Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kronik majör depresyon, yaygın anksiyete bozukluğu ve okb nedeniyle malulen emeklilik

iskender2828

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Saygıdeğer arkadaşlar,

1972 doğumluyum. İlk ssk işe girişim 1988, 7.000 günüm var, hizmet süresini doldurmama 1 yıl 7 ay bulunmakta. Normal şartlarda emekliliğime 8 yıl var gibi. Bundan yaklaşık 20 yıl evvel majör depresyon, yaygın anksiyete bozukluğu ve okb teşhisi konuldu.. O zamanlar durumum iyi olduğu için dışarıdan prof. psikiyatriste muaynanesine gidip tedavi oluyordum. 7 sene kadar tedavi gördüm. Birçok ilaç denendi ancak iyileşme sağlanamadı. Doktorum izmir'e gidince bursa da başka bir psikiyatriste 9 sene kadar dışarıdan gittim. Psikoterapiler, tekrar ilaç tedavileri ancak bu nalet hastalıklar geçmiyor. Şu an maddi durumum bozuk olduğu için dışarıdan gidemiyorum. 2-3 kez devlet hastanesi psikiyatristine gittim. Teşhis aynı farklı ilaç denemeleri vs.. Sonuç yok. Şu an sürekli 4 ayrı psikiyatrik ilaç kullanıyorum. İyileşme derseniz en fazla 30% düzeyinde. ( En son gittiğim ve beni 9 sene takip eden psikiyatristen durumumu anlatan bir rapor alabilirim )

Şu an haftada 3 gün bir yerde SGK lı olarak çalışmaktayım. Yeni çıkan malulen emeklilik değişikliklerini de dikkate alırsak bu hastalıklardan malulen emekli olma şansım varmıdır.? Bu hastalıklar malulen emeklilik yasasında geçiyormu.? Bunun için neler yapmam gerekli.? Zorlu ve zaman alan bir süreçmidir.? Mesela beni hastaneye yatırırlarmı.? ( Bu sefer işimi kaybederim )

Beni aydınlatırsanız çok memnun olurum.

Saygılar,
Ahmet

seni hastaneye yatırmaz.lar dışadan tetkikler yaparlar zor bir süeçtir adamı çıldırtır ama katlanacaksın artık...git kuruma müracaatını yap bence ahmet bey

Sayın Brusk,

Teşekkür ederim. Zor bir süreç ve çıldırtırlar derken ne demek istediniz acaba.? Uzun bir süreçmidir.? Yaklaşık ne kadar sürer.? En önemlisi bu hastalıklardan malulen emekli ederlermi.?

Saygılar,

Ahmet bey,

siz malulen emeklilikten değil, erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanacaksınız. Bunun için defterdalığa gidip sakatlık indirimine başvurmalısınız (http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html). Elinizde yakın zamanda alınmış alınmış % 40 ve üzeri orana sahip sağlık kurulu raporu varsa, onuna başvurabilirsiniz. Yoksa, defterdarlık sizi hastaneye sevk edecektir. O sevkle alacağınız rapordaki oran % 40 ve üzeri olur ve sakatlık indirim hakkı elde derseniz, hemen erken Yaşlılık emekliliğinden yararşanmak için sigorta müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Sigortalılık süresi ve prim gününüz zaten fazlasıyla yetiyor...

Emeklilikte psikiyatrik değerlendirme içeren başvurular zordur. Kurumla raporlara 1-2 yıl sonrası için kontrol muayenesi yazarlar... Bunun anlamı şudur, kontrol muayenesi zamanı geldiğinde yeniden hastaneye gidip maluliyetinizi gerektiren rahatssızlığınızın devam ettiğine dair rapor alırsınız. Maluliyet devam ettiği sürece emekliliğiniz de devam eder. Genelde 2-3 kontrol muayenesi sonrasında Sürekli emeklilik onanır.

Sayın Oturanboğa,

Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Erken yaşlılık emekliliğinde 55 yaş sınırı var diye hatırlıyorum ayrıca hizmet süremin bitimine daha 1 yıl 7 ay var. Bunlar etkilermi.? Şu an çalışıyorum. Başvuru yapsam hastane süreci çok zaman alırmı.? Ne kadar sürer.? Malum işyerinden izin almak zor olacak. 40% ve üzeri rapor alırsam bugünkü şartlarda yaklaşık ne kadar maaş bağlanır.? Hastaneyi kendim seçebilme şansım varmı.?

Saygılar sunuyorum,

% 40 ve üzeri raporla defterdarlılktan sakatlık indirim hakkı elde ettiğinizde yaş sınırı söz konusu olmayacak. O hakkı elde ettiğiniz gün emekliliği de hak etmiş olacaksınız.

