herkese selamlar.uzun süredir siteye girmeye fırsatım olmadı.mail adresime ve buraya sıkça yazılan askerlik sorusuna tekrar cevap vermek istedim.
tüm myotoni hastaları hastalık tutulumu yani vucutta yarattığı etki ne olursa olsun askerliğe elverişli değildir raporu askeri hastane tarafından verilir.yapmanız gereken askerlik öncesi muayenede hastalığnızı söyleyip kendinizi askeri hastaneye sevk ettirmek.askeri hastanede emg yapılarak myotonik deşarjlar görüldüğü anda askerlikten muaf oluyorsunuz.
bu konuda çok soru aldığım için tekrar yazıyorum tüm myotoni hastaları askerlikten muaftır arkadaşlar.bunun diğer hastanelerden aldığınız hastalık muafiyeti yüzdesi raporuyla direk ilişkisi yok.yani bir hasta devlet hastanesinden % 40 ın altında rapor aldı diye yada % 0 rapor aldı diye askerlikten muaf edilmeyecek diye birşey yok.ikisi ayrı kanunlarla düzenlenmiş hastalık muafiyetidir.
sonuç olarak myotonisi olan arkadaşlar askerde ne yaparım diye kafaya takıp kendini üzmesin.
yine de takıldığınız sormak istediğiniz bir şey olursa hiç çekinmeden yazınız
dr-fatiqu@hotmail.com
abtosunlar öncelikle hoşgeldiniz siteye.
dantrolene le ilgili sorunuzu cevaplayayım.
myotoni ve bazı hastalıklarda ameliyat sırasında ölümcül olma ihtimali çok yüksek olan malign hipertermi adında bir durum yaşanıyor.bu ameliyatta verilen bazı kas gevşetici ve anestezik maddelerle tetikleniyor.
bu durumdan kurtarmak için ameliyat esnasında verilen en spesifik ilaçtır dantrolen.ama üzülerek söyleyeyim türkiyede maximum 3 hastanede mevcut.
sırası gelmişken bu konuda önemli birkaç şey yazayım....
ameliyat olmadan önce mutlaka anestezi uzmanınıza bu hastalığınızı söyleyin.
genel anestezi almanız gerekiyorsa TİVA dediğimiz yöntem uygulanacaktır ve malign hipertermi riski azaltılacaktır.hatta gerekirse dantrolen önceden temin edilir.
eğer alt extremite-apandisit-göbek fıtığı gibi diafram altı cerrahi geçirecekseniz spinal anestezi denilen bel bölgenizden yapılan bir iğne ile anestezi olmanız riski yine ortadan kaldırır.
bir önemli nokta henüz tanı almamış çocuklarınız hastalık riski taşımaktadır ve hastalık bulgusu olmasa da ameliyatta onlarda malign hipertermi riski taşırlar.o yüzden yaşı kaç olursa olsun tanı alsın-almasın çocuğunuz veye küçük kardeşiniz ameliyat olmadan önce bu hastalığınızın olduğunu ve mailgn hipertermi riski olduğunu anestezi uzmanınıza söyleyin...
bu konu o kadar önemli ki... yurt dışında insanlar kolye taşıyor.kolyede hastalıkları yazıyor.acil bir durumda mesela trafik kazası yapıp bilinci kapansa ve yanında onu tanıyan kimse olmasa bile acil serviste o kolye hayat kurtarıcı oluyor.
size önerim hiç değilse nufus cüzdanınıza hastalığınızı ve malign hipertermi riski olduğunu mutlaka yazın.küçük detaylar hayat kurtarabiliyor...
abtosunlar size de benim bir sorum olacak.
''sağlık nedeni ile verilen çürük raporları en az %60 engelli olduğunuzu göstermektedir'' diye yazmışsınız.
bunu daha önce hiç duymadım ve rastlamadım.sgk yönetmeliğinde nerde yazıyor bu aydınlatırsanız sevinirim.
çünkü tüm myotoni hastaları muaftır askerlikten ama hepsinin % 60 engelli raporunu hakeder durumu olmayabilir.
yada sadece ileri göz bozukluğu nedeniyle askerden muaf edilen kişiye % 60 engelli raporu verilir diye bir kanun yok bildiğim.
eğer benim bilmeyip te sizin gerçekten emin olduğunuz birşeyse bu konu lütfen yazın burda.
böyle birşey varsa herkes için kolaylık olur.askerlik muafiyet raporunu göstererek % 60 engelli raporu alırlar.saygılarımla...