Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol ayağından sakatlığı olanlar salt otomatik vitesli aracı ÖTV'siz alabilirler

Başhekim isterse rapora müdahale edip kaşeleyebilir. Ama bunu yaptırmak kolay değil.

Haklısınız aslında ama bu ibareyi kimsenin yazmayacağı söyleniyor. emsal göstermek gerekir hiç bir doktor kendini riske etmez deniyor.ben sitede inceledim ama bir emsale yani sadece otomatik vitesli yazan bir rapora rastlayamadım. sizde varsa rica etsem ulaştırabilirmisiniz. trafik şube ile görüştüğümde sevk edilip değişim işlemi başlayacağı için geri dönüş oldığını söylediler o yüzden kendimi riske atmak istemiyorum elimde evraklarla gidersem doktoru ikna etmek kolay olur diye düşünüyorum. özel hastaneden rapor kabul edilmediğini de eklediler. başka bir konuda daha önce araç almak istediğimde sol kol olduğu için ötv muafiyetinden faydalandırılmadım vergi dairesinden geri döndü evraklarım bu konuda bir değişiklik mi var. bilgilendirmeleriniz için teşekkürler

sol kol

kusura bakmayın yeniyim o yüzden yanlış oldu sol kol sorularımı bu şekilde tekrar cevaplayabilirmisiniz rica etsem.en önemlisi ehliyetime sadece otomatik vitesli yazarlarmı emsal teşkil edecek bir rapor sizde varmı ?

Sol ayak poliom var, bundan 5 sene önce otomatik vites kullanır şeklinde bir rapor almıştım(vergi istinası kullanmadan bir araba almıştım). bu sene arabamı değiştirmek için bayiye gittiğimde ısrarla %40 oran yazmalı, otomatik vites ya da özel tertibat yazmalı ve sürekli ibaresi olmalı diye tutturdular. Bugün forumda biraz araştırma yaptım. Eğer 5 yıl önce aldığım raporda sürekli ibaresi yazıyorsa ve yüzdesi ne olursa olsun otomatik vites kullanabilir ibaresi varsa aracı alabiliyormuşum. Ben yanlış mı anlamışım ? (otomatik vites alabilir yazan raporumdaysa %20 yazıyor her seferinde bir farklı kısalık ve oran çıkartıp duruyorlar bana)

Sol bacakta olan sıkıntılar için oran filan yok. Özel tertibata da gerek yok. Otomatik vitesli herhangi bir aracı kullanabilirsiniz. Ötv indiriminden de yararlanırsınız. Bunun için tek şart "h sınıfı" sürücü belgenizin olması, "otomatik vites araç kullanır." ibaresi bulunan bir heyet raporunuzun olması, ve bu raporu ehliyete işletmeniz. Ne sigortacılar ne de araç bayileri bu konuda sağlıklı bilgiye sahip. Ben en son baktım laftan anlayacakları yok vergi dairesine gidip ilgili kanunun fotokopisini çektirip bayiye götürdüm. İşler halloldu. Raporumdaki oran %40 ın yarısı bile değil. Oranla alakalı hiç bir şey yok kanunun sizi ilgilendiren kısmında. Söylediğim gibi tek şart "h sınıfı sürücü belgesi alabilir, otomatik vites araç kullanır." ibaresi bulunan bir heyet raporunuzun olması. Rahatsızlığın sol alt bölgede olması. Ben bu şekilde Şubat ayında aldım aracımı. Ayrıca bu tür araçlarda özel tertibat bulunmadığı için üçüncü derece akrabalarınız da kullanabilir. Ruhsatta bu şekilde bir ibare bulunur.

Saygılar...

[FONT=Times New Roman]
[FONT=Verdana][SIZE=1]Şunu götürebilirsiniz bayilere :)

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ SİRKÜLERİ/12[/SIZE][/FONT]
[/FONT]
[FONT=Times New Roman]
[FONT=Verdana][SIZE=1]Konusu[/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=1]:[/SIZE][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=1] Malul ve Engellilerin Araç Alımında ÖTV İstisnası Uygulamasının Şartları ile İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışında Vergi Uygulanması.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=1]Tarihi[/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=1]:[/SIZE][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=1] 30.04.2010[/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=1]Sayısı[/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=1]:[/SIZE][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=1] ÖTV-2/ 2010-3[/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=1]İlgili Olduğu Maddeler[/SIZE][/FONT]
[FONT=Verdana][SIZE=1]:[/SIZE][/FONT][FONT=Verdana][SIZE=1] ÖTV Kanunu madde: 7/2, 15/2-a.

3/C[/SIZE][/FONT]

[/FONT]
c) Otomatik Vitesli Araçlarda İstisna Uygulaması

Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.

""Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır." Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.

slm forma yeni üye oldum.

