Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme engellilerin ehliyetine yazılan gereksiz kodlar

Merhaba arkadaşlar ben de ilk ehliyet başvurusunda bulundum. Sağlık ocağına gittim ordan beni hastaneye sevk ettiler teste girip beni komisyona sevk ettiler. Komisyona ehliyet için başvuru ve test sonucumu verip teslim ettim. Ayın 16sinda bana gün verdiler saat 13.30 da ondan sonrada her şey belli olacak bakalım.

Peki benim sormak istediğim şey heyette yine teste tabi tutulcaz mı? Yoksa o teste göre mi karar verilecek?

hcozalp
Resmi önce herhangi bir upload sitesine ( örneğin www.hizliresim.com gibi ) yükleyip, oradan forumlar için verilen linki mesaj yazdığınız yere yapıştıracaksınız.

mail

Sayın İlgili:
18/06/2019 tarihli ve 1901367437 sayılı CİMER başvurunuz, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, Karayolları Trafik Yönetmeliği, uygulama talimatları ve ilgili diğer mevzuatlar kapsamında incelenmiştir.
42.01, 42.03, 42.05 kodları ile aracınızda herhangi bir donanım bulundurmadan kullanmanızda herhangi bir engel bulunmamaktadır. Ayrıca aracınızın arkasında işitme engelli logosunu bulundurmanız yeterli olacaktır.
Bilgilerinize sunar, iyi günler dileriz.
Trafik Başkanlığı

Başvurunuz ile ilgili tüm işlemleri CİMER’in internet adresinden takip edebilirsiniz.
Bu e-posta otomatik oluşturulmuştur, lütfen cevap vermeyiniz.
CİMER ile ilgili her türlü sorunuz için 150’yi arayabilirsiniz.

Madem gerek yok o zaman yönetmeliğe neden bu kodları yazmışlar?

42.01. Arka görüş için uyarlanmış cihaz
42.03. Yan görüş sağlayan ek iç cihaz
42.05. Kör nokta görüntüleme cihazı

Cimer'den gönderilen bu cevabın hiçbir bağlayıcılığı yok.

@hcozalp teşekkür ederim.
@login sürücü sağlık şartları yönetmeliğinde bunların hepsinin karşılığı ayna ve günümüz otomobillerinin hepsinde bunların tamamını karşılayacak ayna standart donanımda mevcut zaten. Neden bağlayıcılığı olmasın ?
Eskiden otomobillerin fabrika çıkışında sağ dikiz aynası bile olmuyormuş ve malesef mevzuatımız teknolojiye göre değişmiyor.
Bu ek ayna tertibatı çok eskiden beri olan bir şart.

Ufukalp

Ben yönetmelikten ilgili kodların çıkartılması gerektiğini ve aynı şekilde ehliyetlere de kodların yazılmamasıyla sorunun çözüleceğini düşünüyorum.

Önemli olan sizin de dediğiniz gibi mevzuatın teknolojiye göre değişmediğinin trafik polisleri tarafından ne kadar bilindiği,örneğin bir genelge var mı?

Öbür türlü bu kodlar eskiden bazı arabalarda sağ dikiz aynası yoktu savunmasıyla geçiştirilecek şeyler değil.Zira kör nokta görüntüleme cihazı deniliyor, ek iç cihazdan bahsediliyor.Bu işi trafik uygulayıcılarının inisiyatifine bırakmamalıyız.

login
Kesinlikle katılıyorum. Madem herhangi bir ek donanım gerekmiyor, bu kodlar da yazılmamalı. Dediğiniz gibi uygulamalarda bir standart yok ve memurların inisiyatifine kalmış gibi bir algı oluyor.
Ben de yazdım Cimer'e, yoğun şekilde sorun dile getirilirse çözüm yolu açılabilir diye düşünüyorum.

Benim kbb uzmanı birinci sürücü olur işitme desteği ve ticari araç ve ambulans kullanamaz yazısı aldım ehliyeti aldım şimdi yeni ehliyetim b+a2 kullanıyorum doktor sagolsun

muratak1988
Sizin doktorunuz en doğru olanı yapmış, en başından beri savunduğum bu idi.
Ama anlatamadık bu komisyon heveslisi doktorlara. Bir komisyon modası çıktı önüne gelen gerekli gereksiz komisyona sevk etti.
Hatta bana rastlayan zırcahil doktor %35 üstü kayıpta ehliyet verilemez dedi. Kavga dövüş komisyona sevk ettirdim.
Siz işitme cihazı ile sınıf dahili dilediğiniz aracı dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Ufukalp
abi tekrar merhaba benim ehliyetim E sınıfı yeniletirsem B sınıfı mı olur yönetmelikte bu konuyla ilgili bir şey bulamadım ne olur acaba abi.

kumanda
Rahatsızlığınızı ve seviyesini bilmediğim için bir şey söyleyemiyorum.

