Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme Cihazına Rağmen Duymamak!

login

Üye
Konular
24
Reaksiyonlar
0
Siz hiç gözlük taktığı halde duvara çarpan birine rastladınız mı? Gözlük takan bir insan bazı istisnalar hariç uzağı ya da yakını görme problemini çözer.Örneğin gözlük takan bir öğrencinin artık ön sıralarda oturmasına gerek yoktur.Arka sıralardan da görebilir.
Ancak aynı durumu işitme kayıplı olanlar için söyleyemiyoruz.İşitme cihazı taktığı halde hala duyamayan insanlara rastlıyorum.Ben bizzat şöyle bir cümleye şahit oldum.Yazık adama 2 cihaz taktığı halde hala duyamıyor.
Müzik dinlerken normal müzik kulaklıkları taktığınız zaman sesi daha iyi duyarsınız ve normalden daha da kısarsınız.Ya da bluetooth bir cihaz kullanırken.Çoğunlukla da herşeyi anlarsınız.Ama bu işitme cihazlarını kulağınıza taktığınız zaman maalesef duymanız bunun kadar iyi olamıyor.Bunun dijital analog farkıyla alakası olduğunu da biliyorum ama cihazlara rağmen duymamayı bütün işitme sorunu olanlarda gördüğümden beri bu cihazların faydasının tartışmaya açılması gerektiğini düşünüyorum.
Anlama farklı duyma farklı da diyebilirsiniz lakin söylediğim gibi normal müzik kulaklıklarıyla ya da sesi yükselttiğiniz zaman herkes daha net ve anlaşılır duyuyor değil mi? Anlamamanızın gerçek nedeni duymamanızdır.Yani bu cihazların etrafta olan sesi net ve size yetecek kaybınızı karşılayacak şekilde kulağınıza verememesidir.Ben piyasadaki çoğu cihazın hatta tamamına yakınının kalitesiz ve çöp olduğunu düşünüyorum.

ayibediyosun isitme cihazlarina ifrira ediyosun login simcik
eger agir bi isitme kaybin olaydi gururdum ben seni ses diye oluyoz biz burda
seslerin oturamamasi yetersiz olmasi yada benim sikayetim gibi adam bu nasisa duymuyo diye var seslerin yuklenmesi isitme cihazlarinda sikayet
saticilara gidersen ilk isitme testin varmi diyolar
oysa ayar yaparkene bile kontrol edilebilen cihazlar varkene usengec odyocularla iste bizde iftira atma derecesine geliyoz bole
gozluk diyosun o somut ama isitme cihazlari ole diil iste

login sana katılıyorum maalesef aynen bende öyle düşünüyorum
:mad:yüzde yüz bir faydası yok yani yine insanlar duyma engelli olduğunuzu anlıyo :mad:

evet cihazın faydası sadece tamamen sessiz bir ortamda bide konuşanın suratına bakarsan var onun dışında yine anlamıyorsun

cihazlar sihirli değnek değil, sesi yükseltip kulağınıza veren bir amplifikatör...

o amplifikatör duyma yetinize göre size faydalı olur yada olmaz..

tamamen kör birine gözlük fayda etmeyeceği gibi tam sağır birisine de cihaz fayda etmez..

göz ve kulak tabi ki farklı, birinde mercek sistemi birinde tüy sistemi çalışıyor..

mercek sisteminde görüntüyü düşürmek istediğiniz yere göre mercek katkısı sağlayabilir görme yetisini daha optimal hale getirebilirsiniz..

ama duyma çok farklı, sesi yükseltip kulağa verdiğinizde tüy sitemi farklı çalışır ve kulak sinirlerine sesler daha farklı iletilir..

kulak sinirleri de aldığı farklı sesleri beyne farklı iletir, beyin ne kadarını anlar ne kadarını anlamaz bilinmez...

görme ve duymayı bu yüzden karşılaştıramazsınız...

