Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.
Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.
neptune, nerelerdeydin sen yaw? 6. Sezonda hiç görünmedin...
Spoiler/Ayrıntı İçerik:
Neptune, dizi mantığına göre düşünce hatası yapıyorsun. Öncelikle senden 5. Sezon sonrasında yazdığım tüm spoilerleri tekrar okumanı rica ediyorum. Faraday'ın Des ile konuşma öncesi ya da sonrası diye bir kavram yok. Sadece izleyenlerin haberi yoktu. Şöyle söyleyeyim. Şuan kahramanlarımız 1977'deler... Şuan (1977) yaşadıkları, dizinin ilk bölümü (2004) yayınlandığında aslında yaşanmıştı. Sadece biz olup bitenden habersizdik. Ve Charlotte'un geçmişte yaşadıklarını hatırlamamasından yola çıkarak; kahramanlarımız geçmişte (1977'de) adada olduklarını anımsamamaktadırlar. Yani Des'in hatırası vardı, anımsamıyordu. Aslında kahramanlarımızın tümü bazı şeyleri anımsamıyorlar.
Farklı bir biçimde anlatayım: Dizi 2004'de Ocenic Havayollarının 815 sayılı sefer sayılı uçağının adaya düşmesiyle başladı. Kahramanlarımız bunun öncesinde 1977'de adadaydılar ama dizi senaristleri tarafından dizi 2004'de başlatıldı. İzleyenlere önce 2004 anlatıldı ve kahramanlarımız ne olduysa oldu geçmişi hatırlamıyorlar ve de şimdi de 1977 anlatılıyor. Dizi mantığına göre zaman kavramı diye birşey yok. Geçmişte gelecek yaşanıyordu, gelecekte de geçmiş yaşanıyor.
Şimdiden sonra tahminimce olacakları da söyleyeyim: Şu anda 1977 yılında kahramanlarımız adadalar. 1977 ile 2004 arasında bir zamanda Benjamin adadaki herkesi zehirli gazla zehirleyecek. Dharma ekibinden herkes ölecek. Fakat bir şekilde kahramanlarımızın hepsi hayatta kalacak. Adadan bir şekilde kurtulacaklar ama yaşadıklarını anımsamayacaklar. Hatırlasalar bile bu hatırlamalar dejavu şeklinde olacak. 2004'de baba Shephard ölecek, ve tüm kahramanlar 815 sayılı uçakla yola çıkacaklar. Dizi ilk bölümünde başladığı yerde finalle sonuçlanacak.
Bir örnek daha; 3. Sezondu sanırım. Jhon Locke'un doğum sahnesini göstermişlerdi. Doğumunda Richard Alpert oradaydı. O zamanlar kafamız karışmıştı. Richard'ın ne işi vardı orada? 5. Sezonda bölüm kaçtı hatırlamıyorum şuan, zaman geçişlerinde Locke 1954'e gittiğinde Richard'a diyorki... "Ben sizin liderinizim. Henüz doğmadım, inanmıyorsan bundan 2 yıl sonra 30 Mayıs 1956 da doğacağım. Doğumuma gel" demişti...
Yani bizler ilk başta sonrasını izlemiştik, şimdi de öncesini izliyoruz...
spoiler
güzel bi finaldi, bilim-kurgu kısmı herzaman sürükleyici olduysa da ben hep daha çok dramalarını sevdim. Genel olarak soruları cevapladılar, bir çok ayrıntı kaldı ama güzelliği de burdaydı.
"what have done is done"
spoiler
Spoiler/Ayrıntı İçerik:
Flash sideaway'lerin araf olduğunu sonunda ima ettiler ama adaya ait mistik süreçlerin hemen hiçbiri cevaplanmadı.
Tıpadan sayılara; ölümsüzlükten Jacob'un seçimlerinin nasıl gerçekleştiğine; kara dumanın nasıl oluştuğundan yaşlı Jacob'un kim olduğuna ve neden Locke'den yardım istediğine; 108 dakikada bir ne olduğundan, Ben'in çarkı çevirip nasıl Tunus'a hopladığına kadar hemen herşey havada. Herkes bunlar için kendi varsayımlarını söylüyor.
Bu arada adada mutlak iyilik veya kötülük arasında bir ayırım da yok. Hatta belki de koruyucular kötü. Ada batsa belki de daha iyi olacaktı. Zira tanıdığımız ilk koruyucu Jacob'un annesini hemen hallediverdi. Sonra da Black Smoke'den kalanların işini gördü. Daha sonra da siyahlı adam aslında ilk koruyucunun gerçek yüzünü Jacob'a söyledi, bu sefer de Jacob onu hallediverdi. Bu durumda bu koruyucular pek de iyi insanlar gibi durmuyorlar. Ayrıca siyah duman, siyahlı adam değil, siyahlı adam öldü ve kara duman Locke'ye yaptığı gibi onun şeklini aldı gibi görünüyor.
