Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Osas sendromu (uyku apnesi) için yüzde kaç oranında rapor veriliyor?

Uyku apnesi puan alman için illa cihaz kullanman lazım mi Bana tanı koyuldu ama cihaz almadım

Uyku apnesi (osas sendromu)teşhisi ile cpap cihazı kullananan arkadaşlar..
Gögüs doktoru muayenede solunum testi,akciger filmi istiyor.puanıda Nöroloji doktoru veriyor...
Saglık kurulu getirdiğiniz uyku apnesi raporlarını hangi hastaneden aldıysanız o hastaneye ptt yoluyla yazı yazıp bilği istiyorlar...
artık kaç ayda cevap gelirse......
Hastalıklarla ilğli MR..BT...1 yıl geçmişse doktorlar yeniden istiyorlar.. bilğiniz olsun....
Eczaneden kullandığınız ilaç dökümlerin alın. son üç aylık yanınınızda olsun....
Kullandığınız ilaçların raporlarını tek tek e nabızdan dökümünü alın.yanınızda olsun.e nabız bilğilerinizi silmeyin...
çünkü doktorlar geçmiş bilğilerinize enabızdan bakıyorlar...
Önemli olanda Dahiliye bölümünden bütün kan idrar,şeker,kolestorol ne varsa randevudan önce 1 hafta önceden hepsini yaptırın.çünkü dahiliye sizi kan testine yolladığı zaman 1 veya 2 gün beklersiniz...bunları yaptırırsanız aynı gün içinde işlemlerinizi bitirebilirsiniz...

E devlet ten e nabız üzerinden engelli heyet için talep oluşturursanız randevuyu daha kolay alırsınız.7/24 şıkkını işaretleyip mesajlarınızı açık tutun.hangi hastaneye gidecekseniz ondan talep oluşturursanız daha kolay randevu alırsınız.

Ağır uyku abnesi için rapor nasıl veriliyor?

Mrb arkadaşlar psg raporunda ahi değeri 42 ağır uyku apnesi uyku evreleri ile alakalı değil yazıyor.cbwn cihazı için bir sefer yatışım oldu maske ile 1 saat ancak uyudum cihaz için yeterli süre olnadigı için tekrar yatış verdiler 3 ay ireliye. Bu cihaz için uyku servisinde yatmadan heyete girsem psg raporu yeterli olur mu.Birde cbab cihazı için ssk ne kadar ödeme yapıyor beklemeye degermi.Bir medicalcıdan psg raporuna ile gitsem uygun cihaz ayarını onlar yaparmı.oksijen düzeyini belirlenen için ne kadar ücret alırlar cihaz fiyatları kac bin TL den basliyor.Maske sadece burundan olan kullanışlımıdır?

Heyete girmeden rapor çıkmadan cihazı alamazsınız.daha yeni annem için aldık.heyetden geçecek olan raporda doktorunuz ayarını belirtiyor rapora işleniyor.cihazı raporla birlikte SGK ya gittiğinizde size zimmetli veriyorlar.ellerinde yenisi varsa onu yoksa ellerinde başka hastalardan olan aparatları yenilenmiş steril vaziyetse yeni hale getirilmiş şekilde size veriyorlar.zimmetli olduğundan size aleti aldığınıza dair imza attırıyorlar ve o kağıdı saklamamız gerekiyor.herhangi bir ölüm v.s. Durumda o kağıtla kaç yıl olursa olsun götürülecekmiş.herhangi bir ücretle ödenmiyor.

Uyku apnesi AHi:54 ile 35 puan ve diğer hastalıklarımda dahil olunca Totalde yüzde 58 oranla süresiz raporumu Sultan 2.ci Abdülhamid han hastanesinden aldım. Doktorların hepsi çok iyiydi.
İç hastalıkları beni göğüs hastalıkları doktoruna sevk etti, sadece ve sadece ilk gece yatış raporunu dikkate aldı, başka hiçbir test istemedi.

Bu zorlu yolda tüm hastalara ve ihtiyaç sahiplerine Allah'ım önce güç kuvvet sonra da kolaylık versin.