Ufukalp
abi işitme engelliyim,iki kulakta da cihaz var.%42 raporum var E sınıfına devam edebilir miyim?

kumanda
İşitme cihazı ile de olsa her iki kulakta da 35 desibelden daha iyi işitme eşiği yakalanırsa işitme cihazı kodu olmak şartıyla E sınıfı ehliyet de alabilirsiniz, bu eşiğin üstündeki kayıplarda malesef B sınıfı.
Konuyla ilgili madde aşağıdaki gibi.

[FONT=&quot]c) İkinci grup sürücü belgeleri için; her iki kulakta işitme cihazsız veya işitme cihazı ile saf ses ortalaması 35 [/FONT][FONT=&quot]dB[/FONT][FONT=&quot] veya daha iyi ise yeterli kabul edilir. Bu [/FONT][FONT=&quot]kriteri[/FONT][FONT=&quot] işitme cihazı ile sağlayanların sürücü belgelerine işitme cihazı kullanma kodu belirtilir. İşitsel [/FONT][FONT=&quot]implant[/FONT][FONT=&quot] kullanan sürücü/sürücü adaylarına bu [/FONT][FONT=&quot]bendde[/FONT][FONT=&quot] belirtilen şartları sağlamaları halinde ikinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir.[/FONT]

Ufukalp
abi teşekkür ederim okudum onu sınıf değişir mi diye şüphe kaldım onda sordum abi teşekkürler.

kumanda
Her iki kulakta da cihazlı-cihazsız fark etmez 35 desibelden iyi bir işitme ölçülür ise hiç bir sınıf için sorun olmaz.
Ama bu sınır her iki kulakta da yakalanamazsa B olmak zorunda.

hcozalp login
Bence Cimer'den gelen cevaplar tamamen baştan savma ve bir bağlayıcılığı yoktur.
O cevaplara güvenmeyin yani. Mart ayında aynı soruyu sordum, hcozalp'e gelenin tam tersi cevap geldi.
Sorum ve cevabı aşağıdaki gibi:

İyi günler.
İşitme sorunumdan dolayı sürücü belgemde 42.01 - 42.03 - 42.05 kodları bulunmaktadır.
Bu kodların karşılıkları sürücü sağlık şartları yönetmeliğinde ayna olarak geçmekte ve kodlarla işaret edilen aynalar otomobillerin standart donanımında zaten mevcut.
Öğrenmek istediğim; bu kodlar için araçta ilave bir tertibata gerek var mı, ve başkasının standart donanıma sahip otomobilini kullanabilir miyim ?
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

SAYIN UFUK RAMAZAN DURAN SÜRÜCÜ ADAYLARI SAĞLIK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİNE GÖRE SAĞLIK RAPORUNDA BELİRTİLEN KODLARA GÖRE UYGUN TERTİBATLI ARAÇ KULLANILMASI GEREKMEKTEDİR.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SÜRÜCÜ BELGELERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ (20.04.2020)

Ufukalp

Yukarda yazmıştım cimerden gelen yazının hiçbir bağlayıcılığı yok diye.Ben trafik polisi olsam bana cimer yazısını gösteren sürücüye he he der basar cezayı geçerim.Sonra da cimere yaz derim.Tabii bu espri ama maalesef realite bu.

Bir de hcozalp e ayrıntılı bir cevap yazmışlar şaşırdım doğrusu.Genelde yönetmeliği gönderip cevap içerikte okuyun derler.

Eğer başvuru formunda işitme cihazınızın olduğu belli ise Aile hekimi sevk ediyor ya da işitme cihazınız yok ve ehliyet başvuru formunda işitme sıkıntınız olduğunu belirtirseniz Aile hekimi yine sevk edecektir...

login

@hvozalp'e verilen cevaba ben de şaşırdım, öyle bir cevap da bana versinler diye yazdım ama bildiğim hikayeyi tekrarladılar.
Polise çıktı gösterecek olduktan sonra@hcozalp'in cevabının çıktısını da gösteririz, nasıl olsa isim falan yok. 😀😀
entice konu o değil burada.

