Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ üst ekstremite kısıtlılığında ehliyet ve araç alım işlemleri

Önceki konuşmalara ek olarak buraya yazma gereği duydum. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünden Engelli B ehliyeti aldım. Ehliyetime 10.02.78 kodları ile kısıtlama getirildi. Ümraniye eğitim araştırmadan aldığım engelli sağlık raporum ile istanbul vergi dairesi başkanlığına başvurarak özelge doldurdum. Doldurduğum özelgeye 26.08.2019 tarihinde olumsuz cevap geldi. Sebebi ile sağlık raporumda özel tertibatlı araç kullanır ibaresi olmaması. Yönetmelik değişikliği olduğu için bu ibarenin yazılması gerektiği bilgisi verildi. Sağ el ile alakalı özel tertibat ibaresi olması zorunluymuş. Bende raporuma eksik bilgi yazıldığını beyan ederek ilçe sağlık kurulundan raporun tekrar değerlendirilmesi için yazı aldım. Ümraniye Eğitim.araştırma hastanesinde raporum yenilendikten sonra tekrar özelge için başvuracağım

Son düzenleme:
HasancanAkçay

İlk defa duydum bu durumu. Bilgilendirme için teşekkürler. Ama sorunsuz halledebilirsiniz bana göre. Sadece bir ibare eklenecek. Doktorları da yeni ehliyetinizle ikna edip, yazdırabilirsiniz bana göre.

Ama yeni sağlık kurulu raporlarında, o şekilde ibareler yazdırabiliyor musunuz, onu bilmiyorum.

2016 yılında aldığım %56 engelli raporum var benimde. %28 lik kısmı ortopedik (sol omuz tertibatı, bel ve boyun fıtığı.) Ama raporda ehliyet ve ötv ile ilgili birşey yazmıyor. Bu ehliyet ve ötv için tekrar ne yapmam lazım acaba arkadaşlar.

Aydın dinçer

Onlarca başlık var. Öncesinde onları okuyarak başlayabilirsiniz. Sonrasında ehliyetiniiz değiştirip, özel tertibat kodlu ehliyet alacaksınız.

bu başlıkta mevzuatta açık hükmü olmayan sağ kol/omuz ile ilgili bilgileri paylaştık. Sol ile ilgili zaten mevzuat açık. Yeni ehliyeitnizle seçtiğiniz aracın bayisine gidersiniz, yardımcı olurlar.

Herkeze Merhabalar. Vergi dairesinden olumsuz aldığım cevap ile engelli sağlık raporunun tekrar değerlendirilmesi için ilçe sağlık kuruluna başvuru yapmıştım. 15.10.2019 tarihi itibari ile Ötv indirimli aracımı almış bulunmaktayım. Süreçten kısaca bahsetmek istiyorum.

Sol el ve Ayak için kanun yeteri derecede açık olmasına rağmen, sağ el ve ayak için mevzuatta yeterli açıklama mevcut değil.

1. Sağ el bileği hareket kısıtlılığı, ulnar sinir, fleksör kas ve tendon yaralanması açıklaması ile ilk raporum %16 olarak verilmişti.Engelli raporum ile ötv indirimine başvurduğumda vergi dairesi tarafından ret cevabı aldım.

Sebebi ise 20.02.2019 tarihinden itibaren güncellenen Özel Tüketim Vergisi II Sayılı liste tebliği Madde (4. Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir ) değerlenme şartı koşulmasıdır. Bu ibarenin olmadığı raporlar istinadan yararlanamaz ibaresi vardır. Sağlık Raporum 2018 tarihli olmasına rağmen geriye dönük kanunu uygulayarak ret cevabı vermiş oldular.

2. İlçe sağlık kuruluna raporumun eksik yazılması kurul tarafından yeniden değerlendirilmesi ibaresi ile başvuru gerçekleştirdim. Tekrar aynı heyet işlemlerini yaparak kurula girdim. Hastanenin seni el cerrahisi görmesi engel oranı belirtmesi gerek diyerek el cerrahisi bölümüne sevk edildim. Yeni raporuma %44 oran bununla birlikte ağır iş yapamaz, sağ elini ince işlerde kullanamaz ve özel tertibatlı araç kullanır ibaresi eklenmiştir. Dün itibari ile Engelli sağlık raporum ile ötv indirimli araç almış bulunmaktayım.

