Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ üst ekstremite kısıtlılığında ehliyet ve araç alım işlemleri

turan1977

Ehliyetinizi değiştirirken doktora rahatsızlığınızı söylediniz mi?

Eğer engelliliğinizi belirtmediyseniz yanlış bir işlem yapmışsınız. Yarın olası trafik kazası durumunda sigorta şirketi engelli raporunuzu tespit ederse, uygunsuz araç kullanımından siz suçlu duruma düşebilirsiniz.

Yeniden ehliyet çıkarıp, Ehliyet Sağlık Kuruluna çıkıp, onlar gerekli görürse özel tertibat kodlu ehliyetinizi almanız ve onların verdiği kodlara göre aracınıza tertibat yapıp kullanmanızı öneriyorum.

StratoS

ben özel tertibatlı araç kullanmak istemiyorum düz vitesi ve normal aracı sağlam kişiden daha iyi kullanırım..b ehliyetimi değiştirmek istemiyorum 5 yılda bir aracı satabilmek filan benden başkasının kullanamaması gibi şeyler var..bu yüzden 25 yıllık ehliyetimden olmak istemiyorum.tşk

turan1977

Bahsettiğim konu sizin insiyatifinizde olan birşey değil. Siz şuan suç işliyorsunuz. Dediğim gibi yarın olası kaza/tespit durumunda çok sıkıntı yaşarsınız.

Ayrıca özel tertibata kurul karar verir. Sadece size otomatik vites verirlerse tertibat yaptırmadan sadece otomatik vitesli araç kullanırsınız. Ve tertibat yaptırsanızda TSE onayı ile yakınlarınız kullanabilir.

5 yılda aracı satma konusu eğer ÖTV muafiyetli 0 araç almazsanız olmaz. Yani 2. el bir araç alırsanız yada direk ÖTV'li araç alırsanız istediğiniz zaman satabilirsiniz.

Çok fazla bilgi boşluklarınız var. Sıkıntılar çekmemeniz adına araştırmanızı ve yardım almanızı öneririm.

Hüseyin İlik

Mesajınızı yeni gördüm. Aracı 05.12.2019 tarihinde tertibatlı olarak tescil ettirdik. İnternet vergi dairesinde MTV borcunu görünce 10.12.2019 tarihinde İVD üzerinden "Malul ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıt Vergisi İstisna Dilekçesi"ni doldurduk. Araçta tertibat olmadığı gerekçesiyle reddedildi. Bunun üzerine Yeğenbey Vergi Dairesinde ilgili birime giderek tertibat olduğunu ve belgelerini gösterdim. Bu seferde tertibatın engelliliğe uygun olmadığını söyleyerek reddettiler. Bende Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurdum. Henüz sonuç çıkmadı. Oradan çıkan sonuça göre hareket etmeyi planlıyorum. Henüz bir avukatla görüşmedim. Bir öneriniz varsa ve bu davalarla ilgiliyseniz görüşebiliriz. Sonuca kadar gitmek istiyorum.

N3FR3T

Vergi dairesi yazılı olarak mı reddetti? Yazı ile reddettiyse bu ne zaman size tebliğ edildi? Neyse ki KDK ya başvurunuz dava açma süresini durdurur. Kararı bekleyip dava açabileceğiniz gibi beklemeden de açabilirsiniz bu sizi tercihinize kalmış. Kendim de bu istisnalardan yararlanan engelli bir avukatım ve bu konuda birçok dava takip ettim, halen de ediyorum. Telefon numaram profil resmimde var buraya da yazayım: 0533 715 25 28.

Hüseyin İlik
12 aralık 2019'da yazılı olarak reddetti. 24 Aralıkta ise Kamu denetçiliğine başvurdum. Sonucu bekleyeceğim. Muhtemelen olumsuz olacak, sonrasında dava düşünüyorum.

Merhaba,
HasancanAkçay Dostum ben de aynısını yaşadım. Öncesinde Vergi İndirimi olan raporumu şimdi; Sağ brachial dan %11 verdiler ve Özel Tertibatlı kutucuğunu dediğin maddeden yazmadılar. Bu arada otomatik vites kullanabilir ehliyeti verdiler. Çok sıkıntılı bir durum gerçekten. Bana telefonunu versen telefonla tam olarak ne yapmam gerekir görüşebilrmiyiz. Valla yardımcı olursan çok sevinirim.Benimki 05326608337

bursa çekirge devlet hastanesi 16 verdi . İtirazım sonucu Gürsu Devlet hastanesi %11 verdi. Ama ikisi de Özel Tertibatlı taşıt kullanması gerekir kutucuğunu işaretlemediler. Yani Araç alamıyoruz. :(

senco

Benim bildiğim otomotik vites araç kullanabilir ibaresi varsa zaten tertibat olarak sayılmıyor mu?

