Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol ayağından sakatlığı olanlar salt otomatik vitesli aracı ÖTV'siz alabilirler

yani bu rapor hem ötv / mtv'den yararlanmamı sağlıyor hem de diğer otomatik vitesli araçları kullanabilme olanağı sunuyor bana.

Günaydın arkadaşlar bende sol bacamdan rahatsızım. Kullandım araç düz vites elden tertibatlı. Raporumda ve eğliyetimde 'otomatik vites özel tertibatlı araç kullanabilir' yazıyor olur mu? Birde Aracımın 5 yılının dolmasına 7 ayı kaldı raporu yenilemem lazım mı?

arkadaşlar sol bacak diz altı protez,%43 rapor oranımız var,bununla h sınıfı ehliyet ve ötvsiz araç alabilir miyiz?
tşk

sol ayak-bacak engeli olup otomatik vitesli araç alan H sınıfı ehliyeti olan bir kişinin arabasının plakası engelli plakası mı? olacak , yoksa özel tertibat olmadığı için düz plakamı olacak bilen var mı?

muratyavuz;
hiçbir problem çıkmadan otomatik vites aracı alıp kullanabilirsiniz bir problem olursa www.gib.gov.tr özel tüketim vergisi sirküsü/12 yani ötv-2/2010-3 den ilgli dökümanı çıkarıp aracı alacağınız bayiiye o yazıyla gidin saygılar...

SUNLAND;
Tertibatlı olsada olmasada ötv indiriminden faydalanarak araç lırsan engelli plaka olur fakat 2. el otomatik bir araç alıcam derseniz bende öyle yaptım H sınıfı ehliyettinize otomatik vites kullanabilir ibaresi ekleterek normal bir vatandaş gibi otomatik vites araç alır engelli plakası taktırmazsınız ama 6 ayda bir 6 mtv ödersiniz ...

atoksal;
raporunuz ile birlikte istediğiniz aracı alacağınız oto bayii ye gidin onlar raporunuzu maliyeye fakslayacak ve bir problem çıkarmadan paşa paşa onayı vericekler ben sırf deneme amaçlı yaptım bunu ve problem çıkmadı bir korkunuz olmasın...

Elinizdeki raporla H sınıfı ehliyet veren bir sürücü kursuna gitmeniz yeterli orada sizi yardımcı olurlar

Raporda kesinlikle "özel donanım" ibaresi olmamalı, sadece "Otomatik Vites Araç Kullanabilir" ibaresi olmalı.
Bu şekilde alınacak ehliyetle otomatik vitese sahip tüm araçlar kullanılabilir.
Sirküde böyle bir şart yok.

c) Otomatik Vitesli Araçlarda İstisna Uygulaması
Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.
Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.
e) Sağlık Kurulu Raporlarının Tarihi
Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendindeki istisnadan yararlanmak için, 29/6/2006 tarihli ve 2006/10660 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Resmi Gazetede yayımlandığı 16/7/2006 tarihinden önce alınmış olan raporların, söz konusu Kararname eki "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" hükümlerine uygun olarak yenileneceğine dair ÖTV mevzuatında herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu tarihten önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan sağlık kurulu raporları da ÖTV istisnası uygulamasında geçerli bulunmaktadır.
Sirküye göre tek şart;sağlık raporunda sol alt ekstremitede sakatlığı ibaresinin bulunması yeterli bulunmaktadır.

Raporda kesinlikle "özel donanım" ibaresi olmamalı, sadece "Otomatik Vites Araç Kullanabilir" ibaresi olmalı.
Bu şekilde alınacak ehliyetle otomatik vitese sahip tüm araçlar kullanılabilir.

yapmayın yaa...!

bu işleri karıştıracak. Benim "H" ehliyetimde hiçbirşey yazmıyor
ben de planlıyorum ki "özel donanımlı veya otomatik vitesli araba kullanabilir" yazdırayım.

Evet Raman, özel donanım ibaresi olmayacak diye bir ibare yok, ama malum, yıllardır varolagelen uygulama, özel donanım ibaresi varsa araçta özel donanım bulunmasının şart olduğu yönünde... Raporda özel donanımı gören maliye ve emniyet görevlilerinin sorun çıkarttacağı bence yüzde yüz. Hiç o riske girmeye değmez...
Zaten, mantık olarak, "Otomatik Vites Araç Kullanabilir" ibaresi var ve salt otomatik vitesli araç kullanabilecekken, neden özel donanım ibaresi ekletelim ki?!

Burdaki amacım 16/7/2006 tarihinden önce alınmış olan raporlarında sol alt extremite yazanların raporlarının geçerli olduğu,Yasadaki bu metin tüm şüpheleri ortadan kaldırıyor.

slm

otomatik vitesli araç kullanabilir ibareli bir raporla sakatlık derecesi %40 ın altında olursa ötv siz araç alabilirmiyiz.

merhaba benim ehliyetimdeki ibare (H otomatik vitesli araç) yazıyor raporumuda 2007 yılında otomatik vitesli tertibatlı araç kullanabilir diye almıştım acaba 3 yıllık rapor geçerli olurmu yeniden rapormu almak gerekiyor..

