Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şizofreni teşhisi konan eşim malulen emekli olabilir mi?

Mihrimah01

Yasaklı Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
Iyi gunler.

Esim 8 yildir pisikolojisi bozuk kendisini ilaclar haplarla idare ediyorduk. 2 yil oncesine kadar .2 yil once dayanacak gucumuz kalmadi. Doktor sizofren teshisi koydu. 2 yildir ixseplion igne kullaniyor.

sorum şu esim malulen emekli olurmu .

ilk sigortali oldugu tarih 18 yil oncesi 2800 pirim gunu var.
Suan tarim bagkur yatiriyoruz. Calisamiyor . Suan basvuru yaptik . Ssk bizi hastaneye sevk etti . 7 bolumden muayene olmasini istedi. Hastane .Dahiliye . Goz. Genel cerrahiye. kbb. pisikiyatri. noroloji. kas iskelet sistemi. 4 bolumde bir sorun yok dedi.
Pisikiyatri heyete cikacak .noroloji daha bakmadi bakarsa kronik migren var. Kbb bakarsa esim az duyuyor bu sorunlari var.

Sizce ne yapmaliyiz . Emekli olurmu . Oursa ehliyeti elinden alinir mi

mehmet b.
Sevk işlemi alarak hastaneye müracaat etmişsiniz raporunuz hastane tarafından SGK ya yollanır ve inceleme sonuncunda malulen emekli olup olmayacağınız belli olur.
Hastane sürücü olmasında sakınca görür ise Trafik tescile bildirir ve ehliyeti iptal olur.

[FONT='inherit']Malulen Emeklilik Şartları[/FONT]

1. [FONT='inherit']· Eşinizin En az %60 oranında iş göremezlik raporu olmalı.[/FONT]
  2. [FONT='inherit']· 1800 prim günü ve 10 yıllık sigortalılık süresini doldurmalı. [/FONT]
  3. [FONT='inherit']· Malullüğe sebep olan rahatsızlığının çalışmaya başladıktan sonra ortaya çıkmış olması gerekmekte[/FONT]
[FONT='inherit']4. [/FONT][FONT='inherit']Bir başkasının bakımına muhtaç olacak durumda bir malullük var ise 10 yıl şartı gerekmemektedir. Sadece 1800 prim günü yeterli olacaktır.[/FONT]

[FONT='inherit']Malulen emekliliği ile Ehliyet durumunu karıştırmayın. İkisi farklı durumlar ve ikisine farklı kurumlar karar vermekte.[/FONT]

Cok tesekkur ederim. Ama sorum şu ki olurmu . Sadece şizofreni emekli olabilirmi yada olmassa erken emeklilik sansi varmi

sigorta girişi kaç yılından. ayrıca raporu yuzde kaç

1997 ilk ise girdigi tarih. 1980 dogumlu esim . Ilk ise girdiginde 5 ay sigortasi var . Sonrasinda isten cikmis .askerlik ve evlilik ten sonra tarim bagkur baslattik 2008 yilinda 8 bucuk yildir tarim bagkurlu halen tarim bagkurlu . 3 cocugumuz var . BEN ESIYIM. Yani bayanim yanlis olmasin .

Rapor daha almadik .pisikiyatri heyete cikacagiz yarin. Noroloji muayene olcak .kbb isitme testi istedi . Cunku esim duymuyor. %60 duymuyor bence . Anestezi altinda isitme testi yapacaklar. Cok yoruyorlar insani çabamiz bosuna gitmez insallah . 3 cocugu birakip hastane test. Muayene .dolasiyoruz.

Evet olabilir rapor oranı%60 ustu olmali ve ilac tedavisi uygulamasi sonucu olumlu yanit almamis olmasi 1800 gun yeterli
Gecmis olsun

Sagolun. Bakalim % 60 alacak mi.almassa erken emeklilik icin ugrasacagim.

mehmet b.

malulen emeklilikte maluliyet cetveli kullanılır. bu cetvelde ilgili bölüm:

