Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

SGK sitesinden emekli maaşı hesaplatma

Yesil28 Emekli olunca matematik şart oluyor 🤑🤑🤑 Bu arada arkadaşlar maaş bilgisi kağıdı geldi bağlanan maaş 7745,76 tl net olarak. Daha iyileri herkese olsun inşallah. Abo fark oranını daha önceki yazılarımla karşılaştırabilir bir fikir edinebilirsiniz saygılarımla

Rilkay hayirli olsun. Evet işin içine espri de katmak lazim. Emekli olup maas baglanana kadar bir gerginlik endişe söz konusu. Mesela ben birikmis odeme aldim dün net 1333 tl. Ama maaş 17 martta bakalim net maas ne olacak. Ne kadar yatcak merakla bekliyorum. Bu arada 10 şubat ta dilekce vermistim. 1333 tl den haric net maasin ustu bisey yatarmi yoksa net maas neyse o mu yaticak. Yani 2500 tl mi. Saygilar.

Yesil28 merhaba. Ben dilekçemi 28.01.2022 tarihinde vermiştim 31.01.2022 onaylandı.
Daha sonra onay verildikten 3 gün sonra 2083 TL birikmiş ödeme hemen yatmıştı 21 günlük şubat ayı birikmiş ödeme aldım.
26 şubatta da mart aylığımı almıştım 2500 TL.

maaşı ayın 17 sinde alacağınız için 1333 tl yatan tutar 16 günlük birikmiş tutar
1333 bölü 16 = 83.31.- tl günlük maaşınız
83.31 x 30 = 2499 tl yani aylık maaşınız 2500 tl

Merhaba deasen12. Sen baya iyi odeme almissin. Benimki niye bu kadar az oldu anlamadim. Senin adina sevindim.

Tesekkurler De-kont gibi maasimi net soyledin ama benim beklentim 2700 veya 2800 tl idi. Buna uzuldum simdi. Ek odeme vs. Baska bisey yok. U simdi. Kuru kuru 2500 mu netim😔
deasn12

Buna nasil is ben anlamadim simdi. 🙄

Yesil28 teşekkür ederim Allah razı olsun. Benim maaşım her ay 26 geldiği için 25 günlük birikmiş şubat maaşını aldım. 83,31 x 25 : 2083. Keşke sende şubat ayı başlamadan verebilseydin dilekçeni.

Merhaba
20 nisan 2008 sigorta girişim var %45 engelli raporum var. 31 yasımdayım. İlk işe girişim 8 temmuz 2012. Şuan brüt maaşım 8160 tl. Yıllık ikramiye yani prim alıyorum.(max 17 brüt ) Brütüme ekleniyor. Yani 17 bin brüt ikramiye+8160 brüt maaş =25160 bin oluyor mart ayında, geri kalan 8160 tl brüt oluyor) Aynı zamanda yılbası vs 300-400 tl çek verdiklerinde de brütüme ekleniyor. 20 yıl çalışma süremden 6 yılım kaldı, 3474 günüm var. Emeklilik zamanım gelince sizce yüksek maas almak için ne kadar brüt almalıyım? En az ne kadar brüt olmalı ki yüksel emekli maası alabilirim? Ayrıca emeklilik günüm geldiği zaman emekli olayım mı? Yoksa emekli olmayıp prim günümü ve toplam kazancımı yüksek yapmak için çalışayım mı? Bir de geçen aylarda biri emekli maaşını sormuş, adminlerden biri hesaplama yöntemini yazmıştı: brüt maaş x 0,5 ya da 0,4 oranıyla çarpınca çıkan sonuça göre maaş alırsın demişlerdi. Sizce bu hesap doğru mu? Ona göre brüt maaşımı yüksek tutturmak için farklı işe girecem. Şuan ki çalıştığım yer az maaş veriyor.

Mami Junior

Kime diyorsun? Bana mı? O sayfa engelli emekliliğini asla göstermiyor. Normal emeklilik hesabı o link

Arkadaslar ek odeme diger adiyla birikmiş ödememidir? Yoksa ek odeme baska, birikmis odeme baska midir? Saygilar.

SGK sitesinde bu maaş dökümü çıkıyor. Engelli emekli olduğumda alacağım maaş bu mu?

Myroom

Merhaba,paylaştığınız bilgilere istinaden aylık brüt ortalamanız 9.575 TL tutarına tekabul ediyor.

