Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol Kol-El kısıtlılığı olanlar araç alımında vergi avantajından yararlanabilir

OturanBoğa

Yönetici
Konular
678
Reaksiyonlar
1,409
7 Temmuz Güncel: Gelirler İdaresi Başkanlığı'nın konuyla ilgili özelgesi:

idhjb6c.jpg

iXkiTG2.jpg

18 Nisan 2015 tarihinde yayınlanan ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ ile artık sol üst ekstremiteden kısıtlılığı olanlar da araç alırken vergi avantajından yararlanabilecek.

Hayırlı olsun:)

VİTES KOLUNU direksiyona taşıyan özel donanımlı MANUEL aracı ÖTV-MTV istisnası ile satın alabilirler:

Sol el ve/veya kolda engelliliği bulunanların, taşıtta hareket ettirici aksam sayılan manuel vites kolunu engelliliğe uygun olarak direksiyona monte ettirmesi ve benzeri şekilde tadilat yaptırması veya taşıtın fabrika çıkışında vitesin direksiyonun sağ tarafına sabitlenmiş olması gibi haller hareket ettirici aksamda özel tertibat olarak kabul edilir.

Özel donanım olmadan manuel vitesli aracı kullanamayacak olan SOL üst ekstremite kısıtlılığı bulunan arkadaşlar otomatik vitesli aracı da başka hiç bir donanıma ihtiyaç olmadan vergi avantajı ile satın alabilirler:

Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.

Bu iki şekilde araç alabilmek için sağlık kurulu raporunda çok açık olarak şu ibarelerden birisi olmalı:
1- Manuel vitesli araç için: "vites kolu direksiyona aktarılmış özel donannıma sahip manuel vitesli araç kullanır"

2- Otomatik vitesli araç için: "özel donanım olmadan manuel vitesli araç kullanması mümkün değildir. Otomatik vitesli araç kullanabilir"

Engellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporu, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermeli ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olmalıdır.

Bugün hyundai izmir yükselişe gittim ellerine yeni mevzuat daha geçmemiş bir yorum yapamıyorlar . Telefon numaramı bıraktım geri dönüş yapacaklar 1 mayısa kadar ; Bu arada boş durmadım bimere,kamu denetçiliğine, gelirler vergi dairesine şikayet maillerimi attım

solkol ve sol el için yaılan düzenleme

arkadaşlar .. rabbime şükürler olsun uzun zamöan dan beri verilmeyen hakkımıza kavuştuk.. inşaallah hayırlı uğurrlu olur
bu konu için can siparane uğraşan bu yasayı bu duruma gelmesinde emeği olan hersten rabbim razı olsun sağ olun var olunn

Son düzenleme:
erdinç aytekin

Maliyeden araba alabilir onaylarimiz çıkmadan konuşmak için hala erken. O yüzden şikayete itiraz etmeye devam

bak yönetici bülent bey (( oturan boğa )) yazmış açık bişekilde belirtmiş kesin bir bilgisi olmasa bu sayfaya yazarmı ..
olmayacak şeyi niye yazsın ki .. tabiki maliyeye sorucaz .. o bu konuda kesin bir cevap almışki yazmış kalbinizi ferah tutun .. hayırlı olsun

peki bu durum sağ kol engelliler için de geçerli mi acaba ?:
2- Otomatik vitesli araç için: "özel donanım olmadan manuel vitesli araç kullanması mümkün değildir. Otomatik vitesli araç kullanabilir"
yoksa sağ kol engelliler gene otomatik vites tertibatlı mı olması gerek.

oturanBoga

Benim sol kolum sağ koluma oranla daha ince ve yaklaşık 15 cm kısa ayrıca göğüs hizama çok zorlukla kaldırıyorum bu durumda bana karşıdan bakan doktor ne olacak ya sen araç kullanırsın diyip geçer, ama ben bir şekilde raporuna " otomatik vites araç kullanabilir, h ehliyet alabilir " yazdırır isem problem yaşamam sanırım, değil mi ?

Evet arkadaşlar beklediğimiz hakkımız verildi haber doğrudur.fakat oturanboğa'nın da belirttiği gibi 18.04.2015 TARİHLİ RESMİ GAZETE' de yayayınlandı.Fakat bu kanunların hayata geçirilmesi için gerekli mercilere tebligat ve bilgi gitmesi gerekiyordur (maliye ve araç bayileri gibi).ancak ondan sonra resmiyet kazanan kanun tam olarak yerine oturacaktır.Allah kısmet ederse yarın motorlu taşıtlar vergi dairesine gidip bilgi alacağım.Edindiğim bilgileri burdan sizinle paylaşacağım.

dip not:gayri resmi edindiğim bir bilgi de engelli araç sahibi olanlar sadece birkişi ve birinci derece yaķın olmak koşulu ile ruhsata işletip onunda aracı kullanmasını sağlayabiliyorlar(eş,çocuk,kardeş, anne ve baba).bunuda öğrenip yazacağım.