şimdi bu mevzuata göre sol eli olmayanlar ötv indiriminden yararlanamıyacakmı yine....

benim raporda otomatik vitesli direksiyon topuzlu sinyal vb..diger tarafa alındıgı araç kulanması uygundur diyo ....

Öncelikle böyle güzel bir haber verdiği için Bülent Bey'e teşekkürlerimi sunuyorum.
Arkadaşlar benim size bir sorum olacaktı yardımcı olursanız çok sevinirim.

Benim gibi hasta olan hastaneden tanıdığım bir kardeşimin, arkadaşımın sol dizinde 4-5 cm lik bir kısalık var.Hastalığı kalıtsal bir hastalık; ama hastalık dizinde dejenarasyon sorununu çıkardı(4-5 cm kısa).Evden dışarı çıktığında çok zorlanıyor ve bazen ağır hasta olduğu dönemlerde oluyor.Bu yüzden araba almak istiyor ; lakin normal hastalığından %70 ağır özürlü raporu var; kendisi ve yakınının sürebileceği otomatik vites araba alması için ne yapması gerek?

sore, sol elinden sakatlığı olanlar vergi istisnasından yararlanamıyor hala.

tackle, %70 raporla sakat kişi adına araç alıp başkasının kullanabilmesi mümkün değil. Ancak %90 ve üzeri raporu olan kişiler adına bu hak kullanılabilir.

Bugün hyundai accent era 1.5crdi otomatik vitesli arabayı ötv muafiyeti ile 21600tl ye aldım. ben sol ayak engelliyim.Ruhsatta şöyle bir ibare var: Araç otomatik vitesli olduğundan ruhrat sahibinden başkası da kullanabilir yazıyor. Sanırım tadilatlı olmayan araçların başkaları tarafından kullanımı konusunda kısıtlama yok sanırım.

Bu yasa ile birlikte otomatik vitesli araç tertibatlı sayılacağından otomatik vites aracı tertibatsız alıp kullanabilirsiniz

bayramali;

Hayırlı olsun, güle güle kullanın! Rabbim kazadan beladan saklasın...

"Başkaları da kullanabilir" kaydı düşerek sana kıyak çekmişler,
darısı bizim başımıza, zamanla bu şekilde olur inşallah

Arabanın indirimsiz fiyatı ne kadar, onu öğrenebildiniz mi ?

Sağolun teşekkür ederim daha iyisi sizlere olsun. Arabanın fiyatı 30750 tl indirim ile 29600 oldu ötv muafiyeti ile de 21600 benim kabaca hesabıma göre 29600 ü 1.37 ye bölünce 21 600 çıkıyor. Bundan başka da inmedi bayi nazlanarak park sensörü hediye edebildiler.

Selam

bayramali öncelikle hayırlı uğurlu olsun allah kaza bela vermesin...

Geçen hafta bende senin arabanın aynısı benzinlisini aldım. Bende sadece sol ayak engelliyim. Ama benim aracımın ruhsatına "araç sahibinden başkası kullanamaz" yazdılar...

Sen hangi emniyette işlem yaptırdın bende ruhsatımı senin ki gibi değiştirmek istiyorum...

muratyavuz;

Sol ayağı sakat , sağ ayağı sağlam olan zaten otomatik vitesi rahatlıkla kullanır, normal debrajlı arabayıda özel tertibatla kullanırsınız, sizin durumunuzda olupta, raporunda özel tertibatlı arac kullanabilir yazısı olmayanlar ötv den yararlanamıyordu, cünkü sağ ayak sağlam olduğu için tertibatsız otamatik vites kullandıkları için ötv den faydalanamıyorlardı, şimdi onlarda ötv den yararlanacak.

teşekkür ederim yürekliumut ben arabamı adanadan aldım. işlemleri firma yaptı ben özel bir istekte de bulunmadım ruhsattaki ifadeyi görünce de çok şaşırdım ve çok sevindim.

Bayram kardeş önçelikle hayırlı olsun allah kaza bela vermsin diyelim ve sana bu raporu hangi hastane verdi özellikle öğrenmek isterim mimkünse ayrıca sakatlığının tam olarak buraya yazarmısın kardeşim..raporda yazan ibareleri de yazarsan çok sevinirim.
Tekrardan hayırlı olsun.

teşekkür ederim offfli sağol adana devlet hastanesinden aldım.doktor rapora sol alt extremide poli yazdı.özür derecesi %40 h sınıfı ehliyet alır otomatik vitesli araç kullanabilir şeklinde de bir ibare düştü.
ruhsatta da yukarda açıkladığım gibi araç otomatik vitesli olduğundan ruhsat sahibinden başkası da kullanabilir yazıyor.

Bayram Ali hayırlı uğurlu olsun.Kazasız belasız sürersin inş.

Adana Devlet Hastanesi'ne ehliyet için mi başvurdun yoksa rapor çıkartmak için mi başvurdun yani senin raporundan alabilmemiz için ne yapmamız gerek?