gozluk almak kolaydir denercin olan cami nasilsa bi uyani olur bence
ama isitme cihazlarindaki frekans duraklarina gore isitme kaybimizin db lerini yerlestirmek lazim odyocunun gayreti ugrasmasi bilgisi dahilinde
degisik degisik markalarin degisik degisik modeller surup olan modelleri bikac senede satistan kaldirarak baska modeller surerek kazanc sagliyo bu saticilar
sen bida gidiyosun o bozulan begendigin model olmuyo iste buna kiziliyo
oysa gozluk cami inceltilir kalinlastirilir oldu iste

antioksidan ben diyorum ki güncel işitme cihazları çevredeki sesleri toplayıp kulağa iletmede başarısız kalıyorlar.Bu da işitme cihazı geliştiricilerinin beceriksizliğindne başka birşey değil.Bu sektörde fazla para olmadığı için çalışmıyorlar, yatıyorlar.Kaplumbağa hızında ilerliyorlar.Göz bozukluğu artık lazerle tamamen sıfırlanıyor.İşitme duyusunu yitirenler koca koca aletlerle bile duymuyorlar.
Eğer işitme engelli sayısı gözlük kullananlara kıyasla çok fazla olsaydı belkide siz şimdi "o göz bu kulak ikisi birbirinden farklı sistem" ifadenizi tam tersinden söylüyor olacaktınız.İkisi birbirinden elbette farklı ve bu durum da duymayanların bir kaderi.

@login tüm yazdıklarına katılıyorum, insan yanındakinin telefon konuşmasını anlayamıyorsa bence o cihazın anlamı yoktur.

10-15 sene önce cihazlar 1000-1500 $'dı şimdi 1000-1500 Euro bunun dışında cihazlarda bir gelişme yok...

optix anlamasak bile ses duymak sahane diyorum isitme cihaziyle
sessiz dunya sekersiz tuzsuz bi hayat
seslerle dudak okuyoruz telefonu bosver sen

shukufe sende haklısın :)

Ancak bazen bir ses duymak bazen de bir konuşmayı anlamak ihtiyaç oluyor...

merhaba,valla logine katılmamak elde degil,işitme cihazı alıpta mutlu olan çok az insan vardır.bence daha iyisi daha kalitelisi olabilir kesinlikte.büyük markaların hiçbirinde verdigimiz parayı hakeden kalite yok ne yazıkki,satan personel dersen zaten hepten kalitesiz:) ne diyelim allah yardımcımız olsun,sonuçta burası türkiye myoralum,birde ben çok merak ediyorum bu markalar avrupadada aynı cihazları satıyorlar,yaklaşık 3 ay oldu simens aldım,aldıgıma bin pişman oldum,bazen kulagımdan çıkarıp sokaga fırlatmak geliyor içimden ve
ben böyle bir psikolijiye sahipsem neden bu cihaza bu kadar para verdimki diyorum kendi kendime:)

hakancan06;
sana saka yollu tavsiyem bide nadialari dene
dunyanin kac bucak oldugunu ogren

login;
söylediklerine katılmıyorum..
adamlar sesi yükseltip kulağa veren cihaz yapmaktan başka ne üretebilir merak ettim..
kaldı ki tıp kulağın henüz yüzde 40'ını çözebilmiş durumda..
kulak kadar karmaşık bir organ yok..
hem duyma hem denge organı olduğunu da biliyoruz..
vücuttaki en küçük kemik de kulakta..
doktorların kulağı açıp, iç kulaktaki sinirlere müdahale etmek gibi bir lüksü olmadığından bir nevi amplifikatör olan ses yükseltici cihazlar üretiliyor..

işitme kaybı karakteristiği her kişiye göre değişiyor..
nasıl ki gözde miyop, astigmat, hipermetrop gibi bozukluklar var, ona göre tedavi yapılıyor, kulakta da çeşit çeşit işitme kayıpları var, kimi bas sesleri duymuyor, kimi tiz sesleri, kimi ikisini birden duymakta zorlanıyor.. ama gel gelelim bu kayıp tipleri görme kayıplarındaki gibi net tanımlanamadığından ona göre cihazlar üretilemiyor..

