Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ üst ekstremite kısıtlılığında ehliyet ve araç alım işlemleri

StratoS

Aktif Üye
Konular
33
Reaksiyonlar
3
Herkese merhaba,

Bu konuda en güncel bilgiler bende diye, süreci olan kafasında soru işaretleri olan arkadaşlara yardımcı olma amacıyla bilgilerimi paylaşmak istedim.

Ben sağ üst koldan doğuştan engelliyim ve %40 raporum var. Özel bir şirkette Uzman olarak çalışıyorum. Yüksek Lisans Mezunuyum ve 3. Üniversite okuyorum. İş için engelli park yerlerini kullanma istememden ötürü, araca "Engelli Durumunun İşletilmesi" ile bu forumdan da cesaret alarak ve mevcutta Otomatik Vitesli araç kullanabilmem neticesinde ÖTV/MTV'siz araç almak için girişimlerde bulundum. Ve yaşadığım süreçler aşağıdaki gibidir:

1- Engelli raporumda ÖTV bölümü işaretli olmaması ve "Otomatik Vites Araç Kullanır" yazmaması sebebiyle yeniden rapor çıkarmak durumunda kaldım. (200 TL ücret ödeyerek.)
90 altı raporunuz varsa ve ortopedik engeliniz varsa, bu ibarelerin işli olması gerekiyormuş.
2-Raporda "Ortopedik Engelli" yerine "Süreğen Hastalık" işaretlendiği için yeniden rapor istediler, neyseki başhekim imzası ile orayıda düzelttik.
3-Raporunuz tamam ise, eskiden H ehliyetim olmadığından(Sanırım 2020 ye kadar H ehliyetine veriyorlar.) eski B ehliyetim olması sebebiyle yeni "Otomatik Vites Kodları" olan ehliyet istediler.
Aile Hekimi Sevk => Hastane Sevk Sağlık Kuruluna => İlçe Sağlık Kurulu(İl değil örneğin İzmir'de İl Sağlık Kuruluna gitmeyin sizi Bölgesel İlçelere Yönlendirir.) ve Otomatik vites ve Ambulans kullanamaz vb kodları olan sağlık raporunu alıyorsunuz.
4-Yeni ehliyet için randevu alıyorsunuz. Evrakları verirken, Sağlık Raporunda Hastane doktorunuz "B Ehliyet Alır" kutucuğuna sakın işaret koydurmayın. Doktor sadece "Sağlık Kuruluna Sevk" işaretlemeli. Yoksa tekrar düzelttirmeniz gerecek benim gibi :)
5-Ehliyetiniz de geldi. Ve aracınız seçtiniz. Oto bayisine hiç gitmeyin, eğer benim gibi sol değil de sağ ÜST ekstremite kısıtınz varsa. Çünkü yeni uygulamayı ne oto bayileri ne de taşıtlar vergi dairesi biliyor. Hiç vakit kaybetmeden, Bölge Vergi Dairesi => ÖTV Birimine bizzat gidin, orada derdinizi anlatarak "Özelge" doldurun. İyi takip ve ilişki yönetimi ile 1 haftada özelgenizi alabilirsiniz. (Derdinizi iyi anlatır ve özelgenin Ankara'ya iletilmesine gerek kalmazsa.)
6- Şimdi, sağlık raporunuz, yeni ehliyetiniz, olumlu özelgeniz ile oto bayisine gidebilirsiniz.

Ben şuan bu durumdayım. ALLAH NASİP EDERSE, haftaya aracımı alıyorum. Ama daha bitmiyor... :)

7-MTV muaf değilsiniz. Özelgeyi doldururken size MTV'de isterseniz oraya ayrı birim bakıyor, süreciniz uzar dedikleri için benim gibi artan araç fiyatları ve 200.000 TL lik sınırdan etkilenmemek adına işlerinizi seri yapmak istiyorsanız, MTV'yi sona bırakabilirsiniz.

8-Aracınızı aldınız, ruhsatınız, raporunuz, ehliyetiniz ve ÖTV Özelgeniz ile aynı kurumun MTV servisine başvuruda bulunuyorsunuz. Şuan için sonuç alanı okumadım ama ben alacağım.

Bu ay sonu MTV'ye başvuru yapmayı ve yıl bitmeden neticelendirmeyi düşünüyorum. Hüseyin İlik beyin belirttiği süreçler olursa, süre daha da uzayabilir.

Mutlaka bilgilendiririm.