Deniz şahbaz

1 ) arkadaşım çok acele etme . 1 ocak 2016 da h sınıfı ehliyet tarih oluyor kıssaca o tarihten sonra h sınıfı ehliyet yok bu sebeple yazdığın gibi ifadesi olan rapor senin işini tam anlamıyla görmez .
2 ) alacagın raporda :'' manuel vitesli aracı , vites kolunda sabitlenmiş tertibat olmadan kullanamaz'' ifadesi olması lazım . eğer bu ifade olursa % 100 otomatik vitesli aracı alırsın
3 ) doktorların daha haberleri yok . sana nasıl rapor verecekler

DADAŞ06

ahh kardeş ahh. 2. madde de yazdığın ifade var ya, naasıl diyeyim. bizim denizli vergi dairesi ötv servisine bir bayan var yaşlıcana emekliliği gelmiş olup ama inatla fosil vaziyette çalışmaya devam eden tiplerden. gelde bunu bu kadına anlat yemine otomatik vites demen inadına vites koluna kendi dahi hayal edemediği bir aparat taktırır taktırtmaya çalışır. :(

3T3N1TY

arkadaşım ben bir maliyeciyim ve de çıkan yönetmelik mali üstadların bilgisi dahilinde çıktı . kıssaca o yönetmeliği okuyan yetkili maliyeci ne demek olduğunu gayet rahat anlar yeterki kıllık yapmak gibi bir niyeti olmasın . yani anlayacağın bu bilgi kesin dir ve sizin araç alma hakkınız vardır
Deniz şahbaz

2 ay sonra denizlideyim istersen o bayanın yanına beraber gideriz . yanlız şunu unutma ibareyi doktor yazar maliyeci yazamaz

Valla hocam inşallah dediğiniz gibi sonuçlanir da herkes istediği arabasına kavuşur. Yeniden rapor istenmese dahada güzel olacak onun içinde 1 mayısı bekleyeceğiz

aysn41

evet arkadaşım bu ifade ile o anlam çıkar . yanlız unutmaman gereken durum bu sadece maliyeyi bağlar ve bu duruma karayolları trafik kanunu ne der ona bir bak istersen

DADAŞ06
hayırlı olsun görev icabı mı yoksa ziyaret mi ?

benden iyi bilirsin, bizim memlekette kanunlar yazıldığı gibi değil yorumlandığı gibi uygulanıyor.bakalım artık kanun bir uygulanmaya başlansın ne olup biteceğine göreceğiz. o zaman durumum daha netlik kazanır.

3T3N1TY

arkadaşım bak yukarda sürekli yazıyorum ama kimse dikkate almıyor 1 ocak 2016 da h sınıfı ehliyet kalkıyor . şimdi sen raporu mayısda alacan belkide gidip araba da alacan laki 5 ay sonra tekrar rapor alman lazım ve o rapordaki sağlık yönetmeliğindeki ibare değişiklikleri nasıl vahim sonuçlar doğurur gerisini siz düşünün . size tavsiyem temmuzdan önce rapor almayın önce taşlar bir yerine otursun

Deniz şahbaz

adama sormuşlar nerelisin diye . adam cevap vermiş daha evlenmedim ki ! bu sebeple yılda en az iki kez acıpayam yada merkezefendi mahallesi mekan olur ve tadından yenmez

Insallah hersey hayırlı bir şekilde gönlümüzce olur,aracımizi aileden de bir kişi kullanabilir.

Benim merak ettiğim asıl nokta; otomatik vites için uygun rapor alamadık diyelim ve vites kolunu direksiyona taşıyan aparat yaptırmak zorunda kaldık. Bu aparat nasıl bir aparattır, ayrıca zaten sol kolumuzdan müzdarip iken sağ elimiz ile direksiyonu idare edip aynı zamanda bu aparatla nasıl vites değiştireceğiz ? Acaba böyle bir aparatı daha önce görmüş olanınız var mı ? Görsel olarak internette bulanınız oldu mu ?

@Deniz şahbaz [FONT=sans-serif] şöyle bir durum var ki zaten manuel vitesli araç alımı tahminimce iki eli olanlar için geçerlidir. Sol kolu kısa veya parmaklarının birkaçı olmayan vs gibi. Aynı anda hem vitesi hem de direksiyonu tutar durumu olanlar ancak manuel vitesli araç kullanabilir. Eli veya kolu komple olmayanlar da zaten manuel vitesli araç kullanamayacağı için otomatik vites araç alabilecek. benim mesela sol kolum dirsek altı ampute. manuel vitesli araç kullanamıyorum.[/FONT]

