Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme engellilerin ehliyetine yazılan gereksiz kodlar

Merhaba ben de dün ehliyet için başvuru yaptım sağlık ocağı beni KBB ye yönlendirdi. Özel hastanede doktoruma geldim söyledim durumu anlattım doktor başka bir doktoru anlattı durumu izah etti beni direkt komisyon sevk yazdı. Şimdi ben de bu durumda başka özel hastaneye gitsem herhangi bir değişiklik olur mu sonuçta cihaz kullandığımı biliyor ve özel tertibat gerektirecek bir durum yok ama söyle ki neden bu kadar çok ugrastiriyorlar.

Benimde sorum şu komisyona gitmeden rapor alamaz mıyım?

Ebru35*
Komisyona gitmeden rapor alabilmeniz için cihazlı ya da cihazsız olarak işitmenin 35 desibelden iyi olduğunu odyo testi ile belgelemek gerekir.
Siz tamamen sağlıklı değilsiniz, cihaz kullanıyorsunuz.
Bence odyo testi yapmalı idi.
Yönetmeliğe göre odyo testinin de resmi hastanelerde görevli bir odyolog tarafından yapılması isteniyor.
Doktorun komisyona göndermesi zaten ek ayna tertibatlarına ihtiyacınız olduğunu düşündüğü için.

Arkadaşlar, raporu aldım.
Komisyonda sadece cihaz kullanıp kullanmadığımı sordular.
[FONT=Verdana]42.01. Arka görüş için uyarlanmış cihaz[/FONT]
[FONT=Verdana]42.03. Yan görüş sağlayan ek iç cihaz[/FONT]
[FONT=Verdana]42.05. Kör nokta görüntüleme cihazı
Ve ek-3 yazdılar.
Standart gibi bir uygulama olmuş, az duysun çok duysun işitme engellilerin tamamına aynı kodları verdiler.
Geri görüş kamerası var arabada.
Aksesuarcıdan iki adet ufak yuvarlak kör nokta aynası alıp dış dikizlerin iç tarafına yapıştıracağım.
42.03 için bir şey yapmayı düşünmüyorum, yan dikizler zaten yanları gösteriyor, yan görüş sağlayan ek iç cihaz ne ya hu ?
Fikri olan yazsın lütfen.

[/FONT]

Ufukalp
Ben hem cihazlı hem cihazsız iki şekilde teste girdim bu sağlık raporunu almadan önce sonra kbb ye elimdeki belge ile gittiğim test sonuçlarına bakıp o şekilde beni komisyona sevk etti.
Raporu almışsın hayırlı olsun peki bu rapor alma işi çok fazla uğraştırıyor mu herhangi bir hastaneye gidemiyor muyuz ?

Ebru35*
Hastane işini tamamlamışsınız zaten, sadece il sağlık müdürlüğü komisyonuna gireceksiniz.
Doktorunuz işitme kaybınızı yönetmelikte belirtilen tolerans aralığından yüksek bulmuş ki komisyona sevk etmiş.
Bu durumda komisyona gireceksiniz, orada benimki gibi kodlar yazılacak hepsi bu. Aynı gün rapor veriliyor, nüfusa gidip işlem yaptıracaksınız.
Gözünüzde büyütmeyin bu kadar.
İzmir'in neresinde oturuyorsunuz, İzmir'de sadece iki yerde komisyon kuruluyormuş.
Kuzey yarıda oturuyorsanız Gaziemir'deki yerin adresini verebilirim.

Ebru35*
Komisyonun biri Gaziemir'de diğeri Çiğli' de kuruluyormuş zaten, yakınsınız.
Komisyonun yerini öğrenip doğrudan oraya gidin, il sağlık müdürlüğüne gitmenize gerek yok.
Odyo testinizi de götürün.

Ufukalp teşekkür ederim peki bu raporu bir günde veriyorlar değil mi çok fazla oyalama yapmıyorlar?

Ebru35*
Evrakları götürünce size komisyonun kurulacağı güne randevu veriliyor.
Verilen gün ve saatte gidiyor komisyona giriyorsunuz. Toplantı bittikten sonra aynı gün raporu veriyorlar.
Ama komisyon randevusu bir hafta sonraya olabilir, 10 gün sonraya olabilir, yoğunluğa ve komisyon günlerine göre değişir.

Ufukalp
Teşekkür ederim bilgilendirme için. En kısa sürede başvuruda bulunayım

Ufukalp

Abi geçmiş olsun. Saçma bir şekilde almışsın...

