Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sonradan sakatlanan memurun erken emekliliği 1 ekimde gerçekleşecek mi?

musip adıgüzel

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
işe girişde raporu olmayıp sonradan raporunu ibraz edip vergi indiriminden faydalanan memurların erken emekliliği gerçrkleşecek mi? bu konuda bir gelişme var mı?
bir de 15 yıldır vergi indirimi alıp raporu süreklidir yazanların yeniden rapor almaları gerekecek mi?
bilgi verirseniz sevinirim

Konuyla ilgili bir yönetmelik ya da genelgeden haberdar değilim. Hala bekliyoruz...

sonradan sakatlanan memurun erken emekliliği

sonradan sakatlanan memurun erken emekliliği ile ilgili yasa meclisten geçti denildi fakatt yürürlülük tarihi 1 ekim dendi dayanışmayla başardığımız yasa. uygulaması nasıl olacak bilgisi olan varmı paylaşsın lütfen

Evet arkadaşlar 28 Ağustos 2008 tarihli Resmi Gazetede Yayınlanan Sosyal Sigorta İşleri Yönetmeliği'ne göre ben bu konuda şu bilgiyi buldum;
"5434 sayılı Kanuna tabi özürlülere ilişkin hükümler

GEÇİCİ MADDE 17 – (1) Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri hâlinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,

b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında, bu Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri de dâhil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre işlem yapılır. " yer almaktadır. Bu da bizlere yani sonradan sakatlanan memurların emeklilik durumları ile ilgili ne yapılacağı konusunda ışık tutmaktadır. Başka bilgisi ve önerisi olan varsa lütfen bu konudaki tartışmalara devam edelim.

mgen, işte o yasa maddesinin geçmişe dönük olarak uygulanmasını bekliyoruz. Bir sorun çıkacağını düşünmüyorum, ama işte gene de emeklilik için başvurup emekli olan birilerini görmeden emin olamıyoruz.

inşallah geçmişe dönük uygulanır yoksa hayalerimiz suya düşer birsürü sonradan sakatlanan memur hayal kırıklığı yaşar

sonradan sakatlığını ibraz edip erken emeklilikten yararlanmak isteyen arkadaşlar varmı yani dilekçe veren uygulama hakında bilgisi olan varsa paylaşmasını rica ediyorum

musip adıgüzel,
Emekli sandığı'na bağlı, bağ-kur ve ssk'yı bir çatı altında toplayan sgk 01/10/2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Sonradan sakat, özürlü olanlarda sözkonusu yasayla erken emekli olabilecekler. Yasadan sonra yayınlacak ikincil kanunlara göre (uygulama tebliğleri) emeklilik işlemleri gerçekleştirilecek.
Yani işe girdiğinizde sağlam olsanız bile sonradan oluşan bir arazınız gerekli kriterleri taşıyorsa (özür derecesi, sigortalık süresi, prim süresi gibi) erken emekli olabileceksiniz.

ben 20 yılık memurum 15 yıldır yüzde 50 vergi indirimi alıyorum raporum işe girdikten sonra alınmış dilekçe versem erken emeklilik hakından yararlanabilirmiyim yoksa uygulamanın ne yönde olduğunu bekleyeyimi teşekürler verdiğiniz bilgiler için

Biraz bekleyin derim. Çünkü yasa yeni ve ortalık doz duman... Genelgeler, tebliğler, yönetmelikler, iç genelgeler, uygulama iç tebliğleri kısacası biraz(cık) daha bekleyelim.

teşekür ederim bende öyle düşünmüştüm ama sormakta yarar var birde öncülük edeyim dedim ama biraz beklemek en garantilisi

Sayın Arkadaşlar,

Aşağıda Resmi Gazetede yayımlanan, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin, şu an çalışan engelli memurların emekliliği ile ilgili maddesini aşağıda sunuyorum,

Bilgilerinize.. Selam ve Sevgilerimle
---------------------------------------------------------------------------------
28 Ağustos 2008 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 26981
YÖNETMELİK

Sosyal Güvenlik Kurumundan:
SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ

5434 sayılı Kanuna tabi özürlülere ilişkin hükümler

GEÇİCİ MADDE 17 – (1) Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri hâlinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında, bu Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri de dâhil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre işlem yapılır.

.....
.....
.....

Arkadaşlar pardon Resmi Gazetede yayınlanan yönetmeliği mgen arkadaş daha önce yazmış, boşuna meşgül ettim. Selam ve sevgilerimle....

Evet gerçekleşecek.
Çalışmaya başladıktan sonra, sağlık kurulu raporlarının ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, istekleri halinde yaşlılık aylığı bağlanabilecektir. yaşlılık aylığının bağlanabilmesi için ;Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığına (Milli Müdafaa Caddesi No.24 Bakanlıklar Ankara) kurumları kanalı müracaatta bulunmaları gerekmektedir.

