Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme engellilerin ehliyetine yazılan gereksiz kodlar

Arkadaşlar...
Ehliyetim geldi.
Bir kaç gündür toparlayıp yazamadım.
En son nüfus müdürlüğünden randevu almış ama sistem çökmesi nedeniyle o gün işlerimi yaptıramamıştım.
Buradan itibaren detaylı anlatmaya devam edeyim.
Sistem sorunundan dolayı işlemi yaptıramayıp eve geldikten sonra tekrar randevu almaya çalıştım, ama sistemde o güne randevum göründüğü için yeni bir randevu vermedi. Gece 12'den sonra denedim, Bu sefer de aynı güne randevu verilmediği için bir sonraki güne atıyordu.
Ben de sabah erkenden gidip sıramatikten manuel olarak sıra aldım ve işlemleri tamamladım.
Önemli gördüğüm yerler konusunda bilgilendirme bir hatırlatmada bulunmak istiyorum.
Benim raporum tamam, nüfus müdürlüğü rapora rağmen sorun çıkaramaz, ilave bir talepte bulunamaz diye düşünmeyin. Beni delirttiler resmen.
Önceki ehliyetim gözlüklü idi. Ancak belki 20 sene olmuştur lazer tedavisi ile gözleri sıfırlamış gözlükleri atmıştım. 20 senedir de gözlük kullanmıyorum. Ancak eski ehliyetim gözlüklü olduğu için yeniye geçişte gözlük olmayacaksa, illa da göz doktoru görüşü gerekiyor dedi. Yahu gözümde bir şey yok, aile hekimim de göz doktoruna gerek görmedi desem de, altından girip üstünden çıksam da bir türlü ikna edemedim.
Tamam dedim en son baktım yapacak bir şey yok, özel olur mu dedim olur dedi. Hemen atladım arabaya en yakın özel hastanete gittim, o da ne göz doktorumuz yok. İçimden saydıra saydıra çıktım, ver elini 15 kilometre mesafedeki diğer özel hastane.
120 lira muayene ücreti ödedim, söz konusu ehliyet olunca sigorta devre dışı. Bununla da kalmadı tuttular ya fırsat bu fırsat, göz bilmem ne sinirleri, göz tansiyonu falan filan ölçümleri derken 70 lira da oraya verdik. Neyse lanet olsun deyip raporu yazdırıp çıktım.
Öğle paydosundan önce yetiştim, aynı memura gidip işlemleri tamamladım.
Ehliyet geldi. 42.01, 42.03, 42.05 tertibat kodları ile 102 - ticari araç ambulans ve resmi araç kullanamaz kodu mevcut.
İl Sağlık müdürlüğü komisyonunun raporunda ek-2 yazmasına rağmen ehliyette buna dair bir ibare yoktur. Bilmiyorum, ehliyette olmasına gerek olmaksızın tüm işitme engellilerde ek-2 resmi mecburi mi ondan mı ehliyette yer almıyor emin değilim.

@AHMET ERTMEN
@muhendis3232
@login
@dr.mbca
@ekinos
@Ebru35*

Yukarıda bütün süreci baştan sona paylaştım.
Yenilemeye niyet edip de kolları sıvadıktan ehliyeti elime aldığım tüm süreci paylaştım.
Şimdi ise daha sonra merak edilen konularda sıra.

