Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

"Şizofreniyi yendim" diyen kaç kişi var burada?

faux Bence sizin ki tamamen iyileşmek değil ilaçlar düzenli kullandığınız için uzun süreli remisyon dönemind girmişsiniz ilaçları bıraktığınız an eskisinden daha kötü olabilirsiniz.
Doktor tamamen düzeldiğinize kanaat getirse ilaçları keser zaten.
Şizofren için engel oranları son şekili şöyle.
Tedaviyle işlevselliği düzelen %40-50
Tedaviyle işlevselliği kısmen düzelen %60 civarı
Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen %80
Tabi birde bağımsız,kısmi bağımlı ve tam bağımlı olayı var.

ben tamamen iyileştiğimi iddia etmedim.ilaçlarımı da bırakmayı düşünmüyorum.tam iyileşme de bile %60 verildiğini biliyorum.ama tabi sizin kesin bilginiz varsa sizinki doğrudur

Şizofreni Hastalarında İyileşme Dönemi

Şizofreni hastalığın tedavi edildiği takdirde düzelebileceği evreye verilen addır. Düzelmenin miktarı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı hastalarda tek bir akut alevlenme döneminden sonra, hastalık tedaviyle düzelmekte ve hayat boyunca bir daha tekrarlamamaktadır. Ancak bu hastalar tüm şizofreni hastalarının sadece %10 ila 20’lik kısmını oluşturmaktadır.

Daha sıklıkla şizofreni hastalığı iyileşme ve akut alevlenme dönemlerinin birbirini takip ettiği bir seyir izler. Bu hastalarda uygun tedavi uygulandığında, akut alevlenme dönemlerinin görülme sıklığı ve atakların şiddeti azalabilmektedir. Bazı şizofreni hastalarında iyileşme dönemlerinde düzelme tama yakın olabileceği gibi, iyileşmenin orta ya da hafif düzeyde kaldığı hastalar da vardır.

Aslında şizofreni hastalarının büyük bölümünü (%60-70’ini) birden çok akut alevlenme döneminin görüldüğü, iyileşme dönemlerindeki işlevselliğin ve normal yaşantıya dönebilme yeteneğinin orta düzeyde kaldığı gruptaki hastalar oluşturmaktadır.

Hastaların % 10’luk bölümünde ise her türlü tedaviye rağmen hastalık ağır seyretmekte, şizofrenik belirtiler tedaviye cevap vermemekte ya da çok az cevap vermektedir.

Prof. Dr. Kemal ARIKAN
Psikiyatri Uzmanı

faux Yendim deyince tamanen iyileşmeyi kast ettiğinizi zannettim tabi kontrol altına alınması da bir nevi yenme sayılabilir.
sağlık bakanlığının resmi engel oran cetvelinde ki son düzenlemeye göre şu şekil yazıyor tabi en son kararı doktor verir bu bir rehber sadece.

II- Şizofreni
a) Tedaviyle işlevselliği düzelen 45
b) Tedaviyle işlevselliği kısmi düzelen 65
c) Tedaviyle işlevselliği düzelmeyen 80

III- Şizoaffektif bozukluk (manik, depresif ve karışık tip)
a) Tedaviyle işlevselliği düzelen 45
b) Tedaviyle işlevselliği kısmi düzelen 65

IV- Sanrısal bozukluklar (paranoya, paranoid psikoz, parafreni tanılarını içerir)
a) Tedaviyle işlevselliği düzelen 0
b) Tedaviyle işlevselliği kısmi düzelen 40

V- Atipik veya başka türlü adlandırılamayan psikozlar

tamam hocam sizinki doğrudur ben zaten kesin bir yargıda bulunmadım ben öyle biliyorum dedim.yanlış anlaşıldıysam özür dilerim

faux Estafurullah özürlük bir şey yok yönetmelikler sürekli değişiyore skiden sizin dediğiniz gibidir büyük ihtimalle son bilgiyi paylaşmak istedim esas ben yanlış bir üslupla yazdımsa özür dilerim :)

ARTIK TAM OLARAK şizofreni olduğumu kabul ediyorum. Sizce bunda anormallik varmı?

ARTIK TAM OLARAK şizofreni olduğumu kabul ediyorum. Sizce bunda anormallik varmı?

ÇOK ÇOK ZAMAN GEÇTİ BANA GÖRE.
YAŞIM 38 OLDU ve 11 YILLIK TEDAVİ.
ELLE TUTULMAZ GÖZLE GÖRÜNMEZ.
SONUMUZ NEREYE GİDER HAYIROLA.

Ben bu hastalığın yalancısıyım şimdi.

Allah şifa versin abi. Bende zor hayaller atlattım. İyileşeceğine inanmalısın önce.

dostum şizofreni öyle basit kolay bir hastalık değil. bende 18 senedir dermansız depresyon hastayım bende zaman zaman şizofren olduğumu düşündüm ama doktora gidince işin öyle olmadığını gördüm ...
selametle...

