Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol Kol-El kısıtlılığı olanlar araç alımında vergi avantajından yararlanabilir

DADAŞ06

peki bugüne kadar hiç trafik denetlemesinde engelli aracını kullanamazsınız dedikleri bir engelli oldu mu ? Yani oluyor ise, senin dediğin gibi trafik denetlemesinde kalkıp polis bize siz bu aracı kullanamazsınız diyecekse o zaman hiç başlamadan bitirelim biz bu işi, her denetlemede kurtulmak için cilt cilt kanun nu taşıyacağız yanımızda ?

Deniz şahbaz

arkadaşım denetlemede böyle bir sorunla karşılaşmayız çünkü denetlemeyi yapan memur arkadaş engelli araçları konusunda yeterli bilgiye sahip degil ayrıca bu problemi defalarca belirtik yazışmalar yaptık sonunda yeni çıkan karayolları trafik yönetmeliğine göre bu sorun ortadan kalktı lakin yeni yönetmelik 01.01.2016 da yürürlüğe girecek iyide o zamana kadar yetersiz ehliyetle kullandığımız araçlarla ilgili olurya bir sorun oldu ve memur kullanamazsın dedi ne yapacağız ? memurun insiyatifine kalmak nasıl bir duygu ?

Memurun insiyatifine kaldığımız zaman gerekli mercilere itirazimizi yapacağız tabi ki, nasıl sol el/kol engellilerin olarak mücadelemizi verdik aynı öyle, memurun üst makamlarından başlayarak gerekli mercilere itirazimizi sunacağız. Yanlış hatırlamıyorsam Anayasa'nın 2. Maddesinde kazanılmış hakların korunması ile ilgili birşey var, oradan dalarız konuya :)

DADAŞ06;

Şimdi hocam doğru mu anladım. Bizim otomatik vites kullanabilir raporlarimiz sizin için yeterli ama siz olaya karayollari açısından bakıp hayır diyorsunuz?

3T3N1TY;

evet arkadaşım iki ucu b.. değnek neresinden tutarsak tutalım elimize bulaşıyor . demişsiniz ya sizin için yeterli yani maliyeyi kast etmişsiniz evet yeterli ve bende aynı durumdayım sol ayak engelli ile sol kol engelli aynı statüdeyiz ve ikimizin sorunu da aynı . maliye açısından yırttık bir şekilde ama gidip doktorlara diyecezki raporu şöyle yaz böyle yaz bizi dinlerlermi ? hadi raporuda yazdırdık bu sefer karayolları trafik kanunu sorun çıkarabilir ( allahtan farkında değiller ) ha birde 01.01.2016 sonrasında maliyenin çıkarttığı yönetmelik hükümsüz kalıyor çünkü karayolları yönetmeliğine göre h sınıfı ehliyet yok dolayısıyla oooof ooof hiç bir şeyi düzgün yapamayacaklar mı bunlar .

deniz şahbaz

o madde işimize yaramıyor arkadaşım

saygılar

DADAŞ06

Hocam en büyük sıkıntı sizin biriminiz kısaca "Maliye" den ötv'siz araç alabilir onayı alabildikten sonra gerisini hallederiz

3T3N1TY;

evet maliyeyi hallettik mi gerisi bir şey bilmiyor zaten . yanlız bu 01.01.2006 dan sonra maliye yönetmeliği değiştirmez ise bak işte o zaman yandık :)

DADAŞ06;

Yanlış bilmiyorsam 5 yıl yeni ehliyete geçiş süreci olacak ki buradaki çoğu kişi yıl bitmeden aracını alacak gibi duruyor :) EE tekrardan araç almak için 5 yıl beklemek zorunda olduğumuza göre sürenin en sonuna kadar bekleyip yeni araç ve ehliyet için o zaman ki kanunlara göre başvururum ki buradaki herkes onu yapacaktır.

3T3N1TY;

eee sadece kendimizi düşünürsek dediğin doğru . ya başkaları ?

DADAŞ06;

Biz bu yasanın değişmesi için 5 senedir bekliyoruz elbetteki tekrardan eski haline dönmemesi için elimizden geleni yaparız. Bozdukları şeyi yeniden düzeltmeleri zaman alacaktır

01.01.2106 da ehliyetler degistirse H ehliyetlerin çöpe atın diyecek halleri yoktur. Yoksa binlerce değil milyonlarca vatandaşı alacaklar karşılarına ve bu yüzden bunude makul bur şekilde çözerler bence.