Babamın da sol ayakta raporu var % 45 oranında ve hastaneden h sınıfı ehliyet alabilir otomatik vites özel donanımlı araç kullanabilir diye raporu var
peugeot ta gittik ve araç pazarlığını yaptık sonra maliyeden işlemimiz onaylanmadı.
Ama işi araştırmaya başladığımda bu kanuna ulaştım bu siteye ulaştım ve alan bir üye var kayseri nikli arkadaş bana nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Siz hangi firmadan aldınız nerden aldınız kayseridenmi? Ben kütahyadayım şimdiden teşekkürler

Babanızın sol bacağından başka herhangi bir uzvunda sorunu yoksa eğer otomatik vitesli bir araç alabilir. E raporu sadece bacağı için verdilerse raporda "özel donanımlı" ibaresinin bulunmaması gerekir. O ibarenin olmadığı yeni bir rapor almanız gerekebilir arkadaşım. O ibareden dolayı sorun çıkarmış olabilirler. Yahut eğer sol ayağından başka bir sorunu varsa babanızın ona göre bir proje ve donanım yapılarak yine ötv indirinden faydalanmanız gerekir diye düşünüyorum. Ben Honda'dan aldım. Kayseri'den. Şubat ayında.

merhabalar

Aldığım raporda özel tertibatlı otomatik vites arac kullanabilir diyor.Ama bende çok hareket kısıtlılığı yok kalça çıkıklığım var Bunun üzerine H sınıfı ehliyet aldım ehliyetimde hiç bir ibare yok bu rapor ve ehliyetim ile İndirimli oarak Apart taktırmadan Otomatik vites arac alabilirmiyim.

gerci ford bayisinin yayınlamış olduğu aşağıdaki yazıda alınabildiği yazıyo yanlış anlamadıysam

) Otomatik Vitesli Araçlarda İstisna Uygulaması
Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir. Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.

Bülent bey şimdi bu bahsettiğiniz yeni düzenlemeye göre h sınıfı ehliyet ve ötv mtv için yeni alınacak raporda net olarak hangi ibarelerin olması gerekiyor

raporla tekrar başvuru yaptım bu sefer onay geldi maliyeden. Fakat emniyet sıkıntı çıkartıyor sadece kendi kullanır ibaresi vuracaklarmış ruhsata.Araştırıyorum böyle birşey yok kanundan kalkmış ama anlamadığım burdaki eminiyetin neden böyle yaptığı.Şimdi bu sitede araştırırken 53. madde değiştiğini gördüm ve yazılmaması gerektiğini öğrendim.Bunu yarın emniyettende tescil ettireceğim bakalım kanunu görünce ne cevap verecekler.Burdaki emniyete göre babamın arabasını bende kullanamazmışım.Bırak 3. derece yakınları oğlu kullanamıyacakmış. Bunların hiçbir değişiklikten haberleri yok sanırım....

Kütahya emniyetine sevgiler... Benim ruhsattaki kaşeden bir tane yaptırıp hayrına göndersem mi acaba sizin emniyete? :)

Raporda "özel donanım" ibaresinin olmaması önemli. Bu ibare olursa araç alımında sorun çıkmasa bile kullanımda çıkar. Olası çevirmede "hani bunun özel donanımı" der memur...

Otomatik vitesli aracı istisnasız herkes kullanabilir. Bu konuda direten memur varsa, şefine çıkın... Gerekirse Ankara'ya yazıp görüş istesinler. Ama ne olurs aolsun "araç sahibinden başkası kullanamaz" gibi ahmakça bir ibare yazdırmayın.

sağ dizde olan engel yani bükülmeme durumundan dolayı ehliyet özel tertibata mı giriyor.sadece sol ayak engelinde mi otomatik vites gecerli...beni bilekte sorunum yok ehliyetim b sınıfı ve 20 yıldır normal vitesli arac kullanıyorum..

Salt otomatik vitesli araç hakkı sadece sol bacaktan kısıtlılığı olanlar içindir. Sağ bacaktan/ayaktan kısıtlı olanlar özel donanımlı araç kullanmak zorunda

arkadaşlar sol ayakta hem kısalık hem incelik sorunum var ve ayakbilegim eklemındende ayagımı bükemiyorum fizik %26 ortabeti ise & 21 verdi sizce h sınıfı ehliyet ve araç için onay çıkarmı ve % kaç rapor çıkar bu sonuca göre cevaplarsanır minnettar kalırım

Evet Mehmet Ali bey, alabilirsiniz (rapor oranının hiç bir önemi yok)

Selamlar..Sol ayağım çocuk felci nedeni ile yürümeme engel oluyor.Ancak sol uzun yürüme cihazı ile yürüye biliyorum.10 sene önce Fransa'dan getittirtiğim düz vitesli otomobilimi özel tertibatı ile kullanıyorum.Ehliyetim H sınıfı ve özel tertibatlı araç kullanabilir diyor.Şimdi yine Fransa'dan otomotik vitesli oto getirtme imkanım oldu.Bu konuda bilgi verebilirmisiniz?

