Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme engellilerin ehliyetine yazılan gereksiz kodlar

Ufukalp

Emektar Üye
Konular
15
Reaksiyonlar
13
Merhaba arkadaşlar.
Bir çok yerde ehliyetini yenilemek isteyen işitme engellilerin muayeneden sonra il sağlık müdürlüğü komisyonuna sevk edildiğini ve orada da, bizlerle hiç bir alakası olmayan geri görüş, yan görüş cihazları gibi saçma sapan kodlar yazıldığını görüyoruz.
İşitme engelli için işitme cihazı gerekiyorsa buna zaten muayenede doktor karar verir.
Bir de "Ticari araç, ambulans ve resmi araç kullanamaz" kodu yazılır.
Gerek işitme desteği, gerekse ticari araç kullanamaz kodu, ikisi de doktorun vereceği kodlar arasındadır.
Doktor gerekli gördüğünde bunları yazar verir. O raporla direkt nüfus müdürlüğüne başvurulur, doğrusu budur.
İl sağlık komisyonu engelliler için gerekli özel tertibatın tespiti içindir, ve işitme engellilerin araç kullanmak için herhangi bir özel tertibata ihtiyacı yoktur.
Arkadaşlar sırf bu saçmalıklardan çekindiğim için ehliyetimi henüz yenilemedim.
Mevcut ehliyetim normal B sınıfı, sadece "ticari araç kullanamaz'' ibaresi var.
Sorum şu:
İzmir'de olup işitme kaybı olan arkadaşlardan il sağlık müdürlüğü komisyonuna sevk edilmeden KBB doktoru onayıyla raporu alıp ehliyetini çıkaran arkadaşımız var mı ?
Varsa hangi hastane, hangi doktor ?
Diğerlerine laf anlatmaya hiç uğraşmadan gidip oradan almak istiyorum.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Ufukalp

ufuk bey merhaba bende sizinle aynı problemim var işitme problemim den dolayı eski ehliyetini değiştirmedim acaba aile hekimine gidip direk rapor alıp ehliyet değiştiremezmiyiz.

Bedriatak
Hayır, direkt aile hekiminden olmaz.
Birincisi aile hekimi vermez.
İkincisi bir şekilde aile hekimine belli etmeden aldınız diyelim.
Bir kontrol noktasında görevli polis memuru diyalog esnasında işitme sorununuzu tespit ederse, tamamen normal olan ehliyetinize el koyar.
Bundan sonra trafik şubeye gidip hastaneye sevk almak falan bir sürü uğraşırsınız.
Bize, il sağlık müdürlüğü komisyonuna sevk etmeden ticari araç kullanamaz kodunu yazıp raporu verecek uzman doktor lazım.

Merhaba Benim Ehliyetim H Sınıfı Kullandığı protez kısmında İşitme cihazı yazıyor başka bir ibare yok ehliyetim de
şimdi değiştirmek istediğim de galiba il saglık müdürlüğüne kadar uzayacak işlemler
bu konuda ehliyet yenileyen arkadaşlar yok mu yaşadıklarınızı paylaşabilir misiniz.

işitme engeiiler olarak bu ehliyet mevzusunu tek başlık altında toplasak? Çünkü işitme eneggilerde her hastane farklı görüş çıkartıyor

Al bir doktor saçmalığı...
Gectigimiz hafta içi yukarıda izah ettiğim gereksiz kodlar gibi konularla ilgili bir ön görüşme yapmak için ilçemizdeki bir özel hastane kulak burun boğaz uzmanına çıktım.
Doktorun dediği şu:
Odyo testi isterim.
Kayıp %35 den yukarı çıkarsa ve cihazla bu sınırın altında olursa cihazla veririm.
Cihazla da %35 üzerinde kayıp olursa ehliyet veremem.
Şaşıp kaldım arkadaş..!
Doktor bey bir yanlışınız olmalı dedim, tamamen sağır dilsiz bile ehliyet alabilir, en fazla ek ayna ve sticker yazarsınız dedim.
Yok öyle bir şey, duymayan adama nasıl ehliyet verilecek dedi.
Baktım laf anlayacak gibi değil, tamam tamam siz öyle yaparsınız dedim ve çıktım.
Ama içimde kaldı.
Hafta içi ilgili yönetmeliğin KBB kısmının çıktısını alıp götürüp masasına bırakacağım.
İyi okuyun da engelli kardeşlerimize bir engel de siz olmayın diyeceğim.
Yahu madem resmi, özel tüm hastanelere bu yetkiyi verdiniz, doktorlarınızı da mevzuat yönünden eğitin.
Eğitin ki hayatı zaten engellerle dopdolu olanlara bir engel de siz olmayın.