Şu son günlerde kafayı dine takıp sürekli düşünmek sorgulamak kurcalamak ömrümü yiyor, bi kurtulamadım

Bana verilen ilaç raporunda atipik psikoz tanı olarak organik olmayan psikoz yazıyor.

10 günde xeplion etki etti. 1-2 ayda tamamen kendime geldim.

İlacın halsizlik, isteksizlik, enerjisizlik dışında hiçbirşeyim kalmadı.

O kadar hızlı etki etti.

Belki ilacın yan etkisi olmayabilir. Hastalığın etkiside olabilir. Bilemiyorum.

Psikozun nerdeyse çoğu belirtisini yaşadım. İnternette yazan YouTube anlatılan.

Şuanda hiçbir belirti kalmadı. Oranların yukarıdaki gibi olması çok doğru sanırım.

Tedavi ile tamamen düzelen 0 olması

Ancak hastalığım sürekli ilaç kullanmazsam eski halime dönebilir belki dönmeyebilirim. Bunu bilmedikleri için hastalığın alevlenmemesi için ömür boyu kullanımı öneriliyor.

Enerjisizlik halsizlik yerimden kalkamayacak kadar fazla..

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Yukarida yazan bilgi...

V- Atipik veya başka türlü adlandırılamayan psikozlar

Buradaki sifir orani uyusturucu vb. maddelerden kaynaklanan psikoz ya da lohusalik donemi psikozu vs. olabilir diye dusunuyorum, yanlis miyim? Cunku bu duzelebilir cinsten bir psikoz durumu yanilmiyorsam. Obur turlu psikoz omurluk bir hastalik ve engelli raporu verilebilen bir durum.

Halusünasyon haricinde şizofrenideki "pozitif/negatif" bütün belirtileri taşımaktayım. Ama çalışma hayatının da içindeyim. Fazla zorlanmıyorum

Yuyu

Olabilir. Detaylı mevzuat olsa bakardık.

Ben bu gittiğimde doktor ile görüşeceğim yediğim içtiğim bir şey mi dokundu ondan mı oldu? Soracağım.

Ancak zor hastalık bundan sonraki hayatım nasıl olacak diye düşünmüyor degilim.

ÇOK ÇOK ZAMAN GEÇTİ BANA GÖRE.
YAŞIM 38 OLDU ve 11 YILLIK TEDAVİ.
ELLE TUTULMAZ GÖZLE GÖRÜNMEZ.
SONUMUZ NEREYE GİDER HAYIROLA.

Ben bu hastalığın yalancısıyım şimdi.

Abi bende 26 yaşımda bi gönül sevdasından şizofreni oldum. benziyoruz biraz.

bu şizofreniyi yendim diyenler yalan söylüyor sanırım. belirtilerde azalma var dese kabul ederim. ama yendim demek bana inandırıcı gelmiyor. çünkü bu hastalık çok farklı.

Suskun Mutsuz Umutlu

Başlık bu şekilde açılmış ama bu belirtileri gösteren bir çok hastalık var. Akut psikoz atipik psikoz vs gidiyor.

Yani teşhis konulmamış bir atak geçiyorsunuz ve bazı belirtileri hepsi değil sizde gözlemleniyor. Örneğin benimki organik olmayan psikoz ama ilaç grubu ve belirtiler geçici olarak AYNI olduğu için bu başlık altında cevap yazabiliyoruz.

İlaçları düzenli aldığınızda kısa bir süre içinde atak geçiyor belirtiler kayboluyor sadece ilacın yan etkisi kalıyor.

Bu belirtiler tedavi ile geçmiyor yada düzelmiyorsa tanı koyuyorlar sanırım.

Organik olmayan psikoz hastası olarak 1,5 aydır stabilim. Kendimi ünlü birisi sandığım günleri özlüyorum.
Gördüğüm, duyduğum her şeyden anlam çıkarıyordum. Televizyonda benim hakkımda konuşuyorlar gibi geliyordu. Özel bir görevde olduğumu düşündüğüm için pahalı bir telefonu bedava alabileceğimi zannetmiştim, kartta para olmadığı için alamadım. Para olsaydı kaç bin lira zarara girecektim rezalet ya.

İyileşince çok rahatladım. Bazı davranışlarımdan çok utanıyorum aklıma gelince. Rexapin kullanıyorum.

Pickle

Tv konusu ve anlam çıkarma aynıları bende de vardı.
Son zamanlarda herşeyden anlam çıkarıyordum. Tv söylenenleri üstünüze alınması gibi. Yani tv yada başkalarının her söylediğine cevap verme isteği size söyleniyormuş gibi.

Ataklar benzer, annem bu gariplikleri fark ettiği için ve benim doktora gitmemem nedeniyle (insan kendine konduramıyor)

Başkası annemi yönlendirmiş, doktora gitmiyor hasta diye dilekçe ver. (Şeklinde) Dilekçe vermiş bilmeden şuan bana vasi tayin edildi.

Atak yaşamamak yada bu duruma düşmemek için ilaçlarınızı düzgün kullanın ve anında doktora gidin.