Şimdi bomba geliyor, bu kodla araç özel tertibatlı olmuyor mu? Hukuki mücadeleye girsen ÖTV'siz araç alamaz mısın? (Mevzuat ortopedik engelliye veriyor ama aracımda tertibat var ve engelliler kanuna göre engellileri ayıramazlar diyerek?)

Ufukalp yan görüş sağlayan ek iç cihaz büyük aynaymış tertibatçı dedi

StratoS
Hayır, ÖTV muafiyeti için tertibatın hareket ettirici aksam üzerinde olması gerekiyor.
Vites kolu, debriyaj, gaz pedalı gibi.
Ama MTV için zorlanabilir mi bilmiyorum da aynaya da proje çizdirip ruhsata işletecek halim yok ki.
Bence de saçma ama inan standart halini almış, bütün işitme engellilere aynı kodlar yazılıyor. İşitme engelli en az 10 kişi vardı dün.
ekinos
Büyük ayna derken, biraz açıklar mısınız, biraz bombeli, 180 derece geniş açılı görüş sağlayan orta iç dikiz mi, mevcut orta dikiz aynasının yerine mi monte edilecek ?

İç dikiz evet orta aynanın yerine bana denilen bu bende biraz daha büyük ayna aldım diğerinin üzerine takıldı

Ufukalp

Sen beni anladın... Madem bu kadar uğraştırır hale getirdiler sizi de, o halde bunun bir karşılığı olmalı.

ÖTV Hareket ettirici aksam konusuda zorlanabilir(dava ile) ama dediğin gibi şuanda MTV daha yakın gibi. Sonuçta tertibat maliyetin çok az (Ayna) proje çizdirip bşavursan?

Sonuçta MTV küçük gibi gözükse de uzun vadede ciddi bir avantaj olur.

StratoS
Ülkenin şu andaki ekonomik şartlarında işitme engellilere ÖTV muafiyeti gibi bir şey için girişimde bulunanı var ya bir yumrukta sinek gibi ezer devlet. :)
Bu ülkede yüz binlerce işitme engelli var, etekleri tutuşur devletin, valla sırf olmasın diye ehliyet almalarını bile zorlaştırırlar.
Bir makine mühendisine şu aynaya proje çiz desem adama gülmez mi ?
Engelim ortopedik olmadığından tertibat, proje, ruhsata işlenmesi konularına hiç eğilmedim, hiç bilmiyorum.
Peki projeyi herhangi bir makine mühendisi çizebiliyor mu ?
Proje TSE ye onaylatılıyor mu ?
Proje ile notere mi gidip ruhsata işletiliyor ?
Sonra tertibat işli ruhsat ve proje ile mı vergi dairesine başvuruluyor ?
Bu konularda bilgim yok.

Ufukalp

Abi sen daha iyi bilirsin. Mücadele olmadan ilerlenmiyor...

Tüm dediğin yollar evet. Yani özel tertibat işlemlerini bu şekilde yürütüyor arkadaşlar.

Bence uğraşıp en azından MTV için başvurabilirsin. Ya da gücü olan engelli arkadaş yapabilir. Ben sonuç alınabileceğini düşünüyorum. Madem kod verip, seni uğraştırıp masrafa sokuyorlarsa o halde MTV muafiyetini de verecekler...

Lanet olsun bunların sistemine..!
Ehliyet yenileme işlemi için bugün 14:00 a randevu almıştım.
Saat 13:30 da nüfus müdürlüğüne gittim, numaratikten fişimi alıp ehliyet biriminin olduğu kata çıktım.
O da ne numaraların yazdığı tabela faal değil.
Soruyorum, cevap "sistem yok"
Ha şimdi gelir, ha 10 dakikaya gelir derken 15:45 de lanet olsun deyip binayı terk ettim.
Sonuç olarak işlemleri yapamadık.
Yeni bir gün, yeni bir randevu artık.
Bugün gün sonuna kadar, zaten randevum olduğu gerekçesiyle sistem ileri bir tarihe randevu vermedi.
İlerleyen saatlerde tekrar deneyeceğim.

Ufukalp kardeş galiba işitme engelli arkadaşlar dan sadece ehliyet yenileyen tek sensin forumda
benim de h sınıfı ehliyetim var ben de işitme engelliyim ehliyeyim de sadece işitme engelli yazıyor.
henüz cesaret edip aile hekimine gidemedim.uzun uğraş çıkaracağı için senelik izini bekliyorum.
gelişmelerden haberdar ettiğin için teşekür ederim.
Sonuç tam bir rezil kodlarla dolmuş :(