Hastane süreci uzayabilir. En kolayı, tedavinizle ilgilenen doktora/hastaneye gidip, oradan rapor almanızdır (Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi)

Ne kadar maaş alabileceğinize dair yaklaşık bir hesaplama: http://www.engelliler.biz/forum/emeklilik/91572-sgk-sitesinden-emekli-maasi-hesaplatma.html

Ben bu güne kadar hep özelden psikiyatriye gittim. İflas ettim şu an özelden gidemiyorum ama özelden gittiğim doktordan ( 10 yıl gittim ) rapor ( Epikiriz ) alabilirim. Bunun bir faydası olurmu.? Kendisi eski devlet hastanesi doktoru sonradan muaynane açtı. Yoksa devlet hastanesi psikiyatri doktoruna gidip ondanmı rapor istesem.? ( durumu anlatıp ve özelden gittiğim doktorun raporunu sunarak ) Bu durumda vergi indirimi için geçerli olurmu yani tek doktorun vereceği rapor.? Yoksa heyetemi girmem gerekir.?

Özel doktorun raporu bi anlam ifade etmez. Ama o doktorun illa ki devlet hastanelerinde tanıdığı doktorlar vardır. O isterse o doktorlara yönelndirebilir sizi...

Sizi çok yordum kusuruma bakmayın lütfen. Çok müşgül durumdayım. Beni dışardan takip eden doktora söylesem ve beni tanıdığı devlet hastanesi doktoruna yönlendirse ve o doktordan rapor alsam yeterlimi acaba.? ( 40% ve üzeri ) yoksa heyetedemi girmem gerekli.? Raporu aldıktan sonra vergi dairesinemi başvuracağım yoksa ilk önce vergi dairesine başvurup sevkmi talep etmem gerekli.?

Çok sağolun...

Heyete girmeniz şart. Ama kendi doktorunuz heyette bulunuyorsa, heyettekiler ona tabi olur çoğu zaman. Oraya kadar gelin, ondan sonra sorun yaşayacağınızı sanmam

Peki bu işleri yaparken işten ayrılmam gerekiyormu.?
Veya emekli olduktan sonra sgk lı bir işte çalışmaya devam edebilir miyim.?
Hastane seçme hakkım var mı.?
Son olarak ille vergi dairesinemi başvurmam gerekiyor yoksa direkt devlet hastanesine gidip rapor alsam ve bunu vergi dairesine sunsam geçerli olur mu.?

Saygılar,

Hayır, işten çıkmayacaksınız. Defterdarlığa sakatlık indirimi için başvurduğunuzda çalışıyor olmanız lazım.

Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edebilirsiniz

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den birinden alınan raporla defterdarlığa başvurabilirsiniz.
Ya da defterdarlığa gidersiniz, onlar sizi bir hastaneye sevk eder (istediğiniz hastaneye sevk etme olasılıkları var tabii, ama bu oradakilerin insanlığı ile ilgili bir durum)

Bende kronik majör depresyon, yaygın anksiyete bozukluğu ve Okb bulunmakta. Peki başvurduğumda her bir rahatsızlık için ayrı ayrı oran almam mümkünmü yoksa tek hastalıktanmı psikiyatri rapor verebiliyor.? Birde sormak istediğim hastane süreci ne kadar sürer.? Yani kaç gün.? İşyerimden izin almam sorun yaratır diye soruyorum. Başından geçmiş olan arkadaşlar deneyimlerini paylaşırlarsa çok memnun olurum. Saygılar,

Not : Aranızda sadece depresyon veya anksiyete bozukluğu veya Okb den rapor alıp emekli olanınız varmı veya duydunuzmu.?

muhtemelen 6 ay konturol diyecek.sonrasında tanıyı koyacak.psikiyatri den rapor almak zor bir süreç.calışmanızı engelliyecek kadar hastanede ömrünüz geçmiyor.bazı hastanelerde heyet günü var bazılarında normal sıra alınıyor.bana 6 ayda 4 sefer mayene olman gerektiğini söylemişti.hastane raporlarım olmasına rağmen.bende başka rahatsızlıklar vardı onlardan %67 aldım ve o zorlu maratona girmedim.Allah yardımcınız olsun.

