Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitemiyor olmayı kafama takmaya başladım!?

Mehmet Akşit

Siz kulak dokturumusunuz?

Kusura bakmayin , kagitlarimi herseyi isitme cahizi dükkani aldi.

3 haftaligina türkiyeye tatile gelmistim. Herseyi yarida biraktim.

Haftaya tekrardan baslayacagiz. Doktor bana Cochlear Implant icin hastaneye kagit verdi. Hastaneye gidip orda gerekli muaneyi ve ameliyati olamliyim.

Ama ben benim durumumda olan insanlarin görüslerini almadan bu ameliyati olmak istemiyorum.

13 yasima kadar cook iyi duydum , sonradan zamanla kötülesmeye basladi.. Ama yinede TAM sagir degilim.. Doktora göre yüksek frekanslari hic duymuyorum.

Ve dogrudur , bazi sesleri unutmus olabilirim.. Konusmaya gelince baya iyi konusuyorum ama millet sessiz konusmamdan sikayetci. Sesimi duyup duymadigimi bilmiyorum. Son 3 hafta isitme cihazi takdim , sesimide duydum ve insanlar konusmamda iyilesme oldugunu söylediler.

Audiometri kagidini elime gecirirsem en kisa zamanda burada paylasacagim.

Bu arada aklimda bir soru var.. Biz iyi duymayanlar psikolojik olarak da sorunlar yasiyoruz. Mesela bir mucize olsa ve iyi aniden iyi duysam , birseyleri anlarmiyim anlamazmiyim diye kendime güvenemiyorum..

Bu Cochlear Implant cihazi ile herseyi duyacakmiyim ? Sonrasi kendime güven meselesi mi olmalidir ?

Mesela masaya hafifce vursam tik tik tik sesi cok net birsekilde duyacakmiyim ? Sesler beynimde netlesecek mi yoksa karmasik, anlamsiz ve nereden geldigi belli olmayan birsey mi olacak ? Eger öyle olacaksa bu beni cok korkutuyor. Cünkü isitme cihazinin yaptigi tek sey bu.. Sabahtan aksama kadar beynimi patlatip duruyor.. Bu durumda insan hep sessiz ortamda durmayi ya da isitme cihazini cikarip atmayi istiyor..

Fulya83

Isitme cihazi Duyuyoruz hemde cok sesli oluyor. Mesela kulakligi taksam ve masaya cok hafifce vursam cok net bir sekilde duyarim , ama evde iki tane kusum var onlarin sesini duymam. Bunun sebebi yüksek frekansli sesleri duyacak sinir ya da tüy artik nedersen onlardan kalmamis.. Düsük frekanslari duyuyorum.. Isitme cihazi bana sadece SES yükseltme olarak yardimci olabiliyor. Belki kalin sesli erkeklerin seslerini iyi duyar ve kalin sesli harfler ve kelimeleri iyi anlayabilirim ama ince sesler gercekten zor.

Bu nedenle isitme cihazini takmak yersiz.. Bir kadin düsün bize konusuyor ve kurdugu cümlede bazi kelimeler bogazinda düsük frekansli bazilari yüksek frekansli cikiyor ve bu bana kadin bir konusuyor bir susuyor gibi geliyor. Bunlar kelimeler icinde gecerli.

Örnegin birisi bana "Animasyon" diye bir kelime söylese. Benim duyacagim sey "Anmayon".. Eh sansin varsa bunun animasyon oldugunu tahmin edebilirsin öylece anlamis olursun ama cogunlukca anlamsiz oluyor..

@Finally

KBB doktoru değilim, odyoloğum. Bu sitede koklear implant hakkında bazı yazılar yazdım. https://www.engelliler.biz/forum/koklear-implant/ adresinden ulaşabilirsin. Ama senin durumuna özel bilgi verebilmem için işitme testini görmem gerekiyor. Test sonuçlarını cihaz firmasına vermekle iyi etmemişin. Çok istiyorlarsa fotokopilerini verseydin keşke. Ya da fotokopileri sen alsaydın.

