Bozuk seslerin efendisi Tom Waits
'Orphans'ta Tom Waits üç farklı telden çalıyor: İlk albüm 'Brawlers' (Hırgürcüler), toy rock'çılar gibi gümbürdüyor. 'Bawlers' (Böğürenler) o tanıdık Waits baladlarıyla dolu. 'Bastards' (Hergeleler) ise huysuz kadınların taşkınlığına sahip.
Tom Waits'in yeni albümü 'Orphans', üç CD'den oluşuyor. 30'u yeni toplam 54 parçanın yer aldığı albüm, Waits'in bozuk seslere, Beat şairlerine, trenlere, eski şarkılara ve erken yaşta yitirdiği baba figürüne bağlılığından doğan bir başka başyapıt.
İSTANBUL - Tom Waits çocukken dünyayı farklı duyarmış. Bazen sesler öyle tuhaflaşırmış ki, 'Dünya bozuldu' diye düşünürmüş. Kâğıdın hışırtısından ürkermiş; yorganının çıkardığı ses bile korku içinde kıvranmasına neden olurmuş. Gece oldu mu dünyanın tüm hayaletleri, gölgeleri ve yankıları çökermiş üstüne. 'Üşüttüğünü' düşünürmüş Tom, cinlere karıştığını sanırmış. Sonraları, yaratıcılık illetine yakalanmış başkalarının da böyle şeyler yaşadığını okumuş bir yerde, içine su serpilmiş biraz.
Bugün, cinlere ilk karışmasından yaklaşık 50 yıl sonra, hâlâ, bozuk sesler çıkaran tuhaf dünyasında yaşıyor Waits ve dahası, dünyanın seslerini bizzat bozuyor. Seslerin ağzını burnunu dağıtıyor, sonra onları silindirden geçiriyor, pis sularda yıkıyor, kavurucu sıcaklarda kurutuyor ve kendi buruşuk suratına benzetiyor. Tüm bunlara karşın bu seslerin 'saf' kalması ve dinleyenin ruhunu arıtması, işin mucizevi yanı.
Waits'in yine o bozuk seslerden ve saflıktan imal ettiği yeni albümü 'Orphans', birkaç ay önce Anti etiketiyle çıktı huzurlara. Üç ayrı CD, daha doğrusu albümden oluşan 'Orphans'ta toplam 54 parça var; bunların 30'u yeni, kalanı ya bir kereye mahsus projelerden ya da film ve oyun müziklerinden devşirilmiş.
Tom Waits şarkıları ikiye ayrılır!
Tom Waits'in karısı ve iş ortağı Kathleen Brennan'a göre Tom Waits şarkıları 'çilekeş ırgatları' ya da 'onurlu ağlakları' anlatanlar olmak üzere ikiye ayrılıyor. 'Orphans' ise üç farklı telden çalıyor: İlk albüm 'Brawlers' (Hırgürcüler), blues şarkıcıları, toy rock'çılar gibi gümbürdüyor. 'Bawlers' (Böğürenler) insana kendini 'tükenmiş' hissettiren o tanıdık Tom Waits baladlarıyla dolu. 'Bastards' (Hergeleler) ise huysuz kadınların, keçileri kaçırmış ihtiyarların taşkınlığına sahip. Başka müzisyenlere ait şarkıların çoğu da bu üçüncüsünde yer alıyor.
Waits, Daniel Johnston'ın 'King Kong'unu çaresiz bir hayvanın ulumasına dönüştürüyor, Disney standartlarından 'Heigh Ho'nun aydınlık yüzünü yok ederek onu umacı sopasının vuruşlarına benzetiyor. 'Brawlers'ın öne çıkan parçası 'Road to Peace' ise Tom Waits'in pek sık girmediği politik sulara dalarak İsrail-Filistin savaşında yaşanmış gerçek bir olayı anlatıyor.
Thomas Alan Waits, 7 Aralık 1949'da Kaliforniya'nın Pamona kasabasında doğdu, San Diego'da büyüdü. Öğretmen ana-babanın çocuğuydu. Rahatı anne babasının boşanmasıyla kaçtı. Dünyayı farklı duymaya o zamanlar başladı. Büyümek konusunda pek aceleciydi; yetişkinlerin kullandığı cinsten kasket takar ve komşularıyla hi-fi ve hayat sigortası üzerine sohbetler ederdi. 1960'larda, bir önceki 10 yılın ürünü olan Beat hareketinin isim babası Jack Kerouac ve öncü şairi Allen Ginsberg'in şiirleriyle tanışmasıyla görece kurtuluşu buldu. İki 10 yıl sonra karısıyla karşılaşıncaya dek Beat yazarları en büyük esin perileri oldu.
