Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme engellilerin ehliyetine yazılan gereksiz kodlar

Ufukalp

Hocam bende b sınıfı ehliyet var sadece işitme cihazı kayıtlı onun dışında bir ibare yok. Yani demek istediğim şu sizin dediğiniz gibi il sağlığa gitmeden o doktorun verdiği raporla nviye gidilebilir mi? Nvi bu raporu kabul edermi ben daha önce ehliyet yenileme için rapor almıştım fakat ticari araç kullanmaz ibaresi ni yazmamisti doktor nviye götürdüm kabul etmedi böyle sacmalik olurmu yahu ehliyetin üzerinde ticari ibaresi yazmiyorki nasıl otekilestirme anlamış değilim. Benim tanıdık doktor var o yüzden özele gitmek istedim dediğim gibi ilk önce odyo testini ilk önce alsam olurmu demek istedim sorum bu.izmirde Alsancak sürücü kursunda işitme engelli olupta a ehliyeti alan arkadaşlar tanıyorum ciddiyim benide bu sürece getirdi hayırlısı bakalım

imjnr.26
Neredeyse standart bir uygulama oldu, cihaz ile 35 db işitme eşiğine ulaşamayan herkesi sevk ediyorlar komisyona. Benim girdiğim komisyona gelenlerin neredeyse yarısı işitme engelliydi.
Eskiden ehliyetinizin olması sevk edilmeden direkt ehliyet verileceği anlamına gelmiyor.
Benim 26 yıllık ehliyetim vardı, hem de H sınıfı bile değil B sınıfı idi. Buna rağmen sevk edildim.

Muharrem77
Ötekileştirme falan yok, cihaz ile 35 db işitme eşiğine ulaşamıyorsanız o ehliyete 102 kodu yazılmak zorunda.
Benimki de B sınıfı idi, ve sadece ticari araç kullanamaz ibaresi vardı.
İşitme kaybınız varsa ve cihazla da olsa 35 db işitme eşiğine ulaşamıyorsanız ticari araç, ambulans ve resmi araç kullanamazsınız, 102 kodu mutlaka yazılır.
Siz istiyorsunuz ki hiç bir sağlık sorunu olmayan normal bir insan ile aynı ehliyeti alayım.
Bu sadece cihazsız ya da cihazlı olarak 35 db işitme eşiğine ulaşabiliseniz mümkündür, onda da işitme desteği kodu olur. Aksi durumda mümkün değil.
Öteki sorunuz:
Doktor işitme desteği ve ticari araç kullanamaz kodu verip 1.grup sürücü olur yazıp raporu verebilir, bu durumda normalde direkt nüfus müdürlüğüne gidilebilmeli. Ama 35 desibel işitme sağlayamayan her işitme engelliyi komisyona sevk edip neredeyse standart bir uygulama haline getirdiklerinden nüfus müdürlüğünde sorun olur mu emin değilim.
Bende hiç aklıma gelmeyen sorun oldu çünkü.
Daha önceki ehliyetimde gözlük ibaresi vardı, sonradan lazer operasyonu ile tedavi olup gözlükleri attım. Görmem normal olduğu için aile hekimi göze sevk etme gereği duymadı. Ancak bütün işlemleri bitirip komisyondan sonra nüfus müdürlüğüne geldiğimde eski ehliyetimde gözlük ibaresi olduğu için göz doktoru muayenesi şart dediler. Ne kadar ısrar etsem de işlemimi yapmadılar. oradan hemen özel hastaneye gidip göz muayenesi oldum rapora göze eklettim öyle gittim de aldım ehliyeti. Onun için orada ne ile karşılaşacağınız konusunda kesin olarak bir şey diyemem.

