Merhabalar.
Ben 2019 Kasım ayında Mevcut ehliyetimi yenilemek ve A sınıfı motosiklet ehliyeti almak için aile hekiminde ön muayene olarak kbb uzmanına sevk edildim ve yönetmelikteyer alan İlgili uzman tabip tarafından gerek görülmesi halinde kişinin; Sağlık Bakanlığı veya Üniversitelere bağlı kurumlarda bir odyolog veya odyometrist tarafından saf ses ve konuşma odyometrisi yapılır. Saf ses ortalaması; 500, 1000 ve 2000 Hz frekanslarda elde edilen hava yolu işitme eşiklerinin aritmetik ortalaması ile her iki kulak için ayrı ayrı belirlenir. İşitme kaybı olanlarda gerektiğinde işitme cihazı ile işitme testi tekrar edilip işitme cihazlı eşikler belirlenir. ibaresindeki altı çizili hükmü uygulayabilecek tek hastane olması nedeniyle tıp fakültesine gittim ve 2019 aralık ayında muayene oldum. Odyoloji testimin sonucu da aynen böyle "İşitme cihazsız 90 db, Sol kulak işitme cihazsız 94 db ve aynı kulakların işitme cihazlı işitme kaybı oranı ise 34 db olarak ölçüldü" ve ilgili yönetmeliğin 7. Maddesinin B bendinin 1 fıkrasındaki anılan şartları taşıyorum. Kaldı ki ben bu şartları taşıyabilmek için işitme cihazlarına bu döviz kurunda 15 bin tl para ödedim.
2. adımda KBB uzmanının tanzim ettiği raporla Aralık 2019 tarihinde sürücü kursuna başvurdum ve raporumu milli eğitim müdürlüğü ile görüşerek kaydımı aldılar.
3. Adımda ise Sert geçen kış şartları yüzünden iptal gören dersler ve COVİD-19 pandemisi nedenleriyle en nihayetinde A sınıfı sertifikamı 2020 Haziran ayında aldım ve herşey bitti diye seviniyordum. Başıma geleceklerden habersiz şekilde...
4. Adıma geçelim. Sürücü Kursundan sertifika ve ekindeki evrakları (İkametgah, Sabıka Kaydı, Fotoğraf, Sağlık Raporu vs) teslim alarak
gerekli harçları yatırarak sürücü belgesi sertifikamı hali hazırda sahip olduğum eski yönetmeliğe göre 2012 yılında almış bulunduğum H sınıfı ehliyetimi yeni yönetmelikteki B sınıfına çevirmek ve A sınıfını eklemek için 22.06.2020 tarihine nufüs müdürlüğünden randevu aldım.
5. adımda ise 22.06.2020 tarihine nufüs müdürlüğüne gerekli evrakları götürdüm ve ilk şokumu yaşadım. Meğerse Sağlık Raporumdaki kısıtlama kodları yönetmeliğe uygun olmadığı ve eski ehliyetimdeki Gözlük kısıtlaması ibaresinin olmadığı ve E İmza ile imzalanmadığı için herhangi bir işlem yapılamayacağı söylendi. ve bunun üzerine
6.adıma geçtim ve Bu olay üzerine ESOGÜ Tıp Fakültesi Nüfus Müdürlüğü Aile Hekimi ve Sağlık Müdürlüğü arasında her gün git- gel yaparak E İmzalı Sağlık Raporunu nihayetinde çıkarttım.
7. adıma geçelim. Çıkarttığım yeni sağlık raporu ile 26.06.2020 tarihinde nüfus müdürlüğüne gittim ve orda da bu eski yönetmeliğe göre 2012 yılında almış olduğum H sınıfı ehliyetimin akıbeti için yeni bir B sınıfı sertifika alıp almam gerekip gerekmediği hakkında görüş sorulacağı söylendi.
8. adımda ise 29.06.2020 tarihinde ise telefonla nüfus müdürlüğüne çağrıldım ve 2012 yılında aldığım H sınıfı ehliyetimin sağlık raporu komisyon ya da kurul kararı olduğu ve yeni almış olduğum A sınıfı sertifika için de kurul komisyon kararı gerektiği tarafıma şifaen bildirildi ve Tutanak düzenlenerek ve Tahdit formu verilerek yeni ehlyetim verilmediği gibi mevcut ehliyetim de askıya alınarak beni İl Sağlık müdürlüğüneki komisyona sevk edecekleri bildirildi ve yaptılar!
Şu anda komisyona çağrılmayı bekliyorum. İşitme engellilere iki tekerli araç kullanamaz ibaresi koyup benim başımı yakmaya niyetli bunlar. Bunlara karşı ne yapabilirim ki?
Kaldı ki;
motosiklet kullanamayacak kişiler ilgili yönetmeliğin 8. Maddesinde yer alan Kas iskelet sistemi muayenesine ilişkin esasların 1 sayılı alt bendinin (b) , (c) - 2 sayılı alt bendinin (b) , (c) ve 3 sayılı alt bendinde iki tekerlekli motorlu araçlar kullanılamaz ibaresi ile açık ve
net şekilde belirtilmiştir. Yani ortopedik Engellileri kapsiyor. İşitme engellilere neden böyle muamele yapılıyor anlamıyorum.