İki haftalık 'tembellik'
ve 'yorgunluğum'dan, bir haftalık 'bağlantı problemim'den sonra yine döndüm kürkçü dükkanına..
Aslında niyetim polemik yaratmak falan değil.. Kafama takılan bazı şeylerin cevabını arıyorum sadece.. Bu nedenle bazen maddeledim soruları..
Ayrıca, buradaki yazılarım ve sorularım sanki Elif'e yöneltilmiş gibi görünse de okuyan tüm arkadaşlara sorulmuş sorulardır. İsterlerse onlar da katılabilirler.
tarelif' Alıntı:
Ben şu koşullarda,Türkiye’de bir çocğun eğitim alabileceğine inanmıyorum.
"Şu koşullar"ı tartışmıyoruz ki burada
Daha henüz oraya gelemedik.. :twisted: Bak
daha önce de demişim..
"… olması gerekenler"den bahsetmeyi bitirip "olanlardan bahsetmeye" başlamaya gelemedim..
Bu gidişle hiç de gelemeyeceğim anlaşılan..
tarelif' Alıntı:
Okullar (ki adı bile bizim değil bu kelimenin)
Du biraz..
1- Okulun adı 'mektep', üniversitenin adı 'medrese' olduğunda çok mu 'bizim' oluyorlar sanki? Ya da senin sıkça kullandığın Arapça kökenli kelime ve tamlamalar çok mu 'bizim'?
2- Yüzyıllardır hemen her alanda benimsediğimiz
kopyala/yapıştır felsefesinin uyuşukluğu ile parmağımızı kımıldatamıyoruz. :evil: Bir de bahanemiz var: "Amerika'yı ikinci kere keşfetmeyelim!" O sözü bile temel felsefesini anlamadan kopyalayıp yapıştırtırmışız! Reklamdaki gibi "Dizayn bu! Yapmışşşş!"
3- De bakayım! Yaşadığımız topraklarda, hatta senin o ilim irfan ışığıyla bezenen âlimlerinin, düşünürlerinin bulunduğu tüm coğrafyada, onların da katıldığı "bizim" olan/diyebilecekleri ne var? :?: Tüm dünyanın, tüm insanların kullandığı, yararlandığı, yaşam kalitesini yükselten; 'elektrik' gibi, 'bilgisayar' gibi, 'motorlu-motorsuz tüm ulaşım araçları' gibi, tıp araçları ve ilaçlar gibi, ve bu alanlarda 'bizim' diyerek altına imza atabileceğimiz kaç parça keşif/buluş/icat var?
Vardır mutlaka 3-5 parça bişey.. Aranırsa bulunur.. Ama karşılaştırması yapılırsa; bir 'fil' ile bir 'fare' oranı çıkar mı ortaya?
tarelif' Alıntı:
eğitim değil öğütüm yuvaları…İstenen bilgiyi alma yeri değil,robot üretme,yarış atı yetiştirme,yetenekleri köreltme yerleri…
Hadi, "bu kurumlar gereksizdir, kapatılmalıdır" de de, ben de tartışmak için zaman harcamaktan vazgeçeyim. :evil: Bu kurumları düzeltmek için çaba harcamak mıdır çözüm, yoksa tamamen kapısına kilit vurmak mıdır?
tarelif' Alıntı:
Benim dediğim eğitim illa okulda mı olur?Hala daha düşünceleriyle,teorileriyle yaşadığımız bilim adamları,alimler,düşünürler hep okullarda mı ilim,irfan ışığıyla mı bezendiler.Tabii ki hayır.Kimi daha küçücükken babası ya da annesi tarafından eğitilmeye başlamış.
Bunun cevabını sitedeki öğretmen arkadaşlara bırakayım, ama benim de ekleyeceğim bir iki ufak şey var:
1- Son
köşe yazımda şunları yazmıştım:
…
Hani, ilkokulda öğretilir ya.. "Aile, toplumun en küçük birimidir.." diye.. Hah.. İşte belli yaşa kadar aileler insanın beynini biçimlendirir, diğer bir ifadeyle formatlar. Daha sonra okul yapar bu işi.. Sonra -erkeklerde- askerlik, iş, -Türkiye'de yeterince olmayan ancak olması şart olan- Demokratik Kitle Örgütleri (DKÖ) falan ve buralardaki arkadaşlar, ağabeyler, ablalar, kardeşler yani "yaşayan reel çevre" bu görevi devralır..