Ufukalp

Anladim hocam.bu tür durumda 2.grub veriliyor mu?cihazlı cihazsiz şekilde.ilk rapor alınca doktor 102 kodunu yazsaydi o zaman nvi kabul edebilirdi ticari araç kullanmaz ibaresi olmayınca doktor gözden nasıl kaçırdı hayret. Eğer bilseydim o şekilde olacağını a sınıfı için başvuru yapabilirdim o zaman poliknilige gidip almıştım fakat odyo testi için numuneye göndermişler di sadece dediğiniz gibi 102 kodu yazilmayinca aksilik oldu birde il sağlığa sevk etmemeleri şaşırttı beni nvi yetkilileri 102 kodunun neden olmadığını sormuşlardi onun dışında il sağlığa deginmediler. Eğer bu şekilde alabilir sem a ehliyeti için iyi olur bakalim

Muharrem77
İşitme cihazı ile çok iyi duyuluyorsa, işitme 35 desibelden daha iyiyse 2.grup sürücü belgesi de verilir, bunlara sadece işitme cihazı desteği kodu yazılır, araç kullanırken cihaz mutlaka kulağında olması gerekir. Başkaca bir kod yazılmaz, komisyona da sevk edilmez, ticari de kullanabilir.

Ben isitme cihazi ile 35 db şartı sağladım. Ama beni komisyona nüfus müdürlüğü sevk etti. Raporda
102 resmi arac kullanamaz
42 isitme cihazi destegi
01.06 gözlük veya lensler
103.03 her sene muayene tekrari kodlari vardi.
H sınıfı ehliyetim saglik kurulu raporu - komisyonu ile alındığı icin yeni raporun da saglik kurulu - komisyonu ile alinmasi gerektigini ifade ediyorlar ısrarla.
Yani komisyon kararını da komisyon karari ile bozabilirsin felan. Eger eskiden alınan h sınıfı ehliyetiniz yok ve sadece b sinifi ehliyetiniz varsa doktordan aldığınız raporla bi gidin nüfus müdürlüğüne. Şansınızı deneyin derim. Komisyon demezse burda paylasirsiniz. Komisyon derse yine burda konuşur düşünür emsalleri örnek veririz. Amacımız isitme engellilere
47 no'lu kodu yazdirmamak çünkü 47 no'lu kod motosiklet kullanmaya engel oluyor (b sınıfının kullanabildigi 50cc'lik mopedlere dahi şerh koyuyor.)
Kaldı ki ilgili yönetmelik iki tekerlekli arac kullanamayacak kişilerin kas iskelet sistemi engelliler oldugunu açıkça belirtmiş.
motosiklet kullanamayacak kişiler ilgili yönetmeliğin 8. Maddesinde
yer alan ortopedik engellileri ilgilendiren,
Kas-İskelet sistemi muayenesine ilişkin
esasların 1 sayılı alt bendinin (b) , (c) - 2
sayılı alt bendinin (b) , (c) ve 3 sayılı alt
bendinde ‘’iki tekerlekli motorlu araçlar
kullanılamaz.’’ ibaresi ile açık ve net
şekilde belirtilmiştir.
Oysa ki biz şükür ki sadece işitme engelliyiz.
Ayrıca isitme engelliler duymuyor motosiklet tehlikeli felan derlerse ek ayna tertibatı takilabildigini de muhakkak belirtin komisyona. Reklam olmasin ama internette motosiklet aynalari diye aratinca aynalar mevcut.
Ayrica isitme engellilerden tam işitme konuşma engelliler var onlara motosiklet egitiminde telsizle iletisim kuramayacagiz diye ehliyet verilmemesi de ayri bir haksızlık çünkü anayasada kimse egitim öğretim hakkindan yoksun bırakılamaz hükmü var.

Artik motosiklet uzerinde telefon montaj edilebiliyor. Telsizde söyleyeceklerini yazıyla da soyleyebilirsiniz. Yani engelli olan biz değiliz engelli olanlar bizim kaderimizi belirleme yetkisine sahip kişiler (!)

imjnr.26
Her iki kulakta 35 desibelden daha iyi işitme sağlayanlara 2.grup sürücü belgesi verilir, her türlü aracı da kullanırlar, komisyona da sevk edilmezler. Sizinki istisnai bir durum olmuş.
Yönetmeliğin ilgili kısmı aşağıdaki gibidir:

[FONT=&quot]"c) İkinci grup sürücü belgeleri için; her iki kulakta işitme cihazsız veya işitme cihazı ile saf ses ortalaması 35 [/FONT][FONT=&quot]dB[/FONT][FONT=&quot] veya daha iyi ise yeterli kabul edilir. Bu [/FONT][FONT=&quot]kriteri[/FONT][FONT=&quot] işitme cihazı ile sağlayanların sürücü belgelerine işitme cihazı kullanma kodu belirtilir. İşitsel [/FONT][FONT=&quot]implant[/FONT][FONT=&quot] kullanan sürücü/sürücü adaylarına bu [/FONT][FONT=&quot]bendde[/FONT][FONT=&quot] belirtilen şartları sağlamaları halinde ikinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir."

