Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Rapor oranımı düşürdüler, emekli olamazsın dediler..? [Hukuk]

aliergin02

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
ben memetali.
ilk işe 1989 da girdim işe girmeden önce tam teşekülü devlet hastenesinden saglık raporuı aldım %40, ve aldığım rapor 1991 yılnda. 2007 de emekli olmak için 193 sayılı gelir vergisinden faydalanmam gerektiğini ve tekrar heyete girmem söylendi, ben de yaptım ve sonuç %20 düşürldü.
başbakanlıktan onaylı sakat kartım var, hastalığım sürekli yazyor, benim emekliliğim hayalmi oldu, acaba sizin sitede içimi ferahlatacak bazı şeyler var, ama lütfen bana yol gösteririseniz minettar kalacam.

devlet askere gideceğim zaman sen elverişli delsin der, askere almaz, araba kulanacam sen sakatsın der ehliyet al der. devlet bana iş ver derim, sen sakatsın git kanıtla gel der, ben de giderim sakat oldıuğum halde sağlamsın derler. yani nereye gidelim avrupa insan hakları acaba anlar mı halimizden? delirecem ya, bence o maliye bütçeyi artırmak için hazırki engelli vatandaşlarıda saglam kategorıye koyup bütceyi artyolar ne dersiniz

engeli çilesi

teşekürler abicim ben ssk lyım bundan önce maaş da alyodum engeli haklarından da yaralanyodum şimdi ise oran dediğim gibi 40 tan 20 ye ini

özür oranı

selamlar abicim gecendede konuşmuştuk 40 olan raporum 20 düşmüştü şimdi öğrenmek istediğim 40 olan raporla ben maliyeye kayıt olmamıştım acaba mahkemede dava acsam olurmu sadece elimdeki 1991 yılında alınan devlet hastenesi raporu sıhhı kurul heyet raporu yani 2007 de içine ettiler bana gecendede anlatın ama belki siz beni anladınızmı acaba önceki raporla ben vergi dairesine başvurmadan iş ve işçi bulma kurumu kanalıyla gitmiştim en yakın sürede bana yol gösterseniz minnettar kalacam teşk

sağlık raporu düşürüldü emeklilik ssk sigorta hukuk haksızlık sakatlık engelli

Bence hiç tereddüt etmeden hukuki süreç başlat.
1- Emeklilik için başvur ve resmi yazıyla reddetsinler başvurunu
2- O red cevabıyla birlikte (sanıyorum en geç) 60 gün içinde İdari Mahkemesine başvur.

Mahkemeye şu argümanları sürsün avukatın:

1- 4958 sayılı kanuna göre %40 ve üzerinde sakatlığı bulunan kişiler sakatlık oranlarına göre değişen kademelerde erken emekli olabilirler.
... 1991 tarihinde, 18 Mart 1998 Tarihli Resmi Gazete'de 23290 sayı ile yayımlanarak yürürlüğe giren 'Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik' çerçevesinde almış olduğum, "Sürekli" ibareli %40 işgücü kaybı oranı olan sağlık kurulu raporum mevcut, ve bu rapora istinaden 15 yıldır sakat statüsünde çalışıyorum.

2- SSK'dan emekli olmak için "sakatlığı nedeniyle vergi indirimine hak kazanmış durumda" olma şartı vardır.
Bugüne dek vergi indirimi almak konusunda hiç bir girişimim olmadı, çünkü vergi indirimi almak çalışmak için değil, sadece emeklilik aşamasında şart koşulmaktadır. Bu yüzden emekliliğime yaklaştığım ... tarihinde vergi indirimi için ... defterdarlığına başvurdum.
Ne var ki başvurum, 16 Temmuz 2007 günkü Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik' çerçevesinde yeniden sağlık raporu almam gerektiği gerekçesiyle reddedildi.
Oysa elimdeki rapor "sürekli" ibarelidir ve varolan sakatlığımda en küçük bir gerileme/değişiklik sözkonusu olmamıştır.
2006 yılında yürürlüğe giren yönetmelik çerçevesinde yeni rapor aldığımda, daha önce sakatlığım için öngörülen %40 oranının %20'ye düşürüldüğünü gördüm. Bir başka ifadeyle, raporumu aldığım tarihte yürürlükte olan yönetmeliğe göre aldığım raporum bugün yasa dışı olarak geçersiz kılındı ve yeni yönetmeliğe göre de sakatlığıma (erken emekliliğim için geçerli olan) %40’tan düşük oranda işgücü kaybı oranı verildi.