Oradan çıktıktan sonra atladım 15 km mesafedeki başka bir özel hastaneye gittim.
Orada KBB uzmanı ameliyattaydı ve görüşemedim.
Önceki hastanede odyo testi yoktu. Doktor odyo testinin mutlaka devlet ya da üniversite hastanesinden olması gerektiğini belirtti, bilmiyorum kendilerinde olmadığı için mi öyle dedi.
İkinci hastanede odyo testi mevcut ve ehliyet raporu için kendi testlerinin geçerli olduğunu söylüyorlar.
Hafta içi o hastaneye tekrar gidip doktorla birebir görüşmeye çalışacağım.

Bu şekilde araştırma ve görüşme ve tecrübeleriniz olursa lütfen siz de burada paylaşın.

Yönetmelik KBB kısmı aşağıdaki gibidir.

Kulak-burun-boğaz muayenesine ilişkin esaslar
MADDE 7 – (Değişik:RG-29/12/2015-29577)
(1) İşitme ile ilgili olarak; tabip tarafından, işitmenin normal kabul edilmesi için kişinin gürültüsüz ortamda dudak okumasına imkan vermeyecek şekilde normal konuşma sesi veya güçlü fısıltı ile değerlendirmesi yapılır. İşitme kaybı şüphesi olması durumunda kişi uzman tabibe yönlendirilir.
a) İlgili uzman tabip tarafından gerek görülmesi halinde kişinin; Sağlık Bakanlığı veya Üniversitelere bağlı kurumlarda bir odyolog veya odyometrist tarafından saf ses ve konuşma odyometrisi yapılır. Saf ses ortalaması; 500, 1000 ve 2000 Hz frekanslarda elde edilen hava yolu işitme eşiklerinin aritmetik ortalaması ile her iki kulak için ayrı ayrı belirlenir. İşitme kaybı olanlarda gerektiğinde işitme cihazı ile işitme testi tekrar edilip işitme cihazlı eşikler belirlenir.
b) Birinci grup sürücü belgeleri için;
1) En az bir kulakta işitme cihazsız veya cihazlı saf ses ortalaması 35 dB veya daha iyi ise yeterli kabul edilir. Bu kriteri işitme cihazı ile sağlayanların sağlık raporlarında işitme cihazı kullanma kodu belirtilir. İşitsel implant kullanan sürücü/sürücü adaylarına da bu bendde belirtilen şartları sağlamaları halinde birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir.
2) (1) numaralı alt bentte belirtilen kriteri sağlayamayanlar ve tam işitme-konuşma engelli olanlar aynı kategoride değerlendirilir. Bu kişilerin kullanacakları araçta kişinin görüş açısını artırmaya yönelik ayna tertibatı ve ek-2’ deki işaret kullanılmalıdır.
3) Bu bende göre sürücü belgesi verilebilen kişiler ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar.
c) İkinci grup sürücü belgeleri için; her iki kulakta işitme cihazsız veya işitme cihazı ile saf ses ortalaması 35 dB veya daha iyi ise yeterli kabul edilir. Bu kriteri işitme cihazı ile sağlayanların sürücü belgelerine işitme cihazı kullanma kodu belirtilir. İşitsel implant kullanan sürücü/sürücü adaylarına bu bendde belirtilen şartları sağlamaları halinde ikinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir.