Bugün oturduğum ilçe emniyet müdürlüğü trafik tescil ve denetleme şube müdürlüğüne gittim.
Özellikle bu "42.03- yan görüş sağlayan ek iç cihaz" kodunu sordum.
Hiç kimse standart olarak şudur diye bir şey söyleyemiyor.
Tarif ettiğim, orjinalden biraz daha uzun, hafif bombeli olduğundan 180 derece geniş açılı görüş sağlayan iç dikiz aynası için olur tabii dediler.
Kör nokta için dış dikizlerin iç kısmına bere tane küçük yuvarlak kör nokta aynası yapıştırmak yeterli, bunu da sözlü olarak teyit ettirdim.
Peki dedim böyle basit bir aksesuarı niteliğinde olan bu tertibatların ruhsata işlenmesine gerek var mı, hayır yok dediler.
Ayrıca engelli park kartı başvurusu da yaptım.
Ruhsat ve ehliyet fotokopisi, orada doldurulan bir form ve 2 adet vesikalık fotoğraf tamam.
Hazırlanacak ve yarın gidip alacağım.
Bir şeyi sormayı unuttum.
İl Sağlık müdürlüğü komisyonu raporunda ek-2 yazdığı halde ehliyette ona dair bir ibare yoktur.
Aracın arkasında ek-2 resmindeki işitme engelli stickerinin kullanımı mecburi mi ?
Bunu da yarın park kartını almaya gittiğimde unutmazsam soracağım inşaallah.
Bu konuda aklınıza takılanlar ya da daha farklı tecrübeleriniz varsa yazın lütfen.

Teşekkürler Hocam .
42.03 ü TSE mühendisine sorduk net bilgiye sahip olmadığı için araştıracağını söyledi ancak ilk tepkisi kamera takılması yönündeydi.
Sorun şu ; Türkiye de insanlar yaptıkları işle ilgili yasa yönetmelik resmi gazete kararlarına bakmaktan acizler , birebir gidip ispatlamadıkça kendi bildikleri doğruda ısrar ediyorlar.
Aracı satın aldım ancak 2 haftadır bu ayna mevzusunda direttiğim için bekletiyoruz .
Konu netleşince buraya süreci daha detaylı yazacağım inşallah .

dr.mbca
Daha önceki mesajlarımda sürücü adayları ve sürücülerde aranan sağlık şartları yönetmeliğinden alıntı yaptım bu konuda.
İşitme engellilerin kullanacakları araçlarda daha rahat ve geniş bir görüş için ilave ayna kullanılacağı yönündeki cümle çok açık ve net.
Yönetmelik bu durumda iken hiç kimse size basit bir ayna yerine elektronik cihaz dakikayatmasında bulunamaz.

Evet bugün tekrar trafik şubeye gidip engelli park kartını aldım.
Bu arada dün sormayı unuttuğum, ehliyette öyle bir ibare olmadığı halde işitme engellilerin araçlarında sticker zorunluluğu olup olmadığını sordum.
Hayır yok dedi, buna da ayrı sevindim. :)

Ufukalp

Öncelikle bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.

Engelli park kartını yeni ehliyetiniz dolayısıyla mı aldınız?Ben sadece ötv indirimli araçların engellilere ait özel belirlenmiş yerlere park hakkı bulunduğunu biliyorum.

Sticker konusunda yönetmelikte net ifade var.Bu konuda gerek yok diyenlere pek aldırmayın derim.Başka birisi bunları sorabilir.En azından bu stickerları sürekli araçta bulundurmanızda fayda var.

Son olarak konuyu görsel ile desteklerseniz memnun oluruz.