01.10.2008 tarihinde çıkan 5510 sayılı kanunla birlikte ilgili tarihten bugünümüze kadar olan ve hala devam eden emekli aylığı bağlama oranı ABO-3 %28 ila %40 arasında SGK prim gününüzün fazla olması ile birlikte artan bir sistemle belirleniyor.

Sizin şu an emekli olsanız alabileceğiniz emekli maaşı 2.500 TL-2.850 TL arasında olması muhtemeldir.

Sizinle paylaşılan hesaplama yöntemi ne yazık ki doğru değildir.Emekli maaşı hesaplama yöntemi bir kişi için en az 5 dakika süren SGK prim günlerinin toplamı,kişinin adına yatırılan SGK prim tutarlarının aylık ortalaması,SGK toplam hizmet yılı ve Engelli emekliliği ,Malulen emeklilik ve tam bağımlılık gibi birçok faktörün ayrı ayrı hesaplanarak kendi için çok ayrıntılı bir hesaplama ile bulunabiliyor.Bu nedenle arkadaşlarımızın ya SGK danışmanından yardım alabiliyor yada hesaplama yapan robot veya internet sitelerinden faydalanabiliyor.

Basit anlamda yapabileceğini en yalın hesaplama 1 yıl içinde aldığınız SGK kurumuna bildirip primi yatırılan tüm gelirleriniz toplamının aylık ortalama brüt tutarını %28-%30 ile çarpmanız olabilir.Bu oranlar size daha önce belirtiğim gibi 5510 sayılı kanunun ilgili maddeleri gereği ABO-3 (01.10.2008 tarihinden bugüne kadar adınıza SGK kurumuna yatırılan prim tutarları) oranı ile hesaplanmaktadır.

Benim yaptığım araştırma ve her SGK danışmanının ortak görüşü emekli maaşının artması ve daha yüksek olabilmesi için aylık brüt maaşınızın en az ödendiği dönemdeki asgari ücretin en az 3-3,5 katı veya daha fazlası olması gerekmektedir.

Bu bağlamda 2022 yılı için asgari ücret brütü 5.004 TL olması nedeni ile sizin yüksek emekli maaşı alabilmenzi ve emekli maaşınızın artabilmesi için bu yıl en az brüt 15.012 -17.510 TL arasında maaş veya daha fazla maaş alıyor olmanzı gerekmektedir.

SGK kurumuna aylık en fazla yatırılabilen aylık brüt maaş ilgili yılın asgari ücretinin 7,5 katıdır.Bu bağlamda aslında yüksek maaşın hesaplaması en bu oranın yarısı yanı asgari ücretim 3-3,5 katı olması buna dayanmaktadır.

2022 yılında aylık SGK kurumuna yatırılabilen en yüksek tavan prim brüt 37.350 TL dir.

İnşAllah hakkınızda hayırlsı olur.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

Teşekkür ederim detaylı açıklamalarınız için. Ama benim sigorta başlangıcım 01.10.2008 sonrası değil. Yasa çıkmadan önce bizimkiler bana yani yeni emeklilik sisteminden etkilenmeyeyim diye 20 nisan 2008 de sigorta girişi yaptırmış. Bir yerde göstermişler. Sonra 1 hafta sonra çıkış yapılmış. Yani anlayacağınız 1 ekim 2008 sonrası sigorta kaydım yok. İlk işe girişim üniversiteden mezun olur olmaz 2012 temmuz ayında işe girdim zaten. 5510 kanun beni kapsamıyor değil mi?

Myroom

Rica ederim.

İlk sigorta girişiniz 2008 yılının Ekim ayından önce olduğunu anlıyorum.

Aylık Bağlama Oranlarınının (ABO) ilk sigorta giriş tarihi ile ilgisi yoktur.

* AB0-1(1982-31.12.1999 tarihlerinden ödenen SGK prim tutarları)= %70,

* ABO -2 (01.01.2000-01.10.2008 tarihleri arasında ödenen SGK prim tutarları )= % 60

* ABO-3 (02.10.2008 -günümüze kadar yatan SGK prim tutarları) =% 28

ABO 1-2-3 SGK primlerinin yatırıldığı tarihleri işaret eden bir tablodur.