1. (IQ 50 ve altı) Zeka gerilikleri
2. Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen şizofreni ve alt tipleri
3. Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen şizoafektif bozukluk
4. Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen sanrısal bozukluklar
5. Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen atipik veya başka türlü sınıflandırılamayan psikozlar
6. Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen progresyon gösteren ve çalışma olanağı vermeyen bipolar bozukluk
7. Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen ve çalışma olanağı vermeyen beyin hasarı, beyin işlev bozukluğuna bağlı davranış bozuklukları (organik kişilik ve davranış bozukluğu, frontal lob sendromu, v.b.)
8. Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen ve çalışma olanağı vermeyen psikotik özellikli kronik obsesif kompulsif bozukluk, kronik travma sonrası stres bozukluğu ve komorbiditesi
9. Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen ve çalışma olanağı vermeyen beyin hasarı, beyin işlev bozukluğu ve bedensel hastalıklara bağlı ruhsal bozukluklar (organik bipolar tiplerini içerir, organik sanrılı bozukluk, demansiyel ve amnestik v.b. tablolar)
10. Yaygın gelişimsel bozukluklar (otistik bozukluk, asperger v.b.)

Tesekkur ederim. @OturanBoğa. Ama benim demek istedigim. Bu hastalikla malulen emekli olurmu. Eger olmassa . Erken emekli olurmu ilk ise giris tarihi 1997. Dogum tarihi 1980. Pirim 2800 su anda tarim bagkur yatiriyoruz. Tarim bagkur emekli ayligi dusuk oluyormu.. Dahasi ne olabilir. Baska ne gibi basvuru yapabiliriz .

@Yalniz insan ilk ise giris tarihi 1997. Rapor belli olunca buraya yazacagim .3200 pirim gunu var. Askerlik borclanmasi olurmu pirim gununu yukseltmek icin

malulen emekli olabilirmiyim

Yardimci olursaniz sevinirim. Ben 1980 dogumluyum. 17 yasinda. 1997 de ilk defa ise girdim 5 ay sigortali calistim . Sonra isten ciktim .2003 te askere gittim. 2008 de tarim bagkur yatirmaya basladim . 8 yildir yatiriyorum. Suanda 3200 pirim gunum var.
Bu arada rahatsizlandim . Pisikolojik .vss. vss. Malulen emeklilik icin basvuru yaptim .hastaneye sevk ettiler. Butun bolumlerden muayene oldum. Pisikiyatri muayene oldum . Kbb % 6 noroloji % 10 verdi . Ic hastaliklar duodenum ulserim var. Endoskobi yaparsa %10 verecegini soyledi .Esas problemim sizofreni pisikiyatri % kac. Verecek bilmiyorum. Ayda bir igne vuruluyorum ve bu hastalik calismama imkan vermiyor.hastane heyet Doktoru benimde sana ilac vermem lazim dedi yoksa raporum ankaradan doner dedi 1 ay hap kullanacagim ondan sonra rapor verecek . Ankaraya gidecek kagitlar. Suan durum boyle . Sorum şuki Malulen emekli olabilirmiyim bu sartlarda. Olmassa erken emeklilik icin bas vurulurmu .

Birde hastanede heyet doktorlari %60 verirse bizim hesabimiza gore. Sgk da % puan veriyormu . Yoksa doktorun dedigi % lik tamammi.

mehmet b.

Malulen emeklilik için yukarıdaki mesajımda aktardığım gibi maluliyet cetveli'ne göre malul sayılacak düzeyde işgücü kaybı gerekli.

17 yaşından önceki sigortalılığınız TAM primle olmuşsa (yani staj değilse), emeklilik için temel olacak sigorta başlangıç tarihiniz 18 yaşını tamamladığınız tarihtir. Emeklilik için başvurduğunuz tarihte sigorta müdürlüğününün sevki ile hastaneden %40 üzeri rapor alabilirseniz 5510 sayılı yasanın 28. maddesine göre emekilik için aşağıdaki tabloya tabi olacaksınız:

bagkur.PNG

@OturanBoğa

1997 . Tam pirimle 5 ay sigorta var .Sonrasinda . 15 ay
askerlikten sonra 2007 de tarim bagkur basladik . Ve 8 bucuk yildir tarim bagkur. Halen tarim bagkur .
Toplamda 3200 pirim gunu var askerlik borclansak .

Bu sartlarda . 5510 sayili 28 ci maddeye uyarmi. Tesekkurler cevaplariniz icin.

mehmet b.

Evet, son 2520 primin fazlası hangi statüde ise emeklilik de o statüde gerçekleşir. Sizde bağkur fazla zaten, yukarıda aktardığım 28. madde kapsamında emekliliği hak edeceksiniz...

