Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol ayağından sakatlığı olanlar salt otomatik vitesli aracı ÖTV'siz alabilirler

OturanBoğa

Yönetici
Konular
680
Reaksiyonlar
1,651
Evet arkadaşlar, sonunda sağ-sol sakatlık ayrımından geri dönüldü. Bugün yayınlanan ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ SİRKÜLERİ/12 ile sol ayağından sakatlığı olanlar hiç bir özel donanım şartı olmaksızın otomatik vitesli araçları ÖTV-MTV istisnası ile satın alabilirler:
http://www.engelliler.biz/forum/oze...isnasi-uygulamasinin-sartlari.html#post665150

c) Otomatik Vitesli Araçlarda İstisna Uygulaması
Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.

Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir.
Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır.
Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.

Bu çok güzel bir gelişme sanırım haber tarihi ve saatine bakılırsa çok taze bi haber.
Bülent abi peki H sınıfı ehliyet raporu alırken Otomatik vites araç kullanabilir mi olması gerekiyor yoksa Özel Tertibatlı Araç Kullanabilir mi olması gerekiyor ?
Ayrıca bu yasayla diğer otomatik vites araçları kullanabiliyor muyuz?

B sınıfı ehliyetimiz var diye bundan faydalanamıycaz galiba B sınıfı ehliyeti H sınıfı ehliyete çeviremiyormuyuz?

özür durumunuz hakkında bilgi verirseniz ilgili arkadaşlar sorularınızı cevaplayacaktır

Mustafa raporun var sanırım.Bsınıfı ehliyete H sınıfına cevirebilirsin.selamlar

evet raporum var %47 raporun oranın yarısı sola Bacağımdaki ve kalçamdaki sıkıntıdan eğer Bu raporla b sınıfı ehliyetimi H sınıfı ehliyete çevirebilirsem ve ötv den faydalanırsam çok ii olur H sınıfına çevirmem için gereken prosüdürü anlatırsanız çok iyi olur

olması gereken olmuş....8 yıldır resmen çile çekiyordum...düz vitesle aparatla ugrasmaktan bıktım :)

bülent bey ben 2010 yılında ( tertibatlı araç kullanabilir ) raporu aldım.Ehliyet sınavınada ğirdim kazandım kısmetse 05.05.2010 da ise trafikden ehliyetimi alacağım.Peki ben şimdi ne yapmalıyım,bu tertibat olayını nasıl kaldırabilirim?Tekrardan rapormu almalıyım?bana bu konuda bilği verirseniz sevinirim.

Ötvden ve mtvden yararlanmak için kanun değişti mi? Yani raporda " özel donanımlı araç kullanabilir" mi yazması gerekiyor yoksa " otomatik vites araç kullanabilir" mi yazması gerekiyor

Arkadaşlar sol kolundan engeli olan kişiler şuan itibari ile ÖTV den yararlanabilecek mi? Cevaplarsanız sevinirim..
H sınıfı ehliyetim var.. OTOMATİK VİTESLİ ARAÇ ibareli..

Merhaba bu mütiş bir haber

inanamıyorum arkadaşlar olması gerekeni yapmışlar ve benim gibi sol ayagını kaybeden özürlü raporu olan ve h sınıfı ehliyeti olan sadece otamatik vitesli olan ve başkaca hiçbir tertibatı olmayan araç alabilecek ve ötv dende yararlanacak...

Doğrusu çok heyecanlandım. şuanda araç alma aşamasındayım düz vitesli reno clio 1.5 dizel almaya kara verdim araç bayide mevcut fiyatta anlaştık raporum maliyeden onaylandı ve pazartesi aracın tertibatını çizdirip salı günü ötv muafiyet yazısı alınacak çarşamba günü ödeme yapacağım ve muayene ruhsat işlemleri bitince cuma günü aracı teslim alacağım.

Artık arabayı almam otamatik vitesli bir araç alırım.

Daha bugün ankara cebecideki vergi dairesiyle ben bizzat görüştüm raporumu gösterdim ve olur dendi. Ancak otamatik vitesli kesinlikle olmaz dediler. Bunu kabul ettirmek ilk etapta zor olacak. Alışılmış bir kural var. "sol ayaklar için otamatik vitesli araç ötv den yararlanamaz" bu tabuyu yıkmak zor olacak belki ama mücadeleye deger bence...

