"saygi duymak lazim" derken tam olarak neyi kastediosunuz, arkadashlar?...
Yaçam en güzel ve değerli şeydir. Bundan hiç bir şey uğruna vaz geçilmemelidir. Ama illa vaz geçilecekse, bunun gerekçesi de sadece "ben yaşamak istemiyorum artık" olmalıdır; şu amaç uğruna, bu ideal uğruna, benden sonra gelenler için vb. söylemler için değil.
tamam, insanlar ne ugruna ölmek isteyip ne ugruna ölmek istememeleri gerektigini düshündügünü anladim ii kötü ama "ben yaşamak istemiyorum artık" gerekcesini tam olarak nasi düshünüosun?... insanlar cani sikildiginda "yeshillik olsun, bugün de ölüveriym" demiodur heralde... mutlaka bi sebebi vardir, sheker kiz gibi bicok arkadash ruhsal dio bu sebeplere, sence nasildir... ve cevre "dur ölme, hersheyin bi caresi vardir, gel bishiler yapalim" dedigi zaman saygisizlik ya da hata mi yapmish olur?...
Tabii bir de işin şu yanı var (bir yanıyla Rekumrekum'un düşüncelerini de içinde barındırıyor): "ötenazi isteyen zavallı sakat" için çoğunluk (medyasıyla-devletiyle-bireyiyle) "yazık", "günah" diyerek ötenaziye karşı çıksa da, içten içe aslında "o sefil hayatın" tam da ölmeyi isteyecek kadar b.ktan olduğunu düşünüyor bence. Hatta düşünmek de değil, bu konuda eminler...
Yani aslında "sahiden de öyle olmaktansa ölmeyi tercih etmek" konusunda çok azının kafasında tereddüt vardır! Kimse çıkıp da o sakat halle yaşamak konusunu savunmuyor bence.
rekumrekum'un düshüncelerini barindirior derken ne düshündügümü düshündügünü tam anlayamadim, bogambogam ama düshüncelerimi ifade etmeye calishirken aklimdan gecen ve beni ötenaziyle ilgili bishiler yazmaya iteleyenin, yukardaki alintida kalinlashtirdigim sana ait olan cümlenin shu shekil bi versionu oldugunu söyliym bare ;
Kod:
"ötenazi isteyen zavallı sakat" için çoğunluk "yazık", "günah" diyerek
[B]ötenaziyi ve o "zavalli" sakatin "kararini" onaylayanlar[/B] aslında "o sefil
hayatın" tam da ölmeyi isteyecek kadar b.ktan olduğunu düşünüyor bence.
Hatta düşünmek de değil, bu konuda eminler... Yani aslında "sahiden de
öyle olmaktansa ölmeyi tercih etmek" konusunda çok azının kafasında
tereddüt vardır! [B]Kimse çıkıp da HERKESIN "intihar hakkinin" garanti altina [/B]
[B]alinmasini [/B][B]savunmuyor bence.[/B]
[FONT=Arial][FONT=Verdana]savunanlar ise "dogal olarak" ölmeyi isteticek kadar moktan olan o sefil hayata düshebilme olasiligindan korkarak savunuolar bence, büük bi ihtimalle... ayrica, karshi cikanlar hic de öyle cogunluktaymish gibi gelmio bana nedense; hatta ötenaziyi bi hak olarak gören ve yasallashmasini isteyenler tarafindan sürekli iddia edildiginin aksine "din duvarina" bile carpip kalmio, sallio o duvari, yikildi yikilicak duvar; kendini dindar sayanlarin bircogu bile, söz konusu "zavalli sakatlarin" moktan sakatliklariyla sürdürdükleri moktan yashamlari olunca taviz vermeye coktaaaaaaan hazirlar... quadriplejik bi sakat icin ötenazi hakkini savunanlarla "allahim, al shu zavallinin canini da kurtar bu rezil hayattan/bedenden" diye dua edenler arasinda cok ta fazla fark yok benim icin... yalniz, göklere savurulan dualardansa bu ishin yasallashmasini cok daha tehlikeli buluorum... belki türkiye'de dini inanclar sebebiyle ötenazinin yasallashmasina karshi gelen ve dua etmekle yetinenler shu an cogunluktadir