3. Vergi dairesi Ötv indirimi için engelli oranını dikkate almamaktadır. Dikkate aldığı konu kişinin engelli sağlık raporunda yazan engel durumu ile ilgili açıklama kısmıdır ( Sağ Elinde veya ayağında olan rahatsızlıklıkların belirtildiği ). Açıkcası her sağ elinden engeli olanlar bu kanundan faydalanamayabilir. Kişinin rahatsızlığı ile aynı olan, daha önceden alınmış olumlu özelgeleri örnek göstermesi ve bununla beraber açıkca ifade edilmesi gerektiği düşüncesindeyim.

hasanakçay Merhabalar, öncelikle yeni aracınız hayırlı olsun. Anladığım kadarıyla ynei raporunuza "ağır iş yapamaz, sağ elini ince işlerde kullanamaz ve özel tertibatlı araç kullanır" ibareleri eklenmiş fakat " Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ibaresi eklenmemiş. Siz engel durumunuzun açıklamasına istinaden mi aracınızı alabildiniz?

Raporunuzu paylaşabilir misiniz. Bizde örnek olarak gösterelim.

Selamlar,

MTV Dava süreçimle ilgili son durumları paylaşmamışım.

Normalde Kamu'ya karşı açılan vergi davalarında duruşma olmuyormuş. Yani hakim duruşma yapmadan karar veriyormuş. Ancak benim davamda Hakim duruşma olsun kararı verdi. Avukatım, bunun çok iyi bir gelişme olduğunu ve örneklerinin az olduğunu söyledi.

24.12.2019 tarihinde duruşmamız var. Bende gireceğim. Tüm savunmalar yapıldı, Vergi Dairesi ilgili kanun maddesine göre ben sadece sol ayak/bacakta MTV muafiyeti sağlarım dedi, bizde Engelli Kanuna aykırı, Anayasaya aykırı dedik.

Duruşmadan sonra yine bilgilendiririm.

N3FR3T

Acaba takip eden var mı diyordum :)

Evet, dün Avukatımla duruşmaya girdik. Vergi Dairesi Avukatı savunma yapmadı, sadece bulundu. Hakimler Heyeti(2 Hakim ve 1 başkan ile duruşmaya girdiler.) Avukatımdan özetle durumu anlatmasını istedi. Avukatım, anlatımın sonunda Danıştayın emsal kararının da dilekçede olduğunu paylaştı. Bana da görüşüm olup olmadığı soruldu. Ancak Avukatım herşeyi anlattığı için, Adaletin sağlanması dışında görüşümün olmadığını söyledim.

Teşekkür ettiler ve odadan ayrıldık. Genel olarak olumlu geçti. 1 ay içinde karar açıklanacak. Karar lehimize çıkarsa, Vergi Dairesi Avukatı hedefi gereği temyize götürecek kararı. Oda yaklaşık 3-6 ay gibi bir süre sürüyormuş. Umuyorum ki 2020 Haziran ayında bu süreci tamamlamış olacağız.

Kararı alınca paylaşacağım. Ve engelli arkadaşlara mutlaka Mahkemeye başvurmalarını önereceğim.

Mahkeme salonundan...

wxz1eB.jpg

Olumlu sonuç geleceğini düşünüyorum. Bizde tertibat olmasına rağmen tertibat engelliliğine uygun değil diyerek reddettiler.

Tertibatın engelliliğe uygun olup olmaması kararını Vergi dairesi belirleyemez. Bu kararı sağlık komisyonu verir ve TSE'de projeye uygunluk verir. Ben bunu anlatamadım. Gelir İdaresi Başkanlığına oldukça iyi bir şikayet dilekçesi yazdım. ve ayrıca Ombudsmanlığa da yazdım. Onlardan sonra bende dava yoluna gideceğim.

Avukatınız vergi avukatı mı?

N3FR3T

Aile avukatımız. Ankara'dan geldi birde. Evet, vergi ve Kamusal davalarda uzman.