ben de sol kol brakial pleksus var ve bir çok kişi sağ sol olsun alabiliyor diye biliyorum

hoş bu konunun üstadı @StratoS daha iyi bilir

ayrıca oranlar yerin dibine kadar inmiş %11-16 nedir ya billur mu geçiliyor

marto1
her brakial pleksus oranı aynı olacak diye kanun yok. herkesin engel oranı kendine özgü olarak değişir. arkadaşınki de %11 miş demekki. forumda isterse %1 olsun tertibat yazarsa alırsın diye bir laf dolaşıyor da yok öyle bir dünya. maliye eğer doğuştan veya sonradan el kol bacak vs kaybı yoksa çatır çatır inceliyor raporları. kişinin ne tip bir araç süreceğini onlar da yorumluyor. ilave tertibat olmadan her türlü otomatik vitesli araçları kullanan kişilere onay verilmiyor. maliyenin o anki memurun durumuna göre alanlar da vardır onlara bişey diyemem tabi.

@fatih_123 arkadaşım benim daha önceden Ankaradan vergi indirimim vardı. kolda kısalık ve incelik var bilekte problem ve yukarı kaldırmada problem var. Bunlara kayıp değil %11 normal diyorsan birşey diyemem. Ama devlet B sınıfı ehliyetle araç kullanamazsın Otomatik vites araç kullanabilirsin diye ehliyet veriyor. Eğer o kadar büyük problem yoksa niye normal ehliyet vermiyor bana.

@marto1 artık engelli raporlarında Sadece özel tertibatlı araç kullanması gerekir ibaresi var, oraya tik atılıyor. Herhangi bir başka ifade yazılmıyormuş. Ehliyetlerdeki kodlar önemli

merhaba,
ehliyetime kod işetmek için sağlık komisyonundan önümüzdeki haftaya gün aldım bu arada da bir kaç tane oto bayi ile görüşmem oldu bayi bana vergi dairesinden özelge almamı söyledi daha sonra başka bir bayi temsilcisi de ''Sakın, özelge denen şey tamamen yanıltıcı ve raporunuzda ötv muaf diye yazıyor zaten bazı bayiler bilgisi olmadığı için vergi dairesine yönlendiriyor ve süreç uzuyor olumsuz bile sonuçlanabiliyor vergi dairesine gitmenize gerek yok'' dedi bu konuda ne önerirsiniz?

musa güzel

Özel mesajınıza cevap verdim. Oto bayileri ikircikli konuşuyorlarsa siz kendiniz Buca Trafik Vergi Dairesine gidip ÖTV'siz araç alıp, alamayacağınızı sorabilirsiniz. Orasının yönlendirmesi ile hareket edersiniz. Bana ypatıkları yönlendirmede, sağ kol mevzuatta açık hüküm olmadığı için alamayacağım oldu ve ben Onların yönlendirmesi ile Bölge Vergi Dairesine giderek özelge(görüş) sordum. Oradaki aldığım cevpala Trafik Vergi Dairesi bana ÖTV'siz araç onayını verdi.

Oto bayileri müşteri kapmak için türlü türlü oyunlara girerler.

Selamlar,

Bugün itibariyle İstinaf Mahkemesi de benim lehimde karar vererek, Mahkeme kararını onayladı. Bu sayede diğer kararlar gibi benim kararımda emsal niteliği taşıyan bir karar oldu.

Bundan sonra 2,5 yıllık MTV borcunun birikmesi sebebiyle Vergi Dairesinin mahkeme kararını uygulamasıın beklemeden, kendim başvuru yapıp, olası haciz vb durumların önüne geçeceğim.

Ve bu karar bundan sonra araç alımlarında değişen mvzuatlardan etkilenmeden mevcut raporumla ÖTV ve MTV muafiyetli araç almamın garantisi de oldu. Avukatımın söylediğine göre artık ömür boyu bu değişikliklerden etkilenmemiş olacağım.

StratoS hocam şimdi siz madem yakınlarda tecrübe ettiniz belki bana tavsiyeleriniz olabilir. Sağ koldan brachial plexus injury var. Kullanamıyorum. Özel tertibatlı otomatik vites aracımı 2015'ten beri kullanıyorum. H sınıfı ehliyetim 2006'dan beri var. Gerçi ehliyet yenileme süresi uzatıldı ama sizce ehliyet değişimini nasıl yapmalıyım? ÖTV muafiyetini de garantiye almak istiyorum bu arada. Mesela 5 yılı dolmuş aracımı yenilemeye kalksam korkuyorum ötv muafiyetinden de olurum diye.