Dadaş06 öyle bir konuşuyorsun ki gören artık engelli ehliyeti komple kalkiyor sanacak.Karayollarinin yeni yonetmeliginde açık bir şekilde h sınıfı ehliyete sahip kişilere b sınıfı ehliyet verilecegi ve engeline ilişkin bir kodun ehliyette yer alacağı yazıyor.Yani yine engelli olduğu belli olacak kişinin. Ha maliye h sınıfı yazıyor o yüzden seneye kullanamayız dersen tüm yönetmeliklerde h sınıfı deyince engelli kodu olan b sınıfı ehliyetin anlasilacagi iki satır yaziya bakar. Ayrıca ben yalnız otomatik vitesli araç kullanıyorum ve defalarca polis durdurduğu halde sen bu aracı kullanamazsin diyen çıkmadı zaten ehliyete otomatik yazan emniyet.Otomatik vites benim için özel donanım yani.Ortalığı bulandirmanın manası yok.Biraz daha iyimser olmakta fayda var.Selamlar

sinerji;

bende yıllardır otomatik kullanıyorum . benide durdurduklarında kullanamazsın diyen çıkmadı . hatta kaza tutanağım dahi var . sorun olmadı çünkü farkında değildiler . madem o kadar rahatsın emniyete git de bi zahmet soru ver h sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır ve h sınıfı ehliyetle özel tertibatsız otomatik vites kullanmamın bir sakıncası varmı ? yok ise hangi kanuna göre yok ? halep orda arşın burda

saygılar

Emniyet Genel Müdürlüğü ile defalarca yazıştim bu konuyu ve onlardan aldığım cevapları aracımda taşıyorum eğer bir memur sıkıntı çıkarırsa diye.Şunun anlaşılmasında fayda var sol el engelliler için otomatik vitesli araç tertibatlı araçtır nokta.

Merhaba Arkadaşlar,

Görüyorum ki kanun çıkmasına rağmen hala farklı bakış açılarıyla konu farklı yönlere çekiliyor. Açıkçası ben forumda bu konuda bir başlığı açtığımda kesin ve net olmayan bilgi kirliliğine sebep veren yorumlar okumak istemem. Daha kanun resmen yürürlüğe bile girmeden kanun burada işletilmeye başlamış :) Bahsedilen çelişki söz konusu olacaksa bile bu durum 01.01.2016 tarihi itibariyle geçerli olacaktır. Kaldı ki ehliyet isimlendirmesi ile çelişki çok çabuk çözülebilecek bir konu. Bu da farklı kurumların aralarındaki bir durumdur. Bunu bu kadar neden düşünmenize gerek yok. Bundan ötürü bir mağduriyet yaşanması söz konusu bile olamaz.
Sol kol/el engelli arkadaşların yapması gereken tek bir şey var. Artık otomatik vitesli bir araç, özel tertibat kapsamında olup bunun sevincini ve verdiğiniz mücadelenin haklı gururunu yaşayın. 1 Mayıs'ı bekleyin ve araç alımı için yapılması gereken adımları sırasıyla uygulayın. Bu süreçte yaşayacağınız tecrübeleri de olumlu veya olumsuz forumdan paylaşalım. Elle tutulur somut ve gerçek verilerle insanları bilgilendirelim lütfen. Özellikle DADAŞ06'dan rica ediyorum. Varsayımlarla insanların kafasını karıştırmayalım lütfen.