Merhabalar;
Sizlere farklı cevap vermelerini şaşırdım doğrusu, tahmin ediyorum TC nize girerek sağlık raporuna bakarak verilmiş cevaplar olabilir emin değilim. İsterseniz bu konu ile ilgili bulunduğunuz Trafik müdürlüğüne giderek işinizi sağlama alınız derim.

hcozalp
Kesinlikle ilgisi yoktur, cevaplar tamamen yuvarlak, herkes aklına estiği gibi cevap yazıyor. Size gelen cevabın altında Trafik başkanlığı yazıyor, bana gelen cevapta İçişleri Bakanlığı sürücü belgeleri şube müdürlüğü.
Rapora bakacak bir durum yok, soru açık; şu şu kodlar için tertibat gerekli mi değil mi ?;
Bu hiç bir zaman kişiye göre değişmez.

Merhabalar.
Ben 2019 Kasım ayında Mevcut ehliyetimi yenilemek ve A sınıfı motosiklet ehliyeti almak için aile hekiminde ön muayene olarak kbb uzmanına sevk edildim ve yönetmelikteyer alan ‘’İlgili uzman tabip tarafından gerek görülmesi halinde kişinin; Sağlık Bakanlığı veya Üniversitelere bağlı kurumlarda bir odyolog veya odyometrist tarafından saf ses ve konuşma odyometrisi yapılır. Saf ses ortalaması; 500, 1000 ve 2000 Hz frekanslarda elde edilen hava yolu işitme eşiklerinin aritmetik ortalaması ile her iki kulak için ayrı ayrı belirlenir. İşitme kaybı olanlarda gerektiğinde işitme cihazı ile işitme testi tekrar edilip işitme cihazlı eşikler belirlenir.’’ ibaresindeki altı çizili hükmü uygulayabilecek tek hastane olması nedeniyle tıp fakültesine gittim ve 2019 aralık ayında muayene oldum. Odyoloji testimin sonucu da aynen böyle "İşitme cihazsız 90 db, Sol kulak işitme cihazsız 94 db ve aynı kulakların işitme cihazlı işitme kaybı oranı ise 34 db olarak ölçüldü" ve ilgili yönetmeliğin 7. Maddesinin B bendinin 1 fıkrasındaki anılan şartları taşıyorum. Kaldı ki ben bu şartları taşıyabilmek için işitme cihazlarına bu döviz kurunda 15 bin tl para ödedim.
2. adımda KBB uzmanının tanzim ettiği raporla Aralık 2019 tarihinde sürücü kursuna başvurdum ve raporumu milli eğitim müdürlüğü ile görüşerek kaydımı aldılar.
3. Adımda ise Sert geçen kış şartları yüzünden iptal gören dersler ve COVİD-19 pandemisi nedenleriyle en nihayetinde A sınıfı sertifikamı 2020 Haziran ayında aldım ve herşey bitti diye seviniyordum. Başıma geleceklerden habersiz şekilde...
4. Adıma geçelim. Sürücü Kursundan sertifika ve ekindeki evrakları (İkametgah, Sabıka Kaydı, Fotoğraf, Sağlık Raporu vs) teslim alarak
gerekli harçları yatırarak sürücü belgesi sertifikamı hali hazırda sahip olduğum eski yönetmeliğe göre 2012 yılında almış bulunduğum H sınıfı ehliyetimi yeni yönetmelikteki B sınıfına çevirmek ve A sınıfını eklemek için 22.06.2020 tarihine nufüs müdürlüğünden randevu aldım.
5. adımda ise 22.06.2020 tarihine nufüs müdürlüğüne gerekli evrakları götürdüm ve ilk şokumu yaşadım. Meğerse Sağlık Raporumdaki kısıtlama kodları yönetmeliğe uygun olmadığı ve eski ehliyetimdeki Gözlük kısıtlaması ibaresinin olmadığı ve E – İmza ile imzalanmadığı için herhangi bir işlem yapılamayacağı söylendi. ve bunun üzerine
6.adıma geçtim ve Bu olay üzerine ESOGÜ Tıp Fakültesi – Nüfus Müdürlüğü – Aile Hekimi ve Sağlık Müdürlüğü arasında her gün git- gel yaparak E İmzalı Sağlık Raporunu nihayetinde çıkarttım.
7. adıma geçelim. Çıkarttığım yeni sağlık raporu ile 26.06.2020 tarihinde nüfus müdürlüğüne gittim ve orda da bu eski yönetmeliğe göre 2012 yılında almış olduğum H sınıfı ehliyetimin akıbeti için yeni bir B sınıfı sertifika alıp almam gerekip gerekmediği hakkında görüş sorulacağı söylendi.
8. adımda ise 29.06.2020 tarihinde ise telefonla nüfus müdürlüğüne çağrıldım ve 2012 yılında aldığım H sınıfı ehliyetimin sağlık raporu komisyon ya da kurul kararı olduğu ve yeni almış olduğum A sınıfı sertifika için de kurul – komisyon kararı gerektiği tarafıma şifaen bildirildi ve Tutanak düzenlenerek ve Tahdit formu verilerek yeni ehlyetim verilmediği gibi mevcut ehliyetim de askıya alınarak beni İl Sağlık müdürlüğüneki komisyona sevk edecekleri bildirildi ve yaptılar!
Şu anda komisyona çağrılmayı bekliyorum. İşitme engellilere iki tekerli araç kullanamaz ibaresi koyup benim başımı yakmaya niyetli bunlar. Bunlara karşı ne yapabilirim ki?
Kaldı ki;
motosiklet kullanamayacak kişiler ilgili yönetmeliğin 8. Maddesinde yer alan Kas iskelet sistemi muayenesine ilişkin esasların 1 sayılı alt bendinin (b) , (c) - 2 sayılı alt bendinin (b) , (c) ve 3 sayılı alt bendinde ‘’iki tekerlekli motorlu araçlar kullanılamaz’’ ibaresi ile açık ve
net şekilde belirtilmiştir. Yani ortopedik Engellileri kapsiyor. İşitme engellilere neden böyle muamele yapılıyor anlamıyorum.

