selam
...
gecenlerde, sabahin köründe yari uykulu, yari uyanik yolda giderken - daha dogrusu kirmizi trafik lambasinda beklerken - önümdeki arabanin arka camina ilishtirilmish shuna benzer bishi gördüm;
görür görmez shimshekler cakti kafamda
- bin tane ampul birden parladi beynimde
- uykum muykum kalmadi, cin gibi oldum aninda
... ve sevgili ikinci bahar'in shu sözleri geldi hemen aklima;
kullandığım aracın plakasına engelli amblemini takmadım..
engelli işareti olan plakayı arka koltukta taşıyorum bi poşet içinde..
polislik bi işim olursa inşllh olmaz
poşetten çıkarıp ''aha da burda
''ihtiyacım olan yerde takıyorum park ederken'' vs..
diye açıklamada bulunmayı düşünüyorum.
"tabe yaa!" dedim kendime,
"ikinci bahar coktaaaan bulmush cözümü" ... shaka yapiom sanilmasin; siyah pelerin'in demesiyle,
sivrisineklere sebep olan bataklik kurutulup da uluorta
damgalanma zorunlulugu gibi neticeleri olan sorun cözülünceye kadar
(ve özel muamele görmek adina elinden geleni ardina koymayan kötü kalpli insanlar, "zavalli engellilerin" haklarini gasp etmekten vaz gecinceye kadar ) iyi bi fikir bence... madem suistimal korkusuyla park karti uygulamasina gecme konusunda cekinceler var, altyapisi hazir oluncaya kadar gecici bi cözüm olabilir ikinci bahar'in yöntemi...
yani diom ki;
öncelikle, plakalara engelli isharetini yerleshtirme
mecburieti -
damgalanma zorunlulugu - kaldirilsa... sakat oldugundan her an, herkesi haberdar ederek daha rahat/güvenli araba kullanabilicene inananlar veya bashka ne sebepten olursa olsun engelli plakasindan memnun olanlar aynen kullanmaya devam edebilseler... sebep ne olursa olsun
memnun olMayanlar ise arabalarina normal plaka taktirabilse ve ihtiac halinde kendilerine taninan park kolayliklarindan faydalanabilmek icin de engelli ishareti bulunan yedek bi plaka yaptirsalar... park edicekleri zaman kart yerine o yedek plakayi dishardan rahatca görülebilicek shekilde cama ilishtirerek o park kolayligindan faydalanma hakki oldugunu trafik zabitasina ispatlayabilseler, sizce de güzel olmaz mi?
... bence cok iyi olur walla
...
suistimal artamaz, cünkü plaka numarasi uymayacagi icin hic kimse bi bashkasinin engelli plakasini alip da kendi arabasinda kullanamaz... shu andaki resmi verilish ishlemleri her neyse aynen devam ederse trafikten öyle bi plaka alarak
haksiz yere engelli otoparklarindan faydalanmak isteyen insanlarin sayisi shu andakinden daha fazla olmaz =)... ama tek verilish sharti sakatligindan/hastaligindan dolayi ulashim sorunu yashama nedeniyle o park kolayliklarina ihtiyac duyma durumu olmali bence... vergi indirimi gibi özel donanim gibi bashka hicbir sharta bagli olmamali... ayrica, kendi arabasi olmayan engelliler de bi yakininin arabasi icin öyle bi plaka cikarttirarak ihtiyac halinde o park kolayliklarindan faydalanabilirler...
bütün sorunlari cözen süper bir formül deil belki
(park karti engelliler icin cok daha avantajli tabe (bkz. ve bkz.)) ama en azindan insanlarin hak ve özgürlüklerine shu andakinden daha saygili bir uygulama olur... vergi indiriminin suistimalini önlemek icin, insanlara
(öyle bi suc ishlemeyi aklinin ucundan dahi gecirmeyenlere bile) potansiel suclu muamelesi yapip onlari uluorta damgalayarak denetleme düshüncesine hala cok karshiyim
(bu konuda beni yumushatamassin, siyahpelerin )... hangi vergi indiriminden fayadalandigim (yetkili kishiler dishinda) hic kimseyi ilgilendirmes; ülkedeki diger "potansiyel vergi kacakcilari" nasil denetleniosa beni de öyle denetlesinler; onlardan daha kolay "damgalanabilirligimi" kendi cikari icin bu kadar da kullanmaya hakki yok hic kimsenin - vergi muafiyetini arac ruhsatima ishlemekle yetinmeliler... suistimal ediosam/ettiriosam genel trafik kontrolleri cercevesinde ruhsata bakildiginda cikar nasi olsa ortaya ve diger vergi kacakcilari gibi biz de cezamiz neyse cekeriz...
selamlar, sevgiler
...