Umarım yardımcı olabilmişimdir, kendinize iyi bakın.

Sevgiler,

Son düzenleme:
6 Ocak 2020 güncel: MTV'den muaf tutulma dair mahkemeyi kazandım. Detaylar burada

_________
Merhabalar,

Bu konu ile ilgili güncel gelişmeleri yazayım:

1-Aracı ÖTV'siz aldım ancak MTV muafiyet tutulmadı ve mevcut dönem borçlu aracı teslim ettiler.
2- MTV ile ilgili de ÖZELGE doldurdum. Ancak sadece sol ayak için Otomatik Vites'in tertibat olarak kabul edildiğini ve MTV istisnası sağladığını söylediler. 1-2 hafta içinde olumsuz yanıt vereceklermiş.

Bundan sonraki süreç aşağıdaki madde ışığında MTV istisnasının sağ kol içinde uygulanması hususunda mahkemeye gideceğim gibi görülüyor. Cevap geldikten sonra hızlı bir avukat trafiğinden sonra süreci başlatacağım. Bu süre zarfında MTV ödemelerini ne yapacağımı da avukatla görüşüp ilerleteceğim.

ÖTV'siz otomatik araç özelgede yer alan örnek madde:
c) Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.
Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır.

StratoS

Bilgilendirme için teşekkürler. MTV konusunda mahkemeden önce kamu denetçiliği kurumu'na gitmeyi düşünebilirsiniz. Süreç daha kısa sürede sonuçlanabilir.

Aracınızda herhangi bir donanım olacak mı, yoksa sadece otomatik vitesli olması ötv için yeterli sayıldı mı?

OturanBoğa

Sonunda Forumda karşılıklı konuşma yakalayabildik. Bu yapı için teşekkür ederim. Aşağıda açtığım başlıkta da günlük tutup, bu yapıya katkı sağlamaya çalışacağım.

https://www.engelliler.biz/forum/uye-gunlukleri/201951-gercek-mucadele-ve-kazanimlar-new-post.html

Yukarıdaki yazımdan sonra Avukatla görüştüm. Oda senin dediğin gibi KAmu Denetçiliği Kurumunu işaret etti. Ben Teblik/Kanun maddesi olduğundan Omdusmanlığın yetkisiz kaldığını düşünmüştüm ama hertürlü yetkisi varmış.

Soruna geleyim: Bana donanım yaptır dedi konuştuğum uzman. Ama Donanım yaptırmak dediği gibi basit birşey değil. Öncelikle benim ehliyetimi değiştirmem gerekiyor. Çünkü her türlü özel tertibat araca işleniyor. Uygun kodlu ehliyetiniz olmadan o aracı kullanmazsınız bile. Sözün özü, bana verilen ehliyet ve haklar ile özel tertibat düşünmüyorum. Nasıl ÖTV Otomatik Vites özel tertibattır ve muafsın dediyse MTV'de demeli. Engelliye güçlük çıkarmamaları gerekiyor.

Uğraşacağım sonuna kadar.

Selamlar,

Bugün, İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı MTV servisinden aradılar. Olumsuz MTV muafiyet talep yazım çıkmış. Bende gelip, alacağımı söyledim. 15 günde Özelge ye yanıt aldım, en azından buna sevindim. Perşembe günü özelgeyi alır almaz, Cuma gününe Kamu Denetçiliği Kurulumuna başvurmayı planlıyorum.

Mevcut dönem ve 2019 1. dönem MTV leri ödemeyeceğim, Avukatla görüşüp, onlarla ilgili ne yapabilirim diye konuşacağım.

Yine gelişmelerden haberdar ederim.

Eğer olumlu karar alırsam, sanırım sağ/sol el ve sağ bacak otomatik vites kullanan engelliler içinde bir emsal olacak ve MTV ödemeyecekler.

Sevgiler,

Ve Kamu Denetciliği Kurumuna başvurdum.

Şikayet Konusu: Sayın Kamu Denetçisi,

Ekte, 15.03.2018 tarihinde aldığım "Bergama Dr. Faruk İlker Devlet Hastanesi" Engelli Sağlık Kurulu Raporunda, "Sağ Kol Brakial Pleksus Yaralanmasına Bağlı Hareket Kısıtlığı ve Güç Kaybı Üst Ekstremite Bozukluğu" tanısı ile %40 sürekli ortopedik engelli raporum bulunmaktadır.