Sondaki duygu yükü bir kısım seyirciyi tatmin etse de, benim gibi özellikle mistik süreçlerini merak eden kesimi epey bir miktar hayal kırıklığına uğrattı.
Spoiler/Ayrıntı İçerik:Olay Arafa bağlanmadı. Sadece 6.sezon'daki flash sideaways Araf'da geçiyor. Zaten Araf'da birçok gerçeküstü olay vardı; Locke'nin iyileşmesi, Desmond'un ortaya çıkması, vs. Mekanın araf olduğunun ortaya çıkması ile, bunlar anlaşılır oldu.
Ama Oceanic'in düşüşünden, Jack'in adada ölümüne kadar olan her şey gerçek yaşamda geçiyor. Jack adada siyah duman'ın bıçağı ile ağaçların arasında öldü, Araf'da kaldı, Araf'da yaşadığı sürenin sonlarında gerçek yaşamda neler olduğunu hatırladı ve "Babası" Christian Shephard, (babasının isminin tam tercümesi: Hristiyan çoban) oğlunu aldı ve beraberce Araf'dan ileriye gittiler.
Bir ihtimal de H-Bomb'un patlaması ile Araf'a gitmeleri ki, o zaman Oceanic'in ada üzerinden geçmesinden sonra adadaki yaşam nasıl devam etti o da tam net anlaşılamadı.
Yani altı sezonluk gerçek yaşamın gizemleri büyük ölçüde olduğu gibi kaldı. Onlarla ilgili pek açıklama yapılmadı.
Spoiler/Ayrıntı İçerik:
Büyük hayal kırıklığı oldu kendi adıma. 6 sezon her bölüm bir sonrakini merak içinde geçti ve finalde arkaplanda çalan duygusal romantik bir müzik eşliğinde öpüşen koklaşan aşıkları izledik. Tüm klişeleri altüst eden benzersiz dizi hollywood vari bir sonla noktalandı. Hala içime sindirebilmiş değilim..
JJ Abrams ve ekibi bu büyük kazığın ardından onca senedir diziyi merakla izleyen hayranlarına ayıp etmeye devam ediyor.. Benjamin Linus'la ilgili 14 dakikalık dizide yer almayan sahnelerin, dizide kullanılmamış bazı çekimlerin dizi içindeki soruları cevaplayamamış izleyiciler için çıkarılacak özel dvd setinde yer alacağı söyleniyor.
Yani bir grup seçilmiş insan vardı ve onlar çözdü bulmacayı, çözemeyen izleyicileri de anlayışla karşılıyorlar ve onlara yardımcı olacaklarını söylüyorlar. Ben böyle terbiyesizlik görmedim.
Sen koca bir bölümü ayırdığın iki insanı canlı canlı toprağın altına göm, ondan sonra da Myles, Benjamin pazarlık yapmaya kalktığı sırada senin paranı ne yapayım şuracıkta 8 milyon dolarlık elmasla yatan salaklar duruyorken desin. Yani sırf şu diyalog için koca bir bölüm o iki salağın toprak altına girişini izleyelim ve Benjamin gibi kilit bir karakterin 14 dakikalık bölümünü göremeyelim. Sonra da DVD'de olacak de..
Adam olacaklardı, 6 sezonda bitiremiyorlarsa tepki ne olursa olsun uzatacaklardı. Delikanlı gibi, "arkadaşlar biz bi *ok yedik, toparlayamıyoruz" deseler amenna Nitekim zaten aynen böyle oldu, dağıttılar toparlamayı başaramadılar.
Bu arada ilk 3 sezonun ardından paralel evren teorileri dünyanın her milletinde pek çok tartışma platformunda ortaya atıldı. Karakterlerin yaşantılarından kesitler izlediğimiz flashback'lerle zıtlıkların ön planda olduğunu kabak gibi görüyorduk. Ve zaten sonunda başlangıca bağlanacağı ortadaydı.
6 sene boyunca merak içinde izleyenler son ana kadar onca soru işareti ne olacak diye bekledi. Çünkü diziyi merak içinde izletmeyi ve bu kadar kişiyi peşlerinde kuyruk yapmayı zilyon tane soru işareti atarak başardılar. O yüzden "adada bulunan devasa heykeli kim ve neden dikmişti?, o figürün elinde tuttuğu ankh miydi? sayılar nereden çıktı, neydi?, Desmond'ın adanın merkezinden çıkardığı koca taş tıpanın üstündeki yazılar ve onları yazanlar kimdi?" gibi daha büyük cevaplarla yanıp tutuştu tüm Lost takipçileri.