H sınıfı Özel tertibatlı ehliyetim ve raporumla Yurtdışından otomatik vitesli Oto getirtebilirmiyim?Yoksa sadece özel tertibatlı düz vitesli araba getirtme imkanımmı var?Veya artık sol bacağaı engelli H sınıfı ehliyet sahiplerinin yurt dışından otomatik vites veya düz vites araba getirtme imkanları kalmadımı?Çevremde bu konularda çok çeşitli söylentiler var.En doğrusunu sizden öğrenebilirim.

kays_eri;

açıklayıcı olmuş teşekkürler

selam..herkese....sizlere bir sorum olacak..yeni rapor almak üzeriyken heyette raporu elime verip ortopedi hocası ehliyetle ilgili sure yazsın diye raporu geri verdi..anlamış degilim halen, rapora otomatik vitesli araç +h sınıfı ehliyet alır ibaresi yazılmış ama neden se raporu geri verip ortopedi hocasının tekrardan hastanın h sınıfı ehliyet açısından tekrardan görülmesi süre için açıklamalı bir not yazıp bunun tekrar daha detaylı ehliyet için süre yazılmasını istediler..bu konu hakkında bilgi verecek arkadaşları bekliyorum..birde kafama takılan 5 senede bir araba alırasak tekrardan ehliyet için rapor almamız mı gerekiyor yani 5 yıl sonra bu hastanın özrü kalkarda normal araç sürer diye mi acaba bu yapılıyor..
ama raporum kalıcı olarak işaretlenmiş...

selam..otomatık vitesli alacagım arabayı herkes kullanabilir mi yoksa sadece araç sahibi mi???veya ailen kimsenin ismini yazdırabilrimiyi<???

arkadaşlar...h sınıfı ehliyetim otovitesli araç yazıyor....normal araç sürebiliyorum,şayet normal araç sürdüğümde manuel vitesli trafik kontrolünde h sınıfı ehliyeti gösteririsem sorun çıkar mı???

birde sol extremide sinir hasarı oldugundan oto vitesli araç ve ehliyet yazdırdım rapora....yanlız ben normal araçta sürebiliyorum manuel vitesli,normal aracta sürebilmem için tekrardan hastaneye gidip bazı arkadaşların burda paylaştıgı gibi B sınıfı ehliyetle engelli otomatik viesli aracımıda sürebilirmiyim,yani raporda oto vitesli araç yazacak birde b sınıfı ile sürebilir diye rapor alınabiliyor mu???

engelin sol ayakta ise ve raporunda belirtilmiş ise ötv indirimli araç alabilirsin . bu ehliyetinlede bütün otmatik vitesli araçların hepsini kullanabilirsin senin arabayıda herkes kullanabilir....

sorulArımın cevabını tam olarak alamadım lütfen bu konu hakkında bilenler yazsın acil...h ehliyetinde oto vitesli arac ibaresi var...normal manuel araç kullanırken trafik kontrolunde h ehliyeti gecerli olurmu???sayet olmaz derseniz ,rapora doktor b ehliyetiyle otomatik arac kullanabilir yazdırılabilirimi??*yani eski ehliyeti degiştirmeden otomatik vitesli engelli aracı alırsam sürmem mümkün müdür????

sen karıştırmışsın soruları iyice, tam olarak ne istiyorsun sen, raporunda tam olarak ne yazıyor.

Arkadaşım b sınıfına otomatik vitesli yazar ise ötv indiriminden faydalanamazsın... H sınıfı ehliyet olmalı sol alt ekstremedeki rahatsızlığın belirtilmiş olup engel grubu ortapedi işaretli olmalı aksi halde b sınıfı ve otomatik vites yazar ise ötv ve mtv gibi faydalanmaları unutun ...

Herkese selam yine bir H Sınıfı ehliyeti alabilme maceraları.. yokk böyle bir sistem..