Ekte, 07.09.2018 tarihinde aldığım sadece Otomatik Vites araç kullanabileceğim ile ilgili özel koşulları olan yeni B ehliyetim bulunmaktadır.

Ekte, 28.09.2018 tarihinde İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı - Gelir Kanunları KDV ve ÖTV Grup Müdürlüğü bölümünden Sağlık raporumla ilgili alacağım otomatik vitesin araçta ÖTV'nin muaf tutulması ile ilgili olumlu Özelge cevabım bulunmaktadır.

Ekte, adıma tescilli ÖTV muafiyeti sağlanan aracımın ruhsatı bulunmaktadır.

Yaşadığım Sorun: Aracı alırken, Satış temsilcisinin uyarması üzerine ÖTV istisnası sağlanan Engelli aracıma, MTV muafiyetinin sağlanmadığı ve 2018/2. dönem borcumun olduğu söylenmiştir.

Bu MTV borcu sebebiyle, 09.11.2018 tarihinde İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı - Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğünden (İlgili Kurum) sağlık raporum ile ÖTV Muafiyeti sağlayan özelgem eklenerek, üzerime tescilli engelli aracımın MTV'den muaf tutulması ile ilgili özelge talebinde bulundum ve 27.11.2018 tarihinde ekte bulunduğu gibi olumsuz cevap tarafıma bildirilmiştir.

Sonuç olarak, Tüm bu durumlar neticesinde ÖTV muafiyeti sağlanarak satın aldığım engelli statüsünde olan aracıma, ilgili kurum, MTV istisnası için "Engelli Aracı Değil" diyerek, otomatik vitesin sadece "Sol alt ekstremitede (ayak ve bacakta) sakatlığı olduğu belirtilen malul ve engelliler için başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) den istisna tutulacağı bildirilmiş ve tarafıma muafiyet tanınmamıştır.

5378 sayılı ENGELLİLER HAKKINDA KANUN da belirtilen hükümler çerçevesince, Kanun ve resmi uygulamaların malul ve engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, bana uygulanan bu durum, tarafıma ayrımcılık oluşturmuş ve hak mahrumiyeti yaratmıştır. Ayrıca aynı kurumun Gelir Kanunları KDV ve ÖTV Grup Başkanlığı, Otomatik vitesi başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edilen araçlar için Özel Tertibat olarak kabul etmiş ve ÖTV istisnası sağlamıştır.

Talep: Kamu Denetçiliği Kurumu ve Sayın Başdenetçi'den talebim, aracımın engelli aracı olması ve otomatik vitesli olması sebebiyle, Özel Tüketim Vergisinde sağlanan muafiyet gibi, MTV istisnasına tabi olması ve 2018/2. Dönem MTV borcunun silinmesi ve bundan sonraki Motorlu Taşıtlar vergisinin alınmamasıdır.

Gereğini saygılarımla arz ederim.

-------------

6 ay içerisinde değerlendirip tarafıma bilgi verilecekmiş. Gelişmelerden haberdar ederim.

Raporunuzu kişisel verileri kapatarak paylaşır mısınız?

07.12.2018 de benden özel mesajla istemiştiniz ama ben olumsuz dönünce üslubunuzu değiştirmişiniz.

Bu sebeple size hiç yardımcı olmayacağım.

12.02.2019 tarihi itibariyle KAmu Denetçiliği Kurumundan geri dönüş geldi.

MTV kanun değişikliği gerektiğinden yetkisizlermiş ve karar alamamışlar :)

3 ay boşa bekledim.Bu ay ya da en geç önümüzdeki ay Mahkemeye başvuracağım.

Otomatik vites sağ kol engellilere tertibat sayılmadığı için ÖTV'siz engelli aracından MTV isteniyor hala...

aynı rapor benimde var ama araç alma sürecine henüz başlayamadım, sonucu merak ediyorum paylaşırsanız sevinirim...

musa güzel

Sonucu aldım, ama buraya yazmamışım. Kamu Denetçiliği Kurumu ben yetkisizim, Kanun değişimi gerek diye geri döndü. Bende avukatla görüştüm. Bu ay mahkemeye gidiyoruz. Ben sonuna kadar bu işin takipçisi olacağım. ÖTV'siz araçtan MTV alınması ve engelli aracı değil denmesinin hesabını mahkemede verecekler.