işitmede dış kulak, orta kulak ve iç kulak, 3'ü birden işitmeye katkı sağladığından sadece ses vermek yeterli seviyede katkı sağlayamıyor...
kulak arkası takan biri (kulak kepçesi bypass olduğundan) sesin yönünü ayırt edemiyor.. bu ve bunun gibi ayrıntılar işitme engellilerin dezavatajları tabiki..

ama şunu yine de rahatlıkla söyleyebiliriz;
teknoloji bu kadar ilerlemişken doğal ve saf ses sağlayan işitme cihazları neden üretilemedi..
eminim bunun için de çalışmalar yapılıyordur..
nasıl ki, analog cihazlardan dijital cihazlara geçiş oldu,
doğal ve saf ses de kısa zamanda sağlanacaktır umarım...

bugün tıp bile kulak ile beyin arasındaki iletişimi tam olarak anlayamadı fasülye kadar cihazmı anlayacak

Bende de benzer sorunlar var. Naylon hışırtısını farkederken, konuşmayı anlayamamak :(
İnsanlarla, kendimi kasmadan gerilmeden konuşabilmeye hasret kaldım :(
İşitme cihazları maalesef konuşmayı anlamada hala yetersiz

Aslında bir çok cihaz oldukça kaliteli ses üretiyor.
Sorun üretilen sesin "bozuk bir organ" tarafından beyne gönderilmesinden kaynaklanıyor. İç kulak, az hasarlı da olsa çok hasarlı da olsa, topladığı sesleri beyne gönderirken bozar. Bu bozulma hasarın miktarı ile doğru orantılıdır. Yani işitme kaybı azsa sesler daha az bozulur, işitme kaybı çoksa sesler daha çok bozulur. Dış kulağa takılan bir cihaz, iç kulaktaki hasarı gideremeyeceği için, sesler beyne ulaşırken bozuk olarak ulaşacaklardır.
Burada sorun, işitme cihazı takmaya değer mi, değmez mi sorusudur. Bunu anlamanın en kolay yolu, sosyal ortamda cihazlı mı, cihazsız mı daha rahat ettiğinizdir.
Elbette işitme cihazları arasında teknolojik farklılıklar da mevcut. Ama bu farklılık, daha gelişmiş teknolojiye sahip cihazın, her kulakta daha iyi performans sağlayacağı anlamına gelmiyor. Hatta daha iyi performans sağlasa bile, o kadar paraya değeceği anlamına da gelmiyor.
Başka bir sorun, uygulanan cihazdan maksimum verimin alındığından emin olmaktır. Bu da "usta"nın yeteneğine kalmıştır: "Her ekmek hamurdan yapılır ama her ekmeğin tadı bir değildir".

çamlıca;

naylon hısırtısını farkederken konusmayı anlamamak
bak bunu bırtek nadıalarda yasadım ben
gurultu onleme nanesı kosma seslerıne gelen yerlede ıptal bu nadıalarda
benım ısıtme kaybımı karsılayamayan cıhazlarda bıle telefonumun zılını kapı zılını cok guzel duyarken bu 145 db kazanc saglayan nadıanın ayarlarıyle bu seslerı duyamıyorum
obur cıhazladan duymadıgım pıs ayak seslerını kagıt hısırtılarını fena halde afaroz edıyorum
en agır ısıtme kaybında bıle guzel bı ayarla maksumum fayda saglıyor ıyı bır ayarla ısıtme cıhazlarımız ben coook sevıyorum ısıtme cıhazımı onsuz bır hayat dusunemıyorum

Benim naida lardan şikayetim yok. Kapı zili, telefon gibi sesleri duyuyorum en çok da kuş seslerini dinlemek hoşuma gidiyor.
Ancak konuşmayı anlamada hangi cihazı kullanırsam kullanayım sorun var. Konuşmayı anlama oranı son işitme testinde % 32 olarak ölçüldü.
Son naida ayarlamasında frekans kaydırma (sound recover) ve noise block kapalı.
Yoğun gürültüde konuşmaları alamayanlar noise block özelliğini kapattırsın. Ben de konuşmayı alamıyordum , noise block kapatıldıktan sonra alabildim ancak anlama değişmedi tabii.