Waits, 'Orphans'ta Beat şairlerine olan hürmetini Kerouac'ın unutulmuş yol şiirinden bestelediği 'Home I'll Never Be'yi söyleyerek ve Bukowski'nin 'Nirvana'sını okuyarak bir kez daha gösteriyor. Beat yazarlarına bağlılığını, onların kendisi için birer baba figürü olmasıyla açıklıyor: "10 yaşında babası tarafından terk edilmiş bir çocuktum ve bu adamlar ihtiyacım olan kılavuzlardı. 'Sen benim babam mısın?' diyerek dolaşıp dururken bu edepsiz adamlardan düzinelerce buldum yolumun üstünde." Kavgacılara, böğürenlere ve hergelelere toptan 'yetimler' (orphans) demesi, eski ama eskimemiş bir kaybın acısından olsa gerek.
Ve trenler! 'Orphans'ta da döne kıvrıla yol alıyorlar. Bu 'gitme' arzusu çocukluğunun huzursuzluğundan kalma bir şey. 15 yaşındayken evi terk ediyor Waits; önce aşçı, sonra gece kulübü fedaisi olarak çalışıyor. Sürekli hareket halinde, bir yandan da durmaksızın şarkı yazıyor. Alkol sorunu o yıllarda baş gösteriyor ve 1978'de karısıyla tanışıncaya dek şiddetle sürüyor.
Kathleen Brennan o yıllarda senaryo yazarı. Yolları, Tom Waits'in ilk oyunculuk deneyimini yaşadığı, Sylvester Stallone'li 'Cennet Yolu' filminin setinde kesişiyor. 1980'de evleniyorlar. Brennan da müzik tutkunu. "Ben yalnızca güzel bir kadınla değil, aynı zamanda bir plak koleksiyonuyla evlendim" diye boşuna demiyor Waits. 25 yıldır ikisi, Waits'in şarkılarını birlikte yazıyor, albümlerine ortak imza atıyorlar.
Eski zaman şarkıları
Brennan'ın Waits üzerindeki etkisi ilk kez 1983 tarihli 'Swordfishtrombones'da kendini gösteriyor. Brennan hep eski zaman şarkıcılarının yankılarını taşıyor Waits'in müziğine. Çiftin üç çocuğu var: Casey, Kelly ve Sullivan. Casey, babasının çekirdek kadrosunun davulcusu. 'Orphans'ta Sullivan'ın da gitarist sıfatıyla küçük bir rolü var. Böyle hacimli bir albümün müzisyen kadrosu da kalabalık olmuş haliyle. Hepsine değinmek imkânsız ama Waits'in demirbaşları olan Larry Taylor (bas) ve Marc Ribot'yu (gitar) bir kez daha saygıyla analım.
Tom Waits yaklaşık 15 yıldır içki içmiyor. Ailesiyle birlikte Santa Rosa yakınlarındaki Napa Valley'de büyük bir çiftlik yolu üzerinde yaşıyor ve son zamanlarda evden dışarı çıkmıyor, müzisyenler ona geliyorlar. Nadiren kısa turneler yapıyor. Böylece dinleyenlerini kendisine her daim aç bırakıyor. Şiarı: "Yunusları besleme, yoksa bir dahaki sefere yiyecek için gemini batırırlar." Ama bu kadarı insafsızlık. Tom Waits'in üstümüze saldığı hayaletler, gölgeler ve yankılarla yetinmek istemiyoruz artık. Gelsin de gemisini batıralım!
Not: Tom Waits'in albümü Türkiye'de herhangi bir plak şirketi tarafından yayımlanmadı. Meraklısı www.amazon.com'dan edinebilir.
Scarlett'tan Waits şarkıları
Yıldız oyuncu Scarlett Johansson, Tom Waits şarkılarının cover'larından oluşan 'Scarlett Sings Tom Waits' adlı bir albüm çıkaracak. Albüm bu baharda Atco tarafından yayımlanacak. Bu, Johansson'un ilk şarkıcılık deneyimi değil. Genç oyuncu geçen yıl bir yardım kampanyası kapsamında yayımlanan 'Unexpected Dreams: Songs From the Stars' adlı albümde de Gershwin kardeşlerin ünlü 'Summertime' şarkısını yorumlamıştı. Johansson'un şarkılarını yorumlayacağını gazetelerden öğrenen Waits ise "Bu haber beni heyecanlandırdı mı, doğrusu bilemiyorum, ama meraklandırdı. Johansson'u filmlerinden tanıyorum. Benim tınılarımla ne yapacağını göreceğiz" diyor.