Ayrıca arabayı hangi bayiden aldın

Bilgilendirirsen seviniriz.

teşekkür ederim sağolun daha iyisi sizlere olsun.adana yüreğir vergi dairesi durum bildirir rapor almamı istedi.ben de dilekçe ile durum bildirir rapor almak istediğimi bildirdim. Doktora atomatik vitesli araç almak istediğimi söyledim. doktor da h sınıfı ehliyet alır otomatik vitesli araç kullanır yazdı. h sınıfı ehliyetim olduğunu söyledim. olsun dedi. ama raporumda durum bildirir kısmının karşılığında evet yazmıyor.hem h sınıfı ehliyet kısmında evet yazıyor, hem de özel tertibatlı araç kısmında evet yazıyor. vergi dairesi özel tertibat kısmını görünce proje istedi. biz de son çıkan ötv sürküsünü gösterdik tamam dediler. son ötv sürküsünde vergi dairesine aracın otomatik vitesli olduğunu gösterir teknik belgenin aslı ya da fotokopisinın verilmesinin yeterli olacağı yazıyor.özürlülere verilecek özürlü raporlarının formatına bir de otomatik vitesli araç ibaresinin eklenmesi gerekir. bu ibare olmayınca vergi dairelerine durumu anlatmak çok zor oluyor.

arabayı adana ertuğrul plazadan aldım.tel0322 4292525 ya da satış danışmanı mehmet beyle görüşülebilir. tel:0549 4292526

Yani raporunuzda "Otomatik vitesli araç kullanabilir" ibaresi yazmadığı için aracın otomatik olduğuna dair bir belge mi gösterdiniz.Gerçekten yeni mevzuatı anlamak biraz zor.Ayrıntıları olması gerekir bence. Şimdi otomatik vitesli araç almak istesek raporumuzda ne yazması gerek ben hala anlamış değilim :)

OturanBoğa isimli üyeden alıntı:
"Evet arkadaşlar, sonunda sağ-sol sakatlık ayrımından geri dönüldü. Bugün yayınlanan ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ SİRKÜLERİ/12 ile sol ayağından sakatlığı olanlar hiç bir özel donanım şartı olmaksızın otomatik vitesli araçları ÖTV-MTV istisnası ile satın alabilirler:
Malul ve Engellilerin Araç Alımında ÖTV İstisnası Uygulamasının Şartları "

eneee, daha yeni gördüm ve cok sevindim gercekten :)... bi sacmalik, bi haksizlik daha kalkmish ortadan :)...

Zaten, mantık olarak, "Otomatik Vites Araç Kullanabilir" ibaresi var ve salt otomatik vitesli araç kullanabilecekken, neden özel donanım ibaresi ekletelim ki?!

neden ekletemeyelim ki, bogambogam?... madem o kishi icin teknik acidan her ikisini de güvenlice kullanabilmek mümkün, raporda/ehliette her iki ibare de bulunursa insanlarin özgürlügünün önü az daha acilmish olur... dilerse otomatik vitesli arac kullanir, dilerse de - özel donanim olmasi shartiyla - düz vitesli arac... kishi icabinda düz vitesli arac kullanmaktan daha cok hoshlaniosa veya aradaki fiat/masraf/vs farkini önemsiosa kendi arabasini düz vitesli alir, ama kendisine ait olmayan otomatik vitesli araclari kullanabilme özgürlügünü de kaybetmemish olur... böyle bi secim yapabilmekte nasil bi sakinca olabilir ki?...

Ruhsatta şöyle bir ibare var: Araç otomatik vitesli olduğundan ruhrat sahibinden başkası da kullanabilir yazıyor. Sanırım tadilatlı olmayan araçların başkaları tarafından kullanımı konusunda kısıtlama yok sanırım.

:) mutlu günlerde kullan, bayramali... caktirma ama sanirim bi yanlishlik yapmish, farkli mantik yürütmüshler... eger bashkalari tarafindan kullanim konusundaki kisitlama aractaki tadilata bagli olmakla sinirli kalsaydi, vergi muafietiyle bi alakasi olmasaydi; kendisi ehliet alamayan, araba "kullanamayan", %90 üstü sakatligi bulunan insanlarin vergi muafietiyle aldiklari araclar icin de en ufak bi kisitlama olmazdi ;)... kaldi ki, sakat olmayan insanlarin da kullanabilmesini en ufak bi shekilde engellemeyen donanimlar da var...

selamlar, sevgiler :)...

tacke raporumda h sınıfı ehliyet alır,otomatik vitesli araç kullanır yazıyor.Aracın otomatik vitesli olduğunu gösterir teknik belge vergi dairesince isteniyor.bu belge ibraz edilince araca tertibat takmaya ve tertibat projesi çizdirmeye gerek kalmıyor.zaten sol ayak engellilerin sorunu da son çıkan ötv sürküsü ile düzeltilmiş oluyor.

teşekkür ederim rukersion. daha iyileri sizlere nasip olsun. nasıl bir mantık yürütüldüğünü ben de anlayabilmiş değilim. dediğim gibi özel bir isteğim de olmadı. ben fitmaya vekalet verdim. tüm işlemleri adıma hallettiler. ben de anahtarı alıp arabaya binip evime döndüm.

Üst Alt