Arkadaşlar,
İşitme engelli olup da ehliyetine yok arka görüş için uyarlanmış cihaz, yok yan görüş sağlayan ek iç cihaz, yok kör nokta görüntüleme cihazı gibi kodlar yazılanlar bu kodlarla ilgili elektronik cihaz arayışına girmeyin.
Kimsenin bizden böyle bir şey istemeye hakkı yoktur. Bu tür bilinçsiz dayatmaları sessiz sedasız kabullenip bu mesnetsiz kısıtlamaların uygulamaya yerleşmesine kendi ellerimizle destek vermeyelim.
Yönetmelik gayet açık.
"[FONT=sans-serif]2) (1) numaralı alt bentte belirtilen kriteri sağlayamayanlar ve tam işitme-konuşma engelli olanlar aynı kategoride değerlendirilir. Bu kişilerin kullanacakları araçta kişinin [SIZE=3]görüş açısını artırmaya yönelik ayna tertibatı [/SIZE]ve ek-2’ deki işaret kullanılmalıdır.
Basit bir ayna ilavesinin (ona da gerek yok ya) araç içi elektronik cihazlar gibi algılanmasına izin vermeyelim.
Bir yerden yanlışlıkla da geçilse üç beş kişi geçince yol olur.
Bizim aleyhimize olan uygulamaları vurdumduymaz bir tavırla karşılayıp prosedüre yerleşmesine katkı sunmayalım.

Sayın @OturanBoğa , @hozgul
Bu konuda farklı farklı uygulamalar ve birbirini tutmayan prosedürle karşılaşan arkadaşlara şahit oluyoruz.
Uygun görürseniz bu konudaki bu ya da uygun herhangi bir başlığı sabitleseniz ve daha görünür olsa da tecrübe sahibi arkadaşların hepsinin aynı başlığa yazması sağlansa daha faydalı olmaz mı ?
Sadece bir öneri. [/FONT]

Ufukalp

Yönetmelikte işitme cihazıyla 35 db ve üstünde kaybı olanların görüş açısını artırmaya yönelik cihazlar kullanılır diyor.
Doktor bu maddeye dayanarak ilave ayna tertibatı vermek zorunda bu yönetmeliğe göre.Zaten her arabada ayna var.Bizim burada itiraz etmemiz gereken nokta yönetmelikten o kısmın çıkarılması olmalı.Diğer türlü havanda su döveriz.

Bir de bu ayna tertibatının ruhsata işlenmesinin gerek olup olmadığını netleştirmek gerek.

login
Bence daha önemli konu; kodlarda cihaz kelimesi geçtiğinden dolayı çok basit bir aynanın bile kamera gibi elektronik bir cihaz olarak algılanması ve bu şekilde oturtulmaya çalışılması.
Hem yan, hem arka görüş için yeterli ayna her araçta standart olarak mevcut. Sadece ufak balık gözü kör nokta aynası yapıştırmak bence yeterli.
İstenirse yan görüş sağlayan ek iç cihaz koduna karşılık 180 derece görüş açısına sahip uzun ve bombeli iç dikiz aynası takılabilir.
Mevcut dikiz aynasına klipsle tutturulan ya da cana yapıştırılan vantuzlu modelleri var.
Bu gibi basit aksesuar kategorisindeki aynaların ruhsata işletilmesi gerektiğini de düşünmüyorum.

Merhaba;
Geçen sene İzmir Trafik hastanesinde KBB ve Göz doktorlarına görüldüm oradan Konak'taki İlçe Sağlık Müdürlüğünde sağlık kurulunca bu kodlardan verdiler. Bu kodların nerede ne yapacağımı bilmediğimden araç aldığım yere gittim onlarda ne yapacağını bilmiyorlar. Bu konuyu bu forumda açmama rağmen dönüş yapan olmadı bu yüzden kodlarla ne yapacağım konusunda Çimere yazdım kodların ne anlama geldiğini cevap olarak yazdılar. Tekrar yazdım bu kodların manasını bildiğimi fakat prosedür ne olduğunu sordum tam bir ay geçti cevap bekliyorum. Gözlükle ve/veya İşitme Cihazı ile birlikte araç kullanabiliri anladım fakat bu kodlarda geçen "Kör nokta görüntüleme cihazı" ne demek oluyor. O zaman bütün araçlarda standart olarak yer alması lazım sadece işitme engelliye olmaz bu noktada saçmalamış. Kodlarda aynaya ağırlık vermiş ben ne zaman önüme bakacağım mübarek hep aynaya bakarsam dikkatimi dağıtır sonuç kazayla bitter. Zannedersem hiç duymayana ehliyet verilmiyor bizler işitme cihazı kullanacağımıza göre birçok sesi duyup ona göre hareket ediyoruz. Bu kodlar tam bir fiyasko. Ben Çimere yazarak görevimi yaptım isterseniz sizlerde yazarak sağlıklı bir şekilde sonuçlandırmasını sağlayabiliriz. Başkada elimden birşey gelmiyor. Kolay gelsin.