Evet arkadaslar . Doktorumla gorustum hastaligim bipolar mizac bozuklugu F31 imis . 3 yildir 3 tane raporum var.mis saglik kurulu raporu .
Ilac almam icin sanirim malulluk basvurusu yaptim hastane sevk ettiler butun bolumlerden mu ayene oldum noroloji yuzde 10 kbb yuzde 6 verdi pisikiyatriye daha randevu aldim gittigimde bu raporlari ve ilac raporlari goturecegim
Bakalim bipolar mizac bozuklugu F 31 icin bana yuzde kac verecek . Tek carem pisikiyatri sanirim tek hastaliktan yuzde 60 almam icin . Haftaya bugun . Randevum bilgilendiririm .
OturanBoğa tesekkur ederim

Sizce bipolar mizac bozukluk F31 % kac oran verirler arkadaslar.
Calisamiyorum 3 yildir . Tarim bagkur yatiriyorum.

Anladim cok tesekkur ederim. @OturanBoğa
Boyle bir site kurdugunuz ve insanlara yol gosterdiginiz icin cok tesekkur ederim .

dun pisikiyatri heyetine girdim ." Tedavi ile calisma olanagi vermeyen şizoaffektif bozukluk" tanisi konuldu. sahsa bu haliyle vasi tayin edilmesi gerektiğini bildirir tıbbi kanaat tir. Yaziyor

bu vasi tayini nedir ?ne yapmak lazım . Son heyet saglik kuruluna 2 hafta sonra cikacagim. Enson karar kurulda belli olcak.kurula cikmadan doktorla gorusup bu vasi tayini cikarta bilirmiyim acaba .

@OturanBoğa Yukarıdaki verdiğiniz tabloda yanlışlık var.5510 sayılı kanunun andığınız 28. maddesi 4a ve 4b li çalışanları kapsamaktadır.4c lilerin yıl ve prim şartları tablodan farklıdır.Sanırım dalgınlık neticesinde yazmışsınız.Kafa karışıklığını önlemek adına bu mesajı yazmayı uygun gördüm.Saygılar...

Slm @Başgedikli

sahsa bu halde vasi tayin edilmesi gerektigini bildorir tibbi kanaattir. Hakkinda bilginiz varmidir

@OturanBoğa siz ne diyorsunuz soruma sizin cevaplariniz bizim icin onemli tesekkur ederim

Aleyküm selam @mehmet b.

Akıl sağlığı ya da akıl zayıflığı nedeniyle işlerini göremeyen veya bakımı, korunması gibi günlük yaşamda bir takım devam ettirmesi gereken işleri gerçekleştiremeyen kişilerde vasi tayini yapılır. Vasi tayini yapılabilmesi için kişinin günlük aktivitelerinin tamamen ortada kaldırıcı nitelikte, herhangi bir akıl zayıflığı olması gerekir. Akıl zayıflığı olan kişinin hukuki ehliyeti dediğimiz yani yasal makamlar önünde imza yetkisi de artık ortadan kalkacaktır. Onu yasal makamlar önünde temsil edecek kişi, onun vasisi olacaktır. Bu durumda sulh hukuk mahkemeleri vasi tayini için başvurulan resmi mercilerdir. Sulh hukuk mahkemelerine başvurulur. Bu başvuruyu kişinin birebir kendi akrabaları, yakınları yapabilir. Kişi bir hukuki işlem yapacağı sırada örneğin, bir mal alıp satıyorsa ya da herhangi bir şekilde bankadan parasını çekiyorsa bu esnada oranın resmi işlemini yapan kişileri de böyle bir durumu fark ediyorlarsa, bu başvuruyu onlar da yapabilirler. Kişiye vasi tayini yapılması gerektiği konusunda resmi makamları uyarırlar. Genel olarak kişilere vasi tayini yapılacağında birincil derecede akrabaları tercih edilir. Ancak böyle kesin bir kural yoktur. Kişiye herhangi bir yakınlığı olan, başka bir dostu ya da arkadaşı da vasi olabilir. Resmi makamlar tarafından atanacak profesyonel bir kişi de vasi tayini yerine hizmet verir.