TrankoBuskas

Merhaba bende ağır uyku apnesi var birde obezite yüzde kaç rapor alırım acaba

Uyku apnesi hariç diğer hastalıklar oran neydi söylemek istersen rica etsem

Iyi günler Cumartesi uyku bölümüne gidip bir gece yattım sonuç on beş güne çıkacak görevli arkadaşa durumumu sordum horlama ve nefes daralması olduğunu söyledi acaba ne derecede rapor verilir spap cihazı verirler mi

Merhaba,

38 yaşında, 135 kg, 1.75 boyundayım. 2018 yılında AHI:91 olan OSAS tanısı üzerinden özel Medikalpark'tan rapor aldım ve cihaz aldım. ( alışamadığım için kullanamıyorum cihazı şuan) Şimdi OSAS, morid obezite ve sol ayak bileğimde 12 cm platin bulunuyor ve sol ayağım diğerine göre 2 cm kısa, bu şartlarda % kaç engelli raporu alabilirim? Engel raporu için İstanbul anadolu yakasında hangi hastaneye gitmeyelim?

Şayet %40 üzerinde engel raporu alırsam SGK sigortalılık sürem 18,5 yıl ve prim ödeme gün sayım da 6000. Bu şartlarda SGK başvursam emekli olabilir miyim?

Ahi 5i geçen herkese pap cihazı oneriyorlar fakat

Engel oranları şu sekilde
Ahi 5-15 hafif apne %5
Ahi 15-30 orta apne %10
Ahi 30 ve üzeri ağır apne %35

bu bilgiye hangi yönetmelikten ulaştınız ?

Bazı yerlerde uyku apnesinde engel puanının Ahi indeksine göre verileceği yazıyor. Buna göre Hafif uyku apnesi % 5 orta uyku apnesi % 10 ağır uyku apnesi % 35 oranında engel oranı alacacağı paylaşılıyor. Ancak yukarıda sizinde yazdığınız gibi yönetmeliklerde böyle bir ifade bulamıyorum bu işin aslı nedir. 2 yıllık %46 engel raporun var süreli raporunmun sonuna geliyorum. Geçen sefer süreç çok acılı geçmişti doktorlar resmen engel oranı istediğiniz için sizi aşağılıyor tersliyor suçmuş gibi. 29 küsur ahi indeksim var bir yıldır cpap 7 bar cihaz kullanıyorum. Bir de ağır osas hastalarının ehliyetinin alındığı iddia ediliyor doğru mudur? Sağlık kurullarındaki yönetmeliğe aykırı işlemler forumda çok gündem oluyor bu konuda tek tek bireysel mücadele etmektense birlik olsak daha iyi olmaz mı? 20 sene önce ben askere giderken FMF e askerlikten muafiyet çok zor veriliyordu Gataya yatıp ilaçlarınızı kesip atak geçirmeniz isteniyordu şimdi aile hekiminden yazı alıp götürüyorsunuz. Haklar mücadele edilmeden alınmıyor ama bireysel mücadele bir yere kadar. Burada okuyorum pek çok arkadaşımız haksızlığa maruz kalıyor.

Cimer'den bilgi edinme başvurusu girdim konuyu takip edenler için buraya ekliyorum.

Sayın ilgili ,

Erişkinler için engelli sağlık raporu yönetmeliği eklerinden " Engelli sağlık kurulu raporları engel oranları alan klavuzu " incelendiğinde uyku bozuklukları ile ilgili kısmının başında ekli resimde görüldüğü üzere Hafif , Orta , Ağır derecelendirilmesi yapılmış daha sonra ise uyku ile ilişkili her rahatsızlık için ayrı ayrı engellik puanları verilmiştir. Uygulamada sağlık kurullarının uyku apnesi engel oranını tespit ederken Ahi indeksini baz alarak Hafif , orta ve ağır olarak bir puanlamaya gidildiği görülmektedir. Bununla ilgili bir yasal dayanak metin bulunamadığı gibi yukarıda adı geçen klavuzun çeşitli bölümlerinde hastalıklar için ilgili hastalığın başlığının altında Sınıf 1 -2 -3 şeklinde veya Hafif - orta - ağır şeklinde tablolar konduğu ve bunların kriterlerinin de verildiği görülmektedir. ( ekte örnek metin resimleri yer almaktadır. ) Hukukun temel ilkelerinden kanunların lafzı ve ruhu ile uygulanması ilkesi açısından klavuzun uyku bozuklukları ile ilgili kısmının nasıl yorumlanması gerektiği , Ahi indekslerinin baz alınması ile ilgili yasal bir dayanak varsa bilgi verilmesi gereğini arz ederim.