Ayrıca ben ehliyetine 47 kodu yazılan sizden başka işitme engelli görmedim, benimkinde de yok.
Benim girdiğim komisyona giren 15-20 işitme engelli vardı ve tamamen sağır dilsizler de dahil hiç birine 47 kodu yazılmadı. Hepsini biliyorum, çoğunluğu tam kayıplı olduğu için oradaki görevli tercüman arkadaş ile birlikte yardımcı olup girişleri organize ettik. Tercüman hepsiyle birlikte girdi. Sonuçlar dağılınca da hepsini kontrol ettik. [/FONT]

Selamlar,

Bu konuda Avukatımla görüştüm. İşitme engelli arkadaşlara ehliyetlerine verilen özel tertibat gerektiren kodlar varsa (ayna takma vb ek donanım) ÖTV mevzuatı için olmasa da (Hareket Ettirici aksam olmamaları sebebiyle) MTV mevzuatında MTV muafiyeti sağlanabileceği belirtti.

Cesaret vermek istemiyorum ama özellikle Avukat olan işitme engelli bu şekilde arkadaş varsa, Vergi Dairesine özelge ile başvurup MTV muafiyetini sorabilirler. Ve sonrasında Mahkeme yoluna gidilebilir.

Ben mehkemenin kazanılacağını düşünüyorum. Çünkü özel kod veriliyor ve araçta özel tertibat yapılıyor.

İlgilenen arkadaşların bilgisine.

Hüseyin İlik isimli avukat arkadaşımız burada engelli kardeşlerimizin vergi daireleri ile bir çok sorununda yardımcı olmuş,davalar açıp hemen hepsini de kazanmış biri. Sayın avukat bey bu konudaki düşüncelerinizi merak ediyoruz.
İşitme engellilere genellikle yazılan kodlar aşağıdaki gibidir:
[FONT=-apple-system]42.01.[/FONT][FONT=-apple-system] Arka görüş için uyarlanmış cihaz[/FONT]
[FONT=-apple-system]42.03.[/FONT][FONT=-apple-system] Yan görüş sağlayan ek iç cihaz[/FONT]
[FONT=-apple-system]42.05.[/FONT][FONT=-apple-system] Kör nokta görüntüleme cihazı[/FONT]

imjnr.26
Ne hastanesi ? Burada söz konusu hastane sağlık kurulu değil il sağlık müdürlüğü komisyonu.
O da küçük/orta illerde bir yerde, büyük illerde birkaç yerde kurulur, hastane ile ilgisi yoktur.

Bugün il saglik müdürlüğünde şube müdürü ile görüştüm. Olayı komisyona anlat ben birşey yapamam dedi. Olay komisyonda bitiyormuş (!) Bu olaydan şunu anladım ki ESKİŞEHİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İŞİTME ENGELLİLERE HER TÜRLÜ 47 NO'LU İKİ TEKERLI ARAC KULLANAMAZ KISITLAMASINI KOYMAYA YEMİN ETMİŞ. Tarihi tam hatırlamasam da 2017 ya da 2018 yılında bir görüş yazısi yazmışlar bakanlığa. Bakanlik yazisinda tam işitme konuşma engelli bireylerin motosiklet sürücü kursunda kask içindeki telsiz sistemi ile iletişim kurulamayacagindan işitme engellilerin motosiklet kullanmalari mümkün değildir. İbaresi var. Ayrıca bu egitim veremem bu yüzden motosiklet kullanamazsın demek oluyor ve anayasada yer alan eğitim hakkımızı da gasp ediyor.
Kaldı ki ben ne tam işitme ve konusma engelliyim. Ustelik ben a sınıfı sertifikami almama rağmen nüfus müdürlüğünün raporu yetersiz bulması yüzünden sağlık müdürlüğü komisyonuna sevk edilmem nedeniyle boyle bir problemi yaşıyorum. Türkiyede eskişehir haricindeki illerde isitme engellilere motosiklet ehliyeti verilirken, eskişehirde verilmiyor.
Yani burdan ben şu anlamı çıkarıyorum. Ankara İzmir İstanbul veyahut başka şehirlerde doğan çocuğa kimlik kartının düzenlenip de eskişehirde doğan cocuga kimlik kartı düzenlenmemesi olarak görüyorum bu durumu. Üstelik Türkiyede en çok işitme engelli bireylerin yaşadığı şehir eskişehir olmasına rağmen.
Ufukalp OturanBoğa