Erken emeklilik bağkur sigortalıları için de geçerli olacak mı? Kanun tüm sigortalılar için geçerli değil mi? Bununla ilğili yönetmelik maddeleri hangisi?

peki yeni yasaya göre önceden alınmış 15 yıldır vergi indirim raporuyla erken emekli olacakmıyız yeniden bir rapor almamıza gerek varmı rapor sürekli yazıyor ve yüzde elli

Sayın Arkadaşlar,

Normal statüde işe giren engelli memurların emekliliğiyle ilgili olarak, Yönetmelikten sonra bugünki Resmi Gazetede de 27019 sayı ile

KAMU GÖREVLİLERİNİN TAHSİS YARDIMLARINA İLİŞKİN TEBLİĞ (madde 24 / 6)

Yayınlanmıştır. Artık bu konuda mevzuat tamamlanmış bulunmaktadır.

Okuduğum kadarıyla Kanun ve Yönetmelikteki aynı hususlar Tebliğde de yer aımıştır.

Bilgilerinize sunulur.

............
...............

teşekür ederim verdiğin bilgilere sayın ramazan akbulut kardeşim yalnız bir yardımına daha ihtiyac var vergi indirim raporumla muracatım yetecekmi rapor yüzde 50 sürekli 15 yıllık

Sayın Arkadaşım,

Şu an vergi indiriminden yararlananlardan yeniden rapor isteneceğini düşünmüyorum. Ancak yinde de bu durumu müracaat sonucu öğrenebileceğiz.

Eğer yeniden rapor istenirse, yeni özürlülük ölçütüne göre çoğu arkadaşın % 40 ın üzerinde rapor alabileceğini sanmıyorum. O zaman da bu yeni düzenleme boşuna yapılmış olacak.

Bu nedenle, ya emeklilik için başvurmadan önce Sosyal Güvenlik Kurumundan bilgi alarak, ya da başvuru sonucu uygulamayı görerek öğrenebileceğiz.

Kurumdan bu hususta bilgi alabilen arkadaşlar, bizleride bilgilendirse çok iyi olacak.

Saygı ve sevgi ile...

....

Hiç bir yerde "1 ekimden sonra rapor alınır" demiyor. "çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının" diyor. Yani nemli olan şey çalışmaya başladıktan sonra sakatlığının %40 ve üzerinde olduğunu belgelemiş olmak.
Bence yeni rapor istenmemeli. Ha, uyanıklık yapıp istenirse, o zaman da ÖZÜRLÜLÜK ÖLÇÜTÜ, SINIFLANDIRMASI VE ÖZÜRLÜLERE VERİLECEK SAĞLIK KURULU RAPORLARI HAKKINDA yönetmeliğin Geçici 1. maddesi (Kazanılmış haklar) çerçevesinde hukuki süreç başlatılır...

Yeni kanun tümüyle kamuda çalışan memur ve SSK'lılar için iyileştirme yapılmış. Bağkurlular için erken emekli olma sınırı %67den %60'a indirildi. Özürlülük ölçütü yönetmeliğine göre %60'ı almak çok zor. Bağkurlu ve diğerleri arasında eşitsizlik var. %40'la bağkurdan emekli olmak imkansız. Durumun yetkililere bildirip düzeltilmesi gerekiyor.

Bağkurlular için %60 olduğunu neye dayanarak söyledin metin? Bu %60 malulen emekliik için geçerli. Yaşlılık emeliliği için ise ssk-emekli sandığı ve bağkur'da alt sınır %40.

OturanBoğa' Alıntı:
Bağkurlular için %60 olduğunu neye dayanarak söyledin metin? Bu %60 malulen emekliik için geçerli. Yaşlılık emeliliği için ise ssk-emekli sandığı ve bağkur'da alt sınır %40.
Merhaba Oturanboğa;
Biliyorsun 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunun 39/j maddesine göre sonradan engelli olduğumuz gerekcesi ile emekli edilmedik.
Sizinde çabalarınız sonucu 5510 Sayılı Yasa nın Geçici 4. maddesi ile forumda da belirtildiği gibi Yönetmelik ve Tebliğleri yayımlandı.
Gerek Kanun, Gerek Yönetmelik ve gerekse tebliğde de görüleceği üzere sonradan Yani göreve girdikten sonra engelli olan memurların erken emekliliğinde tereddüt edilecek hiç bir durum kalmadı. Yani Emekli edilmelerinde Yasal açıdan en ufak bir sorun yoktur.
Sorun nerede derseniz. Sorun belki İdarenin uygulamalarından kaynaklanabilir.
(Yeni tarihli rapor istemek gibi)
Bugün itibariyle bilgi ve belgeler ile gerekli açıklamaları yapmış olduğum dilekcemi Emekli Sandığına gönderdim.
Umarım yeni tarihli rapor al demezler.. Dedikleri anda İdare Mahkemesine Emekli Sandığı aleyhine derhal dava açacağım.
Benim merak ettiğim.. Şu ana kadar hiç kimse yeni rapor istenilmesi sonucu İdare Mahkemesine dava açıp açmadığıdır.
Eğer bu konuda herhangi bir dava açılıpta memur veya sigortalı lehine sonuçlandı ise ortada sorunda kalmaz diye düşünüyorum.
Saygılarımla

Mustafa bey, hiç bir sorunla karşılaşmadan şu işi halletmenizi diliyorum. Takipteyiz...