StratoS
Açıklayıcı bilgiler ve yol göstermen için teşekkür ederim.
MTV ile alakalı mahkemeye başvuracağım diye yazmıştın. Bir gelişme var mı?
İlgin ve alakan için teşekkür ederim

süreci görünce 2ci el araç almayi düşünür oldum :)))

Selamlar,

ÖTV'siz araca MTV talep etmesi ile ilgili Vergi Dairesine karşı açtığım Dava, Vergi Mahkemesi'nin Kamu Denetçiliği Kurulu kararını görmeden, dava başvuru süresi doldu gerekçesi ile ret edilmişti.

Sonrasında İstinaf mahkemesine başvuru yapmış, Davanın reddi konusunda itirazda bulunmuştum. İstinaf, Vergi Mahkemesinin kararını bozarak, davanın görülmesi ile ilgili dosyayı Vergi Mahkemesine gönderdi. Ve hızlı bir şekilde Mahkeme Vergi Dairesinden elindeki evrakları Temmuz sonuna kadar süre vererek istedi. Süre dolduktan sonra duruşmanın görülüp görülmemesine karar verip, mahkeme süreci ilerleyecek.

UYAP'a göre tahmini dava sonucu 120 gün olarak gözüküyor. Eğer dedikleri gibi olursa ve adli tatil ile, yıl sonuna kadar Mahkemenin sonuçlanacağını düşünüyorum.

İlgilenen arkadaşların bilgisine sunarım.

Stratos Selam, ÖTV'siz araç alırken otomatikde olsa araca özel teçhizat şart mı, ben şart diye biliyorum . Sen arabayı ÖTV'siz alırken teçhizat taktırdın mı.MTV için bunu şart koşmuşlar anladığım kadarıyla.

Selam,

Şart diye birşey yok. Otomatik vites tertibat sayılıyor. Ama bunu ÖTV mevzuatı sayıyor. MTV mevzuatı ise, sadece sol ayak/bacakta sayıyor.

Benim aracım otomatik vites, ve ek bir tertibat yok.

Bahsettiğin gibi özelge yazanlara aşağıdaki gibi olumsuz cevaplar gelmekte. İllaki aracı hareket ettirici özel teçhizat istiyorlar.Örneğin ben gittim Vergi Dairesine ÖTV bölümüne ve Özelge doldurdum. Bu özelge sonucunda bana olumlu mu dönüş yapacaklar yoksa aşağıdaki gibi olumsuz bir yanıt gelme olasılığı nedir. Yanlış anlama sadece şunu merak ediyorum, senin ikili ilişkilerin bu özelgenin olumlu olmasında etkili olabilir mi

Maluliyeti veya engelliliği ile özel tertibat yaptırılan araçları kullanabileceğine dair "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" (veya raporun alındığı tarihte yürürlükte bulunan engellilere sağlık kurulu raporu verilmesine dair ilgili yönetmelik/mevzuat) hükümleri uyarınca yetkili bir sağlık kuruluşundan alınan özürlü sağlık kurulu raporuna sahip olma, - Bizzat kullanım amacıyla, araçta engelliliğe uygun hareket ettirici tadilat yapılması,
- "H" sınıfı sürücü belgesine sahip olma,
şartları aranmaktadır.
Ayrıca, bahse konu uygulamada, hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılması gerekmekte olup, yapılan özel tertibatın kişinin engelliliği ile uyumlu olması da yasal bir zorunluluktur. Engellilik derecesi %90'ın altında olanların gaz, fren, debriyaj pedalları ile vites kolunda engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırmaksızın kullanabilecek olduğu araçların ilk iktisabında söz konusu istisnadan yararlanılması mümkün olmadığı gibi araçta hareket ettirici özel tertibat sayılmayan (direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması, dikiz aynaları ile ilgili düzeneklerin yapılması, araca işitme ve konuşma engelli olduğunu belirtir işaretler takılması gibi) tadilatlar yaptırılması durumunda da söz konusu istisnanın uygulanması mümkün değildir.
Dolayısıyla, diğer şartların yanı sıra, engellilik oranı (tüm vücut fonksiyon kaybı oranı) %90'ın altında olan malul ve engellilerin bahse konu istisna uygulaması kapsamında araç alımları için öncelikle malul ve engellilik durumlarının aracın hareket ettirici aksamında (debriyaj, fren veya gaz pedalı ile vites kolu) sabitlenmiş hareket ettirici tertibat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olması gerekmekte olup, özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %90'ın altında olanların "H" sınıfı sürücü belgesine sahip olsalar dahi, aracın hareket ettirici aksamında engelliliğe uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırmalarına gerek olmadan kullanabilecekleri araçları iktisabında Kanunun (7/2-c) maddesinde düzenlenen istisnadan yararlanmaları mümkün değildir.

deco53

Özelgeler elbette kişi özelinde değerlendiriliyor. Daha öncede belirtmiştim. Özellikle sağ kolda otomatik vitesin tertibat sayılması ile ilgili sağlık raporunda çalıştırabileceği işler ve engelli oranı gibi detaylara da bakıyorlar.