Bunu nasıl kabul ettirebiliriz bu yazının çıktısını alsak işe yararmı_? Arkadaşlar fikir verin...

sol ayak otomatik araç alabilir

Genelgede eski raporların geçerli olduğunu okudum,öyle ise, vergi indirimi için aldığımız rapor geçerlimi?

saim turhan bey bu bahsettiğiniz verği indirimi için aldığımız rapordan bahsediyorsunuz bu hastaneden ( h ) ehliyti için aldığımız rapormu acaba?yoksa verği indirimi için ayrıca bir rapor dahamı alacağız.

Özel Donanımlı Otomobiller

Sol ayağı özürlü olanların otomatik vitesli araba almalarıyla ilgili yeni mevzuatı okudum.

Ben 1997 yılında %45 oranında vergi indirimi aldım (Sol kalça Artrodez Ameliyatlısı ve Süreklidir) Şu anda "B" sınıfı ehliyete sahibim. Anladığım kadarıyla yeni çıkan genelgeye göre ehliyetimi "H" sınıfı yaptırarak otomatik vites araba alabiliyorum.

Böyle bir arabayı alabilmem için ehliyet ve arabayı alma ile ilgili hangi prosedürleri takip etmem gerekiyor. Konu hakkında bilgisi olanların yardımlarını bekliyorum. (H sınıfı ehliyet ve böyle bir arabaya sahip olduğumda aracımı eşim-çocuklarım- v.b. kişiler kullanabilirlermi?)

H sınıfı ve "salt otomatik vitesli otomobil kullanır" ibareli rapor ve ehliyet şart.

B sınıfı ehliyeti olanlar uygun rapor alıp sürücü kursuna yazılmalı ve sadece direksiyon sınavına girerek B sınıfını H sınıfına dönüştürmeli.

"Özel donanım" ibareli H sınıfı sürücü belgesi olanlar, otomatik vitese dair ibaresi olan yeni rapor almalı ve bu raporu emniyete götürerek ehliyetlerine/dosyalarına işletmeli: http://www.engelliler.biz/forum/oze...arsa-tum-otomatik-araclar-kullanilabilir.html

Otomatik vites ibaresi olan ehliyetle otomatik vitesli tüm araçları kullanabilirsiniz.
Hiç bir özel donanım şartı olmaksızın otomatik vitese sahip aracı ötv/mtv istisnası ile satın alabilirsiniz. Ama bu şekilde olan aracınızı sizden başka hiç hiç hiç kimse kullanamaz.

Teşekkürler. İyiki varsınız arkadaşlar.

çok sağolun H sınıfı ehliyete çevirirsem ehliyetimi sıkıntı olcak gibi sonuçta şuanda istediğim aracı kullanabiliyorum

bu haber çok güzel süpriz oldu sabah sabah iyi bir gelisme çok saçma bir uygulama mesala benim sol ayak sağ ayaktan kifo-skolyozdan ötürü 7-8 cm kısa ve otomatik vites araç alamıyordum oysaki asıl sol ayak özürü olana vermeleri lazımdı çünkü sol ayakla debraja basılıyor otomatik de debraj da olmadığına göre sol ayak kullanılmıyor. Ama şu soru aklıma geldi ikinci el otomatik vites araç aldığımızda da aynen tertibatsız ve mtv vergisinden muaf oluyozmu bunu cevaplarsanız memnun oluruz Bülent bey simdiden tşkler ederim .