Son düzenleme:
imjnr.26
Raporunuzdaki o kod için il sağlık müdürlüğüne dilekçe ile itiraz edin, hiç kimsenin Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik'te olmayan bir kısıtlamayı dayatmaya hakkı yoktur. Olmadı dava açarsanız yine kazanırsınız.

Başka seçenek yok zaten engelliye adeta zulüm bu. 47 kodu ortopedik için geçerli ne diye işitme grubuna dayatıyor anlamış değilim

Henüz komisyona girmedim ki. Komisyona girmeden araştırma yapıyorum.
Araştırma sonucum şu. Eskişehirdeki komisyon ne olursa olsun tüm isitme engellilere kod 47yi yazıyor. Ordaki memur dedi. Işitme engellilere motosiklet vermedik. Vermeyiz de diye.
zamanında yaptığı yanlışı ısrarla devam ettirmekle uğraşıyorlar. Böyle bir zihniyetle karşı karşıyayım. Sanırsın biz teröristiz fetöcuyuz. Eskişehirde işitme engelli olmak suç imiş eskişehir il saglik müdürlüğü gözünde bizler azılı teröristiz.... Ufukalp
OturanBoğa

Ufukalp Bey ve konuyla ilgilenen diğer arkadaşlar, hepinize çok selamlar.

Konuyla ilgili kanaatimi kısaca anlatmaya çalışayım. Yönetmeliğin işitme engellilerle ilgili kısmında "Bu kişilerin kullanacakları araçta kişinin görüş açısını artırmaya yönelik ayna tertibatı ve ek-2’ deki işaret kullanılmalıdır." şeklinde bir hüküm var.

Ancak anladığım kadarıyla yönetmelik basit bir ayna tertibatını (örneğin kamyonlardaki gibi) yeterli görürken, kod tablosunda bunun tam olarak karşılığı yok.

Bunun çözümü için bence en pratik yol, yönetmelikteki ifadeyi sağlayacak basit görüş açısı artırıcı ayna tertibatları kullanmak. Şunlar gibi :

n11.com/aksesuar-ve-tuning?q=geniş+ayna

Bunlarla yönetmelikteki hatta kodlardaki şartlar sağlanmış olur. Eğer trafik kontrolünde bu aynalar yeterli görülmez ve ceza kesilip işlem yapılırsa, o zaman o cezaya ve işlemlere açılacak davanın mutlaka kazanılacağını düşünüyorum.

Aslında en doğrusu kod tablosunun yeniden ele alınarak yönetmelikle tam uyumlu ve basit hale getirilmesi olur. Ancak buna dair açılacak dava hem uzun sürer hem de başka riskler doğurabilir.

Başka tereddütleriniz varsa yanıtlamaya çalışayım.

Bu arada işitme engellilerin MTV muafiyeti hakkı konusunda herhangi bir tereddüt yok.

ÖTV muafiyeti konusunda ise mevcut tebliğ izin vermemekle birlikte, tebliğ kanun hükümlerini daraltıcı nitelikte olduğundan dava açılırsa kazanılma ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Fırsat bulabilirsem bununla ilgili bir yazı yazıp yayınlayacağım. Burada da mutlaka paylaşırım.

Sayın Hüseyin İlik
Önceki sayfada StratoS arkadaşımızın dile getirdiği, işitme engellilerin ehliyetine yazılan bu kodlarla MTV muafiyetinin mümkün olup olmadığı konusunda görüşlerinizi merak ediyoruz.
Bilindiği gibi ÖTV istisnası için tertibatın hareket ettirici aksam üzerinde olması gerekirken MTV istisnasında böyle bir şart yoktur.
Bize verilen aşağıdaki kodlara karşılık belirttiğimiz ek tertibatı yaptırsak MTV istisnası mümkün müdür ?