Koklear implant sonucu hakkında kabaca şunu söyleyebilirim: İşitme eşikleri genellikle 300 - 7000 Hz aralığında 25-35 dB'e kadar gelir. Yani normal işitme seviyesinin alt sınırına ulaşır. Bir süre işitme eğitimi aldıktan sonra konuşmaları anlamada belirgin bir düzelme olur. Bu düzelme birkaç yıl devam eder. Ama işitme seviyesi, konuşmayı anlama oranı ve düzelme süresi kişiden kişiye değişir. Bu değerler önceden öngörülemiyor.

Odyogramını ulaştırabilirsen daha rahat yorum yapabilirim.

Mehmet Akşit

Nasil yani bir insan karsimda konusurken onun sesini ancak kulagima fisildiyor gibi mi duyacagim? 25 - 35 db ye takildim.. Cok kisik sesli mi duyacagiz ? Araba 20 metre öteden gelince sesini duymayacakmiyiz ?

Mehmet Akşit

Halen anlamiyorum. Insan kulaklari 0-140 dB diyorlar. 140 dan fazlasi zari patlatirmis diyorlar.. mesela yanimda füze ucarsa ya da tabancayla ates acilirsa falan, bu kulagi sagir edici sekilde gürültülüymüs. 0-25-35 dB bambaska birsey mi?

Acaba bende nöral isitme kaybi varmidir? Bu nasil belli olacak? Eger sinirler ölmüsse cochlear Implantta bir ise yaramaz sanirsam.

Herhangi bir hastalik gecirmedim. Kulaklarim zamanla gitgide kötüslesti.. sonra anlama yetenegimi epey kaybettim..

Birileri konusunca onlari duydugumu saniyorum ama aslinda hicbir insanin sesini duymuyorum. Ya da gercekten duyuyorumda ama bu beynimde gerceklesmiyor olabilir..

Eger sansliysam CI ise yarayacak ve konusulanlari anlayabilecegim.. karsimdakini hic zorlanmadan anlarsam yeter sanirsam.. Zamanla telefonla bile konusmayi ümit ediyorum.

Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Finally

Bana işitme testini gönder, sana geniş olarak anlatayım. Bir-iki yıl önceki işitme testi de olur.

Arkadaşlar yaklaşık 5 yıldır duyma ve konuşma sorunu yaşıyorum bende benzer sorun var her hangi bir teşhis konulamadı . Silah sesi yada benzeri şeyler yüzünden işitme kaybı olanı görmedim ama benim yanma sonucu kulağımın kıkırdak kısmı yok tamamen eridi Doktorlar bundan dolayı da olabilir dediler

Yanmadan sonra sadece vücudumun dış yüzeyinde hasar vardı şimdiler sinir sistemimde hasar oluşmaya başlamış kollarımı bazen kullanamıyorum yani bir şeyi tutamıyorum Net bir bilgide alamıyorum 2 kere gata da test yapıldı bulamadılar . Velhasıl ne nasıl olur artık bir fikrim yok

Finally İmplant öneriliyorsa hiç düşünmeden yaptır. Bende N4 ten N5 e geçiyorum bir üst cihaza inşallah.

Ben de liseye kadar çok iyi duyardım. ilköğretim dönemlerimde kulak akıntısı, ağrısı vs gibi nedenlerle sürekli KBB doktoruna giderdim. Dr.lar sürekli ameliyat olmam gerektiğini söylerdi. Babam paramız yok derdi, ben de korktuğumdan dolayı ( çocuktum) ameliayat olmamaya sevinirdim. Taa ki geç olana, yani sinir hücreleri ölene dek. Babam için cahildi deyip geçiyordum, çünkü duyuyordum ve işitme kaybımın bu kadar artacağını bilememiştir muhtemelen.