Ufukalp

Başlığı sabitlemek kolay, ama işe yaramayacağını düşünüyorum. Sabit başlıklar çok daha az göz önünde ve zaten çok fazla sabit başlık var. Sabitlemek yerine sok sık güncelleyelim derim?

Ehliyette yer alan kör nokta aynası geri park sönsörü falan ruhsata işlenmelimi kimse bilmiyor galiba

OturanBoğa
Evet aynısı benim de aklıma geldi.
Sabit başlıklardan çok mesaj yazılıp anasayfaya düşen başlıklar daha göz önünde ve hareketli oluyor.
Bir de insanlar benzer konu aramak yerine hemen yeni başlık açmayı tercih ediyorlar. Forum da böylece arapsaçına dönüyor.

Yeniden merhaba...
Yönetmelikteki aşağıdaki cümle dikkatimi çekti ve özel hastaneler geçerli deseler bile her zaman sorun olabileceği düşüncesiyle özel hastane araştırmalarını bıraktım.
"[FONT=sans-serif]a) İlgili uzman tabip tarafından gerek görülmesi halinde kişinin; [SIZE=4]Sağlık Bakanlığı veya Üniversitelere bağlı kurumlarda bir odyolog veya odyometrist tarafından [/SIZE]saf ses ve konuşma odyometrisi yapılır."
[/FONT]
Rapor için her ne kadar özel hastane geçerli olsa da yönetmelikte odyo testi için resmi hastaneye şartı vurgulanıyor.