Bu arada Ehliyetle alakalı sorununa gelince;

1. Sürücü oluru sürekli olarak verilemeyecek psikiyatrik rahatsızlık ya da durumlar:

Zeka geriliği (IQ düzeyi 70’in altı)
Bunama
Kas gücü ve koordinasyonu, dikkat ve bilinci, duygu ve heyecanı, düşünceyi bozan sürekli bir hastalığın ya da ilaç kullanımının olması.
2. Sürücü oluru geçici olarak verilemeyecek psikiyatrik rahatsızlık ya da durumlar:
Bu yönergede önce işlem tanımlanmış, hastalıklar ya da hastalık olmasa bile bazı ruhsal durumların kavramsal olarak tanımlanması yolu seçilmiştir. Bütün hastalık ya da ruhsal durumların sıralanması olanaksız olduğundan örnekler olarak yer alacaktır

A-)Psikotik bozukluk: Akut alevlenme dönemlerinde sürücü belgesi alınır, patolojinin düzelmesi ya da tedaviye yanıtın oluşması için tıbben makul bir süre (en az 3 ay) sonra yeniden muayene koşulu konur. Bu sürenin sonunda durumu sürücü olmaya uygunsa 6 ayda bir kontrol koşulu ile sürücü belgesinin geri verilmesi önerilebilir. Şizofreninin tedavi yanıtı düşüklüğü ve kronikleşme eğilimi göstermesi ya da kullanılan ilaçların giderilemeyen yan etkilerinin varlığı gibi durumlarda kalıcı olarak sürücü belgesinin alınması kararı verilebilir.
İkiuçlu mani, ikiuçlu depresyon, major depresyon durumlarında da hastanın durumuna göre akut dönemlerde sürücü belgesi alınır. Subakut ve remisyon durumlarında sürücü belgesi kontrol muayeneleri koşuluyla geri verilir. Kontrol muayenelerinin süre ve aralıklarının raporda belirtilmesi gerekir.
Yaygın anksiyete, panik, fobi vb. bozukluklarda hastalığın şiddeti, yeti yitimi, kullanılan ilaçların özelliğine göre sürücü belgesi alınmayabilir ya da belirlenen süre kadar sürücü belgesi alınır.
Yaygın gelişimsel bozukluklarda hastalığın şiddeti, gidişatı, yeti yitimi, kullanılan ilaçların özelliklerine göre belirlenen süre kadar sürücü belgesi alınır. Otizm gibi tedavi yanıtı düşük ve kronikleşme eğilim göstermesi gibi durumlarda kalıcı olarak sürücü belgesinin alınması kararı verilebilir.
Dürtü denetimi bozukluğu: Parlayıcı dürtü bozukluğu, sınır kişilik (dürtüsellik yüksekse), antisosyal kişilik (dürtüsellik yüksekse) bozukluklarında kalıcı olarak sürücü belgesinin alınması kararı verilebilir.
Dikkat eksikliği olan ya da dikkati, uyanıklığı azaltan bir ilacı kullananlarda etkilenme süresince belgenin alınması kararı verilebilir.Bu dönemde kişinin araç kullanmaması gerektiği bildirilmeli. Ayrıca kişiden bu dönemlerde araç kullanmayacağını taahhüt ettiğini belirten imzalı bir belge alınmalı.
Epilepsi, uyku apnesi, narkolepsi gibi nöbetler halinde gelen, bilinci bozan bir hastalığı olan hastalarda hastalığın şiddeti, gidişatı, yeti yitimi, kullanılan ilaçların özelliklerine göre belirlenen süre kadar sürücü belgesi alınır. Tedavi yanıtı düşük ve kronikleşme eğilim göstermesi ya da kullanılan ilaçların giderilemeyen yan etkilerinin varlığı gibi durumlarda kalıcı olarak sürücü belgesinin alınması kararı verilebilir.
Koordinasyon bozukluğuna yol açan beyin hastalıklar (Parkinson vb. nörolojik ya da psikiyatrik hastalığı) ya da koordinasyon bozukluğuna yol açan bir ilaç kullanan (Tipik antipsikotik vb). hastalarda hastalığın şiddeti, gidişatı, yeti yitimi, kullanılan ilaçların özelliklerine göre belirlenen süre kadar sürücü belgesi alınır. Tedavi yanıtı düşük ve kronikleşme eğilimi göstermesi gibi ya da kullanılan ilaçların giderilemeyen yan etkilerinin varlığı durumlarda kalıcı olarak sürücü belgesinin alınması kararı verilebilir.
Alkol-madde kötüye kullanımı ya da bağımlılığı olan hastalarda remisyon ölçütleri karşılanana kadar (en az 6 ay) sürücü belgesi alınır. Remisyon sonrası hastalığın gidişatı, yeti yitimi, kullanılan ilaçların özelliklerine göre kontrol süresi belirlenir. Tedavi yanıtı düşük ve kronikleşme eğilim göstermesi ya da kullanılan ilaçların giderilemeyen yan etkilerinin varlığı gibi durumlarda kalıcı olarak sürücü belgesinin alınması kararı verilebilir.