Bir de yıllar, yüzyıllar hatta bin yıllar öncesinde yaşamış; düşüncelerinden, görüşlerinden, buluşlarından, eserlerinden yararlandığımız "ata"lar var.. Bunlara da "bizden önce geçenler" derim ben kısaca..
Son olarak da; günümüz teknolojisiyle oluşan, bilgisayar + internet olgusunun yarattığı forumlar, haber grupları, chat vb. ortamlarda hayat bulan "sanal çevre" var ki özellikle engelliler için epeyce önemli..
Yani insanı insan yapan çevresidir, içinde yaşadığı toplumdur. …
Gördüğün gibi sadece "okul" yok olayın içinde. Ama şart! Nasıl hastalar hastaneye gider, şeker, ancak fabrikada üretilebilirse; gerçek anlamda eğitim-öğretim için "okul" şarttır! (Olumsuz örnekler seni yanıltmasın! Sakın "sui misali emsal edinme!
)
tarelif' Alıntı:
Benim ilim ,irfan sahibi donanımlı,dahi annem ve babam olsaydı okula gitmezdimki.Dışardan verirdim sınavları,geri kalan vakitlerde bilgilerimi pekiştirecek çalışmalarda bulunurdum. Güzaf şeylerle vakit kaybetmemiş olurdum.
1- O zaman pek çok şey eksik kalırdı! Çünkü; okul, eğitim-öğretim konusunda profesyonel olarak yetişmiş kişilerin (öğretmenlerin) görev aldığı bir kurumdur! Hiçbir anne-baba okulun yerini tutamaz.. Çünkü; "pedagoji formasyonu" diye bişey var. Yalnız öğretmenlerde vardır bu. Ana-babada yoktur!
2- Okulda aynı zamanda diğer öğrenci arkadaşların bulunduğu reel bir topluluk var. Farkında olmadan onlardan da çok şey öğrenir insan.. Evde var mı böyle bir şey? :?
Yani sonuçta okulun yerini ev TU-TA-MAAAAAZ!!!
tarelif' Alıntı:
Yani, kişi bir diploma alınca mı eğitimli oluyor?Üniversite mezunu diploması da var,ama işiyle alakası bile yok ya da adab-ı muaşeretten,bu mu eğitimli.Hemfikir olmadığımız nokta bu.
Hayır.. Ben aslında
"kaliteli eğitim"den söz ediyorum. Yazması/okuması uzun oluyor diye ilk kelimeyi es geçiyorum.
"Dinleyenin söyleyenden arif olması gerekir"miş. Senin adın arif değil mi?
tarelif' Alıntı:
O zaman her nefret edilen şeylerin,Allah’a isyan olması gerekirdi.Sen kimseden nefret etmez misin?O kişiyi yaradan da Allah olduğuna göre isyan mı etmiş olacaksın.
1- Bunları o arkadaşlarla tartış bir de! Bak burada bile "sakatlığım bana bir ödüldür" diyen arkadaşlar var.. İnsan "ödül"den nefret eder mi hiç? :shock:
2- Yunus Emre sakın duymasın seni!
Hani "Yaradılanı severim Yaradandan ötürü" demiş de..
3- O soruyu bana hiç sorma.. Çünkü;
a- Konumuz 'kişilerden nefret' değil..
b- Kişilerle olumsuz anlamda uğraşmam hiç.. Çok çok "bir düzen (sistem) yaratmıştır onu, yine bir düzen kaldıracaktır ortadan" derim.
tarelif' Alıntı:
tarelif' Alıntı:
bu heriflerin ortak paydası beyin gyrus’larının(cevizdeki girinti çıkıntıları düşünün), topografilerinin ve IQ’larının birbirine yakın olmasıydı.
baben' Alıntı:
Burada "herif" kelimesini kullanmanı hiç yakıştıramadım sana..
Bari sen yapma sen eski çınar değil misin?
