1. Sol ayağından sakatlığı olanlar salt otomatik vitesli aracı ÖTV'siz alabilirler
Malul ve Engellilerin Araç Alımında ÖTV İstisnası Uygulamasının Şartları
2. c) Otomatik Vitesli Araçlarda İstisna Uygulaması
Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.
Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir.
Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır.
Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.
3. H sınıfı ve "salt otomatik vitesli otomobil kullanır" ibareli rapor ve ehliyet şart.
B sınıfı ehliyeti olanlar uygun rapor alıp sürücü kursuna yazılmalı ve sadece direksiyon sınavına girerek B sınıfını H sınıfına dönüştürmeli.
"Özel donanım" ibareli H sınıfı sürücü belgesi olanlar, otomatik vitese dair ibaresi olan yeni rapor almalı ve bu raporu emniyete götürerek ehliyetlerine/dosyalarına işletmeli: 'Otomatik vitesli araç kullanır' ibaresi varsa, tüm otomatik araçlar kullanılabilir
Otomatik vites ibaresi olan ehliyetle otomatik vitesli tüm araçları kullanabilirsiniz.
Hiç bir özel donanım şartı olmaksızın otomatik vitese sahip aracı ötv/mtv istisnası ile satın alabilirsiniz.
4. otomatik vitesli araç kullanabilir ibareli bir raporla sakatlık derecesi %40 ın altında olursa ötv siz araç Evet alabilirsiniz
arkadaşlar bu konuda lütfen dikkat edin.fazla para vermeyin.ilk önce bayiden hangi marka olursa olsun ötv siz ve kdv siz fiyatını sorun.bunu size söylemek zorundalar.bu öğrendiğiniz fiyat bayinin karınında içinde olduğu çıplak fiyattır.bu fiyat üstünden pazarlık yapın(ör:size 20.000 dediler.siz bu 20.000 üstünden pazarlık yapın).pazarlık sonucu 18000 e aldığınız aracın üstüne %18 kdv koyun.ve plaka tescil masrafı ekleyin(bu zaten standart fiyattır).
1. ben B sınıfı ehliyetimi 6 ay önce H sınıfı ehliyet için hastaneye müracat ettim yeni oranlara göre ilk muayenede % 40 ı geçemedim sonradan durumu belirttim yeniden muayene edildi ve % 42 rapor aldım eğer 40 ı geçmezse H sınıfı ehliyet alabilirsin ama ötv ve mtv den yararlanamazsın raporda ve ehliyette otomatik vitesli ve özel donanımlı otomobil kullanabilir ibaresi olmalı ehliyette sakatlık oranının olmasına gerek yok ama raporda özellikle sakatlık oranı olmalı o raporla ehliyet kursuna müracatını yapıyon sadece direksiyon sınavından sonra eski ehliyetini verip yenisini alıyon araç alırken raporun aslını maliyeye vereceksin o yüzden aslını kayvbetme onaylı fotokopisi noterden onay olsa bile kabul edilmiyo
1. Raporda sol bacağınızda hareket kısıtlılığı olduğu tanı olarak yazmalı ve "otomatik vitesli araç kullanır" şeklinde de ibare bulunmalı. Bu raporla hem otomtik vitesli araçları kullanmak için H sınıfı sürücü belgesi alabilirsiniz hem de vergi istisnalı araç.
Alacğaınız otomatik vitesli aracı istisnasız herkes kullanaiblir. Plakada sakat damgası da zaten kalktı...
1. Yarı otomatik araçlar da vergi istisnalı alınabiliyor. Sitede bu yönde deneyim aktaran üyelerimiz vardı...
H sınıfı sürücü belgenizi ve raporunuzu alıp bayiiye gidiyorsunuz. Bu kadar. Onlar gerisini hallediyor.
Arabada sakat damgası olmayacak. Aracınızı herkes kullanaiblir.