Neyse, son bölümde Christian Shephard'ın dediği gibi; 6 yıl boyunca güzel vakit geçirdik, izlediğimiz bölümler hayatımızda izlediğimiz en güzel dizi bölümleriydi bunun kıymetini bilelim, tadını çıkarmış olmanın keyfini sürelim
Bu diziyi sıkı takip eden ve bence final bölümünü çekmek için çok çok önceleri danışılması gereken bir adamın cevaplanmamış Lost soruları başlığıyla yayınladığı compilation..
[ame=http://www.youtube.com/watch?v=lBMYk-6cTpI]YouTube - Unanswered Lost Questions (CollegeHumor)[/ame]
Bu da bana göre orijinalinden çok daha müthiş bir alternatif son..
[ame=http://www.youtube.com/watch?v=damNlWeXc7k]YouTube - LOST FINALE - Alternative ending[/ame]
Spoiler/Ayrıntı İçerik:Müthiş bir dizi ancak böyle bir final ile fiyaskoya dönüşebilirdi, neymiş efendim hepsi ölmüş cennete gidiyomuş meğersem yapma ya. Sen ona biz bağlayamadık sonunu idare edin desenize bize.. Finali beğenen arkadaşlar dizinin namına b*k sürülmesin diye beğenmiyorlarsa ne olayım Bu finali beğenen kim varsa sopayla kovalarım yeminle.. Saçmalıktan başka bişey değildi.. Hatta beceriksizlik, hatta sahtekarlık. İnternetten izlerken arabelleğe giren veritabanını bile silmek istiyorum bu dizinin. Az önce sahtekarlık dedim neden mi,yayınlanmamış eksik bölümü varmış güya, hadi leeen ordan.. Kimi kandırıyorlar. Lost için harcadığım MB'ı ilgili şirketten geri isteyecem nerdeyse o kadar hayal kırıklığı benim için.
Ayrı bir gerçek.. Final bölümü hariç dünyada dizi bakımından 1 numara benim için.. Finali dahil edersek ilk yüze bile giremez.. O kadar yani.. Komedi filmlerinin sonunu bile daha güzel bağlıyorlar..
Spoiler/Ayrıntı İçerik:
Acaba bir yanlış anlaşılma mı var? "Hepsi meğersem ölüymüş..." derken? Uçak düştüğünde ölmediler. Mesela Jack son bölümde öldü. Yani adada yaşanan herşey gerçekti.
Capri bu yazdıkların sanamı ait yoksa biyerden alıntı mı yaptın? Sana aitse sopayla kovala beni.
Spoiler/Ayrıntı İçerik:
Acaba bir yanlış anlaşılma mı var? "Hepsi meğersem ölüymüş..." derken? Uçak düştüğünde ölmediler. Mesela Jack son bölümde öldü. Yani adada yaşanan herşey gerçekti.
Spoiler/Ayrıntı İçerik:Herkes ölmüş meğersem derken bu kadar dallı budaklı bir dizinin bu kadar basit bir ve açıkları olan bir finalle bitmesini hazmedemediğimden olayı kendi açımdan basit bir ironi ile açıklamaya çalıştım mumi, Jack öldü, Jackin babası öldü, Jin öldü, Sun öldü, Charlie öldü, John öldü, Hugonun sevgilisi öldü, Pırlanta hırsızları öldü, Arounun dayısı öldü (çocuğun anasının ismini unuttum iyimi ) Ben'in kızı öldü. Bunlar hatırladıklarım. Finalin bu şekilde bütün ölülerin bir araya toplanmasıyla bitmesi dizinin felsefesine ters. 6 sezon boyunca bunu beklemedim ben. Madem öleceklerdi ne diye birbirlerini hatırlamadıkları o sahneleri koydular sanki yaşıyor ve hayatlarına devam ediyorlar gibi. O sahneler tamamen anlamını yitirdi bu son ile ve sadece zoraki çekilmiş hani nasıl desem o şekilde birbirlerini hatırlamadıkları bir hayat süreceklermiş ama senaristler bunu nasıl bağlayacaklarını bilememiş ve hadi bi süpriz yapıp öldürelim onları demişler sanki, dedim ya felsefesine gidişatına ters olduğu için bu kadar büyük bir izleyici kitlesi bu finali beğenmedi.. O kadar mücadele, o kadar mistik olayın zaman sıçramalarının, o adayı canlı terk etmek için verilen o büyük inadın ve hatta adada kalan arkadaşlarını kurtarmak için tekrar adaya dönmelerinin hiçbir anlamı kalmadı..Bütün bu şeylerin yaşandığı bu güzelim dizi şanına yakışmayan berbat ve zorlama bir finalle bitmiştir..Geride kalnlara dair de pek bişe yok, Dizide ölmeyenlerin o kilisede ne işleri vardı bu açıklanmamış, vaftiz mi edilceklerdi kutsal suyla, o yaşlı çiftin adadan nasıl çıktığına dair hiç bişey yok. Her tarafı eksik. O yüzden dedim "aaa bak hepsi ölmüş meğersem". Çook etkileyiciiii çoookkkk peehhh