Durumun nahoşluğu şaşırtıcı gerçekten. Sözün bittiği zamanlar vardır ya şu an da öyle bir yerdeyiz. Sosyal belediyecilik, engelli dostu olmak vs. ne kadar hikâye işte bu olay çok açık gösteriyor. Arkadaşlar sizden bir ricam var sadece ve sadece bu olayın üzerinize uyguladığı duygusal etkileri yazar mısınız?
Neler hissettiniz, neler hissediyorsunuz? Özer arkadaşımızın söylediği gibi. Belediye'ye direk hakaretler içermeyen cümleler olmasına özen gösterirseniz sevinirim. Hazırladığım yazı dizisinde duygusal anlamda yansımalarını kullanmak istiyorum bu yüzden yazacaklarınız önemli benim için.
Bu durumun üzerinizde yarattığı baskıları nelerdir, hissettikleriniz vs. Yazdıklarınıza tek tek cevap vermeyeceğim, vermem de imkânsız ama okuyorum emin olun. Her yazdığınızı da önemsiyorum. Ve değerlendiriyorum. Bu davayı kazanmamda ki temelde mahkemede engelliyi hâkime doğru ifade eden konuşmayı yapmamdır. Avukatım özellikle duruşmada benim konuşmamı talep etti. Bunu kendisiyle önceden konuştuğumuz için benim bu önerimi getiri ve götürülerini düşünerek mahkeme süresinde değerlendirdik. Mahkemeye de bu isteğimizi sunduk. Bu arada sizlerin burada yazdıklarınız ve daha birçok şeyi konuşmama referans alarak konuştum. Bölge idare mahkemeleri 5 dakikalık duruşmalarla dosya üzerinden ve avukatların konuşmalarıyla olur. Bizim davamız yarım saat sürdü. Onun öncesinde de dosyaya engelli tarifini aktaran yazılı sunumumuzu yine sizlerin yazdıklarından ve yazamadıklarınızdan yola çıkarak toparlayıp derleyip dosyamıza eklemiştik.
Aslına bakarsanız bu davaya iki ay ön hazırlık bir yıl genel hazırlık yaptığımı söyleyebilirim. Emin olduktan sonra bir avukatla yola çıktım. Yani öncesinde ben emin oldum kazanabileceğimizden sonra avukata hazırladıklarımı sundum. Avukatımla çalışmalarımız başladıktan sonra da buraya getirdik durumu.
Örneğin duruşmanın olduğu gün tek bir basını çağırmadım çağırsaydım başından beri takipte oldukları için hemen gelirlerdi. Çünkü bu davayı kazanmak için yola çıktım, çünkü bu davada sonucun genele yansımaların da neyin nerede yapılması gerektiğini çok iyi biliyorum. Emin olun oraya basın gelseydi bu davayı kazanamazdık. Basının etkisi nerede nasıl hangi zamanda kullanılmalıdır iyi bilmek gerekir. Zaten en başında da söyledim şimdi de söylüyorum benim kavgam belediye ile değil engelliler üzerinde oynanan oyunlaradır. Buna dur demenin zamanıydı ve şimdi o zamanda yapılması gereken yapıldı. Bunun Türkiye geneline yansımaları da Danıştay'ın kararına bağlı.
Özürlüler idaresi bizleri tanımlarken bir kart veriyor ve bu kart bizi her yerde tanımlıyor. Ama uygulamada başka başka engellere çarpıyor. Hop karşımıza sağlık raporu, hop karşımıza ilaç raporu, hop karşımıza sen İstanbul seçmenisin burada binemezsin vs. teferruatlar çıkıyor. Bununla alakalı düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesi gerek ve tek bir kart üzerinden her yerde engelliye tanınan haklardan yararlanmalıyız, yararlanabilmeliyiz. İşin özü belediyelerin tekelinden çıkmak zorundayız.
Bu davanın asıl temeli budur aslında. Bunları neden söylüyorum sakin olmanız için buraya kadar geldik bundan sonrası için biraz daha zamana ihtiyacımız var ve o zaman içinde beklemek zor ama beklemek zorundayız. Biz bu davayı kazandık sonuçlarını da hep beraber alacağız.
Danıştay süresinde de umuyorum belediyelerin haksızlığını ispatlarım şimdi son aşama bu bunu da ispatladıktan sonra İzmir rahatlayacak sonrasında yurda yansıma adımları başlayacak benim cephemde.
)
İlerleyen zaman içerisinde daha önce de söylemiştim sizlere mahkeme süresine kadar olan zaman diliminde neler oldu hangi adımlarla buralara geldim anlatacağım. Ama şimdi değil.
Sizlerden tek isteğim daha doğrusu ricam başta söylediğim gibi sizdeki duygusal etkilerini tek cümlelikte olsa yazmanız, yazabilmeniz.
Umuyorum hepimiz için hayırlı olur bu süreç hepimize doğru ve en etkin şekilde döner ben buna inanıyorum bunun için çıktım bu yola sonuna kadar da inancımı kaybetmeyeceğim en azından bir tartışma başlattım bu tartışmayı izleyen ve görenler durumun ne kadar ciddi olduğunun bugün olmasa da yarın farkına varırlar. İş işten geçer mi siyaset sistemi içinde evet ama bizim için asla.
)
Ve önemli bir not eklemek istiyorum yıllar önce açtığım dava şu an İzmir adliyesinde örnek dava olarak kullanılmakta. O davayı ve nedenlerini bilen arkadaşlarımız ne demek istediğimi hatırlıyorlardır. Henüz bilişim, internet forum ağları telifler neyi nerede bağlanır Türkiye’de oturmamışken şimdi İzmir adliyesinde avukatların birçoğu o davayı kullanmakta. Yine ortada engelliler vardı ama konu farklıydı. Söylemeye çalıştığım her açılan dava bir sonraki için önemlidir bunu unutmayın. Bizler birey olarak haklarımızdan haberdar olamazsak vatandaş olarak nerede durmamız gerektiğini nerede nelerin bizleri bağladığını bilemezsek hep birileri tarafından yönlendiren olmaktan öteye gidemeyiz.
Bu yüzden okuyun, araştırın öğrenin. Haklarınızı bilin.
Bunları yazdım çünkü cevap ya da açıklama beklendiğini hissettim ama dediğim gibi tekrar dönemem yazdıklarınıza ama bu sayfada yazılanlar yani sizlerin yazdıkları benim için önemli. Bu yüzden sizler hissettiklerinizi ve yaşadıklarınızı karşılaştıklarınızı yazmaya devam edin.
Ben önemli ilk gelişmeyi yine sizlerle paylaşacağım. Mesajlarınıza da hızlı dönme şansım olmadığını belirtmek istiyorum. Gecike bilir, cevapsız kalabilir bu önemsemediğim anlamına gelmesin. Geçte olsa dönmeye çalışıyorum ve hepsini de önemsiyorum. Beni anlayışla karşılayacağınızı düşünüyorum o yüzden bu notu yazma gereği duydum.
Ve yazı dizisini İzmirli sosyal belediyecilik olgusuyla engellilere gelen aslında gelmeyen hizmetleri anlatan yazı dizisini takip etmeyi unutmayın.
) Ben her eklediğim bölümün linkini de buraya ekleyeceğim.