(ki yakinda "o sefil hayatlara seyirci kalmak günahtir, sonlandirmalarina yardim etmek ise sevaptir" diye bi fetwa cikarsa hic shashmam walla) ama gözlemleyebildigim kadariyla avrupada (intihara karshi cikanlar arasinda bile) sakatlar ve ölümcül hastalar icin bi
istisna isteyen, ötenaziyle hayatin sonunu öne cekmeyi bi hak olarak savunanlar azinlikta degil, cogunlukta... [/FONT][FONT=Arial][FONT=Verdana]öyle ki olasi bi kazada ya ölüm ya sakat kalmaktan bashka secenek olmayan ihtimaller icin önceden hazirlanan "vasiyetle" doktorlarin ameliat etmesini engellemeyi, ölüme terkedilmeyi resmii bi hak olarak isteyenler de az degil...[/FONT] [/FONT][/FONT]
"ya insanca yasham, ya onurlu olüm" derken, aslinda kamuoyunda bi sorunu dile getirmek, insanlarin dikkatini cekmek, "bireysel/toplumsal bi cikish" yapmak istedigi konusunda hemen herkesin hemfikir oldugu tugrul hocaya "tamam, gel seni güzel güzel öldürelim
(15 milyonu da ödersen hic bi sakinca/engel kalmaz)" diyen dignitas'in davetiyesini cok mu dogru buluosunuz?... bu hic mi bishi ifade etmio size?... aclik grevine, ölüm orucuna girmish birine
"sen zahmet etme, 50-60-70 gün ac kalip kivranarak, ishkence cekerek ölme; gel, biz iki dakikada onurluca öldürüverelim seni" denir mi hic?!... bu adamin aslinda hayati cok sevdigini, insanca yashami (kendisi ve bashkalari icin) arzu ettigini, bunu hic de imkansiz bulmadigini, bisheyleri degishtirmek istedigini akillarinin bile ucundan geciremicek kadar onun yashaminin ve sakatliginin moktanligina takilip kaldiklari icin ötenazi talebini kabul ettiklerini nasil görmezden gelebilirim?!!!... tugrul hocanin cikishinin nesini tartishicam, yahu?!!! [SIZE=1]
(*)[/SIZE]... kaldi ki söyledigine göre insanlik adina hayatini "onurluca feda etmek" icin degil de sirf artik yashamak istemedigi icin ölmek istedigini söylese bile tartishmaya niyetim yok...
ötenaziyi ve etigini, insan hakki olup olmamasini tartishmaya da niyetim yok aslinda... bunu daha önce benim yapabilicemden cok daha güzel bi dille yaptiniz zaten bi counuz... ama cok merak ettigim icin sormak istedigim bikac bishiler var; ötenazi bi insan hakkidir diyenler, yasalarla garanti altina alinmalidir diyenler bunun nasil yapilacagi ile ilgili de bi fikirleri var mi?... lütfen, cevap istiorum ama öle felsefik ve romantik bi cevap degil, elle tutulabilir, uygulamaya gecirilebilir bi cevap istiom... binbir ceshit soru isharetleri var cünkü beynimde bu konuyla ilgili... örnegin, ötenazi bi hak ise o hakki ihlal edenler nolucak ve tam olarak kimleri görevlendiriceksiniz bu ishi yapmakla?... peki, kendi intiharini gercekleshtirmesine mani olucak bi sakatligi olmayan bi insani intihar etmek üzereyken gördügümde mani olursam nolucak, hakkimda shikayette bulunabilicek mi, cezalandirilicak miyim hakkini gasp ettim diye?
(öle ya, yashama hakki kadar dogal bi haksa bu yaptigimin cezasi bi katilin cezasi kadar agir olmasa bile pek de hafif kalmamali)... yoksa en sevdigim insanlarin bile gözümün önünde kendilerini öldürmelerine -saygiyla egilerek- seyirci mi kalmaliyim, yoksa gözümü yumup boynumu büküp geri vitesi takip saygiyla egilerek usulca terk mi etmeliyim o ortami... ne yapmaliyim insanlarin dogal haklarina saygida kusur etmekten cekinen biri olarak?...