Kelimelerin köklerine,hikayelerine,mazilerine bir bak istersen.Senin düşündüğün anlamda herif kelimesini ben de yakıştıramam kendime,ama benim burada kullandığım anlamı,cidden anlamak için bir araştırsaydın,burada böyle bir ibare kullanmazdın.
Uzatmaya değmez ama.. Bikaç şey söyleyeyim bu konuda da..
1- Anlamadığımı ve araştırmadığımı nereden çıkardın? :shock:
Bak TDK ne demiş:
herif
isim, mecaz Arapça §ar³f
1 . Güven vermeyen, aşağı görülen, bayağı kimse:
"İki herif zavallıya abanıyorlar."- A. Rasim.
2 . teklifsiz konuşmada Adam:
"Herifin etrafına daha trenden inerken üşüştük."- N. Hikmet.
3 . teklifsiz konuşmada Evin erkeği.
2- Mesene'de konuşmuyoruz..
Kamuya açık biyer burası. Sadece ikimiz yokuz yani.. Herkesin arkasından da "yanlış anladıııın.. Ben aslında şu anlamda demek istemiştim" diye elimizde sözlük koşturamayacağımıza göre.. Biraz daha dikkatli olmalıyız, diye düşünüyorum..
tarelif' Alıntı:
Kuşaklar boyu oluşan genetik yapılanma zekayı etkilemez ki. IQ tavan yapmış bir anne babanın çocuğununda IQ’sunun tavan yapması beklenemez. Konumuz bu değildi,yine konuyu dağıttım.Genler algılama,hafıza,kavrama,mantık,iletişim gibi kısımlarda etkili…Dediğin gibi çevresel şartlar(aile,arkadaşlar,aldığı öğütüm pardon eğitim) da etkili;buna dair ikizlerde yapılan deneylerle bunun varlığı kanıtlanmıştır.
:shock: Nereden çıktı o? "Zekâ"nın başı kel mi ki? Her bi şey etkileniyor da genetik yapılanmadan 'zekâ' nasıl oluyor da etkilenmiyor? Hani ayrıntılı bilmediğim için soruyorum.. Bunun deneyini yapmak olası mı? Hadi:
1- Mavi gözlü böcüklerle yeşil gözlü böcükler arasında yapacağın deneyde birkaç kuşağı gözlem altına alıp sonuca ulaşabilirsin. Ama insan ve zekâ konusunda böyle bir şansımız var mı? Yok..
2- 'Genetik' dediğin şey sadece 'ana-baba ve çocuk' arasında gelişen bir olay değil ki.. Milyonlarca yıllık kuşaklar söz konusu.. Bir de her kuşakta -senin deyiminle- "IQ’su tavan yapmış" elemanları çiftleştiremeyeceğimize göre neyin deneyini nasıl yapıyoruz, nasıl kanıtlıyoruz ben anlayamadım valla. :shock:
tarelif' Alıntı:
Bu kişiler ilkokula gitmişler mi, bilmiyorum.Gitmemiş olabilirler de...
E pes yani.. :shock: Stephen Hawking'i de ilkokula göndermedin ya.. Ne diyim artık.. Adam ultra profesör dalında ya hu..
tarelif' Alıntı:
..Amerika’nın Irak’a olan tutumu,Bush eğitimli,donanımlı değil mi,ama hangi konuda,buna bakmak gerek.
Sen ben sevmesek de onun da var bir donanımı.. Ahan da OLUMSUZ DONANIMa bir örnek daha! :twisted: Nefretini salaklığa dönüştürmüş bu da!
Ne diyelim buna şimdi? Uyuşuk desen uyuşuk değil.. Pasif desen pasif değil.. Olumsuz Dinamik'i de sen yakıştıramıyorsun. Ya da ne?
serifee' Alıntı:
bu kadar üşenmeden,uzun satırları nasıl yazabildiniz yaa :shock: yoksa sizde benim gibi copyala yapıştırmı yapıyosunuz
Şerife sana bir taktik: Yazıdan birkaç kelimeyi seç/kopyala, google'a yapıştır arat. Tıpkısının aynısı başka bir sitede çıkarsa dediğin gibi kopyala/yapıştır yapılmıştır. Yoksa diil..