24/03/2011 tarihli raporumla Ocak ayında sürücü kursuna başvuruda bulundum ki hatanın başlangıç noktası burasıymış. kurs bana ehliyet başvurularında rapor tarihinin bir yılla sınırlı olduğunu söylemediği gibi raporumu alıp dosyama koydu. ben de raporum sürekli olduğu için bir problem çıkacağını düşünmedim ama gel gör ki beni ehliyet alacağıma pişman ettiler..
sınavlardan geçtim dosyamı alıp emniyet müdürlüğüne gittim ve onlarda beni üçlü heyete sevk etti. hastaneye gittim evrakı teslim ettim ama ordaki görevli üçlü heyete giremeyeceğimi büyk heyete girebileceğimi söyledi. ben de evrağı alıp başhekime çıktım. başhekim ortopedi polikliniğine yönlendirdi. Birinci doktora derdimi anlattım ve raporu yazmaya ikna ettim. beni muayene etti ve raporu yazdı.
ikinci doktora gittiğimde ise birinci doktorun yazdığını beğenmedi ve yanlış olduğunu söyledi bunu imzalayamazmış. ben de bu işin böyle olmayacağını anlayıp tekrar rapor odasına gidip büyük heyet için gün aldım.
heyet günü hastaneye gittim sabah 4 kişiden oluşan heyetin ayak üstü muayenesinden geçip göz, psikiyatri ve ortopedi polikliniklerini dolaştım. ortepedi doktoru röntgenlerime bakarak birşeyler yazdı. ben de sol bacağımdaki hareket kısıtlılığını muayene etmeyecek misiniz dediğimde ona heyet bakacak dedi ve ben çıktım.. saat üçe kadar heyetten çağrılmayı bekledim ama çağrılmadım.. heyet ortepedi doktorunun yazdıklarına istinaden benim otomatik vites araç kullanabileceğime B sınıfı araç kullanabileceğime karar vermiş. görevli beklemememi raporu kendilerinin göndereceklerini söyledi. ben de heyet beni görmeden nasıl rapor yazabiliyor dediğimde artık heyet dağıldı yapacak bir şey yok dediler. peki raporda ne yazıyor öğrenebili miyim dediğimde ise malesef tabikide ne mümkün devlet sırrı çünkü olur mu öyle şey. o sinirle başhekime çıktım ve heyet beni görmeden nasıl rapor yazabilir dediğimde cevapsız kaldı ve raporda ne yazıyormuş o bile öğrenemezmiş..

15 gün sonra raporum emniyet müdürlüğüne ulaştı ve raporumda sorun olduğunu gitmem gerektiğini söylediler. daha önceki raporumda h sınıfı sürücü belgesi alabilir özel tertibatlı araç kullanabilir iken yeni raporum otomatik vitesli araç kullanabilir B sınıfı ehliyet alabilir olarak değişmiş.
şimdi beni hakem heyete sevk ettiler. bakalım sonuç ne olacak çok merak ediyorum..

aslında hatanın başlangıç noktası sürücü kursu bana demiş olsa rapor tarihiniz geçersiz raporu aldığım hastaneye gider yeni tarihli rapor alıp bu işi kısa yoldan çözebilmek varken şimdi uğraşıp duruyorum işte..

şimdi ben kimi kime şikayet edeyim. raporumun tarihinin geçersiz olmasına bakmadan işleme koyan sürücü kursunu mu? beni görmeden rapor yazan heyeti mi?
birde eğer raporumda B sınıfı otomatik vites kullanabilir yazarsa benim yeni baştan sürücü kursuna başvurmam ve yeniden tüm masrafları üstlenmem gerekiyor. ehliyet alacağıma pişman oldum açıkçası..

Sırf araç alımında vergi avantajından yararlanmasın diye H değil B sınıfı sürücü belgesi için rapor veriyorlar. Sol alt ekstremiteden kısıtlığı oluğ H sınıfı sürücü belgesi verilmiş kişilerin raporlarını alıp örnek göstererek doğru rapor verilmesi için talepte bulunmak lazım

Tabii anlatabileceğiniz muhattap bulursanız. Muhattabını buldunuz diyelim onlar yine de kendi bildiklerini okuyorlar. Emniyet beni üçlü heyet için sevk etti halde gelin görün ki anlatamadım anlamadılar illa benim büyük heyete girmem gerektiğini söylediler..İl sağlık müdürlüğüne gittiğimde ise keşke itiraz etseydiniz o zaman hakem heyete gitmeden bu sorunu çözebilirdiniz dediler. Vergi avantajından vazgeçtim eğer rapor B sınıfı otomatik vites kullanır diye çıkarsa yeniden müracat edip kurs ücretini ödemek bana çok zor geliyor. Ama asla hakkımı aramaktan vazgeçmiycem bütün şikayetlerimi yapıcam. özellikle sürücü kursunu hem milli eğitime hemde tüketici haklarına şikayet edicem.

şimdi benim anlamadığım rapor süresi 1 yılı geçtiği zaman rapor sürekli olsa dahi geçerli değilmi?
benim raporum sürekli ibareli ve H sınıfı ehliyetim var aracımda var yeni araç almak istersem raporu yenilemek mi zorundayız.

Hayır raporu yenilemenize gerek yok. Sizin bahsettiğiniz 1 yıl ehliyet için emniyet yeni rapor istiyor. Siz zaten ehliyeti almışsınız o yüzden ötv indirimli aracı raporunuzla istediğiniz zaman alırsınız. Geçen ay 7 yıllık rapor ile arkadaşım arac aldı.

Üst Alt