[FONT=sans-serif][FONT=-apple-system]42.01.[/FONT][/FONT][FONT=sans-serif][FONT=-apple-system] Arka görüş için uyarlanmış cihaz : Araç arkasına geri vites ile ilişkili çalışan kamera ve ön göğüste görüntüleme ekranı. [/FONT][/FONT]
[FONT=sans-serif][FONT=-apple-system]42.03.[/FONT][/FONT][FONT=sans-serif][FONT=-apple-system] Yan görüş sağlayan ek iç cihaz : Mevcut iç dikiz aynası üzerine yanları daha fazla gösteren 180⁰ görüş sağlayan bombeli uzun ayna. [/FONT][/FONT]
[FONT=sans-serif][FONT=-apple-system]42.05.[/FONT][/FONT][FONT=sans-serif][FONT=-apple-system] Kör nokta görüntüleme cihazı : Her iki yan dış dikiz aynalarının iç köşelerine yuvarlak geniş açılı kör nokta aynası. [/FONT][/FONT]

Evet belirttiğiniz gibi MTV mevzuatında hareket ettirici aksam ibaresi yok. Bu nedenle engellilikle ilgili bahsettiğiniz modifiyeler yeterli olur. Bence işitme engelli arkadaşlar mutlaka MTV başvurularını yapsınlar, olur da vergi dairesi reddederse dava açılıp rahatlıkla kazanılacağını düşünüyorum. Hatta ödeyenler de düzeltme/şikayet yolu ile iade talep edebilirler (geçmişe dönük en fazla 5 yıl olmak kaydıyla).

Ufukalp kerdeş ehliyet almak istiyorum cihaz kulanırken iyi duyuyorum engeli olarak almasam ehliyet sonra sorun yasarmiyim

asiman1905
Cihaz kullanıyorsanız her durumda KBB uzmanına sevk edilmeniz gerekiyor.
KBB uzmanı odyografi isteyecek, cihazla da olsa işitmeniz 35 desibel ve daha iyi olursa tamamen normal 2.grup sürücü belgelerini bile alabilirsiniz, sadece işitme desteği kodu yazılır başkaca bir kod olmaz, komisyona sevk edilmezsiniz.
Tabi bu dediklerim 35 desibelden iyi işitme eşiği yakalamanız durumunda geçerli. Yoksa diğer işitme engelliler gibi kodlu B sınıfı olur sade.
Ha derseniz ki, cihazla iyi duyuyorum, aile hekimine işitme kaybım olduğunu hiç söylemeyip tamamen normal rapor alıp gideyim, bunu size hiç tavsiye etmem.
Herhangi bir uygulamada işitme cihazınızı gören polis ehliyetinize el koyabilir.

asiman1905
Bana kalırsa işitme cihaz kodlu al daha rahat olsun derim. Burası tr ne olacağı belli olmaz.yalniz bir şey daha belirtmek var siz daha önce kbbye gidip muayene oldu iseniz hepsi çıkar gizlemenin bir manası yok.

Ufukalp
İşitme engelli olupta 2.sinif alabilen varmıdır acaba? Birde 35 DB asagisimi olacak yoksa üstümü onu tam anlamadim

Muharrem77
İşitme kaybı olup ama cihazla 35 desibel ve daha iyi işitme sağlayanlar işitme cihazı belirtilmek şartıyla 2.grup sürücü de olabilirler. Bunu sağlayamayanlar sadece 1.grup sürücü olurlar.

Ufukalp

Abi ben sana demiştim...

Sana kod verip, dayatma yapıyorsa o halde bu araç özel tertibatlı olur ve MTV ödenmez.

Avukat beyde, benim Avukatım gibi görüş bildirmiş.

İşitme engelli arkadaşlar,

Ehliyetinizde özel tertibat kodu varsa, mutlaka MTV istisnası için vergi dairesine başvurunuz.