Stratos Hocam iyi günler diliyorum. Umarım rahatsızlık vermiyorumdur. Engelli araç alımı için yazmış olduğunuz yorumları okudum bu yüzden birkaç sorum olacak size yanıtlarsanız sevinirim. Öncelikle engel durumum sizin engel durumunuzla benzerlik teşkil etmektedir. Sağ üst ekstremite %45 engelim var. Ehliyet çıkartmak istediğimde engelli raporumun yenilenmesi gerektiği söylendi ve ben de engelli sağlık raporumu yeniledim ve ehliyetimi aldım. B sınıfı ehliyet sahibiyim kodlarda da 78 ve 10.02 gibi kodlar mevcut yani özel bir tertibata gerek olmadan sadece otomatik araç kullanabilir şeklinde ehliyet aldım. Soruma gelecek olursam sağlı kurulu raporunu yenilerken ötv muafiyeti için olduğunu belirtmedim. Sağlık raporunda sadece vergi istisnası, sosyal yardım ve engelli sağlık kartı gibi ifadeler var. Aklımda o an için araç almak yoktu. Bu yüzden şimdi araç alımı için başvurduğumda vergi dairesi ile görüşmem gerektiği söylendi. Vergi dairesine başvurduğumda raporun yetersiz olduğu açıklama kısmında araç alımı için engelime uygun ifadeler bulnmadığını belirtip yeniden sağlık raporu çıkarmam gerektiği belirtildi. Şimdi yeniden rapor çıkarmak için başvuracağım. Söylediğim gibi ehliyetimde tertibatsız sadece otomatik araç kullanabilir kodları mevcut. Herhangi bir belirsizlik olmaması için sormal istiyorum rapor başvurusunda tam olarak ne yazılması gereklidir. Sizin raporunuzdan örnekle bana söyleyebilir misiniz. Şimdiden teşekkür ederim.

Stratos hocam Tertibatsiz sadece otomatik vites li aracı MTV den muafmi ben MTV ödüyorum benim koylarda aynı tertibata gerek yok otomatik yeterli ancak MTV ödüyorum

Merhaba stratos, ben de serebrovasküler
(inme ) sebebiyle sağ üst extremitede %10 ve genel olarak da %59 engelli raporum var ve raporum sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gereklidir ibaresi yazılı. Ayrıca engelli ehliyetimde 78 ve 10.02 kodları mevcut. İstanbul ümraniye vergi dairesi onay vermedi. Sizden ve diğer arkadaşlardan ricam sağ veya sol el/kol ile sadece otomatik vitesli araç ÖTV muafiyetli almışlarsa bununla ilgili rapor özelge örnek teşkil edecek herhangi bir belge bana arifsezerserin@gmail.com adresinden mail atarlarda çok sevinirim. AYRICA, sağ ve sol kol/el engelli vatandaşlara sadece otomatik vitesli araçda çol sorluk çıkarıyorlar. Bazı illerden gördüğüm kadarıyla onay alanlar var, bazı illerden yok. Sizlerden ricam hangii iller nasıl onay verdi yazarsanız ben de o illerden başvurabilirim belki.

StratoS

StratoS tebrik ediyorum. Acaba elinizdeki kararın bir kopyasını benimle paylaşmanız mümkün mü? Bu haftadan itibaren ÖTV indirimli araç bakacağım. Ben de sağ kol ampüteyim ve ilk kez indirimli araç almayı deneyeceğim için muhtemel sorunlarla karşılaştığımda elim güçlü olsun istiyorum.

