Merhaba arkadaşlar. Yakın zamanda tecilli olan askerliğimi bozdurmak için askerlik şubeye gidecem. O zaman bu konuyla ilgili detaylı bir bilgilendirme yapacağım hepinize. Ben şimdi hastalıkla ilgili bir şeyler paylaşmak istiyorum. Ben ihmalkar davrandım, sizinde davranmamanız için. Buraya yazılanları okudum ve yalan yanlış bilgiler gördüm. O yüzden bu yazıyı yazıyorum.Gerçek olduğuna inanabilirsiniz, doktorlardan detaylı bilgi aldım. Lütfen yazdıklarımı okuyun.
Öncelikle sizde hep-b var ise beraber yaşadığınız insanları kesinlikle aşılatın. Aşı ücretsiz. Kimseye bulaştırmamaya özen gösterin, kan ve cinsel ilişki yoluyla bulaşıyor. Aidsten 100 kat daha bulaşıcı ve virüs dış ortamda 1 hafta kadar canlı kalabiliyor. Aklınızda olsun, aşı önemli.hem de çok önemli.
Hepatit b hastalığı 2 şekilde oluyor. birincisi akut hep-b, diğeri kronikleşmiş hep-b. akut hep-b demek, virüsü bir yerden kapmışsınız, vücudunuz virüsle savaşmış, ve virüsü temizlemiş. akut hep-b kronikleşmez. vücudunuz virüsü yenemez ve virüs vücudunuzda 6 aydan fazla bir süre kalırsa işte o zaman kronikleşmiş hep-b adını alır. Kronikleşmiş hep-bde genellikle virüs siz ölene dek vücudunuzda kalır, tamamen vücuttan atılmasıda söz konusudur. Ama bu oran düşüktür onu da belirtmek isterim. Mesela bu hastalığı kapıp, 4 sene sonra yenen 2 tane tanıdığımda var. Imkansız değil yani, tamamen vücudunuzun bağışıklık sistemine bağlı bi olay. Ama oranı düşük,tekrarlamakta fayda var. Biliyorum uzun bi yazı oluyor ama lütfen sonuna kadar okuyun,hastalığını bilmez iseniz, çok tehlikeli olabiliyor.
Kronikleşmiş hep-bde iki şekilde olabiliyor. 1.si aktif(yani kronik) hep-b, diğeri inaktif(yani taşıyıcı) hep-b. taşıyıcı hep-bde; ALT ve AST değerleriniz normal, HBV-DNA değeriniz negatif veya 0-2000 arası oluyor. 0-2000 arası tabi pozitif olarak geçiyor ama 2000in altında ise sıkıntı yok, taşıyıcısınız. Bir nevi virüs uykuda gibi düşünün. Bu durumda doktornuz 6 ayda bir sizi kontrole çağıracaktır.Kesinlikle aksatmayın, sadece kan alacaklar, gidin kontrolünüzü yaptırın abi. Ben taşıyıcıyım bişey olmaz demeyin kesinlikle.HBV-DNA değeriniz artabilir mazallah.6 ayda bir kontrol.Çok zor bişey değil. Taşıyıcılar askere alınıyor bu arada
Gelelim aktif hep-bye Ben de bu gruba dahilim bu arada. Bu durumda ALT-AST değerleriniz genellikle normal(benimkisi normal, 25 ve 30 idi en son) ama HBV-DNA değeriniz yüksek oluyor(benimki 450 000 idi) Bu durumda ilaca başlanması için doktorunuz biyopsi yapıyo size. Biyopsi sonucunuza göre hapa başlıyorsunuz. Şunuda söyleyim eğer sağlık bakanlığının kriterlerini sağlamıyorsanız,sigorta hap ücretini karşılamıyor. Mesela ben kılpayı kriterleri sağlamıştım. Karaciğerimdeki iltihaplanma biraz daha az olmuş olsa idi sigorta karşılamayacaktı hapı. Tabi böyle bi durumda siz para verip hapı alabilirsiniz, ama hap 500-600 lira arasında ve 1 kutu 1 ay gidiyor. Aylık 500 lira yani. Bu bilgiyide vermiş olayım...
ÖNEMLİ NOT: Hepatit b çok yüksek ihtimalle belirti vermez. Herhangi bir şikayetiniz olmaz. Hatta siroz bile erken evrede belirti vermiyor. Bi yakınım hepatit bye bağlı siroz oldu, sonra siroz karaciğer kanserine çevirdi ve 2 sene önce karaciğer nakli olmak zorunda kaldı. Siroz ilerleyene kadar, hepatit bye bağlı siroz olduğunu bilmiyordu bile. Yani şunu demek istiyorum; hep-b olup olmadığını bilmiyorsanız askerlik öncesinde kesinlikle bakılmasını isteyin.hem hep-b hem de hep-c. hasta değilseniz zaten sorun yok. Taşıyıcı iseniz kontrolleriniz aksatmayın, aktif hasta iseniz haplarınızı ihmal etmeyin. Kontrol altınta tutulsun hastalık. Ilerlemesin. Karaciğer çok önemli organ, vücudun laboratuvarı, iyi bakalım ona...
Askerlik mevsuzuna gelelim. Bu forumdaki bütün yazıları okudum, aynı zamanda askerlik yönetmeliğinide okudum. Çıkardığım sonuç şu: Taşıyıcı hep-b iseniz askere alınıyorsunuz. Aktif hep-b iseniz yani HBV-DNA değeriniz yüksekse önce askeriye size 1 yıl erteleme veriyor. 1 sene sonra gidiyorsunuz, daha önce biyopsi yaptırmamışsanız biyopsi yapıyo askeriye size. Biyopsi sonucunda kronik yani aktif hep-b yazıyo ise muafsınız. Eğer benim gibi daha önceden zaten biyopsi olduysanız, sizi askeri heyete sokuyolar ve direkt olarak muaf oluyorsunuz. Bunca yazıdan benim anladığım bu.
Ama benim biyopsi raporum olmama rağmen ve raporda kronik hepatit b yazmasına rağmen yinede 1 sene erteleme alacağımı düşünüyorum. Askeriyenin işi belli olmaz bence önce erteleme verirler
Önümüzdeki ay tecil bozdurmak için askerlik şubeye gideceğim. Gider gitmez sonuçları gelip buraya yazarım.Takipte kalın...
Son kez söylüyorum daha da söylemem
Beraber yaşadığınız insanlara hep-b aşısı yaptırmayı unutmayın, farkında olmadan bulaştırabilirsiniz, özel eşyalarınızı kimseye kullandırtmayın, kimseninkini de kullanmayın. Sağlıcakla kalın...