Saygılarımla,

Merhaba,

Ağustos'ta devlet hastanesine gittim. "Uyku apnem var, yatış istiyorum" dedim. Kalbimde ritm bozukluğu olduğu ve bu AF denilen ritm bozukluğunun baş sebeplerinden biri uyku apnesi olduğu için, hemen o akşam yatışa çağırdılar. Normalde 6 ay sonrasına gün veriyorlardı.

Eylülde sonucu aldım. Ahi = 55.
Ekim'de 2. yatışa gittim, onu da önceliklendirdiler yoksa ona da 6 ay sonraya gün veriyorlardı.. Cihazla uyuttular.

Ekim'de Kartal Lütfi Kırdar engelli sağlık kuruluna gittim. 2. yatıştan daha sonuç halen gelmedi ama %35 ' i aldım.

%10 kalbimdeki ritim bozukluğundan ve %10 da kolesterolden aldim. Balthazar formülüne göre %47 engelli raporu aldım.

Bir sorum olacak. 2 senelik rapor aldım. 2 sene sonra yine aynı bu 2023-Eylül'de aldığım uyku raporu ile heyete girebilir miyim? Bu raporun geçerliliği ne kadardır? 2 senede bir yeni uyku raporu mu alacağız? Uyku raporu alma süreci 7 ay sürüyor.* Ben kalbimden dolayı 1 ayda aldım ama normalde 7 ay.

2025'de 2 yılın dolmasına 1 hafta kala gitsem, "git yeni rapor al" mı diyecekler? O zaman raporun süresi dolmuş olacak.

Cimer başvurusu ile ilgili aldığım yanıt aşağıdaki gibidir

Cevap Metni:

Başvurunuz incelenmiştir.

Erişkinler için Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelikin 10uncu maddesi 3üncü bendinde Bireyin engel durumu, sağlık kurulunca Ek-2de yer alan engel alanları kılavuzunda bulunan engel oranlarına göre yüzde (%) olarak belirlenerek raporun ilgili bölümünde belirtilir. denilmektedir.

Yönetmelik eki Ek-2de yer alan engel alanları kılavuzu Sinir Sistemi başlığı 2 nci fıkrasında Uyku İlişkili Bozukluklar başlığı altında hafif %5, orta %10 ve ağır %35 olarak engel oranı tanımlaması yapılmıştır. Yönetmelik eki Ek-2 Alan Kılavuzu Sinir Sistemi başlığı 2 nci fıkra ikinci bendinde Uykuda solunum bozuklukları (Santral uyku apne sendromları, obstruktif uyku apne sendromları, Uykuda hipoventilasyon ve hipoksemik sendromlar) için %35 engel oranı belirlenmiştir. Bu sebeple uyku apnesinde hangi başlığın kullanılacağı konusunda tereddüt ortaya çıkmaktadır. Konu engelli mevzuat komisyon çalışmalarında ele alınmıştır.
Bu nedenle Uykuda solunum bozuklukları (Santral uyku apne sendromları, obstruktif uyku apne sendromları, Uykuda hipoventilasyon ve hipoksemik sendromlar) tanılarında son üç ay içinde polisomnografi tetkiki yapılmak sureti ile tetkik sonucuna göre hafif, orta ve şiddet durumuna göre Yönetmelik eki Ek-2de yer alan engel alanları kılavuzu Sinir Sistemi başlığı 2nci fıkrasında Uyku İlişkili Bozukluklar başlığı altında yer alan hafif %5, orta %10 ve ağır %35 olarak engel oranı verilmesi Uyku Bozuklukları- Uluslarası Uyku Bozuklukları Sınıflaması başlığı 2 nci fıkrasında yer alan Uykuda solunum bozuklukları için belirlenen % 35 oranın doğrudan verilmemesi gerekmektedir. Bilgilerinizi rica ederim.

hakohako Raporunuz 2 sene ise, 2 sene bittikten sonra Sağlık Kuruluna tekrar girip işlemleri baştan yapmanız gerekecektir. Geçmiş olsun.

Onemliiii
Uyku apnesi rahatsızlığı olan arkadaşlar ehliyet iptali olan varmı aranizda

Uyku labaratuvar bir gece yattım ve sonuçlarım
30 Obstrüktif apne ahi değerim 5 olarak bulundu oran kac cikar

Üst Alt