Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol ayağından sakatlığı olanlar salt otomatik vitesli aracı ÖTV'siz alabilirler

selamlar bülent bey
benim sol ayağımda 6 cm kısalık var ve 2008 tarihli % 40 özür durumumu gösterir raporum var.Ayrıca H sınıfı ehliyetim var.Ehliyetimde özel tertiballı araç kullanabilir ibaresi bulunuyor.Ben ÖTV istinasından yararlanmak istedim ama maliye raporumu kabul etmedi yenilemem gerektiğini söyledi.Bende yeniden rapor almak için başvurudum ama özürlülük ölçütleri hesaplaması değiştiğinde %40 ın altında çıktığısöylendi ve rapor alamadım.ne yapmalıyım?
2.si.H sınıfı ekliyetimle 2.el normal araba alıp kullanabilirmiyim.normalde kullınıyorum ama yasal olarak sıkıntı çıkarmı.

yazıyorum ama göremiyorum soru sordum sorumuda göremiyorum

Güllerdiyarı arkadaş sol ayakta özrü olanların raporunda otomatik vitesli araç kullanabilir yazması yeterli orana gerek yok yeni yönetmelik böyle orandan bahsetmiyor sadece %90 oranı olan hastalardan bahseder oran diye onun için oran için uğraşmayın yazıp yazmaması önemli değil yalnız muhakkak otomatik vitesli araç kullanabilir yazmalı

Çok ilginç bizde engellerimize göre kendimizi sınıflara ayırıyormuşuz demekki ? Bu konuda bunu hissettim. Yok sağ bacağı şöyleymişte yok sol bacağı şöyleymişte. Bunu yerine bütün engelli arkadaşlar içinde h sınıfı ehliyeti olup otomatik vites araç kullanabilir ibaresi olanlar ötv ve mtv den muaf olsun diye bişi görmedim. Demekki birileri kendi için uğraşıyor. Bana göre sağlam olupta özürlüleri dışlayanlardan hiçbir farkımız kalmamış. Niye genel kararlar için uğraşılmıyor?

cdisci;

yüzde 40 geçmezse öyle diyorlar ötv ve mtv den yararlanamıyormuşuz
o zaamn ben b sınıfı ehliyetini neden değiştireyim ki öyle değil mi arkadaşım

Farkında iseniz %90 ın altında olanlara şu orana sahip olanlara diye bir şey yazmıyor

Bugün hyundai accent era 1.5crdi otomatik vitesli arabayı ötv muafiyeti ile 21600tl ye aldım. ben sol ayak engelliyim.Ruhsatta şöyle bir ibare var: Araç otomatik vitesli olduğundan ruhrat sahibinden başkası da kullanabilir yazıyor. Sanırım tadilatlı olmayan araçların başkaları tarafından kullanımı konusunda kısıtlama yok sanırım.

Bayramali bey,
lütfen ruhsatınızın "araç sahibinden başkası da kullanabilir" ibaresi olan sayfasını acilen bizimle paylaşabilir misiniz??? bunu emsal gösterip benim ruhsatı değiştirmeye çalışacağım. şimdiden çok teşekkür ederim.

Evet bayramali, rica etsem ruhsatta yazan "Araç otomatik vitesli olduğundan ruhrat sahibinden başkası da kullanabilir" yazısının fotokopisini ekleyebilir misin buraya?

Bu statüde araç alan arkadaşlar da emniyete gidip bu yazıyı yazdırmayı denesinler ruhsatlarına lütfen

Bülent Merhabalar,

Çalıştığım kurum 2004 yılında engelli personel gösterebilmesi için, ben haydarpaşa Numune hastanesinde heyete girmiştim. Benim raporumda sol kalçada ameliyatlı(sol gkd zeminde koksartroz), sağ kalçada protez olduğunu belirtmişler. Benim sol ayağımda 4 cm kısalık var. Bunu belirtmemişler. %45 özürlü sürekli ibaresi konmuş. Ama bu engelli işçi olmak için alınmış bir rapordu. Şimdi bende bu otomatik vites istisnasından yararlanmak istiyorum. Çarşamba günleri Haydarpaşa Numune'nin heyet günüymüş ve zaten 1 ay sonra raporu veriyorlarmış. Sizce bu eski raporu da ekine koysam mı? Ancak kısalık olduğunu da bu raporda yazmadığını belirtmem lazım sanıyorum.