Arkadaşlar karayollorımıdır trafikmidir hiç kimse bize birşey diyemez.az mantıklı olun.bir araç aldığınızda ruhsatınızı nerden alıyorsunuz ve bu ruhsatı kim dolduruyor? Tabiki trafik Müdürlüğü ya en başta sorun var düzelt der verme yada imzalar onaylar ruhsatı eline verir. O saatten sonrada kralı gelse emniyet amirinin imzası ve kaşesi bulunan evrağa itiraz edemez.DADAŞ06 eyvallah iyi bir maliyeci olabilirsin ama bir emniyet mensubu değilsin .emniyet ötv yada kdv olayına bakmaz h sınıfı ehliyet varmı araç kullanabilir raporu varmı ona bakar özel tertibat bile aramaz ( raporda yazmıyorsa).ben 2010 da ehliyetimi değiştirdim rapor aldım tertibat yaptırdım(ssinyal kolu için) 2.el araba aldım gittim trafiğe belgeleri verdim iki saat sonra ruhsat elimde.oo zaman işlerim iyi olduğundan uğraşmamıştım fakat 2014 de vergi dairesine başvurup mtv den düşürdüm ve o zamana kadar ödediklerimide geri aldım.Kısacası kafa karıştırmaya gerek yyok.bizim sorunumuz araç kullanamamız yada trafiğe cıkamamamız değil bunları zaten yapıyoruz.ssorun maliye ve ötv ve oda halloldu.hhalloldu.herkese saygılar ve sevgiler.

Slm arkadaşlar 1 mayıstan sonra araç almya giden arkadaşlar araç alırken nasıl bir yol izleyecek yada izlediği yolu 1 mayıstan sonra burada paylaşırsa memnun olurum... Dört gözle bekliyorum 1 mayısı...

Denizli'den ÖTV indirimi için hastaneden rapor alacak var mı ? benim Denizli Devlet Hastenesi ile bir türlü yıldızım tutmuyor nedense. İstihdam için aldığım engelli raporunu bile Burdur Devlet Hastanesinden aldım 2-3 kez git-gel yapmak zorunda kaldım. bir başka başlık altında raporu başka il'den alınca sorunla karşılaştığını yazan bir arkadaş olmuş. Diyorum ki hastane'de sorun yaşamamak adına trafik büro'dan mı yönendirtsem kendimi veya bu rapor meselesi en sorunsuz nasıl aşılır bilgisi tecrübesi olan var mı ?

ne haliniz varsa görün diye cevap yazmayacam dedim susdum . benim birşey bilmediğimi yada milletin kafasını karıştırdığımı zanneden arkadaşlar için maliyeye gittikleri zaman karşılaşacakları durumu izah eden maliyenin resmi tebligni aşagıya aktarıyorum . onlar nasıl olsa bu işibiliyorlar okur ne olduğunu anlarlar . ben kafa karıştırmayım sizde mutlu olun .

Öte yandan engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taĢıtın hareket ettirici aksamında tadilat yaptırılmasınıgerektirecek nitelikte olmalıdır. Örneğin, sağ veya sol el parmaklardan herhangi bir ya da birkaçının olmamasına rağmenvitesin değiĢtirilmesine engel, vites kolunda tadilat yaptırılmasını gerektirecek bir durumun bulunmaması halinde manuelveya otomatik vitesli taĢıt alımında istisna uygulanmaz.

Sevgili DADŞ06,
Şu an üzerine yazışmakta olduğumu konu başlığının ilk mesajdan yer alan açıklamalar ve ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ nde yer alan açıklamalar iletmiş olduğun metin ile aynıdır. Bu tebliğ tüm resmi yayın organlarında zaten bu şekilde yayınlandı. Aslında sen de farklı bir şey iletmiş değilsin. Buna göre zaten OTURANBOĞA'nın dadım adım açıklandığı üzere sol kol engelliler ÖTV'den muaf oluyor diye düşünüyoruz. Uygulama sırasında bu yasanı nasıl işlediğini hep birlikte göreceğiz. Dilerim işleyiş de bizim düşündüğümüz ve anlandığımız gibi olur. Saygılar.

sayın zekito

renklendirdiğim kısım sizce bir şey ifade etmiyormu ? o kısma göre raporunuzda tertibat ifadesi geçmek zorunda . raporunuzda bu ifade geçerken salt otomatik vitesli tertibat olmayan bir aracı emniyetten nasıl geçireceksiniz ?

ayrıca maliye olarak biz % 90 altında ve özel tertibatlı araç kullanır ifadesi olmayan raporları kabul etmeyeceğiz . rapordaki yazılan ifade çok önemli