Müjde! Maliye'den 'sol'a özgürlük

[FONT=arial]Müjde! "Birçok iyi adam"ın iyi niyetli ve gayretli çalışması yüzleri güldürmeye başladı. Sonunda Gelir İdaresi Başkanlığı yeni bir uygulamayla sol ayağa özgürlük tanıdı.
Artık 'H' sınıfı sürücü belgesi olan özürlüler ÖTV'den muaf otomatik vitesli araç da alabilecek. Bu uygulama en çok sol ayağı sakat olanları sevindirecek. Çünkü sol ayağından sakat olan, özürlü aracı almak istediğinde türlü engelleri aşmak zorundaydı. Geç de olsa yanlıştan dönülerek çekilen sıkıntıya son verildi. Fazla yorum yapmadan yeni uygulamayı aynen yazayım da kimsenin kafası karışıp mağdur olmasın.
Tarih: 30.04.2010
Sayısı: ÖTV-2/ 2010-3
ÖTV Kanunu madde: 7/2, 15/2-a.
3. a) Sakatlık derecesi % 90'ın üzerinde olanlar için başka bir şart aranmaksızın, altında olanlar için ise "H" sınıfı sürücü belgesini haiz olunması ve araçta sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartıyla istisna uygulanacaktır. Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanlarda, bu şartları haiz olmak koşuluyla sakatlık derecesinin önemi bulunmamaktadır.[/FONT]

melih 80 kardeşim şimdi benim rapor %54 sol ayak diz altı ampute 2010 yılında aldığım ( tertibatlı araç kullanır ) raporum var.Şimdi ben otomatik fitesli aracı tertibatsız kullanabilirmiyim.

mükemmel

4,5 aydır bu konunun üzerinde uğraşıyorum.. Bu sebepten altımdaki aracı da satıp parasını ödediğim aracı kullanamaz haldeyim ve aşırı derecede mağduriyet yaşıyorum halen.bir türlü işlemlerini halledememiştik.. bu haber bana dünyaları verdi.. şimdi herşeyden huylanır olduğum için sorma gereği duyuyorum..Benim aldığım ama plakasını takamadığımız araç tiptronic yani multimode.. tabi ki araç otomatik vites şeklinde kullanılıyor ama bu konuda bir sıkıntı çıkar mı acaba?

Salt Otomatik Vites Araç Kullanabilir Raporu Hakkında Önemli!

Arkadaşlar benim ve sanırım bir çok arkadaşın bu noktada kafası karışıyor şimdi kısaca engelimden bahsedeyim, Sol diz altı amputeyim bugün ehliyet raporu almak için hastaneye gideceğim o yüzden ehliyetimde ne yazması gerekiyor " Salt Otomatik Vites Araç Kullanabilir " ibaresi mi yoksa Otomatik vites araç kullanabilir" ibaresi mi ?

Bu ikisi arasında ki fark nedir kafam karıştı gerçekten, yaşadığım şehirde doktorlar sıkıntı yaratıyor rapor konusunda o yüzden delilde götürmem gerekiyor yoksa bi ton kafa ağrıtıyorlar

arkadaşım sol diz altı diyosun demekki otomatik yazdıracaksın :)

hayrettin tamam dediğin doğru ama yeni çıkan mevzuatta kafamı karıştırdı biraz otomatik vites kullanabilir raporuyla ötv ve mtvden yararlanıyormuym yeni çıkan düzenlemeyle

tamam saolasın içim rahatladı bu sayede otomatik vitesli kendime özel araç alabiliyorum sanırım sakat amplemi oluyor ve diğer otomatik vitesli araçları kullanabiliyorum gayet güzel

Sizden başka kimse kullanamaz diyorsunsuz, (ötv/mtv)den yararlanmak istemesek, o zaman eşimiz ve başkalarıda kullanır değil mi?

selam muratyavuz arkadaşım sen sağlık raporunu hangi hastaneden aldın benimde sol ayak diz üstü ampute ban güç bela %42 verdiler sana iyi yüksek vermişler.

Bülent Abi koşuşturma içinde geçen bir günden sonra beynim resmen durdu...

Şu soruma cevap verecek var mı ??

-> H sınıfı " Otomatik Vites Araç Kullanabilir " ibareli rapor ile ÖTV / MTV indiriminden yararlanabiliyormuyum ? Aynı zamanda başkalarının otomatik vites araçlarını kullanabiliyormuyum lütfen bi cevap..

Raporda kesinlikle "özel donanım" ibaresi olmamalı, sadece "Otomatik Vites Araç Kullanabilir" ibaresi olmalı.
Bu şekilde alınacak ehliyetle otomatik vitese sahip tüm araçlar kullanılabilir.

Üst Alt