Sizlerin de Anne Babanız bunun çocuklara geçeceğini bilmiyordu olabilir. Kaldı ki Anne, babası işitme engelli olup çocukları sağlıklı doğan örnekler de var. Anne, Babası sağlam olup çocukları işitme engelli doğanlar da var. Bu iki örneğe kendim şahidim. İnsan oğlu Anne ve Babasından aldığı kromozomlarda birçok gizli geni de birlikte alıyor. Hangisinin baskın olacağı tümüyle şansa kalıyor. Diyebilirsiniz ki diğer insanlara nazaran bu ihtimalin bizde fazla olduğu gayet açıktır. Haklısınız, ama çocuk sahibi olmak istemişlerdir. Onlar sizin gibi dünyaya geldikleine isyan etmemiştir ve sizin isyan edeceğinizi düşünmemişlerdir. Onlar sizin bu isyanınızı bilseydiler, muhtemelen çocuk yapmayacaklardı.

Benim genetik bir faktörden kaynaklanmıyor, amaa sonuçta şuan işitme engelliyim. Genetiğimde bir bozulma oldu mu, bu çocuğa geçer mi gibi bir kaygım şuana kadar yoktu. Sanırım artık olacak...

haliloz

Geçmiş olsun.
Bana yanma olayını ayrıntılı anlatıp, işitme testi sonuçlarını gönderebilir misin?

Mehmet Akşit

Buyrun bugün gittim aldim. Iki farkli doktordan biri 1 digeri 3 aylik sonuclar. Umarim almanca olmasi zorluk cikarmaz.

Rechtes Ohr = Sag kulak
Linkes Ohr = Sol kulak

https://i.hizliresim.com/kW4mMW.jpg
https://i.hizliresim.com/7N95B5.jpg

kW4mMW.jpg

7N95B5.jpg

mehmet bey yorumlarda
valla konusma seslerin benden cok iyi hani isitme kaybin baya yuksek ama turkiyede sana koklear implant yapmayan doktorda olabilir bu testlere gore
cunku dusuk frekanslarin baya iyi

@shukufe

iyi ama isitme cihazi olmadan düsük frenkanslarida duymuyorum. Cihazsiz nncak cok sesli olursa duyarim..Isitme cihaziyla düsük frekanslari gayet iyi duyarim. Yüksek frekanslari hic duymam.. Benim icin önemli olan konusmalari anlamak ama.

@Sametmenc05

Ama sen hastalanarak kaybettin. ben hic hastalanmadim. Sapasaglamdim.. Herhangi bir kazada gecirmedim. gerci kücükken biraz agir dayaklar yedik ama bu yedigim dayaklardan 2-3 sene sonra kötülesmeye basladi. Yani dayaktan olsaydi , hemen etkisi gösterirdi ? Zaten babaminda kaderi benim gibiyken ondan bana genetik olarak gecti baska aciklamasi yok..

Cok merak ediyorum, sorunum salyangoz da mi yoksa sinir sisteminde mi yoksa beyinde mi ? Doktor Kocklear Implant öneriyor ama sorun sadece salyangozdaysa sanirim ise yarayacak ve konusulanlari anlayabilecegim degil mi ?

VE KRITIK BIR SORUM VAR. Kocklear Implant dogustan isitme engellilerinde mi daha cok yararli yoksa belli bir yasa kadar duymus , sesleri ögrenmis , konusmayi ögrenmis ama sonradan isitme yetisini kaybetmis insanlarda mi daha yararli ?

hic duymayanin egitimi baya zahmetlidir kanimca
siz seslerin ne oldugunu biliyosunuzki konusma seslerini taniyosunuzki konusmayida gayet iyi bir sekilde biliyosunuzki
eger implant cihazi sesleri guzelduyurursa sizin is kolay
isitme sinirlerin korelmis arkadas baska sorun oldugunu zannetmem

shukufe

Konuya biraz daha acarmisin ? :D

Isitme sinirleri derken salyangoz icindekiler mi yoksa beyne giden sinirler mi ? eger beyne giden sinirler ise ozaman implant hic ise yaramaz ki

Finally
Sistem yazdığım her şeyi sildi. Tekrar yükle diyor. Bir sayfa yazıyı şimdi tekrar yazamayacağım. Yarın yazarım...