3- Varolan yasal hakkımın yeni çıkarılan bir yönetmelikle elimden alınarak emekli olmamın engellenmesi karşısında haksızlığa uğradığımı düşünüyorum. Usulüne uygun olarak aldığım 1991 tarihli ve “sürekli” ibareli raporumun işleme koyulmasını ve emekliliğimin reddedilmesinin iptal edilerek sakatlığımdan dolayı hak ettiğim erken emeklilik hakkımın verilmesini arz ederim

Bu hukuk mantığı ile davayı kazanacağını düşünüyorum. Ve lütfen dava açarsan tüm süreçten ve sonuçlardan haberdar et bizler...

slm ben konuyu okudum bu konu çelişkiler içinde karmaşık bir durum mesela ben 1986 yılında aldığım rapor ile 2006 yılında emekli oldum emekli sandığından fakat ssk durumunu bilmiyorum bu konu karmaşık hangisi hangi kanunu yönetmeliği uyguluyor .Allah kolaylık versin

ABALI

Konuyla ilgili emsal dava bilmiyorum, olduğunu da sanmıyorum. Çünkü henüz çok yeni ve insanlar farkında bile değil yedikleri bu kazığın!

Bu başlıktaki düşüncelerime bir de şuradaki tartışmayı ekleyebilirim. Avukat her iki başlığı da inceleyip, ona söre iddasını hazırlayabilir. Hatta avukat hazırladıktan sonra metni buraya da ekleyebilirsen, bizler de görüş belirtiriz...

http://www.engelliler.biz/forum/huk...k-usul-hakkinda-yasal-duzenlemeler-hukuk.html

Hayırlı olsun...

selamlar

avukatım tekrar maliye bakanlğına dilekçe yazdı bülent abi acaba avkatım ne yapmaya calşyo

Dilekçenin içeriği nedir?
Belki de maliye bakanlığının reddediiş gerekçesini soruyordur... Bilemiyorum

evet red etme gerekcesini soryor bide zaman aşımı ectii için tekrar muhatap olamamız gerek diyor

abiciğim ben memetali günlerdir uğraşyom maliye bakanlığına şikayet sonucum yeni yasaya göre verilen ölçütlendirme doğrudur diye yazı geldi saglık il müdürlüğüne gittim tekrar hakme hasteneye yollamaya calşyor ne yapayım işi bilen yokmu ya acilen beklyom cvp

Bence hukuki süreci şimdi başlatabilirsin.
Dava açacak ve yukarıdaki gerekçeleri sunacaksın.

davayı maliye bakanlığınamı acayım ufacıkta yol göster senide çok meşgul edyoruz ama kusurabakam

Sana vergi indirim hakkı vermeyen Maliye bakanlığı'nı dava edeceksin ve mahkeme kararıyla vergi indirim hakkı alacaksın.

Avukatın süreci nasıl başlatacağını bilir...

maliye bakanlığını şikate edecem ama onlar bence hastenin vermiş olduğu rapora istnaden hareket ettiğini söylyor acaba onlarla ne alakası varki anlamaış deilim bana raporumu öldürenbence adıyaman devlet hastenesi dimi 20 lik özür oranını veren hastene bence 40 olduğunu bile bile yeni yasa ya sığınarak 20 vermesi akılara bence maliyenin ne alakası var acaba diyorum ben

Maliyeye vergi indirimi için başvurdun
Snei hastaneye sevk ettiler
Hastane yeni yönetmelik çerçevesinde oranını verdi: %20
Maliye bu rana bakıp vergi indirim başvurunu reddetti.

Sen bu sürecin sonunda maliyeyi mahkemeye verecek ve bu başlıkta daha önce yazdığım mesajlarda yer alan argümanları sunacaksın.
Mahkemenin, maliye bakanlığına şunu diyecek (bence): ey maliye bakanlığı, bu adam adı geçen yönetmelikten önce ssk'lı olmuş ve çalışıyor. O dönemde yürürlükte olan mevzuatlara göre de sakatlık/işgücü kaybı oranı %40.
Yeni yönetmelikten önce başvursa, maliye bakanlığından vergi indirimi alabilecekken, yeni çıkarılan bir düzenlemeyle bu hakkın elinden alınması hakkaniyete uymamaktadır.
Adı geçen yeni yönetmelikten önce sigortalı bulunup, o tarihten önceki döneme ait sakatlık oranını gösterir sağlık kurulu raporuna sahip bu kişiye vergi indirim hakkı vermen gerekir.

BÜLENT ABİ
BU MAHKEME CAMAMDA SÜRE ÖNEMLİMİ YANİ 8 AYDIR 20 LİĞİ ALMIŞIM BUNDA SÜRE VARMI

avukat bilir bunu. Başvuru süresini geçirme, bi an önce başvur

aliergin02' Alıntı:
abiciğim ben memetali günlerdir uğraşyom maliye bakanlığına şikayet sonucum yeni yasaya göre verilen ölçütlendirme doğrudur diye yazı geldi saglık il müdürlüğüne gittim tekrar hakme hasteneye yollamaya calşyor ne yapayım işi bilen yokmu ya acilen beklyom cvp

avrupa mahkemesine git arkadaş hakkını çatır çatır al bu devletten elin rumu kürdü dava açtımı o bicim tazminat almasını biliyo :evil:

Sırayla başarı, sırayla..