Ötv muafiyetim hakkında

Herkese merhabalar. Bu yaz , sağ kol brakial pleksusum sebebiyle heyete girip %45 oraninda rapor aldim. Ardından ehliyetimi engelliye çevirdim. Ehliyetimdeki kodlar 10.02 102 78 ve
47. Raporumda da "Hastanın hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir " ibaresi buluyor. Ehliyetimdeki kodlar sebebiyle aracımda herhangi bir özel tertibat bulunmuyor. Hatta bu yuzden MTV den de muaf olamıyormuşum , tertibatın projesini istiyorlar çünkü. Benim merak ettigim husus şu , 4 ay önce otomatik vites bir araç aldım ötv muafiyeti ile. Aracı aldıktan sonra Ruhsat için notere gittigimde bana tertibat projesini de belgelemem gerektigini , aksi halde ruhsatı cikaramayacağım bilgisini verdiler. Ben de otomatik vitesin benim için zaten özel tertibat olduğunu , bunun için ekstra bir belgeye ihtiyacım olmadigini belirttim. Ankarayı aradılar oradan da aynı şekilde tertibat projesi istendigini soylediler. Ben de hemen başka bir notere gidip durumu anlattim ve bana hiç bir zorluk cikarmadan ruhsatimi hazirlayip verdiler. Son günlerde içime bir kurt düştü nedense, acaba 5 yıl sonra aracı satmak istedigimde bu proje meselesi tekrar karşıma çıkar da bana ödemediğim ötv yi ödetirler mi diye. Acaba ilk gittigim noter haklımıydı diye dusunmeden edemiyorum. Hatta 2. Noterden ruhsatı aldıktan sonra ilk notere tekrar gidip ruhsatı aldigimi soyledim. Noter gorevlileri gittigim noteri karalamaya calistilar; zaten o o noter sürekli böyle usulsuz işler yapiyor ama işinizi görmusler iyi olmuş sizin adiniza dediler. Fazla uzatmayayim, ehliyetimdeki kodlar ve raporumdaki aciklamam ile şu an benim durumda korktuğum gibi bir sıkıntı var mı sizce? Bilgisi olan arkadaşlar paylaşabilir mi lütfen? Şimdiden çok teşekkür ederim.

Xanax
ruhsat noter işlerini sen niye koşturdun ki aracı aldığın bayi hepsini hallediyor.bende aynı şekil aynı kodlarla( 47 ,78,102 var bende ) , aracımı 2 hafta önce aldım.bayi tertibat olmadığı için maliyeye aracın teknik belge projesinin aslı gibidir yaptırıp dosyaya koydu. muayneye ve projeye gerek kalmadan aldım aracımı .şimdi merak ettiğim mtv çıkacakmı bakalım şuan borçlu görünüyorum büyük ihtimal mtv ödetecekler...

Peki bende şu an her şey olmasi gerektigi gibi mi yani? Ben araci Adiyaman bayisinden aldim ama İzmir e getirttim. O yuzden kendim ugraşmak zorunda kaldım.

@Xanax
aracını almışın ruhsatın çıkmış bi sorun çıkmaz aracı satarken de proje olmadığı için 5.yıl sonunda normal satış yapacaksın

@StratoS hocam ozel mesaj gönderdim kontrol edebilir misiniz rica etsem.

@StratoS arkadaş sanırım artık buralara uğramıyor.

StratoS arkadaşımız kazandığı davanın belgesini bizlerle paylaşsa çok makbule geçecek. En azından mtv ödemek zorunda bırakıldığımızda hakkımızı aramak için elimizde emsal değeri taşıyan bir karar olur ve kendisine müteşekkir kalırız.
Umarım bir şekilde mesajlarımızı görür :)

Arkadaşlar merhaba. Benim sağ kolumda doğuştan Sağ üst ekstremitite brakiel pleksus mevcut. Bunuda 2015 yılında askerlikten muaf tutulduğum raporda öğrendim sorunun tıptaki karşılığını. Benim şikayetlerimde sağ kolumda 3-4 cm kısalık, güçsüzlük ve hareket kısıtlılığı mevcut. Günlük hayatımda çok kullanamıyorum ve sağ kolumla bir iş yapmaya çalıştığımda çabuk yoruluyor. motor kuvvet 4/5 askeri hastanenin vermiş olduğu raporda. Ötv muafiyeti için rapor almayı düşünüyorum ama bu hastalığım ile alma şansım var mı? Bu rahatsızlıkla almış arkadaşlar varsa yardımcı olabilirler mi?

thedeathrain
erişkinler için engelli sağlık raporu çıkarman lazım bu raporu çıkarırken ötv indirimi için demeyi unutma.drlar muayne ve emg çekimi sonucu sana oran verecekler ve raporuna ( SADECE HAREKET ETTİRİCİ DONANIMA YÖNELİK ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ KULLANMASI GEREKİR. )yazısını mutlaka yazmaları gerekir.bu birinci aşama
2. aşama ehliyetini engelli ehliyetine çevirttirmen.ehliyetin yoksa yeni engelli ehliyeti alman lazım sana engeline uygun kodlamalı ehliyet verecekler. bu ikisi ötv siz araç alımı için yeterli uğraşırsan ötv muaflı aracı alabilirsin.

2019 bir yönetmelik değişişkliği oldu artık ''sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir'' olması gerekmekte
ehliyet koldan ise topuz veya silecek,sinyal kodu olmalı sadece otomatik vites yetmiyor son yönetmelik bu arkadaşlar dileyen tertibatlı araç grubumuza gelebilir link özel mesaj yolu ve raporunuzu göstermek kaydı ile alıyorum..şuan 130 kişi falan varız

Üst Alt