Mehmet Akşit

Bu forumlarda cok SIK rastlanan bir sorun oldugu icin , uzun yazi yazdigimda gönder demeden önce kopyalamayi adet haline getirdim..

Yazacaklarini merakla bekliyorum

@Finally
Odyogramın altında yer alan 125-8000 Hz arası rakamlar sesin tizliğini gösterir. 125 çok kalın, 8000 çok ince bir sestir.

Odyogramın solunda yukarıdan aşağıya doğru -10 ile 120 verilen rakamlar ise ses şiddetini gösterir. Birimi dB'dir.

İşitme testi sırasında, sana 125-6000 Hz arasında sesler verilmiş. Duyduğun zaman düğmeye basman veya elini kaldırman istenmiştir. Duyabildiğin en hafif ses odyogram üzerine işaretlenmiş. Örneğin, senin 125 Hz'de duyabildiğin en hafif ses sağ kulakta 75 dB, sol kulakta 85 db'miş (alttaki odyograma göre).
İnsan kulağının en hafif duyabileceği ses şiddeti tüm frekanslarda 0 dB HL'dir. 0-25 dB arası genellikle normal işitme olarak kabul edilir (Bazı klinikler 0-15 dB'i, bazıları da 0-20 dB'i normal kabul eder).
Normal konuşma sesi 1 m. mesafeden yaklaşık 50 dB olarak duyulur. 20 dB'i duyabilen bir kişi, 50 dB'i de çok rahat duyacaktır.

Senin işitme kaybın kalın seslerde (125-500 Hz) ileri derecede (80 dB civarında). Orta kalınlıktaki seslerde (1000-2000 Hz) 90-100 dB civarında. Yani çok ileri derecede. Tiz seslerde ise (4000-6000 Hz) daha da fazla. Bu nedenle 50 dB civarındaki normal konuşma seslerini duyamıyorsun. Yakına gelip yüksek sesle bağırılırsa duyabilirsin. Ama anlayabileceğini pek sanmıyorum.

Anlamama nedenin, iç kulakta salyangoz denilen organın içinde bulunan duyu hücrelerinin tahrip olması. Bu hücrelerin görevi kulağa ulaşan sesleri bio-elektriğe çevirip, işitme sinirine ulaştırmak. İşitme siniri bu elektrik sinyallerini beyne ulaştırır. Beyin de duyduğunu zanneder. Aslında duyduğu elektrik sinyalleridir.
Duyu hücreleri tahrip oldukça işitme kaybı artar. Aynı zamanda duyulan sesin kalitesi de bozulur. Beyne ulaşan elektrik sinyallerinin kalitesi bozulduğu için beyin duysa bile sesleri bir birinden ayıramaz. Senin durumunda beyne ulaşan sinyaller büyük ölçüde bozulmuş olmalı.

İşitme sinirinin sağlam olup olmadığı odyolojik testlerle kesin olarak saptanamaz. Bu nedenle MRI istenir. İşitme sinirinde deformasyon varsa bu MRI'da belli olur. Doktorlar koklear implant ameliyatına karar vermişse, bu sinirde deformasyon olmadığı anlamına gelir. Ama Bazı özel durumlarda bir miktar deformasyon olsa da koklear implant takılabiliyor.

Koklear implant sesleri yükselten bir sistem değildir. Çalışma sistemi kulağa gelen sesleri elektrik sinyallerine çevirip, bunları işitme sinirine iletmek. Gerisini işitme siniri ve beyin halletmeli. Koklear implantın işitme sinirine verdiği elektrik şiddeti, duyu hücrelerinin verdiği şiddetle aynı olmalı. Yani hafif seslerde daha az elektrik, yüksek seslerde daha fazla elektrik veriliyor (İştme cihazının çalışma mantığının tam tersi. İşitme cihazı hafif seslerde yüksek kazanç, yüksek seslerde daha az kazanç sağlar). Bu işe koklear implant programlanması deniyor. Bunu klinikteki odyologlar veya bu işle görevlendirilmiş uzmanlar yapıyor.