Artık ne olursa olsun dedim ve girişimde bulundum.
Önce, akşamdan bugün saat 10.50 için devlet hastanesi KBB polikliniğine randevu aldım.
Sabah kalkıp aile hekimine gittim. Aile hekimi kulak burun boğaz uzmanına sevk etti.
Burada bir şey dikkatimi çekti; benim bu zamana kadar gördüğüm ve duyduğum sürücü olur raporları A4 kağıdına fotoğraflı idi.
Aile hekimi ise fotoğraf olmadan A5 boyutunda bir çıktı aldı.
"Efendim bir yanlışlık olmasın fotoğraf olmayacak mı bunda" diye sordum.
"Hayır e rapor olarak çıkıyor" dedi.
Hastaneye gittim ve sıram geldiğinde kulak burun boğaz uzmanına girdim.
Doktor, elimdeki sürücü raporunu görünce, önce sekretere götürün vezneye göndersinler bunlar ücrete tabii dedi.
Neyse KBB muayenesi için 50 TL ücreti ödedim ve tekrar geldim.
Doktor bu sefer odyo testine gönderdi, testi yaptırdım be doktora tekrar geldim.
Doktor bu sefer tutturdu, İlla cihaz alacaksın cihazlı olarak da test yapacağız.
Ya diyorum ben cihaz falan kullanmıyorum, zamanında kullanmamışım, 50 yaşından sonra ne etkisi olacak cihazın bana.
Yok anlamıyor.
Ve şok cümle geldi..!!!
"Bu durumda size ehliyet veremem..!!!"
Yahu bunların hiçbiri mi işini bilmez, yoksa böyle herifler hep beni mi bulur ?
Kibar olmaya, sakin kalmaya çalışıyorum. Efendim diyorum, bırakın 50-60 desibeli, tamamen kayıplı, hiç işitmeyen, işitme ve konuşma engelli bir insan bile ehliyet alabilir diyorum, olmaz diyor.
Artık kibarlığı bir tarafa bırakmak zorunda kaldım.
Açar mısınız lütfen sürücü adayları ve sürücülerde aranan sağlık şartları yönetmeliğini dedim.
Kendinden emin bir şekilde açtı.
Israrla, tamamen normal ehliyet için gerekli olan 35 desibel işitme şartını gösteriyor.
Beyefendi dedim yönetmeliğin ilgili maddesi orada bitmiyor devamını okur musunuz lütfen dedim.
Zorla okuttum devamını.
Özellikle burayı gösterdim:
"[FONT=sans-serif]2) (1) numaralı alt bentte belirtilen kriteri sağlayamayanlar ve tam işitme-konuşma engelli olanlar aynı kategoride değerlendirilir. Bu kişilerin kullanacakları araçta kişinin görüş açısını artırmaya yönelik ayna tertibatı ve ek-2’ deki işaret kullanılmalıdır."
[/FONT]
Siz bana ehliyet veremem deyip kestirip atamazsınız dedim, en fazla komisyona sevk edersiniz onlar da ayna tertibatı yazarlar o kadar dedim.
Söyleyecek başka sözü kalmadığından çalakalem komisyona sevk kutucuğunu işaretledi, komisyon sevki uygundur yazıp imzalayıp kaşeledi.
Bir tafrayla hiçbir şey söylemeden direkt diğer hastaya koştu.
Yani bu zamana kadar işitme engellilerde komisyona sevke şiddetle karşı çıkan ben, zorla kendimi komisyona sevk ettirdim.
Ölümü görüp sıtmaya razı olmak gibi bir şeydi bu.
Neyse geldim bizim ilçenin sağlık müdürlüğüne, hiç kimse komisyon hakkında bir şey bilmiyor. Tamam bizim ilçede komisyon yok onu anladım, ama bir ilçe Sağlık müdürlüğünde hiç mi kimsenin bilgisi olmaz?
Neyse o ona o ona derken, bir memurun yanına götürdüler, çok güzel bir şekilde bilgi verdi.
Koca İzmir'de sadece iki yerde komisyon kuruluyormuş.
Bana yakın olan (35 km) Gaziemir ilçe Sağlık Müdürlüğü'ne gittim.
Orada da iki tane form doldurdum, rapor ve odyo testini verdim.
Orada görevli raporda fotoğraf neden yok diye sordu, aile hekiminin e rapordan dolayı artık olmadığını söylediğini belirttim.
Bizim için o önemli değil ona nüfus müdürlüğü bakar dedi.
3 Aralık salı günü saat 14:00 için komisyon randevusu verdi.
Bakalım gerisi o zaman... Görüşmek üzere :)
OturanBoğa
Burada seninle özdeşleşen "ceberrut" kelimesi bugün onlarca kez dilimin ucuna gelip gelip gitti. :)

Arkadaşlar bu aralar gündemi en çok meşgul eden ehliyet yenileme konusunda işitme engelliler olarak siz de tecrübelerinizi paylaşın lütfen.
Ülkemizde hiç bir şey kağıt üzerinde olduğu gibi olmuyor, her konuda birbiriyle uyumsuz türlü türlü uygulamalar mevcut malesef.
Bu yüzden bazen tecrübe, mevzuat bilgisinden daha fazla işe yarayabiliyor.
Paylaşacağınız her tecrübe, o yoldan geçecek olan arkadaşlarımıza ışık olacaktır...

Son düzenleme:
[FONT=sans-serif]Ehliyette yer alan kör nokta aynası geri park sönsörü falan ruhsata işlenmelimi kimse bilmiyor galiba[/FONT]

ekinos
Bilmiyorum, emin değilim ama ruhsata işlenmesi gerekeceğini hiç sanmıyorum.
Geri görüş kamerası, park sensörü, elektrikli ayna, kör nokta aynası bir çok aracın orijinalinde mevcut zaten.
Bir çok kişinin de aksesuar olarak kullandığı şeyler.

İyi calışmalar dilerim.
ben sağ kulağım hemn hemen hiç duymuyor ses geliyor ama anlamıyorum bu yüzden dengelemek için sol kulağıma işitme cihazı takıldı haliyle zamanla o kulağım da işitme de gerileme oldu. ben bu şekilde sağlıklıymış gibi düz b sınıfı ehliyet aldım sene 2014 te o gün bu gundür arab kullanıyorum . görme ve konuşmamda sıkıntı yok. şimdi ise ehliyet yenileme isteniyor malumunuz bana tekrar b sınıfı verilir mi işitme cihazım ile sıkıntı yaşarmıyım. lütfen yol gösterir misiniz.