Türkiye'deki yargı yolları bitmeden AİHM'ye gidemezsin. ;)

selamlar

bülent abi mahkemeye verme süresi varmı mesela rapor 3.ncü ayda alındı

Rapor aldığın tarih değil, maliyeye müracaat edip oradan red cevabının geldiği tarih önemli.
Maliye vergi indirimi başvurunu reddettiği tarihten itibaren en kısa sürede başvurman gerek mahkemeye. Bu süreyi avukantına sor, o bilir.

rapor hilesi

sevgili arkadaşım benimde başımda aynı dert var malesef
biraz değişik olsada
herkesin kesin gözüylen baktığı malüliyet hakkım gözgöre göre elimden dolaylı yoldan da olsa alınıyor
bende oturan boğa arkadaşımızın sağolsun verdiği bilgiler doğrultusunda ilerlemeye çalışsamda sonuç yine ssk kazandı
yaptığım özürlü belgesi müracaatımdaki brüt %115 net %77 olan malüliyet derecem aynı sağlık kurulundan aldığım rapor malesef ssk tarafından hakem hastane seçildiğinde net %60 a düşürüldü net belkide % 30 ancak kalacakki buda emekli olmaya yetmiyor çark yanlış kardeşim dişliler uymuyor birbirine tek kelimeyle yaşanmaz bu hilebaz memlekette allah yardımcın olsun

BENE, malulen emeklilikte o anki mevzuat geçerlidir maalesef. Dünkü mevzuata göre %90 sakatlığın olsun, eğer bugünkü mevzuata göre %60'sa, o zaman malulen emekli olamazsın. Maluliyet, "şu andan itibaren sağlık durumum çalışmaya uygun değil" demek. Dolayısıyla "şu andaki" mevzuat geçerli. Devletin attığı bi kazık işte!! (bkz: www.engelliler.biz/forum/viewtopic.php?t=29127 ) Elbette saçma sapan bişey...
Ama vergi indirimi için bu mantık geçerli değil (en azından kısmen). Çünkü devlet diyor ki (çalışabilecek durumda olan sakat vatandaşına): "Sen rapor alıp işe başla. Bu arada vergi indirim hakkı ister al ister alma. Önemli olan emeklilik başvurusunda bulunduğunda vergi indirim belgenin olması".
Biz de bu beyana güvenerek, o anda başvursak kolayca alabileceğimiz vergi indirim hakkını almıyoruz. Hatta bu tercihimizle devlete daha fazla vergi vermeyi kabul ediyoruz. Nasıl olsa diyoruz, ilerde bu hakkımızı kullanırız.. Ne var ki devlet bize kazık atıp bu düzenlemedn cayıyor! Diyor ki, "senin bir kolun yoktu diye ben sana %45 rapor vermiştim ya, hah, işte artık sana %35 rapor veriyorum ve sana vergi indirim hakkı tanımıyorum".
Şimdi işte yediğimiz bu kazığın çığlığını atıyoruz!

Not: Senin durumunla ilgili olarak şunu söyleyeyim ama: 2008'den itibaren maluliyet için gerekli alt sınır %60 oluyor. Yani bugünkü mevzuata gçre %60 rapor alabiliyorsan, 2008'de emekli olman kaçınılmaz. :)

malüliyet

arkadaşım benim aldığım iki raporun arası 3ay arada diz ameliyatımda var yani durumum daha kötüye gitti önce aldığım raporu özürlü belgesi için almıştım bu seferki ni sordu doktorlar ne için bu rapor diye emeklilik için der demez ters döndüler azarlamaya başaladılar belliki devletten paparayı yemiş sıkı talimat lamışlar kemerleri sıkın diye geçen sefer aynı göz doktoru göz ameliyatlarımın kağıtlarını görünce kritere göre %55 verdi işin içine emeklilik girince görüyorsun ameliyatlar önemli değil dedi ve %20 verdi haksızlığın danıskası bu sırada ege üniversitesi var hakem hastane olarak haftaaaaya da bakalım ordan yüzde kaç alıcam ona göre iki raporlan kriterlerimin düşürüldüğü başhekime çıkıcam gelişmeleri bildiririm yine saygılar sağlıklı günler herkese

BENE, konuyla ilgili cetvele ve Balthazard Formülü'ne (bkz: madde 11) bak, orada yazandan eksik veriyorlarsa, hukuki süreç başlat ve hakkını al. Mutlaka kazanırsın davayı.

arkadaşlar rapor düşenler lütfen bilgi paylaşalım

ben mahkeme sürecini başlattım inşallah güzel bir sonuçla karşlaşırım ve kazanırsam türkiyeye emsal olur

selam

bülent abi çok şükür bugün dava acıldı inşallah
gelişmeler olumlu olur dualarınızı beklerim bize arasıra yol gösterdiğin için
size minneterız sizce durum nasıl olur acaba

Üst Alt