Koklear implantı takar takmaz duyuyorsun. Ama duyar duymaz anlayamıyorsun! Çünkü anlamak için bir süre egzersiz yapman gerekiyor. Beynin sesleri yeniden veya en baştan öğrenmesi gerekiyor. İlk 6 ayda sesler belirgin olarak anlaşılmaya başlanıyor. Ama öğrenme işi düzenli olarak egzersiz yapan bir hastada iki yıl kadar sürüyor.

Tabii bu dediklerim genel durum. Bazı hastalar çok daha parlak sonuçlar alırken, bazıları da cihazı kullanamayacak kadar kötü sonuçlar alabiliyor.

Umarım her şey umduğun gibi olur.

Mehmet Akşit

Anliyorum. Hastaneye gidecegim. Özellikle MRI cihazina sokup sokmayacaklarina dikkat edecegim. Eger yapmazlarsa ameliyati redederim. Lakin isitme sinirlerimi yoksa salyangozdaki duyu hücreleri sorunlu bilemiyorum.. Tam teshis konmadan ameliyat olamam.

En son ne zaman gittin doktora ? Tekrar gitmeyi denedin mi ? Baska doktorlar deneyin. Ihmal etmeyin.

2003 yilinda avusturyaya yerlesir yerlesmez ilk isim kulak burun bogaz dokturuna gitmek oldu. Bir tane doktora gittik , gerekli testlerden sonra isitme cihazini yazdi. Neyse ozaman tabiki kaybim fazla ileri degildi ve isitme cihazi yerinde bir karardi. Sonra her 5 senede bir ayni doktora gittim. Yeni bir cihaz almak icin. Ama tabiki cihazi hic fazla takmadim. Kaybim dahada ilerledi simdi neredeyse sagir konumundayim.. Kulaklarimin ne halde oldugunu yukarda defalarca yazdim zaten...

Gecen Nisan ayinda tekrar gittim , 2 saat bekleme salonunda bekledim. Adim cagrildikdan sonra hemen Odyometriye girdim 5 dakka sürmedi. Sonra doktorun önüne oturdum. Hizlica kulagima bogazima burnuma bakti ve Yeni isitme cihazi icin kagidi elime tutusturdu ve hemen eve yolladi.. 15 dakka bile sürmedi. Iste burda süphelendim ve baska bir doktora gittim ve adam isitme cihazindan faydalanamayacagimi ve cochlear implant daha iyi olacagini söyledi.. Ilk ve devamli gittigim doktor anlayacagin kadariyla beni hep basindan savmis.. Bu Cochlear cihazi icin aslinda gec bile kalmisim. Ben simdi ne yapayim. Doktora tazminat davasi mi acayim karar veremedim. Diyorum sana tek dokturun lafina bakmayin. gerekirse 5-10 doktora gidin öyle karar verin..

Finally
Avusturya'da uzun süre KBB hekimi olarak çalışmış ve şimdi Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesinde KBB Anabilim Dalı başkanı olan Prof. Cem Meço var. Koklear implant ameliyatlarında gayet başarılıdır. Kendisine ulaşmayı becerebilirsen, benim de selamımı söyleyerek yardım isteyebilirsin. En azından doktor veya hastane ismi alabilirsin diye düşünüyorum.

Mehmet Akşit

Böyle internet ortamlarinda ilgilenen doktor oluyor mu ki? Lakin türkiyede doktora gelmek gibi sansim yok.. ama yinede sorarim.

Mehmet Akşit

Anladim. Bir mail atarim ona. Benim yasadigim yerin hastanesi baya buyuk ve iyi ve burda implant olanlar, cok iyi gecti derler.. suan avusturyalilardan da bilgi topluyorum..

Pazartesi günü hastaneye gidip basvuracagim. Tabiki hersey orada ko muayeneden sonra belli olacak.