login
Sticker konusunda size katılıyorum. Yönetmelikte geçiyor, hatta il Sağlık müdürlüğü komisyonu da rapora bunu ek-2 şeklinde yazıyor.
Ehliyette ona dair bir ibare olmayınca az ya da çok kayıp farketmeksizin bütün işitme engellilerde mi zorunlu acaba düşüncesiyle özellikle sordum bunu, ama yok dedi. Bence de gerek yok derken diğeri sorabilir. Onun için ben de şöyle bir şey yaptım.
Üzerinde Türk Bayrağı da olan işitme engelli amblemini resmi gazetede belirtilen 16 x 10 boyutlarında çıkarttım ve PVC kaplattırdım.
Üst tarafından ortalayarak delgeç ile 2 adet delik açtım. Aksesuarcıdan aynı alırken 2 adet de vantuzlu tutturucu aldım. Sitickere geçirdim ve arka camın önünde ters olarak yatıyor (yazılı taraf altta görünmüyor)
Bin yılın başında bir soran olursa daha arkada derim. Niye yüzüstü duruyor asılı değil derse düşmüş nereden bileyim derim. :) :)
Engelli park kartı konusuna gelirsek:
Bunun bende sadece bedensel engelliler için geçerli olduğunu biliyordum, trafiğe de engelli park kartı için değil sadece bu soruları sormak için gitmiştim.
Park kartını birkaç yıl önce sorduğumda bunun sadece engelli aracı olan bedensel engelliler için olduğunu söylemişlerdi.
Aklıma geldi bir sorayım dedim, tabii alabilirsiniz dedi. Vallahi zaten bu memur nasıl olduysa ağzımdan çıkan her kelimeye evet şeklinde cevap verdi. O kadar sorudan bir tanesine olsun olumsuz cevap vermedi.
Alayım o zaman dedim ben de. Engelli kimlik kartı bile stemedi. Ehliyet ruhsatın fotokopisini kendisi orada çekti, 2 adet de resim istedi. Kimlik ve ehliyet yenileme işlemlerinden üzerinde hazır resim vardı zaten hemen verdim, tamam.
Bugün gittim hazırlanmış ve onaylanmış olarak engelli park kartını aldım.
Doldurulan form da şöyle bir şey dikkatimi çekti:
Alt tarafta seçenekler vardı. Engelli aracı, kısıtlama kodlu ehliyet falan yazıyordu.
Herhalde dedim ehliyette aynad olsa tertibat ve kısıtlama kodu olunca bizi de engellien saydılar. :)
Görsel olarak ne istediğinizi anlamadım, belirtirseniz ona göre çekip koyabilirim.

Bugün Malatya TSE ayna tertibatını reddetti böyle birşey olamayacağını söylemişler , sağolsun satış temsilcisi pes etmedi ve Elazığ TSE ve tertibatçılarıyla görüşecek orası onay verirse farklı bir yol çizcez.
Süreç beni ve ailemi gittikçe yıpratmaya başladı ,on gündür araç boş yere bekliyor ....
En sonunda pes edip kameraya onay vericem sanırım ...

Ufukalp

İç dikiz aynası ve yan aynaların üzerine yapıştırdığınız küçük aynaların resmini kastetmiştim.Ben tahmin edebiliyorum az çok ama resim herkes için daha açıklayıcı olur diye düşünmüştüm.

Bu arada ben bu kodların ne olup ne olmadığını hala anlamış değilim.Bu ifadeleri yönetmeliğe koyan dahil kimsenin de bildiğini sanmıyorum.

İç dikiz aynasının üzerine koyduğunuz ayna hem yan görüş ek cihaz hem de arka görüş cihazının yerine mi geçiyormuş? Arka görüş cihazını kimisi geri görüş kamerası gibi anlamış.

[FONT='inherit']@dr.mbca
Bu kodların karşılığı olan tertibatı neden illa da ruhsata işletmek konusunda ısrarcısınız ben onu anlamıyorum.
Bu kodlar zaten size ÖTV muafiyeti sağlamayacak. Ayna da olsa sağlamayacak, kamera da olsa sağlamayacak.
Bizzat gidip sorduğum trafik şubede de ruhsata işlemeye gerek olmadığını söylediler.
Sürücü adayları ve sürücülerde aranan sağlık şartları yönetmeliğinde işitme engellilerin görüşlerini daha iyileştirme konusundaki bölüm aşağıdaki gibidir.
Burada açık ve net bir şekilde AYNA ismi anılırken kimsenin elektronik cihaz dayatmasına boyun eğmeyin derim.