Benimki 3 yıl oldu alalı B sınıfı artık öyle galiba H değil

Artık H sınıfı değil B olacak zaten, sadece uygun görülen kodlar yazılacak. 1930cuma
Cihazlı olarak işitmeniz 35 db den iyiyse normal ehliyet verilir, sadece işitme desteği kodu yazılır.
Bu seviyeden kötü ise yine B ama büyük ihtimalle ek ayna tertibatı içeren kodlar yazılır.
Benim de 25 yıllık normal B ehliyetim var. Sadece "ticari araç kullanamaz" ibaresi mevcut.
Şimdi ise sanırım ek ayna tertibat kodları yazılacak. Yarın komisyona gireceğim inşaallah.

Ufukalp

İlginiz için teşekkür ederim ufuk bey yani tektatdan ehliyet kursuna git yazıl olayı felan yok değil mi sadece kulaktan komisyona çıkacağız.

1930cuma
Hayır hayır sürücü kursu falan yok.
Aile hekimine gidin, sizi KBB uzmanına sevk eder, hastaneye gidip KBB muayenesi olun, doktor ona göre yönlendirir.
Cihazlı işitme iyiyse sadece cihaz yazıp gönderir.
Cihaza rağmen kayıp yüksekse büyük ihtimalle il sağlık müdürlüğü komisyonuna sevk eder.

Ufukalp

Bu cihazlı muayene nasıl yapılıyor,cihazları biz mi götürüyoruz yanımızda? Ben cihaz kullanmıyorum.Ancak olursa testte 35 db çıkabileceğini düşünüyorum.Hastanede de cihaz olduğunu sanmıyorum.

login
Çıplak kulakla testte işitme 35 desibelden kötü olursa bu sefer cihazlı test istenir. Ama tabi cihaz kullanıyorsanız. Cihaz da sizin kendi cihazınız olacak.
Kabul edersiniz ki herkese ayrı ayrı cihaz ayarlayamazlar.
Ben cihazlı teste girip geçeyim de sonra nasılsa kullanmam yok, çünkü bu durumda ehliyetinize işitme desteği kodu işlenecek.

teşekkür edrim ufuk bey yani daha önce aldığımız b sınıfı ehliyet iptal edilmiyor sadece yeni ehliyete işitme cihazı kodu ekliyorlar doğru mu anladım. eğer bu şekilde ise kulağımdaki sorunu söyleyip gideceğim yoksa işitme cihazını göstermeden direk muayene olacağım tekrardan kursa gir bir sürü masraf et uğraşmak istemiyorum. sizden cevap bekliyorum teşekkür ederim.

1930cuma
Hayır neden iptal edilsin.
Cihaz kullanıyorsanız evet ehliyete işitme desteği kodu işlenir.
Ancak cihazla işitme de 35 desibelden kötü olursa il sağlık müdürlüğü komisyonuna sevk edilebilirsiniz. Burada da ek ayna tertibat kodları verilebilir.
Ama hiç bir durumda sürücü kurslarına gitmeniz gerekmiyor. Bu ehliyet sınıfı değişikliği değil, mevcut ehliyeti yeni tip ile değiştirme işlemi.

An itibariyle komisyon için sıra bekliyorum.
Çok sayıda işitme engelli var, işaret dili ile konuşmalarından belli.
Hayırlısı bakalım.

Işiniz gücünüz rast gitsiin bilgilendirirseniz seviniirim

Ufukalp

Doğru söylüyorsunuz ama doktorlar çift kulakta işitme kaybında tek kulağa cihaz yazıyorlar.Bu da en iyi duyan kulağa oluyor.Bana da tek cihaz yazdılar.Bu da tıbba göre tek cihaz yeterli demek oluyor.Yönetmelik iki adet istiyor!

İkincisini de alayım da bir işe yaramıyor ki bu cihazlar..:)

@login
Cihazlı da olsa cihazsız da olsa çok büyük ihtimal zaten 35 desibelin üzerinde olacak işitme eşiği ve o kodları yine yazacaklar.
O kulakta cihaz kullanmıyorum deyin o kadar, bunun için sizi zorlayamazlar.

Nu arada komisyona girdim çıktım, raporların dağıtılmasını bekliyorum.

Üst Alt