10 günde ilaç etki etti. Stabil olmam 1-2 ay sürdü.(xeplion iğne)

Utanma konusunda haklısın. Davranışlarınızdaki farklıları atak geçip stabil hale gelince anlıyorsunuz

Rexapin halsizlik, yorgunluk yapıyor mu ?

Genel olarak ataklar Picklenin anlattığı gibi oluyor.

Organik olmayan psikoz bu

Sanırım harcama yada salakça bir davranış yapmamanız için psikoz atağı durumunda vasi tayin ediliyor. Ayrıca tedavi olmanızı sağlamak için çünkü hasta olduğunuzu ya kabul etmiyorsunuz etseniz bile doktora gitmek istemiyorsunuz. Kendimizce saçma nedenlerden dolayı insanlar ne der diye atak durumunda öyle düşünüyorsunuz.

Son düzenleme:

Yarın doktora gideceğim. Halsizlik ve yorgunluk nedeniyle iğnemi ilacımı değiştirmek isteyeceğim.

Belirtiler konusa gelirsek, tamamen çevre ve kişisel yaşamanıza göre bunları farklı şekilde yaşıyorsunuz.

Yurtdışında farklı bir ortamda yaşayanlar kültürel olarak kendi kültürlerine göre yaşadıkları ataklar ona göre oluyor.

Akademik makaleler bu yönde

35 yaşındayım böyle bir atağı yaşamak çok utandırıcı oluyor ama sizin elinizde olan birşey değil.

ilaç aldığınız anda düzeliyorsunuz.

Bu atağı ilaçsız düzeltmeniz mümkün değil.

Sorunumuz psikolojik değil. Psikoterapi ile düzeltmeniz mümkün değil. Bir psikoloğa gidip istediğiniz kadar konuşun. Düzelemezsiniz. Sorun psikolojik değil. Tamamen kimyasal. Psikiyatri gidip ilaç almanız gerekiyor.

Yoksa atak durumunda çıkamazsınız kendi geçmediği sürece atak durumu yavaş yavaş geliyor. Anlıyorsunuz ama farkında olmadan bir anda atağı yaşıyorsunuz.

Yavaş yavaş gelmesini çevrenizdekiler anlıyor ama

Beni bu şekilde bilgilendiren olmadı. Tecrübelerimi bu yüzden de paylaştım.

bu şizofreniyi yendim diyenler yalan söylüyor sanırım. belirtilerde azalma var dese kabul ederim. ama yendim demek bana inandırıcı gelmiyor. çünkü bu hastalık çok farklı.

Benzer şekilde düşünüyorum Şöyle ki lise yıllarında başlayan hezeyanlarım halen devam ediyor. Bazı semptomlarda hiçbir değişim olmadı ama şiddeti azaldı. Demek istediğim ; bazı izler hep kalıyor.

perseküsyon

Burda anladığım kadarıyla rahatsızlıklar belirtileri aynı gibi ama tanının neden farklı olduğunu anladım.

Süreklilik arz ediyorsa tanıda değişiyor.

Çünkü ben ilaçları alınca hiçbir belirti kalmadı.

İlacın 3 yan etkisinden başka

Psikoz geçti ve şuan hiçbirşey olmamış gibi hayatıma devam ediyorum. Biraz zaman aldı. Yıl ortasında oldu. İlaç çok hızlı etki etmesine rağmen yaşadığınız şeylerin psikolojik travmasını anlatmanız zaman alıyor.

Son düzenleme:
@xdedahii,

ŞİZOFRENİYİ İNSAN ÖMRÜNDE KAÇ KERE YENER?
AMA BEN KESİNLİKLE İLAÇLARI BIRAKMAK İSTEMİYORUM. ENİYİSİ ÇIKANA KADAR ENİYİSİ BENCEDE İLAÇLAR.
İLAÇLARLA ALT ETTİM BEN ŞİZOFRENİYİ.

YADA HEPSİNİ ÇÖPE ATALIM:
BENİMKİ ŞİZOFRENİ GÖRÜNÜMLÜ BİR OTİZMDİ. BU YÜZDEN İLAÇLARI BELKİDE BOŞA KULLANDIMDI 12 YILDIR BU İHTİMALDE VAR DOĞRUSU.

@geçmişim bedeli,

Aklı bahar olanın fikri gül açar. Eline sağlık dostum.

@Ahmet T,

Piskiyatrik hastaliklarda hastalik içgüdüsü diye bir şey vardır. Yalnız kalirsaniz içinize dönersiniz. Her zaman soayal olun yaninizda biri olsun. Annenize yemek yapmaya yardim etseniz tolrakla ugrassaniz aksamlari 1 saat temiz havada tempolu yuruseniz sigarayi biraksaniz toksik olaylar konular insanlardan tv yayinlarindan falan uzak durun

Moderatör tarafında düzenlendi:
Raporlu ilaçların avantajı 4 ayda bir yazdırılması değil mi? Aile hekimi niye 1 ay yazıyor. Neyse 1 ay sonra aile hekimi yolu göründü. Buna da şükür. 😆

Üst Alt