[/FONT]
[FONT='inherit']2) (1) numaralı alt bentte belirtilen [/FONT][FONT='inherit']kriteri[/FONT][FONT='inherit'] sağlayamayanlar ve tam işitme-konuşma engelli olanlar aynı kategoride değerlendirilir. Bu kişilerin kullanacakları araçta kişinin görüş açısını artırmaya yönelik [SIZE=4]ayna tertibatı[/SIZE] ve ek-2’ deki işaret kullanılmalıdır.
@login
Yukarıda ifade ettim, ben bu kodların kamerayı ifade ettiğini kabul etmiyorum. İşitme engelliler için sürücü sağlık şartları yönetmeliğinde açıkça ayna yazıyorken kimse beni kamera takmaya zorlayamaz.
Normalde arka görüş için de iç dikiz olarak anlıyorum ama şöyle bir varsayımla arka görüş için kamera isteğini bir şekilde kabul edebiliriz.
Şöyle ki; araç geri verirken dikiz aynalarından alınabilecek görüntü bagaj kapağı hizasına kadardır, daha aşağıyı görmek mümkün değil.
Bagaj kapağı hizasının altında, görüş alanı dışında küçük bir çocuk olabilir, bebek arabası olabilir ve işitme engelliler çevreden yapılacak sesli uyarıları duyamaz. O yüzden tüm arkanın görüntülendiği kamera tertibatı geri görüş için kabul edilebilir niteliktedir.
Ama yan görüntüleme için aynanın göstermediği yer zaten yok, olabilecek kör noktalar için de kör nokta aynası yazılıyor zaten.
Aracımda navigasyon ve medya görüntüleme ekranına entegre geri görüş kamerası var zaten.
Bunları ruhsata işletmeyeceğime göre TSE ile işim yok, istediği kadar kabul etmesin, ben bu şekilde kullanacağım. [/FONT]

Bu arada bugün engelli park kartını kullandım. Konak'taki katlı otoparka girdim. Geri dönüşte ödeme yaparken park kartını gösterdim. Normal ücret 9,5 TL iken 4,5 TL aldı. Plakamı sisteme kaydetti, bundan sonraki seferlerde kartı göstermeme de gerek olmayacak.

Son düzenleme:
@login
Aşağıda istediğiniz görselleri ekliyorum.

*** Yan görüş sağlayan ek iç cihaz yerine aldığım geniş açılı iç dikiz aynası. Resimde de görüldüğü gibi aracın arka yan camlarını bile gösteriyor.

*** Kör nokta görüntüleme cihazı yerine iki dış dikiz üzerine taktığım kör nokta aynaları.

*** Geri görüş kamerası

*** Sticker, yapıştırmamak için vantuzlu tutturucu taktım.

*** Engelli park kartı

*** Yeni tip ehliyette kodların görünüşü...

Son düzenleme:
Ufukalp

Teşekkürler paylaşımlarınız için.Geri görüş kamerası yerine normal park sensörü de olur diye düşünüyorum.Tam işitme kayıplı değilse gerçi normal park sensörlerinde görsel uyaranlar da oluyor.

login
Park sensörlerinde engele kalan mesafe genelde sesli ve orantılı eksilen görsel çizgilerle uyarılır.
Ancak dediğim gibi bu engel küçük bir çocuk gibi canlı ise ve ağlama, bağırma gibi sesli uyarılar duyulmadığında Allah korusun kötü sonuçları olabilir.
Bu bir düşünce sadece.
Sürücü sağlık şartları yönetmeliğine bakarsak geri görüş kamerasını bile dayatamazlar, bunun karşılığı bildiğimiz iç dikiz aynasıdır.
Çünkü yönetmelikte cihaz falan değil açıkça ayna kelimesi geçiyor.

MERHABA bende işitme engelliyim sonradan işitme duyumu kaybettim. askerlik için sağlık kuruluna başvurup muaf oldum. onun dışında ne engelli başvurum oldu nede ehliyet için. hep bir düzelirim umudu işte..ama artık pes ettim rapor için başvuracagım belki memur filan olurum diye. şimdi hepsi bir anda aradan çıksın istiyorum (ehliyet kimlik engelli raporu) sağlık kuruluna gideceğim ankara hastanesine tek bir dilekçe ile halledebilirmiyim ypksa nasıl bir yol izlemem lazım rapor için ücret nedir teşekkürler..