Sizde sonuç alırsınız. Olumsuz cevaptan sonra dava açma süreniz var. KDK başvurusu bu süreyi durduruyor. Aklınızda olsun. Yani KDK yetkisizim derse(yüksek ihtimal) zaman kaybetmeden dava açın.

platformu bayağı bir zamandan beri takip ediyor olmakla birlikte yeni üye olmuş sağ brakial pleksus engeli olan,özel tertibatlı araç kullanabilir ifadeli engelli sağlık kurulu raporu olan bireyim
ben çok konuşulmuş olmakla birlikte hala kafa karışıklığının devam etmesi ve ilğili kurumların çalışanlarınında konuya tam vakıf olmamaları ve keyfi değerlendirmelerinin maduriyetlere yol açması münasebetiyle ,
kısıt kodları ile ilgili konuşmak ve görüş almak istiyorum burada paylaşılanlardan ve araştırdklarımdan anladığım kadarıyla ,
78 (sadece otomatik vitesli araç kullanabilir)engeli itibariyla kişiyi sınırlayan kod
10.02 (otomatik vites)araç kısıt kodu kişinin engeline göre lakin modifiye vites başlığı altında
buradaki paylaşımlarda aracın yürüyüş aksamıyla ilgili hep bu ikisi zikredilliyor
kimisi sadece birisi yeterli diyor kimisi ikiside olmali diyor bense şöyle düşünüyorum;
Engelli Sağlık Kurulu raporunda engelliliği itibariyle sadece otomatik vitesli araç kullanabilir vb.şeklinde ifadeler olan engelliler için 78 ile birlikte 10.02 kodunun kullanılması gerekli ve yeterli bence ötv 2 sayılı listedeki 'Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir' hükmünün gereği olan tadilata karşılık gelen kod 10.02
lakin ENGELLİ SAĞLIK KURULU RAPORUNDA özel tertibatlı araç kullanabilir vs şeklinde ifade olan engellilerin(sağ kol engelliler) tadilat komisyonun raporunda 10.04 (uyarlanmış vites kolu) otomatik vites kolunda yapılabilecek tadilata karşılık gelen kodun, 78 kodunun yanında olması gereken kod diye düşünüyorum
çünkü raporda tadilatlı araç kullanır hükmü varsa ve engelli otomatik vitesli araç kullanabiliyorsa ötv istisnalı araç alabilmek için 78 ve 10.04 birlikte olacak ve vites kolunda basit bir tadilat yaptıracak makina mühendisi basit bir tadilat projesi ve aparatla maliye sıkıntı çıkmaz benim yorumum
çok uzattığımın farkında olmala birlikte paylaşma gereği duydum görüşlerinizi merak ediyorum saygıyla herkesi SELAMLIYORUM
HAYIRLI CUMALAR

Selamlar,

Geçtiğimiz Cuma günü aldığım haberle, yaklaşık 1 yıllık hukuk mücadelemin sonuna gelerek davayı kazandığımı sevinerek duyurmak isterim.

30 gün içinde İstinaf-Bölge İdare Mahkemesine itiraz edecek. Ve orada da duruşmasız olarak karar ile ya iptal edilecek ya da onanacak. Ancak aldığım geri dönüşler çerçevesince onanacağını bekliyoruz.

Bu gerçekleştikten sonra engelli arkadaşlar benim davamı emsal gösterip dava açabilirler. (Ellerini güçlendirir)

Kararı yorumsuz aynen paylaşıyorum:

... ilgili Olayda, davacı hakkında düzenlenen özürlü sağlık kurulu raporu ile "sağ kol brakial pleksus yaralanmasına bağlı hareket kısıtlılığı ve güç kaybı üst ekstremite bozukluğu" tanısı konularak, raporun sürekli ve özür oranının %40 olduğunun belirlendiği, davacı tarafından bu rapora dayalı olarak özel tüketim vergisinden muaf binek aracı almak için 20.09.2018 tarihinde İzmir Vergi Dairesi Başkanlığına müracaat edildiği, yapılan değerlendirme sonucu davacının Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7/2-c maddesi uyarınca istisna uygulamasından yararlanabileceğinin bildirildiği, bu bildirim üzerine davacı tarafından 31.12.2018 tarihinde ... aracın ÖTV muafiyeti ile satın alındığı ve araç ruhsatına engelli aracı kaydının düşüldüğü, davacının engellilik durumu, oranı ve sürekliliği konusunda söz konusu rapor ile belirlenen engellilik oranının davalı idare tarafından da ihtilaf konusu yapılmaksızın kabul edildiği anlaşılmıştır.

