işitme azlığı
Sağ kulakta 50 sol kulakta 50 desibel işitme kaybı var, sebebinin 4 aylıkken geçirdiğim şiddetli bir ateşli bir hastalık olduğunu düşünüyorum. İşitme azlığı nedeniyle ilk kez 11-12 yaşlarında özel bir doktora gittiğimi ve yapılan testlerden sonra doktorun işitme cihazı takması faydalı olur demesiyle annemin hüngür hüngür ağladığını hatırlıyorum. Tabi ben yaş itibariyle olayın vehametini çok sonra anlamıştım. Bir de doktor ağzını kapatarak benimle konuşmuş ve ben tam anlayamamıştım ne dediğini. Hey gidi günler... yaklaşık 50 desibel sağ 50 desibel de sol kulakta işitme kaybı var, al birini vur ötekine hesabı yani. Ailemin el ne der gibi yaklaşımının da etkisiyle işitme kaybımdan hemen hemen hiç kimseye bahsetmedim ve sürekli bunu sakladım. Özellikle lise yıllarında yani ergenliğin en yoğun yaşandığı yaşlarda çok sıkıntı çektim, kulaklarımın ağır işitmesini kendime yediremedim, alay eden kendini bilmez kişiler oldu, buna rağmen ben duyamıyorum demedim diyemedim. Bundan dolayı işi haylazlığa vurdum, dersleri hiç önemsemedim, kendim gibi haylaz bir arkadaş grubu buldum ve hep kederlendim, isyan ettim eseflendim. Ama elime ne geçti, sadece kendine güvensizlik ve hep bir korku içinde olma; acaba benim ağır işittiğimi anladılar mı, bunu nasıl saklayabilirim endişesi içinde hayatım devam etti. Belki de işitme problemimin saklanabilir seviyede olmasından kaynaklandı bu durum. Sadece güvendiğim, alay etmeyeceğini bildiğim yakın arkadaşlarıma bu durumdan bahsettim. Şu an 33 yaşındayım ve benim ağır işittiğimi benden 8 ve 3 yaş küçük kardeşlerim 4 yıl önce öğrendiler. Bu kadar ketumdum yani, gerisini siz hesap edin. Buna rağmen kendimi tamamen bırakmadım, Türkiyenin en iyi üniversitelerinden birinde çok tutulan bir bölümden süresinde mezun oldum ve şu an iyi bir işim var. Ancak sensoriyal tipte işitme kaybı olduğu için anlamada güçlük çektiğim durumlar olmuyor değil, bunun ilerlemesinden korkuyorum, bu aralar işitme cihazı kullanmak istiyorum. Cihaz araştırması yaparken bu siteyi keşfettim. Site üyelerine işitme sorunu olan arkadaşlarıma sabır diliyorum, işitme sorunlu olmanın ülkemizde kolay bir şey olmadığını biliyorum. Umarım herşey gönlünüzce olur. Sevgi ve saygılarımla