Açıkçası ne yapacağımı da bilmiyorum, heralde matbu bir dilekçeleri vardır diye düşünüyorum.

eski raporun hiçbir öeni yok bunlar için
dilekçeye kullanım amacınızı tam olarak yazmassanız sizin işinize yaramayan bir rapor verebilirler.
dilekçe ister matbu ister elle yazılmış olsun "h sınıfı ehliyet alır ve özel donanımlı araç kullanır veya otomatik vites araç kullanır" ibareli rapor istediğinizi arz edin.
iyi güler

Yeni bir rapor almanız gerek. Raporda iki şey olmalı mutlaka:
1- Sol ayağınızdan sakatlığınız olduğu tanı olarak belirtilmeli
2- "Otomatik vitesli araç kullanır" ibaresi olmalı

Raporu iki nüsha olarak alın hastaneden (ya da noterde çoğalttırın). Raporun biri ile H sınıfı sürücü belgesi alırsınız*, diğeri ile vergi avantajlı otomobil.

* H sınıfı ehliyetiniz zaten varsa ve/fakat ehliyette "otomatik vites" ibaresi yoksa, bu raporla emniyete gidip ehliyet dosyasına o ibareyi ekletmelisiniz. Böylece otomatik vitesli tüm araçları kullanabilir duruma gelirsiniz

ben B sınıfı ehliyetimi 6 ay önce H sınıfı ehliyet için hastaneye müracat ettim yeni oranlara göre ilk muayenede % 40 ı geçemedim sonradan durumu belirttim yeniden muayene edildi ve % 42 rapor aldım eğer 40 ı geçmezse H sınıfı ehliyet alabilirsin ama ötv ve mtv den yararlanamazsın raporda ve ehliyette otomatik vitesli ve özel donanımlı otomobil kullanabilir ibaresi olmalı ehliyette sakatlık oranının olmasına gerek yok ama raporda özellikle sakatlık oranı olmalı o raporla ehliyet kursuna müracatını yapıyon sadece direksiyon sınavından sonra eski ehliyetini verip yenisini alıyon araç alırken raporun aslını maliyeye vereceksin o yüzden aslını kayvbetme onaylı fotokopisi noterden onay olsa bile kabul edilmiyo
düzeltme yapayım yeni çıkan yasayı inceledim %90 altı sakatlık için artık oran olmasına gergk olmadığını sadece doktor raporunda özel donanımlı diye yazması, sol ayak için otomatik vites ve veya özel donanım olması yeterli diye anladım

ayrıca otomatik olan araçların ruhsatta belirtmek şartıyla herkes tarafından kullanılabileceği ve ehliyetinde otomatik vites kullanabilir ibaresi bulunanlarda kendi aracı olmasa bile tüm otomatik vites araçları kullanabilir diye anlaşılıyo bilmiyorum yanlışım varmı

otomatik vitest aracı ötv muafiyetiyle aldığımızda ruhsata nasıl bir ibare belirtirsek herkes kullanabiliyor. anlamadım.

alfi, "Araç otomatik vitesli olduğundan ruhrat sahibinden başkası da kullanabilir" diye yazdırmış bir arkadaşımız, ama bunun istisna bir uygulama mı yoksa rutin bir uygulama mı olduğunu tespit edemedik henüz...

quote_icon.png
Alıntı Yapılan Kişi: bayramali
Bugün hyundai accent era 1.5crdi otomatik vitesli arabayı ötv muafiyeti ile 21600tl ye aldım. ben sol ayak engelliyim.Ruhsatta şöyle bir ibare var: Araç otomatik vitesli olduğundan ruhrat sahibinden başkası da kullanabilir yazıyor. Sanırım tadilatlı olmayan araçların başkaları tarafından kullanımı konusunda kısıtlama yok sanırım.

