğundu, 20 gün falan bekledim sonuç için. Sonra ultrason, kan değerleri ve biyopsi sonucunu verdim ilgili birime. Heyet toplanma tarihini biz sana bildiririz dediler ve yaklaşık 10-15 gün sonra aradılar. Gün verdiler ve sabah 09:00'da hastanede ol dediler.

Raporlarınız ve kan sonuçlarınız zaten onlarda olduğu için ben sabah dokuzda hastaneye gittim ve beklemeye başladım. Benimle beraber 25-30 kişi daha heyete girecekti. Beşer-altışar gruplar halinde isim okudular, ismi okunanlar sıraya girdi ve bizi tek tek heyet odasına aldılar. 2-3 tane hastalıkla ilgili soru sordular, ilaç kullanıyomusun, ailende başka hepatit hastası varmı vs. 2 dk falan sürdü bu sorular. Sonra dışarı çıktım, 45 dk sonra falan tekrar ismim okundu ve içeri girdim. Askerliğe elverişli olup olmadığımı bi memur kağıda bakıp okudu, parmak bastım ve bi tane belge verdiler. O belgeyi de askerlik şubesine götürdüm ve askerlikle ilişiğim kesilmiş oldu. Saat 09:00'da hastanedeydim ve 11:00'da hastaneden çıktım. Çok uzamadı yani, ben daha uzun sürer diye düşünüyordum.

Evet umarım faydalı olmuştur bu yazı. Biraz uzattıysam kusura bakmayın. Sorusu olan varsa sorabilir. Yanıtlamaya çalışırım. Kendinize iyi bakın.

2021 yılında hepatit b varlığını bilerek hastaneye sevk ettirdim kendimi saglik ocagından. 2 sene arkaya arkaya alt ast deger yuksekliginden erteleme verildi. Kronik hepatit b varligi biliniyor ancak kesin tanı için biopsi istediler. Biopsi olmadan asla rapor alamazsınız. Biopsi denilen olayda girdisi ciktisi 5 dakika sürdü. Patoloji raporu 1 ayda falan cikti kronik hepatit b oldugu belirtildi. Enfeksiyon ve gastro doktoru 52 D2 den elverisli değildir raporu verdi. Kurulada gecen gun ciktim onaylandı. Varligini biliyosaniz gidin biopsinizi olun 3 sene git gel uğraşmayın. Hem ilaca baslamaniz gerek ilerlemeden. Biopsi olmadan ilac verilmiyor. Herkes bisey yazmis yok siroz olmadan verilmiyor falan filan. Beyler kronik hepatit b varsa gitmiyorsunuz. Ne gidip başkasını riske atma lüksünüz var ne de kendi sağlığınızı orda bitirmeye. Gidin tedavinize başlayın. Kontrol altinda tutabileceginiz ve normal yasam surenizde bir etkisi olmayan bir hastalık icin ilerlemesini beklemeyin. Sirozdan zor dönersiniz ama siroz olmamak sizin elinizde.

Üst Alt