Maliye olarak sol kol/el engellileri için kanun çıkar ondan sonra kanun içerisinde örneklemeyi sağ sol bacak ampute engellilerinden yap, ardından kelime oyunlarıyla daha önceden açıklanan " engelliler arasında ayrımcılık ortadan kaldırılacak " ilkesine tam tersi bir şekilde sol el/kol engellilerinide kendi içinde ayır, daha da yetmezmiş gibi dalga geçercesine dünyada örneğine rastlanmayan bir şekilde " manuel vites kolunu direksiyonun sağına sabitlenmesi " gibi saçma bir tertibat uydur, en sonunda da sol kol/el engellileri ÖTV den muaf oldu de. bu kanun yapıcılar gerçekten yatacak yerleri olduğunu mu düşünüyorlar ! gerçekten çok sevinmiş ve umutlanmıştım, mücadelemizin şikayetlerimizin bir sonuca ulaştığını düşünmüştüm, ama gel gelelim ki görünen herşey bir parmak bal çalmaktan başka birşey değil. maliye kabul etse hastane rapor vermez, hastane rapor verse emniyet kabul etmez, hastane emniyet kabul etse kanunu çıkaran maliye " ben bunu demek istemedim " diyecek kabul etmeyecek. napacağız biz bu durumda ? uluslararası insan haklarına mı gidelim ? hoş, kendi mahkeme kararlarını dinlemeyen uymayan bir yapıdan bahsediyoruz elin insan haklarını mı dinleyecek ! yani illa biz bu araçları yurt dışından mı alalım, bu memlekette çalışan şirketler emekcilere değil de yurt dışına mı bırakalım bu paraları... Gerçekten ortalık allak bullak, her ne kadar 1 mayısı ( ilk çalışma günü 4 mayıs olacak tatil nedeniyle ) bekleyelim diyorsak da anlaşıla, biz bu kurumlar arası sözde iletişim olduğu sürece yine el elde baş başda kalırız arkadaşlar. benim anladığım örendiğim budur. ben hiç bir hekim doktor tanımıyorum ki sol kol/el engellisini ( ampute durumlar hariç ) görünce raporuna " tertibatsız/donanımsız araç kullanması mümkün değildir. Otomatik vites araç kullanabilir " şeklinde bir rapor versin. çünkü bu doktorların hiç biri engellilik nedir bilmiyorlar. NOKTA !

Bu yazımla kalbini veya düşüncesini kırdığım arkadaşlarım olduysa veya olacaksa şimdiden ÖZÜR DİLİYORUM. ama bir şekilde patladım, ve beni en iyi yine benimle aynı durumda olan sizler anlarsınız. Kalplerinizi kırdırysam Haklarınızı HELAL EDİN.

Merhaba DADŞ06,
Maliye'deki yetkililer de konuyu senin gibi sadece renklendirdiğin kısmı dikkate alacak şekilde yorumlarsa evet sol kol engelliler asla araç alamazlar. Ancak OturanBoğa'nın da aşağıdaki alıntıda ifade ettiği gibi yani olması gerektiği gibi(ki zaten öyle) yorumlarsa sorun olmayacaktır.

Özetle, kanun sol kol engellilere ötv siz araç verebilmek için önce tertibat kapsamına almış, sonra da belirtilen tertibat yapılmadan araç kullanamayacaklar için otomatik vitesi tertibat saymış(alttaki cümle). Benim okuduğumdan anladığım budur. Uygulama sırasında yetkililerin nasıl yorumladığını da hep birlikte şayit olacağı. Canınızı sıkmayın mağduriyetimiz giderildi :) Az daha sabır Mayıs'a az kaldı :)

Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.

18 Nisan 2015 tarihinde yayınlanan ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ ile artık sol üst ekstremiteden kısıtlılığı olanlar da araç alırken vergi avantajından yararlanabilecek.