1 ekimden sonra erken emeklilik için başvuran memur arkadaş varmı

1 ekimden sonra erken emeklilik için başvuran memur arkadaş varmı ne tür işlem yapmak gerek acaba

Sayın arkadaşlar,

% 45 doğuştan engelli olup, vergi indiriminden de yararlanan bir memur arkadaş, Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Kanunun Geçici 4. maddesine istinaden mevcut raporuyla erken emekli olup olamacağını yazılı olarak sormuş,

Cevabın ne yönde olacağı hususunda telefonla aradığında kendisine YENİDEN RAPOR ALMASININ GEREKTİĞİ, dilekçesinede bu yönde cevap verildiği bildirilmiştir.

Resmi yazıyı görünce sizleri yine bilgilendireceğim.

Şimdilik sadece çok üzgün olduğumu belirtiyorum.

Saygılarımla

...

Bu ülkede sorunla karşılaşmadan ilerlemek mümkünj değil ki! Hukuki süreçle alınacak o haklar demek ki!
ÖZÜRLÜLÜK ÖLÇÜTÜ, SINIFLANDIRMASI VE ÖZÜRLÜLERE VERİLECEK SAĞLIK KURULU RAPORLARI HAKKINDA yönetmeliğin Geçici 1. maddesi (Kazanılmış haklar) çerçevesinde hukuki süreç başlatılmalı...

Sayın arkadaşlar,

Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Kanunun Geçici 4. maddesinde yapılan değişikle, sakat kontenjanından işe giren ile normal statüde işe giren doğuştan veya sonradan engelli memurlar arasında emeklik süresi dışında bir fark kalmamıştır.

O zaman çok çelişkili bir durum ortaya çıkmış bulunuyor.

Doğuştan engelli olup, vergi indiriminden de yararlanandan yeniden rapor almasının istenmesi, sakat kontenjanından işe girenler içinde geçerli olacak gibi gözüküyor. Çünki bu durumdakiler için ayrı bir hüküme rastlamadım.

Ayrıca, daha önce rapor alıp, Maliye Bakanlığı Sağlık Kurulunca da oynalanması sonucu vergi indiriminden yararlanan bir kişi, erken emeklilik için yeniden rapor aldığında özürlülük oranı %40 ın altına düşerse ne olacak,

%40 oranla vergi indiriminden yararlanacak, ancak diyelim % 35 oranla erken emekli olamayacak, o zaman gerçekten çok komik ve çelişkili bir durum ortaya çıkmış olacaktır.

Ayrıca, Geçici 4. madde de yapılan değişiklik, ,bırakın işe girdikten sıonra rapor alanların mağduriyetini gidermeyi, sakat kontenjanından işe girenleri de mağdur edecektir.

Konu gerçekten çok ilginç hale dönüşmüş bulunmaktadır.

Geçici 4. maddeye istinaden erken emeklilik için başka müracaatta bulunan arkdaşlarda Kurumdan aldıkları cevapları bizlerle paylaşırsa, bundan sonra neler yapılabileceği hususunda yararlı olacaktır.

Bilgilerinize sunarım.

....

evet arkadaşlar iyi geceler bende sonradan sakatlandım ve 1994yılından itibaren vergi indiriminden yaralanıyorum emekli sandığına emeklilik için başvurdum bekliyorum ama ümidim yok emekli sandığı işi hep yokuşa sürüyor inşallah bu sefer emekli ederler yeni rapor istemeden lokman beyin sekreteri rapora gerek yok dedi bende başvurdum ayın 7 sinden berri aylık bağlama servisinde bekliyor dilekçem inşallah emekli ederler

Mustafa Çiftçioğlu ve Mahmut Halaç Arkadaşlarım,

Öncelikle emeklilik isteğiniz hayırlı olsun.Dilerim bu iseteğiniz en kısa sürede sorunsuz bir şekilde sonuçlanır.
Bende sizlerle aynı konumdayım 20 yıldır memur olarak çalışırken sonradan işitme engelim oluştu, 2007 yılında alınan % 52 Vergi indirimi raporum var,Emeklilik müracaatınızın her aşamasını ve sonucunu bizlerle paylaşırsanız memnun olurum, emsal olarak izleyeceğimiz yollar hakkında bilgilenmiş olacağız. Sizlere Kolaylıklar diliyorum.

Üst Alt