Bugün kamu denetçiligi benide aradı Türkiye çapında 50-60 adet başvuru varmış bunlardan 12-13 örnek sorun olarak indirmişler .Onlarda sağ ele verilen otomatik vites hakkının sol ele verilmemesi durumunu ayrımcılık olarak nitelendiriyorlar ve çözümü için aile sosyal politikalar bakanlığı ile çalışıyorlarmış. Maliyeden hiç böyle bir hareket beklemiyorlar mış :D . Çıkan düzenlemenin karmaşık olduğu konusunda da hem fikiriz ama söyledikleri en azından mayısın ortasına kadar beklenmesi gerektiği hala nasıl uygulanacağı konusunda kimse fikir sahibi değil . Eğer hala maliye sorun çıkartırsa bimer ile uğraşmadan direk dilekçe yoluyla maliye bakanlığına başvurmamı mahkeme yoluna gitmemi tavsiye ettiler

fatih_123

Sol kolumdan engelliyim, sürüş esnasında sol kolumu hiç kullanamıyorum. Sadece otomatik vites araç kullanıyorum ve hiçbir tertibatta gerek yok. Şimdi otomatik vites araç alsam içerisinde herhangibir tadilat olayı olmasa ötv den sorunsuz yararlanabilir miyim?

hepimize hayırlı uğurlu olsun senelerce bekledğim takıp ettiğim konu saba sabah cok sevindim yaaaaa :))))))

Benim sorunum sol üst Ekstremitede güç kaybı doğumsal brakial pleksus hasari engel oranı % 49 daha önce h sınıfı ehliyet ve özel tertibatli araç icin basvurmustum ama alamadım hiçbirini şimdi yeni çıkan kanunla alabilirmiyimm

yusufdove

Benim engellimde aynı şekilde sol üst ekstremite de brakial pleksus lezyonu. İstihdam için aldığım raporun oranı %58, araç için henüz başvuru yapmadım fakat A2 ehliyeti aldığımda trafik büroda engelli olduğumu ve A2 ehliyet vermeyeceklerini hastaneye sev edeceklerini söylemişlerdi zamanında, bende o zamanlarda B ehliyet alabiliyorumda A2 niye alamıyorum sorun yapıyorsunuz diyip kızmış ve öylece bırakmıştım işin peşini.
Bu yeni çıkan kanunla umutlandım ÖTV indirimli araç için lakin, bu rapor meselesi beni korkutuyor vermezlerse diye. Şuan kullandığım aracın motoru sorun vermeye başlıyor ona mı yanayım rapor alamam korkusunu mu düşüneyim bilemedim. Bekleyip göreceğiz ve heyete girmeden önce doktorla görüşeceğiz, boşu boşuna rapor çıkarmayalım diye. yapacak birşey yok.

Arkadaşlar bende yeni üyeyim.Sol el başparmak hariç diğer parmaklar ampute. iki kulakta çınlamadan dolayı işitme kaybı var.Toplam engelli oranım %55 (35+30) otamatik vites araba kullanıyorum.(H sınıfı) Yeni yönetmelikte %90 altı engellilerde alt sınır yüzdesinin olmayışı örneğin %40 ve sol el-kol engelli arkadaşlarında ÖTV.siz araç alımı güzel bir çalışma.herkese hayırlı olsun.

OturanBoğa hocam benimde sol kolumda hareket kısıtlılığı var. B sınıfı ehliyetim var, yeni yasaya göre otomatik vitesli aracı ÖTV indirimli alabilicez herhalde. Şimdi ben gidip raporuma ne yazdırmalıyım? Raporumu 2014 de çıkardım ama h sınıfı ehliyet alabilir yada otomatik vitesli araç kullanabilir gibi bi ibare yok. Bide bu ehliyetler değişiyor diyosun ya, gidip h sınıfına çevirtmek mi mantıklı yoksa yeni ehliyet yasasını beklemek mi?

Düzenleme halen yürürlüğe girmedi bahsi geçen 1 mayıs cuma günü resmi tatil sonrası haftasonu'na denk geliyor. O yüzden kesin bilgiler için 4 mayıs ve sonrasını beklemek zorundayız şuan için olur veya olmaz yada raporda kesin şu ibareler olmalı gibi durumlar için konuşmak çok erken beklemekten başka bir çare yok arkadaşlar

Arkadaşlar benim de görüşüm çok aceleci davranmamak.Konu ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı yetkililerince daha açık ve net bilgilendirme yapılacağı kanaatindeyim.

Ehliyetlerin değişmesi konusunda benim firkrim; hali hazırda H ehliyeti olan vatandaşlarım ehliyetlerini iptal edecek halleri yok o yüzden, ehliyetlerin değişim zamanında bir şekilde H ehliyetleri de uygun olan bir sınıfa alıp değişimleri gerçekleşecektir. Örneğin otomatik ve düz vites ehliyetleri ayrılacak diyorlardı, misal düz vitez b1 otomatik vites b2 olarak değişecekse H ehliyetleride B2'ye dahil edeceklerdi. engelli sürücü olduğunu belirmek adına da önüne arkasına ne bilim bir harf veya bir sembol artık neyse birşey eklenecektir. tabi bu benim şahsi düşüncem.

Üst Alt