Emekli aylığı bağlama hesaplamasında kullanılan ABO oranları SGK primlerinin yatırıldığı tarihe göre herkes için aynı şekilde hesaplanır.Sizin ilk sigorta primlerinizi 2012 yılında başladığına göre en düşük ABO 3 üzerinden hesaplanacağı için ABO-3 olarak belirtim.

5510 sayılı kanunun çıktığı 01.10.2008 tarihinde ABO-3 belirlendi yani yasalaştı.

Örneğin EYT kavramı tabii bir kişinin emekli aylığı hesaplamasında 1999 ve daha eski tarihte adına yatan bir kişinin SGK prim tutaları ABO-1 ile,çalıştımaya devam etti ise 2000-2008 Ekim tarihleri arasından adına yatan SGK prim tutarları ABO-2 ile vede hala çalışmış ise Ekim 2008 tarihinden sonra adına yatan SGK prim tutarları ABO-3 ile hesaplanır ki;

EYT kapsamında olan arkadaşlarımızın aylık bağlama oranları yani ABO 1-2-3 ile ayrı ayrı hesaplanacak ayrıca bunların kendi içinde bağıl ortalaması alınacaktır.

Medya da duyduğunuz düşündüğüm bir konuda çalıştıkta emekli aylığı düşer konusudur.İşte bu çalıştıkta emekli aylığı düşer konusu Ekim 2008 tarihinden sonra adımıza yatırılan SGK prim tutarlarının emekli aylıklarına etkisi yani bağlanma oranları diğer eski dönemlere çok düşük olması nedeni (%28-%35) 2008 yılından sonra çalışanların emekli aylıkları artırmak için eski dönemlere nazaran daha fazla SGK primi tutarı ile çalışması lazım.

Bu konuda da size verdiğim örnek o yüzden brüt asgari ücretin 3-3,5 katıdır.Çünkü bu oran 3,5 katı ile yatırıldığında 1999 yılındaki ABO 1 oranına denk gelebilmektedir.

Yani eskiden asgari ücretle çalışan kişi bile bu 2008 yılından sonra yatırılan asgari ücret ile SGK primleri ile çalışan bir kişiden en az 2,5 -3 kat fazla maaş almaktadır.Bu yüzden emekli maaşları düşmüştür.

Ülkemizde en az emekli maaşı uygulamasında kişinin gerçek emekli maaşı çok düşük ise 2.500 TL ulaşana kadar T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından vatandaşa hibe yani karşılıksız aylık para verilerek emekli maaşları en 2.500 TL ulaşmaktadır.

Ülkemizde 2008 sonrası en düşük gerçek emekli maaşı 2022 yılında 1.300-1.400 TL iken,

1999 yılı önce veya 2000-2008 yılarında primi olan emeklilerimizde en düşük emekli maaşı 2.800-3.100 TL arasındadır.

İşte ABO-3 oranının 2008 yılında herkes için düşürülmesinin sonucu budur.

Ne yazık kii sizinde iyi bir emekli maaşı alabilmeniz için ya ABO-3 aylık bağlama oranı çok yükseltilmedir ve bu tüm halkımıza yarar sağlar yada sizin aradaki farkı kapatabilmek için SGK priminin ödendiği dönemlerde brüt asgari ücretin en az 3-3,5 katı brüt maaşla bir yerde çalışmanız veya isteğe bağlı olarak ödemeniz gerekmektedir.

Saygılar.

çok alakasız ama emekli maaşı nereye yatsın diye bir seçenek var özel bankalar hediye veriyor.yıllık 2500 tl gibi bir rakam 3 sene o bankadan maaş almak şartı gibi koşullar var. aklınızda olsun ama bankaya ilk maaş gelince bunu belirtip kampanya ya dahil olmak lazım.

Bilgi Hazinedir

Gerçekten çok ama çok teşekkür ederim. Çok önemli bilgiler verdiniz. O kadar çalış didin alacağımız maaşa bakın... engelli emeklilik sizce kötü mü? Normal emekli olsam biraz yüksek alır mıyım? Bir de abo3 aylık bağlama oranı çok yükseltilmedir demişsiniz? Onu nasıl yükselteceğim? Kaç olmalı mesela? Firmaya mı demem lazım abo 3 yuksek olmalı diye? Bilmiyorum kusura bakmayın böyle alakasız soruyorum ama:/ öğrenim ki ilerde emekli olunca bilmiş olayım.
@hanifeaydin İnşallah vakti zamanı gelince onu da yaparım. Şu an önümde 6 yıl var maalesef:( yuksek maaş almak için brütü arttırmak için başka iş bakacağım. Ondan sonra emeklilik banka komisyonu araştırırım:)

Myroom

Rica ederim.