Merhabalar

Yaklaşım 1 aydır Devlet hastanesinden rapor almak için uğraşıyorum. 2004 yılında alınmış çalışmış olduğum iş yerimin gösterdiği engelli personel raporum var. Devlerdarlıkta, vergi dairesinde kaydım var. Çalıştığım yer indirimden faydalanıyor. Bunu hemen hemen yere söyledim kimse anlamadı. Yeniden devlet hastanesinden " özel donanımlı araç alabilir" raporu alacaksın dediler.
Sinir harbi içinde günlerdir numara sırası muayene vs uğraştım. En sonunda ağlayarak hastaneden çıktım.
Ben engelliyim beni bu kadar zora koşmalarına hakları yok. Kartal Devlet Hastesinde 3 bina içinde bir oraya bir buraya koşturdular. Lanet olsun dedin. Sonra ben bu işin esa yerine vergi dairesine sormak aklıma geldi. Açtım Cağaloğlu İstanbul vergi dairesine oradan dosyamı buldular. Ben bununla ÖTV indirimli araç alamam mı diye sordum. " ALABİLİRSİN" Dediler. İşi sağlama bağlamak için gene aynı yerin KDV müdürlüğünün ÖTV birimine bağladılar. Orası da bana H sınıfı ehliyetim varsa bu raporumun geçerli olduğunu söylediler.
Yani H sınıfı ehliyetiniz varsa ve Devlet hastanesinden özrünüzü belirten ( Ben ortopedik özürlüyüm) raporunuz varsa " özel donanımlı araç vs " Yazmasına gerek yok.
Bununla da kalmadım. Her hangi bir acentaya raporumu faksladım onlar vergi dairelerine "olabilir mi" diye sordular. Ve oradan da " olabilir" yanıtını aldık. Yani Kartal Devlet hastanesine boşu boşuna 138 TL yazırdım. ve araya bir sürü tanıdık sokarak heyet günü almıştım. Ondan sonrada 7-8 tane poliklinik muayenesi istediler.

Yani arkadaşlar, işin merciine sorun. Yazık bize bizler zaten engelli insanlarız. Heryerde Kartal Devlet hastanesinde "her yere yazmışlar engelliye öncelik tanyın" diye. YALAN !. En büyük işkenceyi onlar çektiriyorlar.

Şimdi B sınıfı ehliyetimi H'ye çevirisem sorunum kalmayacak diye düşünüyorum.

B sınıfı ehliyetini H sınıfına çevirirkende yine h sınıfı ehliyet alabilir raporu için heyete girmen gerekecek....

MERHABALAR ARKADAŞLAR
SAYIN OTURAN BOĞA ŞÖYLE BİR DURUMUM VAR KISACA İZAH ETMEYE ÇALIŞAYIM VE MÜMKÜNSE BİLGİNİZ DAHİLİNDE SİZDEN BİR CEVAP BEKLİYORUM AYRICA SİZİN VERMİŞ OLDUĞUNUZ BİLGİYE BİR DÜZELTME YAPAYIM

Ben sol ayak bileğim hiç hareket ettiremiyorum ve sağ ayak bileğimi de yanlızca aşağı ve yukarı hareket ettirebiliyorum B sınıfı ehliyetim var. Geçtiğimiz hafta devlet hastanesinden bir rapor çıkarttırdım. ben otomatik vitesli araç için başvuru yapmıştım aslında ama raporumda H SINIFI EHLİYET ALIR, ELDEN KONTROLLÜ ARAÇ KULLANABİLİR. diye bir rapor verdiler doktorlara ısrarla anlatmama rağmen H SINIFI EHLİYET ALIR OTOMATİK VİTESLİ ARAÇ KULLANIR ibaresini koyduramadım otomatik vitesli araç kullanır yazdığımız zaman B sınıfı ehliyet alır diye yazarız diye söylüyorlar böyle bir ibare koymuyorlar doktorları ikna etmek içine yapa bilirim bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.

Ayrıca Otomatik vitesli araç aldığınız zaman artık emniyet tirafik tescil işlemini yaparken araç sahibi kullanır ibaresini koymuyor 3. dereceye kadar kan ve sıhhi akrabalarından biri diye bir ibare düşüyor bununla ilgili emniyet genel müdürlüğü tarafından ilgili kurumlarında görüşü alınarak bütün il müdürlüklerine bir yazı gönderilmiş şu an yanımda olmadığı için tarih ve numarasını veremiyorum ama çok net bir yazı bunuda göndericem
YARDIMLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDİYORUM

"Madem otomatik vites ibaresi koyunca B sınıfı sürücü belgesi veriliyor, o zaman Maliye şu koca tebliği neden yayınladı" deyin ve şu tebliğin en sonundaki otomatik vitesli maddeyi Bold olacak şekilde doktora gösterin: http://www.engelliler.biz/forum/oze...nda-otv-istisnasi-uygulamasinin-sartlari.html

Özel donanımı bulunmayan, salt otomatik vitesli aracı istisnasız herkes kullanabilir. Bu konuda hiç bir kısıtlama yok. Şu başlıkta açıkça yazıyor: http://www.engelliler.biz/forum/oze...si-zorunlu-damgali-plakalar-iptal-edildi.html

"Trafik denetimleri sırasında özel tertibatlı bir araçla (otomatik vitesliler hariç) karşılaşılması durumunda, aracı kullanan kişinin özel tertibata uygun h sınıfı sürücü belgesi bulunup bulunmadığı kontrol edilecek ve uygun sürücü belgesi olmadığı anlaşılan sürücüler hakkında karayolları trafik kanununun 39/1-a maddesi gereğince yasal işlem yapılacaktır [Sürücü belgesi sınıfına göre sürmeye yetkili oldukları araçlar dışındaki araçları sürmek / 290 TL]."