Sonunda aracı yan aynların üstüne küçük bir ayna ve ön camın sağına küçük bir dikiz aynası takarak geçiridik .
Kesinlikle kamera takılcak diyenlere aldırış etmeyin...
Ortopedik ve işitme engelim olduğu için araç ÖTV indirimi onayından geçmez diye bu ayna işine girmek zorunda kaldık . Ancak işitme engelliler için bu tertibatların kesinlikle faydası yok..

dr.mbca
O kadar dil döktüm yukarıda, yan görüntüleme için kesinlikle kamera dayatmasına boyun eğmeyin, sürücü sağlık şartları yönetmeliğinde açıkça ayna kelimesi yazmaktadır diye.
Peki geri görüş için ne yaptınız, ekran ve kamera mı, orijinalde mı vardı geri görüş kamerası ?

dr.mbca
Yukarıda resimler eklediğim mevcut aracımı sattım, yarın satışını yapıp vereceğim.
Opel Astra almayı düşünüyorum, onun orijinalinde multimedya ekran yok, kamera eklenmiyor, bütün olarak sistemi değiştirmek gerekiyor.
Bu geri görüş kodunda da akla hemen kamera geliyor, aslında bana göre onu da dayatamazlar da akla ilk gelen o oluyor malesef.
Hayırlısı bakalım.

Ufukalp
Hocam kamera için tertibatçılar çok para istiyorlar dikkat edin . İmkanınız varsa arabaya orijinal paket takın veya standart kameraya sahip araç alın . önceki aracım da Opel Astra idi sağlam güven veriyor yol tutuşu harika ancak konfor yönünden Honda Civic in gerisinde kalıyor

@dr.mbca
Benim işitme kaybından başka bir engelim yok. Dolayısıyla ÖTV muafiyeti hakkım da yok.
Sıfır beni aşıyor, 2015 civarı bir dizel bakacağım inşaallah.
Tertibatçıyla ne işim olur, en fazla piyasadan bir double dın görüntülü multimedya sistemi o kadar.

Park sensörü olan araç işi görür mü? G[FONT=sans-serif]eri görüş kamerası olması şart mı ben bunu anlamadım.[/FONT]

hcozalp
Kimse bir şey bilmiyor ki, her kafadan bir ses çıkıyor.

Nihayet ÇİMER'den cevap geldi gelen cevap aşağıdadır;

[FONT=&quot]18/06/2019 tarihli ve 1901367437 sayılı CİMER başvurunuz, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, Karayolları Trafik Yönetmeliği, uygulama talimatları ve ilgili diğer mevzuatlar kapsamında incelenmiştir.[/FONT]
[FONT=&quot]42.01, 42.03, 42.05 kodları ile aracınızda herhangi bir donanım bulundurmadan kullanmanızda herhangi bir engel bulunmamaktadır. Ayrıca aracınızın arkasında işitme engelli logosunu bulundurmanız yeterli olacaktır.[/FONT]
[FONT=&quot]Bilgilerinize sunar, iyi günler dileriz.[/FONT]
[FONT=&quot] Trafik Başkanlığı[/FONT]

Eski ehliyette gözlükle kullanabilir gibi bir şey yazıyordu şimdi sağlık ocağına gittiğimde beni göz doktoruna mı sevk edecekler?

Önce sağlık ocağına giderek kendi sağlığınızla ilgili durumu beyan etmeniz gerekiyor. Ona göre hastanenin ilgili doktora gitmeniz gerekir.

hcozalp
Cimer'in cevabının varsa linki, özel mail ise ekran resmini buraya atabilir misiniz ?
Çevirmelerde zorluk çıkaran memurlar olabilir, çıktı alıp araçta bulundurmak, bu kodlara sahip arkadaşlar için çok faydalı olacaktır.
Teşekkürler.

Resmini atarım sıkıntı yokta sizlerde Çimer'e yazarak cevabı bu şekilde elinizde bulundurabilirsiniz. Bu arada buraya resim nasıl atılabilir. Resim ekle dediği zaman url adresi istiyor.

Son düzenleme:
Üst Alt