Yani yukardaki 2. bölümün a maddesi Altı çizili olarak yazdığım bölüm,senin durumunla alakalı.Şizofrenide tedaviye yanıt düşükse diyr ki,senin durumun daha da vahim.Çünki hiç cevap vermediği anlaşılmakta.Bu durumda ehliyetin geri alınacaktır.

Başgedikli

başgedikli 4c yani kamu da çalışanlarda oturan boganın verdigi taploya tabidir sen yanlış biliyorsun oturan boga dogru yazmış 5510 sayılı yasa bende okudum bunu anladım

paranoya
Evet,tablo 1 ekim 2008 sonrası memuriyete başlayan 4c liler için.Ben 5434 sayılı kanuna tabi eski girişi olan memurları kastederek yazmıştım.Tam açıklamamışım.Eski memurlarda geçiş süreci olayı var.Orada ki prim şartı:

*Doğuştan özürlü olanlar
a-) 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az yüzde 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az yüzde 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde memur (kamu görevlisi) olanlar; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanacaktır.

*Sonradan özürlü olanlar
b-)Çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır.

Memuriyet başlangıcı 2008 öncesi olan memurlar emeklilik açısından 28. madde değil geçici 4.maddeye tabidirler.

Iyi günler . Ben malulen emeklilik icin hastanede rapor alma asamasindayim . Nöroloji% 10kbb% 6 pisikiyatri % 80 verdi. Ama vasi tayin edilmesi gerektigini bildirir tibbi kanaattir yazdi. Ben vasi tayini istemiyorum . Raporum saglik kuruluna 10 gun sonra cikacak o sure zarfinda pisikiyatri doktoruyla görüşüp . Bu nu iptal ettire bilirmiyim. Veya saglik kurulunda bu vasi tayini ne itiraz etme hakkim varmidir . Cevaplarinizi ecele ile bekliyorum Teşekkürler

Vasi tayini edilmesi gerektiğini bildirir tıbbi kanaat tir . Ne demek yani baskabirinin bakimina muhtaclik demek mi ? Maasimi kendim alamazmiyim .? Buna itiraz edebilirmiyim ?

mehmet b.

Vasi tayini gerekmediği ile ilgili olarak doktorla konuşup o ibareyi kaldırmalarını şsteyebilirsiniz. Ama "tedavi ile de olsa çalışamaz" ibaresi aman kalsın. O olmazsa emeklilik zora girer.

Bilgi vermek icin yaziyorum. Saglik kuruluna girdi raporu aldi esim. Tedaviye ragmen calisma olanagi vermryen şizoaffektif bozukluk. Gunluk aktiviteyi orta derecede etkileyen agri. Ve işitme kaybı. Yaziyor .orani sgk kurulu belirleyecektir yaziyor.
Burdan ogrendigim kadariyla hastaliklari 80 % 10 % 6 yapiyor. Ama bakalim sonuc ne gelcek maluluk onaylanacakmi 45 gun sonra belli olcak . Birde bu sgk kurulu ankarada mi oluyor kendi sehrimizde mi? OturanBoğa.

Son düzenleme:
o turan boga bakıma muhtaç kurulun demesi raporda nasıl yazar raporda nasıl belli olur bilgi verirseniz sevinirim

OturanBoğa yukarda bellirttiginiz uzere .Maluliyet cetveli 3 . Sirada yazan. Tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen şizoaffektif bozukluk. .ayni esimin raporundada yaziyor. O zaman buna gore emeklilik onaylanmasi lazim degil mi sgk kurulunda

mehmet b.
Raporda tanı kısmında belirttiğiniz ibare yazıyorsa ve oranda %60 ın üzerinde olursa evet maluliyetin onaylanması gerekir.

Ufukalp belirttigim ibare yaziyor. Oran da % 80 yaziyordu. Ama sgk oransiz istedigi icin orani yazmadilar raporda. Sadece tani yazdilar orani sgk kurulu verecekmis.

Üst Alt