sound recovar nanesını kapattırırsan gurultulere razı olacaksın
bıde o ozellık ıcın dunya para sayıcaksın
ıyı bı soygun bu
barayı cope atmak
gurultu onlemeyen cıhaz alacaksam orda tımerlı var analog var ucuza

sound recoverin gürültüye etkisi yok. Sound recover yüksek frekanslardaki sesleri duymayanlar için tasarlanmıştır. Bu tür kayıplarda işe yarayabilir.
Gürültü meselesi çok karmaşık ayarlar gerektirebilir kimi hastalarda.
Ben naidanın gürültüdeki veriminden şikayetçi değilim pek. Eski cihazıma göre gürültüde daha iyi anlıyorum. Eski cihazım da bernafon win 112 idi. Gürültü bastırma ve çift mikrofon gibi özellikleri bulundurmuyor bernafon win 112 .

sen attan ınıp esege bınmemıssınkı gurultu onlemenın ne oldugunu tam anlıyamamıssın bornafon vınınle
ben gurultu onlemesı sahane resound canta 780 d cıhazımla atla kosarken nadıayla esege bınmıs gıbı hıssettım

Kişiden kişiye değişir cihaz tecrübeleri. Ben zaten diğer cihazların kötü olduğunu söylemedim. Bernafon win 112 cihazı beş sene kullandım.

yane doktor beyın deyımı her hamurdan ekmek yapılır ama her ekek guzel degıldır burda ustanın maharetı dıyor
buna katılmakla beraber OKSUZ ısıtme kayıplılar hep magdur olacak bu duende kendılerı odyocu kadar bılgılı olacakkı sovuslenmesın
ıyıde devletımız bızım eskı ustaları yasaklıyarak bıze okullu odyocu yetıstırıp bunlardan cıhaz alın dıyo
bı ısıtme merkezıne mudur caycı temızlıkcı satıs pazalama dıstrubor bılm emne bııı suru adama ekmek cıkarıyo
sankım dersınız kı butun turkıye sagır ınsanlar ekmek parası kazansın
oyle oluncada 3 kurus odedıklerı ıyı egıtım vermedıklerı odyocu suclanıyor ıste
dıger taraftan paraları cebe ındırenler bız sagırları uzel yoluyo ıste

login;
söylediklerine katılmıyorum..
adamlar sesi yükseltip kulağa veren cihaz yapmaktan başka ne üretebilir merak ettim..
..........
antioksidan
İş sadece sesi yükseltmekle bitiyorsa aliexpresste 10 usd ye ses yükseltici cihazlar var onları alalim.Neden 2500 5000 tl veriyoruz bu aletlere? Kaldı ki sesi yükseltmek ayrı birsey o sesi isitme kaybı olanın anlayacağı düzeyde kulaga vermek ayrı birseydir.Iki aletten birine ses yükseltici digerine isitme cihazı dememiz icin ikisinden birinin isittirmesi lazım.

..........
Aslında bir çok cihaz oldukça kaliteli ses üretiyor.
Sorun üretilen sesin "bozuk bir organ" tarafından beyne gönderilmesinden kaynaklanıyor. İç kulak, az hasarlı da olsa çok hasarlı da olsa, topladığı sesleri beyne gönderirken bozar. Bu bozulma hasarın miktarı ile doğru orantılıdır. Yani işitme kaybı azsa sesler daha az bozulur, işitme kaybı çoksa sesler daha çok bozulur. Dış kulağa takılan bir cihaz, iç kulaktaki hasarı gideremeyeceği için, sesler beyne ulaşırken bozuk olarak ulaşacaklardır.
...........
Mehmet Akşit
Mehmet bey cok güzel anlatmışsıniz.Ancak baslıkta yazdıgim ana fikri gözardı etmişsiniz..Şimdi ben 50 db yuksekliginde olan konuşmaların yuzde yüzünü duyuyorum.Yani ses belirli bir yükseklikte olursa kulagim sesleri normal bir organ gibi beyne gönderiyor.Sesleri bozmuyor.Bir isitme cihazı da aynı şekilde sesleri 50 db oraninda duydugum sekilde beyne iletmelidir.Hadi diyelim yuzde 20 25 hata yapsın.Buna da razıyiz ama yok.Günumuz cihazlarinda maalesef bu potansiyel mevcut degil.