Bende yeni rapor aldım.üretra darlığı, böbrek ameliyatı oldum böbrek yüzde 20 çalışıyor toplamda % 45 verdiler yaygın anksiyete bozukluğundan rapor almak istedim hastahane ruh sağlığına sevk etti ordada heyete girdim hastalık kaydım olduğu halde 6 ay boyunca her ay poliklinik tedavisi sonucunda karar verilecektir diye sonuç çıkardılar.heyetteki doktorlara sordum 6 ay sonunda iiyileşme olmazsa sürekli rapormu vereceksiniz dedim 1 yıl sonunda kontrol olacaksın dediler oldu dedim hiç yaygın anksiyete bozukluğunu karıştırmadan diğer hastalıklarımdan % 45 olarak engelli raporumu aldım.pisikolojik hastalıklarda çok yokuşa sürüyorlar eskidenmis neyin var diyip engelli raporu almak.

arkadaşlar ben 1 hafta önce yüzde 48 rapor aldım ama depresif nöbet yaygın ankisiyete bozukluğu majör depresyon konusunda bir puan bile vermediler haseki hastanesi

Teşekkürler.. Öğrenmek istediğim kronik majör depresyon, yaygın anksiyete bozukluğu ve Okb için ayrı ayrı oran verirlermi.? Örneğin depresyon 40%, anksiyete bozukluğu 40% gibi. Sırf bu teşhislerle emekli olanınız varmı.? Veya sırf depresyon 40% ile emekli olanınız.?

Not : Aranızda sadece depresyon veya anksiyete bozukluğu veya Okb den rapor alıp emekli olanınız varmı veya duydunuzmu.?

Çabalarım boşa çıkmasın istiyorum.. Lütfen yardım edin.

Öğrenmek istediğim kronik majör depresyon, yaygın anksiyete bozukluğu ve Okb için ayrı ayrı oran verirlermi.? Örneğin depresyon 40%, anksiyete bozukluğu 40% gibi. Sırf bu teşhislerle emekli olanınız varmı.? Veya sırf depresyon 40% ile emekli olanınız.?

Çabalarım boşa çıkmasın istiyorum.. Lütfen yardım edin.

Sayın Oturanboğa,

Cevabınız için çok teşekkür ederim. SGK doktoruna gittim durumu anlattım bana orta depresif nöbetten 10 gün rapor verdi. Ve gelmeye devam et dedi. Tüm süreci bilmediği için özelden beni 10 yıldır takip eden doktoruma rica ettim bana detaylı epikiriz yazacak ve ben SGK doktoruna götüreceğim. Epikrize kronik majör depresyon, genelleşmiş anksiyete bozukluğu ve kronik okb ve bu güne kadar denenen ilaçlar ve ilaçlarla sonuç alınamadığını yazacağını söyledi. Benim endişem SGK doktoru özel psikiyatristin yazacağı epikiriz raporunu ne kadar dikkate alacağıdır. Sizce dikkate alırmı.? Birde 40% yeter demişsiniz ancak ankara da oranlar düşürülmekte o konuda da endişe etmekteyim. Vereceğiniz cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim. Saygılarımla...

Alacağınız epikriz mutlaka o lumlu etki edecektir.

Malum, oranlar sakatlık oranı cetveli'ne göre veriliyor. O cetvele atıf yapılıp teşhis doğru olarak yazılırsa, Ankara oranı düşürmeyecektir. Yeter ki rapordaki ibareler doğru olarak yazılsın.

Dün doktora tekrar gittim. ( 2. gidişim ) Detaylı yazılmış epikiriz verdim ( Kronik depresyon, obsesyon ve anksiyete ) doktor okudu. Benim verdiğim ilaçları kullanıyormusun dedi hayır dedim. Bana kullan 15 gün sonra tekrar gel dedi. Epikirizide okuduğu için durumum ciddimi dedim, hayır dedi zaten yıllardır çekiyorsun dedi. Giderken benim verdiğim ilaçlar iyi gelecek dedi. Oysaki verdiği ilaçları ben daha önce denemiştim ama doktora diyemedim zaten kullandığım ilaçlar epikiriz de de yazıyordu. Bir daha ki gidişimde ilaçlar iyi gelmedi diyeceğim. Heyete sokması konusunu ne zaman açmam gerekir.? Sizce beni heyete sokarmı.? Kafam iyice karıştı oysaki başta çok umutluydum. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor.?

Unutmadan ekleyeyim. Bu gittiğim doktorun tanısı orta depresif nöbet idi ve 10 gün rapor vermişti.

İlaç neden kullanmıyorsunuz , bu hastalıklar zaman zaman yeniler . iyi gelmedi derseniz başka ilaçlar yazacak, anladığım kadarıyla siz ilaç kullanmak , yani iyileşmek gibi bir amacınız yok.
iyi geldi derseniz, doktor ilaca devam et , bilemedin 3 ay sonra kontrole gel diyecek.
Şimdi hemen heyete koymaz.
Bir üç ay bekler.
iyi gelmedi dersen de yeni ilaçlar yazacak, onbeş gün sonra gel diyecek...
Aynı süreç. iyi geldi diyene kadar anlatabildim mi.
Sonrasında raporunuzu alırsınız .
Sorun olmaz ..
Doktorlar psikiyatri rapor öncesi 3- 6 ay takip etmek istiyorlar, kendilerini kurtarma açısından..
bence acele etmeyin , derim.