imjnr.26
Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik'te işitme engellilerin A sınıfı sürücü belgesi almalarına engel hiç bir hüküm yoktur.
Aşağıdaki maddeler yönetmeliğin ilgili kısmından:

[FONT=&quot]b) Birinci grup sürücü belgeleri için;[/FONT][FONT=&quot]1) En az bir kulakta işitme cihazsız veya cihazlı saf ses ortalaması 35 dB veya daha iyi ise yeterli kabul edilir. Bu kriteri işitme cihazı ile sağlayanların sağlık raporlarında işitme cihazı kullanma kodu belirtilir. İşitsel implant kullanan sürücü/sürücü adaylarına da bu bendde belirtilen şartları sağlamaları halinde birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir.[/FONT][FONT=&quot]2) (1) numaralı alt bentte belirtilen kriteri sağlayamayanlar ve tam işitme-konuşma engelli olanlar aynı kategoride değerlendirilir. Bu kişilerin kullanacakları araçta kişinin görüş açısını artırmaya yönelik ayna tertibatı ve ek-2’ deki işaret kullanılmalıdır.

Buraya göre en fazla ek ayna, kör nokta falan filan deyip vereceklerdir. Nihayetinde A sınıfı sürücü belgesi de 1.grup sürücü belgeleri grubuna dahil.
İşitme engellileri bence hiç gereği bile yokken komisyona sevk etmek nerdeyse standart bir uygulama oldu.
Merak etmeyin biz de komisyondan aldık. [/FONT]

Hocam bu duruma bakılırsa a sınıfı almamak için neden yok. Fakat bazı tipler yönetmelik değişeli 4 sene olduğu halde eski yönetmelikle hareket edenler var anlamış değilim bazı sürücü kurslarına sordum mesela işitme engelli hangi sınıf alır bana verdikleri cevap h sınıfı daha yönetmelikten haberleri yok hele sağlık grubu daha felaket özel yerler yönetmeliği tüzüğü biliyor devlet grubundakiler adamı sıkıyor bildiğiniz

imjnr.26
Evet il sağlık müdürlüğü komisyonunda doktorlar ve makine mühendisi olur genelde.

Abi bir sorum olacak. Ben üniversite veyahut devlet hastanesinden tam teşekküllu odyo testi yaptırıp testi alsam özel hastaneye gidip rapor cikartabilirmiyim doktora gitmeyip odyo testini yaptırıp o şekilde gitsem olurmu bu odyo testleri ne kadar süre ile gecerli

Muharrem77
Testi devlette yaptırdıktan sonra olabilir diye düşünüyorum. Ama testi zaten yaptırdıktan sonra neden gerek duyuyorsunuz özel hastaneye ?
Karar zaten teste göre verilecek.
Ha o saçma kodlar olmasın diye düşünüyorsanız haklısınız. Eğer doktoru ikna edebilirseniz 102 kodunu yazıp 1.grup sürücü olur derse direkt nüfus müdürlüğüne gidilebilir bence.

Ufukalp

Ben o şekilde gittim de ne oldu. 2012de sahip olduğum h ehliyetimden dolayı yeniden komisyona sevk ettiler beni. Hala haber bekliyorum.

Üst Alt