4 yıl önce yazılmış bir konu ve hala değişen bişey yok, kullandığım cihazın tek farkı sesi yükseltiyor olması yine insanları anlamıyorum değişen pek bişey yok kulağımızda süs niyetine duruyor cihaz, boşa aldığımı düşünüyorum hiç bir işe yaradığı yok ki cihazın, sesi yükseltiyor boş boş insanları yine anlamıyoruz bide üzerine cihaz var kulağında hala mı anlamıyorsun şeklinde konuşup rencide edenler de var, yani cihaz sadece ses artıyor duymanı sağlıyor ama anlamanı sağlamıyor..

İşitme cihazına rağmen duymamak noktasında yorum yapmayacağım. Bu odyolog ve odyometristlerin cevap vermesi gereken bir konudur. Ya da kendiniz için doğru cihazı bulamamışsınızdır. Fakat konuşamamak ve konuşulanı anlamamak noktasında bunun sadece cihazla alakası yoktur. Özel eğitim bu noktada gereklidir. Alfabetik sesler sizinle çalışılırken, her sesin farklı bir desibeli olduğu için bu süreçte cihaz ayarlarının sık sık revize edilmesi gerekir. s, ş, r, h gibi bazı harfler işitme engelli bireylerin genellikle algılamakta ve söylemekte zorlandığı harflerdir.
Bunun dışında mecaz, dolaylı anlatım gibi ifadeleri anlamakta da zorluk çekebilmektedir işitme engelliler ( hepsi için geçerli değil tabi ki bu)

nuri3558 hergün günlük takiyomusun cihazi isyerinde falan hani sende zor kabullendim ddn o yüzden merak ettim .. o cihaz kullanmama rağmen hala mi duymuyosun cümleler i bna hic yabancı gelmedi :( malesef öyle duyyoz ama algilayamiyoz napalım.. duymadgimda hay senin kulagina , yok bir şey dendi mi bogazim dugumlenyo benim .. ben hergün kullanmıyorum mesela bi ortama gireceksem misafir falan gelecek olrsa bide o kadar para saydik niye kullanmiyosn kelimesini duymaktan korkuyorum o yüzden takiyom hergün değil bosuna aldigimi bnde dsnyom ama en azindan zamaninda az duydgum hatta duyamadgim bazi sesleri cihazla anladigimi hissettim cogunu olmasada duyyom yani ...bide senin işitme engelinin çeşidi ne sensörinal mi

Ben sohbete giremezdim önceden cihaz kullanmadan önce yani ..hatta duymam dye misafir gelir dye bile korkuyodum konuşulan u anlamaz saf saf bakardm ama şimdi öyle değilim anlıyorum cihazla yukarda Ayça Yeniçeli isimli bayan belirtmis belkide bazi harfleri anlamiyoz o kelimeleride algilayamiyoz ben mesela s,r,h vede bi kaç harfi anlamıyorum buna da şükür elimiz ayagimiz tutyo gözümüz görüyor %50de olsa dyyoz Fulya83

Sabrin sonu selamet iki sene çabuk geçer 2017 ye bile nasıl girdik ne zamannisana mayisa geldik belli dgl geçiyor bende kulak içini bilmediğim için yorum yapamıyorum ama kulak arkası güzel alacagin zaman deneme Şansın varsa al hmn verip satma işlemine gecmesinler Fulya83

Üst Alt