Ama yinede sana birsey sormak istiyorum. Suan yanimda 3 kisi var konusuyorlar.. ben ise telefondan sana yaziyorum. Kulagimda herhangi isitme cihazi yok. Adamlarin seslerini azda olsa duyuyorum.. ama cook az.. bagirirlarsa mutlaka duyarim.. isitme cihazi olsa onlarin her sesini duyarim . Durum böyle iken sence bende sinirsel isitme sorunu varmidir ? Yoksa salyangoz icindeki tüy hücreleri mi hasarlidir?

Beyler bugün bir deney yaptim...

Küveti su doldurdum. Sirt üstü uzandim. daha sonra sadece kulagim suyun icine girecek kadar kafami suya daldirdim.. Kulaklarim suyla kapandi.Ama kulagimin icindeki hava bosalmadigi icin kulagimin icine su girmedi... Sonra basladim konusmaya. kendini sesimi cok ama cok iyi duydum..

Sonra suyun icinde kulaklarim disari cikmayacak sekilde kafami bir saga bir sola salladim , icinde hava bosaldi ve tamamen suyla doldu. Yine birseyler konustum ama icinde hava oldugu zaman ki gibi sesim net ve cok gelmedi..

Sonra kulaklarimi disari cikarip icindeki suyu bosalttim.. bu sefe sol kulagima parmakla tikadim. Sadece sag kulagimi test edecektim. Bu sekilde sesim iyiydi sol kulagin yardimi olmadan beynimde netlesmiyordu.. Sonra ayni islemleri sol kulagima yaptim. Orasi daha kötü oldugundan sesimi az duydum su altinda...

Cochlear implant sol kulagima yapilacak galiba. Eger bu kulakla iyi duysam bile sag kulagimin destegi olmadan sesler beynimde tam netlesmeyecek.. Ya da netlesmesi epey zaman alir.. YA DA iki kulaga birden implant yaptirmam gerekir ki hersey daha iyi olsun?

deneyın amacını bı anlatsan:eek:

benım koklear ımplant takılan kulak ıkı bır amelıyat yarası oldugundan ımplant dıs alıcısını obur kulaga takardım cogu ama hıcbır degısıklık hıssetmezdım

koklear ımplanttan duydugun ses senın obur kulagınla duydugun seslerı hıc duyurmaz bıle oyle yuksek sesle ayarlarlardı kı yuksek sesten rahatsız olup cogu kullanmazdım bıle dıs alıcıyı

aman az duyuyo deme ınsanın azda duysa dogal olan ısıtmeye ıhtıyacı daha cok

E sonra 8 sayfa yazıyı okudum ne oldu doktor ne dedi oldun mu ameliyat ? ? ?

Benim eşim implant li ben kulak arkası. Bende sırf anlama icin istiyorum ama karar veremiyorum Senin sonucunu bekleyeceğim ameliyat olursan sonucu buraya yaz lütfen önceye göre fark oldu mu olmadi mi diye

Bu arada bende son zamanlarda taktım biraz eşim kızdı hatta ne oluyo şükret falan dedi Ben iste oğlumun ne dediğini anlamadim 5 6 kere tekrar etti yine de anlamadim çocuk başladı ağlamaya rabbim affetsin bende ağlamaya başladım.

Sonra bi hafta falan taktım kafaya sanki yeni sanki 20 senedir işitme engelli olan ben değilim Sonra geçen derste yim sesler cok tiz geliyo dedim bi ayar yapayım cihazın arka kısmi açtım çevirdim cok anlıyorum ya Vida falan çıktı yerinden ses te sıfır oldu Öyle cihaz siz sessiz dersin ortasında kaldım mi Eve gelince yedek vardı eski bi tane onu taktım ama tam facia hic iyi değil ötekini tamire gönderdik

Deme m o ki oğlumun dediğini anlamıyorum diye üzülürken sesini bile duyamaz hale geldim Mesajı aldim ben Cok şükür halimize ne edelim rabbim başka dert vermesin İçini ferah tutmaya çalış elinde olmayan şeyler icin boşuna kendini üzme

Üst Alt