Şef bana, senin gibi aynı durumda olan ama engelli raporu düşük olanlara uygun görmedik demişti.

Bu arada otomatik vites sistemi, araçta hareket ettirici aksamdır. (debriyaj yoktur.) Buradaki konu, otomatik vitesin hareket ettirici aksam sayılmaması değil, size otomatik vitesin özel tertibat sayılıp/sayılmamasıdır.

Özel mesajda da yazmıştım. Özelgeden önce siz, ehliyetinizi değiştireceksiniz. Ehliyet Sağlık Kurulu otomatik vites kodunu verirse, onsan sonra özelge ile başvurabilirsiniz. Bu şekilde sonuç gelişirse, alabileceğinizi düşünüyorum. Çünkü sizin oranınız benimkinden yüksek, %60.

Bilgilendirmen için teşekkür ederim Stratos , başvuruda bulunacağım sonuçları paylaşırım buradan

2000yılına ait sürekli ibareli %50 oranlı -sağ alt exstremita de ağır polio sekeli ibareli ortapedik engelli raporum var.B
[FONT=Verdana]ende ehliyet ve ötv/mtv indirimli araç almayı düşünüyorum. Bu raporun yararı olur mu? sürece nereden başlamalıyım.[/FONT]

delikanlibankaci

Raporunuz kenarda dursun. Ehliyetinizi değiştirin/ehliyet alın. Yazımda paylaştığım süreçleri geçirerek özel tertibat gerekli ise özel tertibatlı ehliyetinizi alın. Onsan sonra engelli raporunuz ile birlikte özel tertibatlı araç için hareket edersiniz.

hiç ehliyet almadım. emekliği bekledim. en son 2000 yılında vergi indiriminden yararlanmak için aldığım sürekli engelli raporuma devlette e nabıza işlettim.sağ ayakta kas gücü sıfır otamatik vites olsada donanımsız araç kullanmam mümkün değil.

Bulut25

ÖTV'siz araba almak için %40 zorunlu değildir. Aracı kullanmak için hareket ettirici özel donanım/tertibat olması yeterlidir.

delikanlibankaci

Yeni ehliyet süreçleri ile ilgili başlıklar var forumda. Bir sürücü kursu ile anlaşın. Sonrasında sağlık raporu süreçlerinde benim ilk sayfada yazdığım süreçleri yaşayacaksınız. Ehliyet Sağlık Kurulu ne kadar verirse, ne tertibat kodu verirse ona göre hareket edersiniz.

hozgul Teşekkür ederim. Volswagenin sitesi biraz aklımı karıştırmıştı.

Benim engelli sağlık kurulu raporumda da araçtan tertibattan bahsedilmemiş. sadece ortopedik( sol omuz hareket kısıtlılığı ) ve kronik kısımları işaretli. % 7 ortopedik + % 80 solunum toplam % 81.4 engel oranı var. İl sağlık müdürlüğü sürücü sağlık raporumda 47,64,78,10.02,35.04 kodları mevcut. Vergi dairesine her iki raporu da sundum fakat özelgeye olumsuz döndü. Dava açtım. Tıbbi değerlendirmeyi il sağlık zaten yapmış, siz yapamazsınız diye. Sonuçlanmasını bekliyorum. Neticeyi buradan iletirim.

gunduzm

Kesinlikle savunmuyorum ama ortopedi oranı düşük olduğu için olumsuz dönüş olabilirler mi diye düşündüm. Dava sonucunu dediğiniz gibi paylaşırsanız sevinirim.

Ortopedi oranı düşük veya yüksek. Kodlu sürücü sağlık raporunu dikkate almadan tıbbi değerlendirme yapılması doğru değil diye düşünüyorum. Zira il sağlık müdürlüğündeki doktorlar ve makine mühendisinin düzenlediği rapor ortada iken hangi tıbbi bilgi ile yorumlayacak vergi memuru?

Üst Alt