Abo-3 oranını çok yükseltilmesi sadece kanun değişikliği ile olabilir.Adres T.B.M.M. 'dir.Bu konuda yapılacak iyileştirme herkesin faydasına olacaktır.İnşAllah Milletvekilerimiz bu konuda bir değişilik yapma kararı alırlar.

Bu durumun dışında sizin yapabileceğiniz şu anki durumda asgari brüt ücretin en az 3-3,5 katı veya daha fazla brüt maaşla işte çalışabilmektedir.Tabii haklı olarak bu nasıl olur diyeceksiniz.Haklısınız ancak kağıt üzerinde yapabileceğiniz sizin adınıza tek hamle şu an bu şekildedir.

Engelli Emekli olan arkadaşlarımız normal emekli olacakları zaman alacakları emekli maaşlarındann %3 ila %20 arası daha fazla alabilmektedirler.Engelli emekliliği normal emeklilikten daha avantajlıdır.

Sebebi Engelli emekli olan arkadaşlarımızın ABO-2 (2000-2008 yılları arasında adına yatırılan SGK prim tutarları) oranı yüksek bir orandan hesaplanması nedeni ile pozitif bir avantak sağlamaktadır.

Ancak sizin ABO-2 yani 2000-2008 yılları arasında SGK priminizin olmaması, sgk primlerinizin 2012 yılından yani ABO-3 den başlaması nedeni ile sizin durumunuzda emekli maaşında bir fark yaratmayacaktır.

ABO-3 için söylediğim gibi firmanız yapabilir mi bilmiyorum ancak SGK kurumuna adınıza yatırılan SGK primlerinin yatırıldığı yılki brüt asgari ücretin en az 3-3,5 katı olmalıdır.2022 yılında adınıza yatırılan SGK prim tutarlarınızın en az brüt 15.100-17.500 TL olması gerekmektedir.Bu tutar günümüzde çok yüksektir.

Brüt 15.000 TL ve daha fazla maaşla iş bulmak zor olduğu gibi şu anki çalıştığınız firmaya SGK primlerinizi her yıl asgari ücretim brüt 3 katından fazla yatır demenizi kabul eder mi veya oluşacak farkı sizden ister mi burası gerçekten önemli bir sorudur.Bu konuyu sizin karar verip adım atmanız gerekmektedir.

Brüt 9.000 TL maaşdan işveren tarafından SGK+Vergi olarak devlete ödenmesi gereken tutar 1.890 TL dir.

Brüt 15.100 TL maaşdan işveren tarafından SGK+Vergi olarak devlete ödenmesi gereken tutar 3.630 TL dir.

Sizin verdiğiniz brüt maaşa benim paylaştığım brüt maaşa ödenen SGK ve Vergi ödemeleri arasındaki fark 1.740 TL dir.Bu tutar işvereniniz kabul etmeyebilir sizden talep edebilir.Birde her yıl asgari ücret artacağıan göre bahsettiğim 3-3,5 kat buna bağlı yıl başında artacağını hesaba katarsak bu durum gerçekte zor bir süreç olduğu aşikardır.

İnşAllah hakkınızda hayırlsı olur.

Saygılar

@hanifeaydin merhaba. Ben emekli dilekçesini verirken özellikle yapıkredi olmasını belirttim ama ilk maaş yatmadan dilekçe verdikten sonra yapıkredi şubesine gidip sözleşme imzaladım 3 yıllık. Yapıkredi zaten sistem üzerinden TC numarasını verdikten sonra herşeyi görüyor. İlk maaşım şubat aylığı halkbankasına yatırıldı otomatik hesapla. Bu ay alacağım mart maaşı ve 3 yıl boyunca yapıkrediye yatcak promosyon olarak 2500 TL ödenecek.

deasn12

evrak takip bekleme aşamasında bakalım hayırlısı bir taraftan işyerimden de ödeme bekliyorum .daha o taraf da net değil

@hanifeaydin şunu sakın unutmayın. özellikle sgk çalışanlarından da bunu öğrenmiştim ilk başta. Sgk ya giderek dilekçe vermenin her işin daha hızlı olduğunu söylediler . E-devlet üzerinden yapılan başvurunun uzun sürdüğünü söylediler.

deasn12

yok gidip direk elden verdik , işyeri çıkış giriş yaptı ama bana kimse kontrol vs yazmamış ona takıldım elimdeki belgede de yok.sgk beni kontrole çağırıp çağırmayacağını kesin nerden öğrenirim.