Aksini söyleyen bir resmi yazı varsa, lütfen bizimle paylaşın

yazın arabamı değiştireceğim ve hafiften araştırmaya başladım, forumu mümkün olduğunca okumaya çalışıyorum ve benim durumum için şöyle bir kanıya vardım:
H sınıfı ehliyetim var(99dan beri), %40 sol ayak polio, otomatik vites araç kullanabilir raporum var(5 sene öncesine ait), ÖTV istinası ile ilk kez araç arabilmem için raporu yeniden almam gerekecek. doğru mu anlamışım? yardımcı olabilir misiniz arkadaşlar.

raporu yenilemenize gerek yok noterden çoğaltın aracınızı alın...

yurekliumut;
Teşekkürler, öncelikle bir orjinal rapor nerede onu bir bulayım, hastane doğrudan emniyete göndermişti diye hatırlıyorum plaka için.

Raporda sol alt ekstremideden sakatlık olduğu tanı olarak belirtilmeli ve "otomatik vitesli araç kullanır" ibaresi yer almalı. Bu şekilde rapor varsa, tarihi önemli değil, araç alımı için kullanabilirsiniz

Sayın oturanboga ehliyette otomatik vites ibaresi var ama raporda otomatik vitesli araç kullanır ibaresi yok kullanım amacı özel tertibatlı araç kullanır yazıyor.tanı dada sol alt extremı bu raporla mtv muafım ama otv indirimli otomatık vıteslı araç almak için kullanabilirmiyim?otomatik vites araç kullanır yazmıyor raporda sadece ehliyette yazıyor.

Şansınızı deneyin, ama otomatik vites ibaresi yoksa, çok zor... Maliye sorun çıkartır.

ALİRİZA;

selam raporu aldığın hastaneye git raporunda eksiklik olduğundn aracının tecil işlemini yaptıramadığını söyle sadeec ortopedicinin düştüğü notla halledebiliyorsun. benim raporumdada yazmıyodu kabul etmediler bende gittim otomatik vites ibaresi eklettirdim.

Ben OCAK ayın da %43 rapor aldım.Sol bacağım diz altından ampute , aldığım raporda B sınıfı ehliyetle otamatik vitesli araç kullanılabilir yazıyor bi anormallik olabilir mi ?
İkincisi de ben bi engelli aracı almayı düşünüyorum ikinciel olarak buldum araç 2002 model BORA sadece engelli arkadaşlara devredilebiliyor herşey iyi güzel
Benim şimdi H sınıfı ehliyet almam gerekiyor sürücü kursuna gittim durumu anlattım ehliyet alacam dedim sürücü kursunun bana dediği artık biz H sınıfı ehliyet verirken kendi üstüne kayıtlı ve senin kullanabileceğin bir aracın olması gerekiyor direksiyona girmen için dedi ? Ben şaşırdım kaldım şimdi ne yapacam ARABA ALMAK İÇİN EHLİYET İSTİYORLAR ;;; EHLİYET ALMAK İÇİN ARABA :)) Ben nasıl o aracı alabilirim yada ben nasıl ehliyet alabilirim şaşırdım bana yardım edinnnnn

Arkadaşlar 30 Mart 2012 de çıkan bir gelişme sizi ilgilendiriyorsa.

MTV muafiyetinde yeni düzenleme
MTV yeni düzenleme ile muafiyet için engellilerden belge sağlık kurulu raporu, araçlar için teknik belge ve proje raporunu ibraz etmeleri gerekmediği bildirildi
Resmi Gazete ilanı aşağıdadır.

30 Mart 2012 CUMAResmî Gazete Sayı : 28249 TEBLİĞ Maliye Bakanlığından: MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 40) 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun1 4 üncü maddesinin (c) bendinde, malûl ve engelliler adına kayıtlı taşıtların motorlu taşıtlar vergisinden istisna tutulmasına ve Kanunun 5 inci maddesinin son fıkrasında, (I) sayılı tarifede yer alan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin kasko sigortası değeri uygulamasına ilişkin hükümler yer almaktadır. Bu kapsamda, malûl ve engellilere ait taşıtlarda motorlu taşıtlar vergisi istisnası ve kasko sigortası değeri uygulamasında başvuru sahiplerinden istenilen bilgi ve belgeler bu Tebliğin konusunu oluşturmaktadır.