@StratoS
Bedensel bir engel olmadığı ve ÖTV istisnasından faydalanmadığımız için bu zamana kadar tertibat ve vergi muafiyeti gibi şeylerle hiç ilgimiz olmadı. Kod olayı da yeni ehliyet tipi ile ortaya çıktı.
Sanıyorum vergi dairesine direkt rapor ve ehliyetle gidip yaptırılmaz bu iş.
Öyle sanıyorum ki kameraya da, kör nokta ve iç aynaya da proje çizdirilecek, TSE'den onaylatılacak, ruhsata işletilecek gibi bir sürü iş var ve bu işler bizim hiç karşılaşmadığımız işler.
Mesela bir bedensel engelli aracına tertibat yaptırıyor, tertibatçı projeden onaya kadar her şeyi hallediyor. Bizimki ise kıytırıktan iki aksesuar, nasıl olacak hiç bir fikrim yok.
Sen de İzmir'desin, proje ve TSE onayı için tanıdığın tertibat firması varsa yardımcı olursan bir denemek isterim bu işi.
Ya da önce bir özelge mi yazsam, memurların olumsuz cevap veremeyeceğini bilip ondan sonra mı harekete geçsem.

Ufukalp

Onay ve ruhsata işletilmesi konusunda haklısın. Belki sizin için ek maliyet ve uğraşı olacak. Ancak bugün tescili 2018 öncesi olan 1.3 litre hacimden küçük 4 yaşındaki bir aracın yıllık MTV'sinin 672 TL olduğunu biliyoruz.

Hele sıfır araç alınırsa en düşük MTV 964 TL. MTV2nin her yıl verileceği düşünülürse uzun dönemde ciddi bir para.

Dediğin gibi proje, TSE ve tertibat ücreti 2-3.000 TL olsa bile bence yapmaya değer.

Benim firma bildim yok, biliyorsun kendi aracım otomatik vites. Ancak aklımda olsun, bir firma duyarsam mutlaka haber veririm.

StratoS
Benim geri görüş kamerası, 180 derece geniş açılı bombeli ve uzun iç dikiz aynası ile kör nokta aynaları var zaten araç üzerinde, sadece proje ve TSE onayı olacak.
Dün akşam özelge talebi olusturdum, olumlu cevap geldiğinde girişimde bulunacağım inşaallah.