Hayırlı olsun:)

VİTES KOLUNU direksiyona taşıyan özel donanımlı MANUEL aracı ÖTV-MTV istisnası ile satın alabilirler:

Özel donanım olmadan manuel vitesli aracı kullanamayacak olan SOL üst ekstremite kısıtlılığı bulunan arkadaşlar otomatik vitesli aracı da başka hiç bir donanıma ihtiyaç olmadan vergi avantajı ile satın alabilirler:

Bu iki şekilde araç alabilmek için sağlık kurulu raporunda çok açık olarak şu ibarelerden birisi olmalı:
1- Manuel vitesli araç için: "vites kolu direksiyona aktarılmış özel donannıma sahip manuel vitesli araç kullanır"

2- Otomatik vitesli araç için: "özel donanım olmadan manuel vitesli araç kullanması mümkün değildir. Otomatik vitesli araç kullanabilir"

zekito

sorun şöyle birşey bence; maliyeci diyecek ki seninde dediğin gibi önce tertibat kapsamına alacak ve tertibat yaptıracaksın diyecek. bizde diyeceğiz ki sol el ve kol engeline uygun hareket ettirici tertibat yok nasıl yaptırabilirim bir örnek verirmisiniz. maliyecide o oturduğu yere gökden gelme ve usanmış bir tavırla diyecek ki, onu ben nerden bileyim tertibatcı mıyım ben. git nasıl yaptırıyorsan yaptır ama yaptırmadan benim karşıma gelme. bu kadar sert olmasada bir şekil atarlanacak ve de denizli gibi ufak bir yerdeyseniz sizi unutmayacak ve öylece kala kalacağız :confused: tabi bunlardan önce hastaneden "özel donanım olmadan manuel vitesli araç kullanması mümkün değildir. Otomatik vitesli araç kullanabilir" raporu yazacak babayiğit ortapedi doktorunu bulabilirsek :D

izmir vergi dairesi ile görüştüm değişen hiç bir şey yok araç alamazsınız diyorlar haberiniz olsun. Mevcut düzenleme topladı bazı maddeleri diyor

DADAŞ06 işi hala inada veriyorsun.senin yukarda yazdığına göre biz SOL kol engelliler sadece ÖTV den yararlanamıyoruz.yani kanunlarda değişen bir şey yok öylemi.çünkü benim aracım ikinci el ve özel tertibatlı( sinyal kolu sağ tarafa alındı) yazıyor.ama bu tabi ÖTV için sayılmıyor.ama trafiklede hiç bir sorun çıkmıyor.bu kadar yazışmadan ve tartışmalardan sonra yaklaşık 10 senedir üstünde durduğum ve çıkmasını beklediğimiz resmi gazetede de yayınlanan bu kanun değişikliği tamamen bir göz boyamaca öylemi? Tabi dünyanın hiç bir yerinde görülmeyen manuel bir vitesi onca masraf yapıp nasıl olacaksa direksiyona monte etmezsen.kıytırık bir sinyal kolu için 500-600 TL para verirken kimbilir onun için ne kadar isterler.çoğu arkadaşımızın da kredi ile araba alacağı düşünülürse uğraşmasınlar 2. el alsınlar diye çıkartılmış bir yasa demekki.yada seçimler arifesinde.o maliyenin en üstünde oturan kişiler acaba hiç bir arabanın kaputunu açıp bakmışlarmı içinde ne var diye.manüel vites nasıl taşınır diye düşünmüşlermiki.sen hemen suçu doktorlara atıyorsun.adı üstünde de doktor.sen bir kanun çıkartıyorsan alacaksın sağlık bakanlığını karşına kardeşim bu bu hastalara şu raporu vereceksin diyeceksin.oldu ben kanunu çıkarttım doktor vermiyor ne yapayım diyip çık işin içinden.sözümüde geri alıyorum iyi bir maliyeci de değilsin.

izmir vergi dairesi ile görüştüm değişen hiç bir şey yok araç alamazsınız diyorlar haberiniz olsun. Mevcut düzenleme topladı bazı maddeleri diyor

dostum bu cevabı yazılı olarak mı aldın ? şayet yazılı aldıysan ve ekine çıkan ötv kanunuda ekleyerek bimer'e ve obdusmanlığa yazarmısın sorunla ilgili. hatta bizlerde alacağımız olumsuz cevaplarla tekrardan bimer, obdusmanlık ve gerekli diğer kurumlara başvurularımızı şikayetlerimizi yenilersek belki bir düzeltme yayınlarlar seçim arefesinde.

DADAŞ06 birde unutmadan değişiklik maddesinde yazan şu satırı açıklayabilir misin?eminim kimse anlamamıştır.

"Öte yandan,manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalından sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar,özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir."

Üst Alt