Bu durumda, davacının %40 oranında engelli olması sebebiyle bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat olarak kabul edilen otomatik vitesli araç kullanması Sağlık Kurulu Raporu ile uygun bulunduğundan, malûl ve engelliler kapsamında motorlu taşıtlar vergisi istisnası kapsamında olduğu açık olup, davacının motorlu taşıtlar vergisi istisnasından yararlanmak amacıyla yaptığı başvurunun reddine dair dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle; davanın kabulüne, dava konusu işlemin iptaline, aşağıda dökümü yapılan 321,90-TL yargılama gideri ile Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca duruşmalı işler için belirlenen 1.962,00-TL vekalet ücretinin davalı idare tarafından davacıya ödenmesine, kararın kesinleşmesinden sonra artan posta avansının Mahkememizce davacıya iadesine, kararın tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde İzmir Bölge İdare Mahkemesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere, 25/12/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

StratoS

Valla çok güzel bir karar olmuş. 1 yılınızı aldı. Olumlu sonuçlanması tek teselli kaynağı

hozgul

Teşekkür ederim desteğiniz için, iyi uğraştk ama değdi. :)

Sevgiler,

StratoS

Bu çok güzel bir haber :) "brakial pleksus" başlığında paylaşmanızı öneririm.

Emeğinize sağlık

Sizin için güzel bir gelişme olmuş. Umarım bunun sonucu genele yayılır da engelli bireylere katkısı olur. Ben de sağ kol brachial plexus injury var ve ehliyet yenileme ve ilerde araç değiştirme işlemleri için uğraşacağım. Umarım sorun çıkmaz diyeceğim ama sanmıyorum.

fatih_123 marto1

Çok teşekkür ederim. İlgili başlıktan da paylaşırım.
N3FR3T

Haberdeki kişi benden önce başlamış mücadeleye ve Temyiz sonucunuda almış. Bende hayırlısı ile onuda aldım mı süreci tamamlamış olacağım.
Kederli

Ben bu şekilde davalar arttıkça, ÖTV mevzuatında yayımladıkları ek sirküler gibi MTV'de de düzenleme yapılacağını düşünüyorum.

Hayırlısı olsun.

dava süreciyle ilgili bilgi verebilir misin? bende dava açacağım. vergi dairesinden olumsuz dönüş yapıldı. ombudsmana başvurdum. onun sonucunu bekleyim öyle mi dava açmalıyım. süreç nasıl ilerliyor? ve şuan tahakkuk eden mtv leri ödemem gerekiyor mu? yoksa dava sonuçlanana kadar beklesin mi?

N3FR3T

Vergi Dairesi ret cevabını verdikten sonra yanlış hatırlamıyorsam 30 gün içinde mahkemeye başvurmanız gerekiyordu. Ama siz KDK'ya başvurarak bu süreyi durdurmuş oldunuz. Şuan mecburen KDK cevabını beklemeniz gerekiyor. Sonra vakit kaybetmeden dava sürecine girmelisiniz.

Ancak bu durum, yine KDK kararına bakmayan hakimlerimiz tarafından davanın süre aşımı sebebiyle reddine sebebiyet verebiliyor. Bu durumda dava başlamadan istinafa gidip davanın kabul edilmesini talep edebiliyorsunuz. (Ben yaşadım)

Bu yüzden yeni bu sürece girenlere ben hiç yetkisiz kalan KDK'ya gitmeden direk dava açmalarını öneriyorum.

Vergi sorunuza da yanıt vereyim:

Ben risk aldım. Vergileri ödemedim. Birkaç kez SMS gönderildi. Açıkcası maaşıma hacizden korktum. Şuana kadar faiz işlemesinden başka bir durum olmadı çok şükür. avukatımda Dava sonuçlandıktan sonra ödemeyi düşünme artık dedi. (Öncesinde öde diye oda söylüyordu.)