AHMET ERTMEN
Benim önceki ehliyetim tamamen normal B sınıfı idi, işitme engelli falan da yazmıyordu. Sadece hafif kayıptan dolayı ticari araç kullanamaz ibaresi vardı o kadar.
Şu anda bayağı artmış işitme kaybı, dediğiniz gibi doldurdular kodları.
Yapacak bir şey yok, benim komisyona girdiğim gün en az 10 tane işitme engelli vardı, hepsine de yazdılar aynı kodları.

aynı durumdayız B A2 sınıfı ehliyetim var. aldığımızda işitme engelimiz yoktu şimdi %50 lerde ehliyeti yenilemek istiyorum ama ne olacak napacaz bilmiyorum hastaneye sevk vs. durumu burdan paylaşırmısın bende izmirdeyim

muhendis3232
Sanırım konuyu tamamen okumadınız, en baştan bütün süreci tüm detayları ile anlattım zaten.

Ufukalp

İşitme kaybı olupta cihazlı 35 db çıkan hiç yok muydu acaba?
Ya da forumda bu durumda olan biri var mı?

İlginç 50-60 db kaybın var.Alet kullanıyorsun ama yine de kaybın 35 db bile inmiyor.Ne işe yarar ve neden kullanılır acaba bu cihazlar?

@login
Cihazla işitmesi 35 desibel veya daha iyi olanlar zaten komisyona sevk edilmez, doktor direkt işitme desteği kodu yazıp raporu verir, bununla nüfusa gidilir.
O gün oradakilerin tamamı ben hariç tam isitme-konuşma engelliydi.

Ufukalp

Anladım.Özel hastanede komisyona gitmeden alabilir miyiz bu şekilde?

Bu tertibat işi sıkıntı.Ruhsata işlenmediğini netleştirmek gerek.
Ruhsata işlenmese bile ne olup ne olmadıklarını da yasal olarak netleştirmek gerek.

Bir kaza halinde karşı aracın sürücüsü araçta bu tertibatın olmadığını iddia ederse ya da polis kendisi tutanağa bu şekilde yazarsa ne olur? Polisten ziyade sigorta şirketleri için hasar ödemesi yapmamaya bir mazaret olabilir mi?

@login
Normalde ehliyet için özel hastane raporları geçerlidir.
Ancak ilgili yönetmeliğin kulak burun boğaz bölümündeki aşağıya alıntıladığım metinde odyo testi için resmi hastaneler işaret ediliyor.
Onun için sorun olabilecek bu durumu işitme kayıplılara tavsiye etmiyorum.
[SIZE=4]
[FONT='inherit']a) [/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT='inherit']İlgili uzman tabip tarafından gerek görülmesi halinde kişinin[/FONT][/SIZE][SIZE=4][FONT='inherit']; Sağlık Bakanlığı veya Üniversitelere bağlı kurumlarda bir [/FONT][FONT='inherit']odyolog[/FONT][FONT='inherit'] veya [/FONT][FONT='inherit']odyometrist[/FONT][/SIZE][FONT='inherit'][SIZE=4] tarafından[/SIZE] saf ses ve konuşma [/FONT][FONT='inherit']odyometrisi[/FONT][FONT='inherit'] yapılır. Saf ses ortalaması; 500, 1000 ve 2000 Hz frekanslarda elde edilen hava yolu işitme eşiklerinin aritmetik ortalaması ile her iki kulak için ayrı [/FONT][FONT='inherit']ayrı[/FONT][FONT='inherit'] belirlenir. İşitme kaybı olanlarda gerektiğinde işitme cihazı ile işitme testi tekrar edilip işitme cihazlı eşikler belirlenir.[/FONT]

@login
O konuları kim biliyor ki teyit ettirelim ?
Trafiğin bile tam bir bilgisi yoktur.
Tam bir "saldım çayıra mevlam kayıra" durumu hakim.
Allah yardımcımız olsun.

dr.mbca
Gerçekte hiç bir fikrim yok.
Yaptığım ise; oto aksesuarcıdan orijinal iç dikizden biraz daha uzun, hafif bombeli olması nedeniyle 180 derece gibi geniş açılı görüş sağlayan bir iç dikiz aynası alıp üzerindeki tırnaklar vasıtasıyla orijinal ayna üzerine monte ettim.
Kodu karşılar mı bilmiyorum. Böyle saçma kodlara ancak böyle çözümler olur.
Hafta içi emniyete bizzat gidip bu konuyu sormayı düşünüyorum.

Hocam sorun şu ; Eğer tertibatı kontrol eden kurum (tse mühendisi sanırım) ayna uygun değil derse proje geçmiyor ötv indirimi geçersiz sayılıyor denildi .

dr.mbca
O kod ve tertibat ile zaten ÖTV muafiyeti mümkün değil.
Aynalara kamera değil göz taktırsanız yine boş.

Üst Alt