Bilgi Hazinedir
Bana da yardımcı olabilirmisiniz acaba;
Ben %73 süresiz engelli raporu aldım.
Geçtiğimiz cuma günü Ankaraya vergi indirimi için vergi dairesine müracaat ettim.
2 ay sonra iş yerime geleceğini söylediler.
Eğer Ankaradan süresiz vergi indirimi gelirse bana ne kadar emekli maaşı bağlanır.
Şuan ki prim gün sayım 7700 gün(çoğunluğu 2000 yılı sonrası yani 2000 yılı öncesi çok az)
Sigorta başlama tarihi:1996 yılı
Şu an SGK sitesinde 4800 tl gözüküyor.

@Mami Junior

Kime diyorsun? Bana mı? O sayfa engelli emekliliğini asla göstermiyor. Normal emeklilik hesabı o link

Genel olarak yazdım, bilen varsa diye sordum.
Yıl olarak emeklilik zamanı geldiyse , ne gibi farklılık olur oradaki hesaptan?

Fazla yada az olması gibi, az mı olur fazla mı?

uzun adam

Merhaba,Engelli Vergi İndirimi belgesinin başvurunuzun sonucu işyerinizi ve dahi size ulaştığı andan itibaren %40 ve üzeri (1.-2.-3. derece) her sonuçta belgenin bir örneği ile SGK emeklilik servisine başvurmanuz durumunda Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik hakkınız mevcuttur.Engelli Vergi İndiriminiz süreli dahi gelse arzu ederseniz belgenin geçerlilik süresi boyunca emekli olabilir ve süresi bitiminde tekrar hastane kontrol muayenesinin sonucuna göre emekliliğine devam edebilirsiniz.

Böyle bir plana sahip iseniz işyerinizle görüşüp emekli olmak istediğini belirterek sizin emekli olmak isteğiyle çıkışınızı vermesi sonrasında başvurunu yapabileceğinizi belirtmekte fayda olduğunu düşünüyorum.

Kısacası emekli olma kararınız var ise mutlaka işvereninizle kıdem tazminatınızı,emekli olup tekrar çalışıp çalışmayacağınızı ve sizin emekli olmak sebebiyle SGK çıkışı işlemi yapması hususunda konuşmanız gerekmektedir.

Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olan sizinde İnşAllah olacağınız emeklilik sisteminde tüm arkadaşlarımızın ABO-2=Aylık Bağlama Oranı (2000 yılı ile 2008 Ekim tarihleri arasında adınıza yatırılan SGK prim tutarları) %60 az olamaz hükmü nedeni ile emekli maaşları SGK sitesindeki emekli maaşınızdan biraz daha fazla almaktadırlar.

Bahsettiğimiz ekstra maaşınıza eklenecek tutar ABO-2 oranı yani 2000 yılı ile 2008 Ekim tarihleri arasında adınıza yatırılan SGK prim tutarlarının yüksek olması ve bu tarihleride SGK prim gününüzün fazla olması ile birebir doğrudan ilgilidir.

Bu bağlamda tamamen tahmini söyleyebileceğim %5-%20 arasından bir artış olması muhtemeldir.

Saygılar.

Mami Junior

Merhaba,SGK emekli maaşı hesaplama sitesinden gördüğünüz tutar baktığınız gün emekli olsanız ne kadar emekli maaşı alabileceğini hesaplamaktadır.İleri ki bir tarihte emekli olacak iseniz emekli olmadan 2-3 ay önce incelemenizde fayda vardır.

Emekli maaşı hesaplaması bir kişi için 5 ila 10 dakika süren karmaşık bir hesaplama yöntemine sahiptir.Size basit bir dille belirtmek gerekirse bu sistem SGK kurumu tarafından yılın Ocak ,Nisan,Temmuz aylarında kurum zamları ve güncellemeleri nedeni il değilşiklik olması nedeni ile emekliliğinize yakın zamanda en yakın ve de doğru emekli maaşı tutarına ulaşmanız mümkündür.

Saygılar.

Son düzenleme:
Üst Alt