Siz beni yanlış anladınız. Ben zaten önceki doktorumun ( özelden gittiğim ) verdiği 5 ayrı ilaç kullanıyorum. Senelerdir denenmeyen ilaç kalmadı. SGK doktorunun verdiği ilaçları da zaten daha önce denedim sonuç alamadım ama doktora diyemedim. Benim epikirizde de yazdığı gibi depresyonum, obk ve anksiyete bozukluğum hepsi kronik. 20 senedir bu hastalıklarla mücadele ediyorum. Allah düşmanıma vermesin. Denemediğim antidepresan, antipsikotik, antiepileptik ve trankalizan kalmadı. Psikiyatrik ilaçları sürekli değiştirmekte iyi değil, her birinin bir sürü yan etkisi mevcut. Ama bunu doktora anlatamıyorsun. En son gittiğimde 13 yıldır özelden gittiğim doktorumun epikiriz raporunu sundum. Bana zaten senelerdir çekiyorsun, önemli değil verdiğim ilaçlar iyi gelecek diyor. Oysaki aynı doktor ilk gittiğimde durumun ciddi seni yatıralım diye kaç defa ısrar etti. Çalıştığım için kabul edemedim. Bu doktorları da anlamak mümkün değil, bir dedikleri bir dediğine uymuyor. Bu durumda verdiği ilaçlar için iyi geldi mi demek yoksa iyi gelmedi demek mi uygun olur.? Heyet olayından ne zaman bahsetmem uygun olur.? Saygılar,

Bece tedavinizi yürüten doktora danışın bu konuyu. O size bi çözüm yolu önerecektir...

Sayın Oturanboğa,

Allah sizden razı olsun. Tavsiyeniz üzerine psikiyatri doktorumla açık açık konuştum. Eski doktorumunda epikiriz raporonu verdim okudu. Durumum ciddi imiş. Aslında seni yatırmamız gerekir dedi. İşim dolayısı ile kabul etmedim. Kendisine emeklilik için gerekli şartlarımın oluştuğunu yaşımı beklediğimi söyledim. Bana heyet raporumu istiyorsun dedi evet dedim. Tamam ben 40% veririm, tansiyonun varsa dahiliyeye de git 10% oda verir %50 rahat alırsın dedi. Şimdi yeni muayne olduğum için 10 gün beklemem gerekiyormuş. Hastanede başvurumu yaptım. Psikiyatri doktorunun heyet gününü öğren sabah 8.30 da hastanede ol dediler.

1.) Psikiyatri doktorum beni heyette nasıl hatırlayacak.? Bana epikirizide gelirken getir dedi.
2.) Dahiliye tansiyon için tetkikler istermi.? Bana istemez dediler ama görüşünüzü almak istiyorum. Eczaneden kullandığım tansiyon ilaçlarına dair döküm aldım yeterli olurmu.?
3.) Heyet raporumun oranı ankara dan düşürülürmü.? Mesela 50% alsam.! Son zamanlarda düşürülmüyor diye duymuştum.
4.) Raporu süreklimi talep edeyim.? Bir faydası olurmu ankara için.?
5.) Benim şikayetlerim obsesif bozukluk, yaygın anksiyete bozukluğu ve kronik depresyon aslında doktorun her birine ayrı oran vermesi gerekiyor ama 40% dedi. Anlamadım. Doktoruma yeniden söylesem bu durumu yanlış anlarmı.?

Acil görüşlerinizi bekliyorum.

Saygılarımla,

Psikiatri doktoruna gittiğiniz zaman elinizdeki dökümanların hepsini götürün, majör depresyon olarak %40 sürekli rapor aldım, 3 senedir 1 yıl kontrol olarak yeniden hastaneye sevk ediliyorum. Ama şimdi sonuç ne olur bende bilmiyorum son raporum Ankaradan onaylanıp henüz elime gelmedi. Bu arada emekliyim.
Dahiliye ile ilgili orada sizi muayene edip şikayetlerinizi soracaklar, elinizde belge varsa sunun.

Sayın Yabangülü,

Verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim.

Sizin başka hastalığınız varmıydı yoksa sadece majör depresyon 40% raporlamı emekli oldunuz.? 40% majör depresyon raporunuz ankara dan düşürülmedenmi onaylandı.? Ankaradan onaylanması ne kadar sürdü.?

NOT : Diğer sorularım günceldir ;

bende başka rahatsızlıkta var kalça protez ameliyatı geçirdim, Ankaradan majör deprasyon olarak %40 düşürülmedi ama dediğim gibi son raporum henüz elime ulaşmadı. Psikiatri yüzünden her yıl kontrol veriyorlardı ama bu sefer ne olur bilmiyorum. Hastane raporumu gördüm, rapor süreklidir yazıyor. Bende şimdi ne olacak diye merak edip duruyorum.

Üst Alt