I- MALÛL VE ENGELLİLERE AİT TAŞITLARDA MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ İSTİSNASI UYGULAMASI

212 Seri No.’lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinde, 197 sayılı Kanunun istisnalara ilişkin 4 üncü maddesinin (c) bendi uyarınca, sakatlık dereceleri yüzde doksan ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı olan ve malûl ve engellilerin bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtların motorlu taşıtlar vergisinden istisna tutulmasına ilişkin açıklamalar yapılmıştır. 1- Özel Tüketim Vergisi İstisnasından Faydalanan Mükellefler İçin İstisna Uygulaması Malûl ve engelli olmaları nedeniyle taşıtları ilk iktisabı esnasında özel tüketim vergisinden istisna olanların, motorlu taşıtlar vergisi istisnasından faydalanmak için Tebliğ ekinde örneği bulunan “Malûl ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu3” (Ek–1) ile motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydı olan vergi dairesine yapacakları müracaatta sağlık kurulu raporu, araçlar için teknik belge ve proje raporunu ibraz etmeleri gerekmemektedir. Bu şekilde müracaat eden mükellefler, söz konusu formda taşıtının özel tüketim vergisinden istisna olduğunu belirtmelidir. Bu durumda, malûl ve engelli mükelleflerin motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydını tutan vergi dairesi gerekli belgelerin birer örneğini özel tüketim vergisi istisnası uygulayan vergi dairesinden alır. 2- Özel Tüketim Vergisi İstisnasından Faydalanmayan Mükellefler İçin İstisna Uygulaması Motorlu taşıtlar vergisi istisnasından yararlanacak olan malûl ve engelliler tarafından; Malûl ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu düzenlenerek sağlık kurulu raporu, motorlu araç tescil belgesi, araçlar için teknik belge ve proje raporu asılları veya fotokopileri ilgili vergi dairesine verilir. İstisnadan yararlanabilmek için ibrazı zorunlu olan belgelerin fotokopilerinin getirilmesi hâlinde, asıllara uygunluğu kontrol edilerek işlem tesis edilir. 3- Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnasından Faydalanmak İçin Süreli Sağlık Kurulu Raporu İbraz Edenler Motorlu taşıtlar vergisi istisnasından yararlanan malûl ve engellilerden süreli sağlık kurulu raporu ibraz edenler, istisnadan raporun geçerlilik süresi içerisinde faydalanırlar. Bunun yanı sıra, söz konusu istisna uygulamasının devam edilebilmesi için, malûl ve engellilerin süre bitiminden önce yeni tarihli sağlık kurulu raporu ibraz etmeleri gerekmektedir.

II- KASKO SİGORTASI DEĞERİ UYGULAMASI 224, 245, 266 ve 287 Seri No.’lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğlerinde, 197 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin son fıkrası uyarınca, (I) sayılı tarifede yer alan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerine ait vergi tutarlarının Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından ilgili yılın Ocak ayında ilan edilen kasko sigortası değerlerinin yüzde beşini aşması halinde, aynı yaş grubunda bulunan taşıtlara ait vergi tutarlarının, bir alt kademedeki taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak tahakkuk ettirilmesine ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Taşıtları “Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi”nde yer alan mükellefler kasko sigortası değeri uygulamasından yararlanmak için yetkili sigorta acentelerine müracaat etmeden, Tebliğ ekinde yer alan “Kasko Sigortası Değeri Uygulaması Başvuru Formu8”nu (Ek–2) düzenleyerek motorlu taşıtlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine müracaat ederler. Vergi daireleri, bu şekilde müracaatta bulunan mükelleflerin ibraz edecekleri söz konusu formda yer alan bilgileri, motorlu taşıtlar kütüğünde ve ilgili yılın Ocak ayında ilan edilen “Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi”nde yer alan bilgilerle karşılaştırarak, bilgilerin birbirini tutması halinde, başvuruda bulunan mükellefleri kasko sigortası değeri uygulamasından faydalandırırlar.

III- DİĞER HUSUSLAR Bu Tebliğ ile “Malûl ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu” ve “Kasko Sigortası Değeri Uygulaması Başvuru Formu” yeniden düzenlenmiştir. Bu Tebliğ hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Tebliğ olunur.

Selam yeni üyeyim. Bu konuda genelge veya kanun varmı. Ben bilmiyorum lütfen varsa bana yazarmısınız önemli saygılarımla

Üst Alt