Ödedikten sonra lbette vergileri geri alabilirsiiz. Ama Devlet'ten para almak bana biraz zor geliyor. Mahsup edeceği bir vergide olmayacağı için uzun sürebilir diye düşünüyorum. Bu yüzden ben ödememeyi seçtim. Sizde ödemeyebilirsiniz. Ama bana haciz uygulamadılar, size uygularlar, ona zaten birşey diyemem.

Hocam size özelden ulaşma şansım varmıdır. Bende İzmir'de ikamet ediyorum. Raporla ilgili sorunum var. Umarım yardımcı olursunuz StratoS

İy Akşamlar Kardeşim. U durumla ilgili bende derdimi yazayım umarım yardımcı olursunuz.
2011 yilinda aldığım %44 Ortopedik Engelli raporum mevcut, 2017 yilinda vergi indirimi için başvuru yaptım ve oran düşmeden geri geldi.
Araç almaya Niyetlendim Engelli raporun arka sayfasında H Ehliyeti alabilir özel tertibatlı araç kullanabilir yazıları var ama kutucuklarda TİK yok. Bayiye sorduğumda, raporumun ve Ehliyetimin yenilenmesi gerektiğini söylediler. Normal B sınıfı Ehliyetim mevcut. Engelli raporum ise, Sağ ayakta Fleksiyonda ankiloz bileteral ayak bileğinde kuvvet kaybı. 2 cm kisalik sol ayak ise ölü ayak sendromu mevcut. İşin özeti her iki ayağımın Ayak bileklerini kullanamıyorum. Bu şekilde yeni bir sağlık raporu çıkarmak istersem oranimin düşürülme ihtimali varmı. Her kafadan bir ses çıkıyor. Bulmuşken işi ehline soralım dedim. Umarım yardımcı olursunuz. İyi Akşamlar..
deco53

Redmi Note 8 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siirtfatih056

Raporunuz H sınıfı ehliyet alır derken nasıl B sınıfı ehliyet alabildiniz? Daha doğrusu neden H sınıfı almadınız?

H sınıfı ehliyet alir yazısı var Lakin, karşılığı işaretlenmemiş. Ondan dolayı alirken problem olmadı. Ozamanlar sıfır araca maddi gücüm yetmiyordu. Hüseyin İlik

@N3FR3T

Vergi dairesine başvurunuzu ve sürecinizi ayrıntılı olarak anlatabilir misiniz? Zira dava açma süresi geçtiyse (ki mtv de ihbarname tebliği olmadığından dava açma süresi otomatik tahakkuk tarihi olan Ocak ayında başlar) düzeltme / şikayet yolunuz kullanmanız gerekiyor. ya da tarafınıza ödeme emri tebliğini bekleyip ona dava açmanız gerekiyor. sadece mtv borcunu görüp ona karşı dava açarsanız davanız reddedilebilir (bu tür bir kararla daha önce karşılaştım).

İkinci olarak dava açmadan önce ödeyecekseniz itirazi kayıtla ödemenizde fayda var.

siirtfatih056
Sizin öncelikle ehliyetinizi yenilemeniz ve B engelli ehliyeti ile tertibat kodlarınızı almanız gerekli. Bunun raporu normal sağlık kurulu raporundan farklıdır ve onun oranını etkilemez. eğer ayrıntılı bilgi almak isterseniz yarın telefonla ulaşabilirsiniz.

herkese merhabalar ben sağ ayak polio sekeli 1995 yılından beri b ehliyetim var.% 40 vergi indirim ve sürekli raporum var.ben normal aracı çok rahat kullanıyorum..yaz aylarında erzincana 1000 km yi 10-11 saatte tek başıma gidip geliyorum.şimdi demek istediğim ötv den faydalanmak istesem yararı olurmu ehliyetimde yenilendi ama yine b sınıfı.sizce ehliyetimi değiştirmenin bana getirisi götürüsü ne olur..bazı tanıdıklar miss gibi b ehliyeni var kurcalama diyorlar.elimde bulunan raporda tertibat filan yazılı değil.raporum 2013 yılı ve süreklidir.

Üst Alt