Ufukalp StratoS
Avukat beyi etiketleyemedim.
Benim süreç tıkandı herhangi bir gelişme de yok. Ben de cimere şikayetçi oldum.
05.11.2019 tarihine aldığım randevuya Eskişehir’de İşitme Cihazlı Odyoloji Testi yapan tek kurum olmasından dolayı ESOGÜ – TIP fakültesinde İşitme Cihazsız ve Cihazlı Saf Ses Odyoloji Testi sonucunu aldım. (EK-1) Odyoloji sonucundan anlaşıldığı üzere işitme cihazlı işitme kaybım 34 db ölçülmüş ve Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmeliğin 7. Maddesinin B bendinin 1. fıkrasında bulunan şartları taşıyorum. Odyoloji testinden sonra KBB uzmanınca Rapor (Ek – 2) tarafıma verildi. Bu rapor ile Aralık 2019’da sürücü kursuna müracaat ettim ve Sürücü kursu, Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşerek kaydımı yaptı. Eğitimden sonra A sınıfı sertifikamı (EK - 3) aldım. Sertifikamı 15.06.2012 tarih ve 279493 No’lu H sınıfı ehliyetimi yeni yönetmelikteki B sınıfına çevirerek A sınıfını da eklemek için gerekli harçları (EK -4) yatırarak Eskişehir Odunpazarı İlçe Nufüs Müdürlüğüne başvurduğumda Ek-2’de bulunan Sağlık Raporundaki kısıtlama kodlarının yönetmeliğe uygunsuzluğu veraporun E – İmza ile imzalanmadığı için herhangi bir işlem yapılamayacağı söylendi. Bunun üzerine ilgili kurumlar arasında sürekli mekik dokuyarak E-İmzalı Sağlık Raporum (EK - 5) en nihayetinde düzenlenebildi.
EK- 5’teki sağlık raporu ile 26.06.2020 tarihinde nüfus müdürlüğüne gittim ve orada da bu eski yönetmeliğe göre 2012de almış olduğum H sınıfı ehliyetimin B sınıfına dönüştürülmesi hakkında Genel Müdürlüğe görüş sorulacağı tarafıma bildirildi. 29.06.2020'de nüfus müdürlüğüne çağrıldım ve tarafıma Tutanak (EK - 6) ve tahdit formu (EK - 7) düzenlendi yeni ehliyetim verilmediği gibi İl Sağlık Müdürlüğündeki komisyona sevk edildim.
İlgili yönetmeliğin 7. Mad. 1. Fıkrasının (a) bendine göre muayene yapılmış ve ek-1’deki odyoloji sonucunda sunulmuştur. Bu raporla ilgili yönetmeliğin 7. Mad. 1 sayılı alt bendinin (b) fıkrasının 1 Say. alt bendindeki şartları taşıdığım için yönetmeliğin 4.Mad. 7 sayılı alt bendi gereği muayene ve test sonuçlarıma göre Ek-2 ve Ek-5’teki sağlık raporlarına 42.– 102-103.03 ve 01.06 kısıtları konulmuştur. Bu yönetmeliğin 4. Mad. 8 sayılı alt bendindeki hükümlerin tertibatlı araç kullanmamı gerektiren bedensel bir engelimin olmamasından ötürü şahsımla bağdaşmadığı, ayrıca işitme kaybımın işitme cihazları sayesinde normal insan kadar olduğu ve konuşma engelimin olmadığı ek-5’teki raporda belirtilmiştir. cümle kurma problemlerim yoktur. Zaten yazmış olduğum bu satırlardan da durum anlaşılmaktadır.
Ayrıca Eskişehir dışında ikamet eden ve benim durumumda olan kişilerle yaptığım görüşmede iş bu durumu yaşamadıklarını, hastaneden aldıkları sağlık raporu ve sertifikalarını nüfus müdürlüklerine ibraz ederek ehliyetlerini aldıklarını ifade ettiler.
Haksız yere komisyona sevk edilerek sürecin uzamasiyla oluşan mağduriyetimin giderilmesi ve H sınıfı ehliyetimin yeni tip B sınıfına çevrilip, EK- 3‘te sunmuş olduğum A sınıfı Motosiklet Sertifikamın da ehliyetime eklenmesi hususunda;
Gereğinin yapılmasını arz ederim
Bunun aynisini yazdım.
Ek-1 34 db isitme kaybını gösteren odyoloji sonucu
Ek-2 ilk sağlık raporu
Ek-3 motosiklet sertifikasi
Ek-4 ehliyet harcı dekontu
Ek-5 sağlık raporunun e imzali ve eksik kisitlama kodlarının düzenlenmiş hali. (burda isitme cihazli 34 db isitme kaybima rağmen 102 kısıtlaması konuldu)
Ek-6 tutanak
Ek-7 tahdit formu (ehliyetin askıya alınması hakkında)

imjnr.26

İşitme cihazlı olmana ragmen sadece 1.grub sürücü olur seçeneğini sundular ise 102 kodunu vermelerini neden yadirgadin anlamadım? Zaten isitme engelliler 1.grub alırsa otomatikken 102 kodunu almak zorunda benim başıma geldi ben raporu 2018 kbbden alırken doktor 102 kodunu yazmamış 1.grub sürücü olur dediği halde nvi kabul etmedi 102 olmadığı gerekçesiyle ama şöyle bir durum var 2.grub sürücü olur almış olsaydınız onu verecek hekim doktor önemli 102kodu yazilmaz malum ticari araç sınıfına girmekte aslında siz b sınıfı alsaydiniz böyle sıkıntı olmazdi benim b sınıfı var bana dediler h verelim dedim yok iyiki almamışım hem artısı işitme engelliye avantajı yok hiç bir acidan. Umarım hayırlısı olsun aleyhinizde hem h sinifi kalktı sizin oradaki memurlar hakikatten sıkıntılı Avrupa'da olsaydı çoğu meslekten men sürgün edilirdi. Bu arada e imzalı rapor nereden çıkmış ben onu ilk defa görüyorum yoksa yeni gelen bir duzenlememi resmi kaşeli imzalı evrak yetmiyor muymus. Zaten muaneye olurken doktorun imzası kasesi bulunur il sağlığında öyle

Üst Alt