Engel guruplarının araç kullanımları ile ilgili olarak bazı kıyaslama yapmak istiyorum. Burda amacım sol bacak uygulamasında ki saçmalığı gözler önüne sermektir.
Sol ayağı sakat kişiler otomotik vites araç kullanabildikleri için madem ÖTV ve MTV den faydalanamıyorlar,
Bu durumda yetkililere sormak isterim.
1- Sağ ayağı sakat kişiler de pekala otomotik vites araç kullanabilirler. Nasılmı? Çok kolay. sol ayağıyla gaz ve fireni pekala kullanabilir. Yada orjinalinde direksiyondan gazlı araçlar var. Eliyle gaz verirken, sol ayağıyla pekala freni kullanabilir. O halde sağ bacağı sakat kişilere de direksiyondan gazlı araç kullanabilir ibaresi verilip bu kişilerde ÖTV ötelemesi ve MTV den faydalandırılmasın.
2- Yine aynı şekilde orjinalinde direksiyonsuz olarak üretilmiş ve bir düğmeyle vites değiştirebilen otomobiller var. Herhangi bir kolu, bacağı olmayan veya sakat olan bütün ortopedik engelliler bu tür araçları kullanabilirler. O halde sol bacağından sakatlığı bulunan kişilere yönelik yapılan bu kısıtlamalar bütün ortopedik engel guruplarına uygulanabilirken neden sadece sol bacağı sakat olanlar günah keçisi seçiliyor anlamış değilim.
Lafı şuraya getirmeye çalışıyorum.
Aslında engellilere verilmiş vergi muafiyeti hakları onların araç kullanabilir, kullanamaz durumlarıyla alakalı olmayıp, ulaşımda sorun yaşayan engellilerin hayata dahil olabilmeleri için sağlanmış pozitif bir haktı. Ama mevcut hükümet ve akıl hocaları bu uygulamayı asıl amacından saptırıp tamamen meselenin özüyle alakası olmayan farklı bir şekle soktular. Bu durumda bir kısım engelliler mağdur edilirken bir kısım engelli yakınları ise haketmedikleri şekilde lüks araçlara hiç bir vergi ödemeden sahip oldular.
Meselenin birde başka yönü var.
Hadi diyelim ki ülke ekonomisi iyi olmadığı için, her önüne gelen engellinin ÖTV muafiyetiyle 5 senede bir araç almasının ülke ekonomisini sarsacağı düşünülerek bu şekilde zorlaştırmalarla hükümet böyle bir kısıtlama yapılmak isteniyor olsun. Peki eyvallah. Kabul ediyorum.
Madem öyle::::
Geçen bir arkadaşım lüks bir jip aldı. Neden bukadar parayı götürüp bu arabaya gömdün diye sorduğumda bana verdiği cevap çok düşündürücüydü: "Bayağa vergisi bulunduğunu, bu arabayı aldığı için devlete vergi ödemekten kurtulduğunu söyledi."
Düşünebiliyormusunuz arkadaşlar. Araç alabilir drumdaki 3-5 bin engellinin pozitif haklarına el koyulup ülke kurtarılmaya çalışıla dursun, diğer taraftan bir sene içinde yüzlerce milyar kazanıp devlete 5 kuruş vergi ödemeyen insanların önü sürekli açık tutuluyor, bu kişilere yönelik hiç bir tedbir alınmıyor.
Yetkililere sesleniyorum.
Ülke menfaatlerini düşünerek madem engellilerin ÖTV muafiyetlerini ve otomobillerini istedikleri zaman satma haklarını elinden aldınız, ÖTV ödediği halde 5 yıl içinde sadece 1 adet otomobil almalarına izin verdiniz. Bunlara kafanız çalışıyor da, lüks araçları satın alıp hem devletten vergi kaçıran hem de bu lüks araçlara harcanan paralarla ülkeden milyonlarca YTL çıkmasına neden engel olmuyorsunuz? Neden bizlere uyguladığınız kısıtlamaları vergi kaçırmak için araç alanlara da uygulamıyor, 2. aracı almak için zaman, motor hacmi gibi sınırlamalar getirmiyorsunuz?
Arkadaşlar yine bildiğiniz üzere Ticari araçlarda ÖTV yok denecek kadar azdır. Ama benim ülkemde ÖTV ödenmeden alınan ticari araçlar hiçbir süre kısıtlamasına tabi tutulmadan hemen 2. şahıslara satılabilmekte ve bu satışlarda ÖTV ödenmemektedir. Ve yine bildiğiniz üzere H sınıfı sürücü belgesine sahip engellilerin ticari araç kullanma, satın alma hakları bulunmamaktadır.
Bütün bu uygulamalar ve daha niceleri ülkeyi zarara uğratmıyor ama nasıl oluyorsa engellilerin ÖTV muafiyeti ülkeyi zarara uğratıyor olacakki araç alım ve satımında karşımıza onlarca engel çıkarılıyor.