hayat ya degerlidir ya da degersizdir! istisnasi olamaz bunun!!! einstein'in meshhur teorisi uygulanamaz hayatin degerine... istisnalara bi bashladi mi ardi arkasi gelmeyebilir bunun... hangi tartiya koyup ölcücez bunu, kim, hangi devlet kurumu nasil karar vericek kimin öl(dürül)mesinde bi sakinca olmadigina?... sinirlar konulucak mi, nerde olucak bu sinirlar?... yoksa her "ben ölmek istiom" diyen hemen öldürülücek mi?... ötenazinin saglikli bi shekilde uygulanabilicene inanio musunus sahiden?... hele ki forumun ceshitli yerlerinde bilmiom diye sürekli yüzüme vurulan türkiye gerceklerini unutuyor musunuz?... tr diom??... basit ve komik ötesi bi ötv indiriminin suistimilanili bile önlemek icin insanlarin onurlarini cigneyip gecerek damagalamaktan bashka cözüm "bulunamayan" tr'yi diom... ismiyle müsemma
ölüm kalim meselesi olan ötenazi uygulamasinin kötüye kullanilmicana, suistimalinin %100 engellenebilicene inanio musunuz sahiden?... %99,999999 degil, cünkü burda riske atilan bikac kurushluk ötv degil,
"en güzel ve en degerli shey" olan ve asla asla geri getirilemeyen yasham!... en savunmasiz insanlarin bile
kronik zulüme maruz kaldigi
bakimevlerini dahi denetlemeyi bi türlü beceremeyen (ya da buna gerek duymayan) insanlar tarifindan yönetilen tr'de diom... zihinsel sakatlar adina birileri böle bi karar verebilicek mi?... iyi bari "ötenazi hakki" oldugunda anne babalar evlatlarini o zulüm evlerine vericeklerine ölümün shefkatli kucaklarina terk ederek kendileri de rahatca ölebilirler o zaman... bakimevleri de oldugu gibi kalabilir, nasi olsa süper bi alternatif var...
ötenaziyi cok iyi denetledigini iddia eden hollanda'da bazi yashlilar istekleri dishinda öldürülmekten korktuklari icin almanya'daki huzur evlerini tercih ediolarmish diye okumushtum bi aralar... ya cocuklar??... reshit olmayan, kendi hayatlari hakkinda sözsahibi ol(a)mayan cocuklar nolucak sahi?... her aglamasi, her inlemesi "ben ölmek istiorum artik" diye tercüme edilen cocuklar?... onlarin acisi aci degil mi?... onlarin cilesi cile degil mi?... onlarin da "onurluca ölmeye" hakki olucak mi?... kim nasil karar vericek onlar icin?... yoksa konushmaya bashladigi ilk günden "
kuzucum bak, olur da bir gün bu dünyada yashamaya dayanamassan intihar diye bishi var, ama kendini yüksek binalardan atip etrafi pisletme, birinin kafasina düsher müshersin mazallah, biiipnitas gibi süper dernekler var, onlar sana bi zehir verir, iki dakikada bi daha uyanmamak üzere mishil mishil uyursun, en onurlusu da budur zaten, eger ki kendin oraya gidemicek ve ölüm sharabini icemicek durumda olursan ötenazi hakkindan yararlanabilirsin, bi alo de yeter, iyi yürekli biiiipnitas amcalar/teyzeler belki o sharabi ayagina kadar getirirler " diye dersler mi verilicek cocuklara...
eger ötenazi ya da intihar, yashama hakkiyla eshdeger bi insan hakkiysa akillisiyla, delisiyle, yashlisiyla, genciyle, sakatiyla, saglamiyla, cocuguyla, yetishkiniyle insan olarak tanimladigimiz istisnasiz herkes icin garanti altina alinmalidir, sadece sokratesler icin degil... yashama hakkinda oldugu gibi...
coshtum gene, cok özür dilerim
...
[SIZE=1]
(*) yalniz, sakatliginin aclik grevi yapmasina engel oldugu konusunda bazi shüphelerimin oldugunu, agzina tikanan lokmalari, yudumlari yutmadan geri tükürebiliceni düshündügümü itiraf etmeliyim... en "kötü" ihtimal, ölüm orucuna giren diger insanlara bazen yapildigi gibi istegi dishinda suni besleme yöntemiyle grevine bi son verebilirler...[/SIZE]