1. Sol bacakta olan sıkıntılar için oran filan yok. Özel tertibata da gerek yok. Otomatik vitesli herhangi bir aracı kullanabilirsiniz. Ötv indiriminden de yararlanırsınız. Bunun için tek şart "h sınıfı" sürücü belgenizin olması, "otomatik vites araç kullanır." ibaresi bulunan bir heyet raporunuzun olması, ve bu raporu ehliyete işletmeniz. Ne sigortacılar ne de araç bayileri bu konuda sağlıklı bilgiye sahip. Ben en son baktım laftan anlayacakları yok vergi dairesine gidip ilgili kanunun fotokopisini çektirip bayiye götürdüm. İşler halloldu. Raporumdaki oran %40 ın yarısı bile değil. Oranla alakalı hiç bir şey yok kanunun sizi ilgilendiren kısmında. Söylediğim gibi tek şart "h sınıfı sürücü belgesi alabilir, otomatik vites araç kullanır." ibaresi bulunan bir heyet raporunuzun olması. Rahatsızlığın sol alt bölgede olması. Ben bu şekilde Şubat ayında aldım aracımı. Ayrıca bu tür araçlarda özel tertibat bulunmadığı için üçüncü derece akrabalarınız da kullanabilir. Ruhsatta bu şekilde bir ibare bulunur.
Saygılar...
Şunu götürebilirsiniz bayilere
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ SİRKÜLERİ/12
Konusu : Malul ve Engellilerin Araç Alımında ÖTV İstisnası Uygulamasının Şartları ile İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışında Vergi Uygulanması.
Tarihi : 30.04.2010
Sayısı : ÖTV-2/ 2010-3
İlgili Olduğu Maddeler : ÖTV Kanunu madde: 7/2, 15/2-a.
3/C
c) Otomatik Vitesli Araçlarda İstisna Uygulaması
Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.
""Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır." Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.
1. Sol alt ekstremiteden kısıtlılığı olan arkadaşların raporlarında/ehliyetlerinde "özel donanım" ibaresi OLMAMALI. Sadece "otomatik vitesli araç kullanır" ibaresi bulunmalı ve bir de raporda -kaç olursa olsun- bir oran yazmalı.
Eğer "özel donanım" ibareli raporunuz/ehliyetiniz varsa, yukarıda andığım ibareli yeni rapor alıp Emniyet'e gitmeniz ve sürücü belgenizi/dosyanızı buna göre düzenletmeniz lazım.
Böylece hem otomatik vitesli tüm araçları kullanabilirsiniz, hem de otomatik vitesli aracı ötv-mtv istisnası ile satın alabilirsiniz (aracınızı B sınıfı sürücü belgesi olan herkes de kullanabilir)
yukarıda ötv ve mtv den muaf olarak araç alımıyla ilgili bir çok arkadaşımızın mevzuat ve prosedürlerle ilgili yazılarından alıntılar paylaştım.
zaten engeli ve engel oranı devlet sağlık kurumlarından raporlu ve onaylı olan insanların; hayatta birçok zorluklara göğüs gerdiğini kabul ederek onların yaşam kalitelerini arttırabilmek adına; devlet tarafından yapılan istisna ve düzenlemeleri hiçe sayarak tekrar tekrar sağlık personellerini,emniyet teşkilatını ve en önemlisi engelli bir insanı günlerce uğraştıracak sıkıntılı bir sürece sokacak insanları anlayamıyorum ve maalesef onlarda bu insanların arkadaşı, akrabası ,eşi dostu belkide kardeşi.
devletin düzenlediği mevzuatı okuyup anlayıp;gerekirse daha da kolay düzenlemeler yapmaya çalışsalar ne iyi olurdu.bir de daha önceden B sınıfı ehliyet verilen bir insana ötv ve mtv den yararlanabilmesi için niçin tekrar H ehliyet aldırtılır?
galiba ekonominin canlı ,iş yükünün katlamalı,adrenalinin tavan yapması gerekliliği için olmalı.