Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sonradan sakatlanan memurun erken emekliliği 1 ekimde gerçekleşecek mi?

ama benim dilekç iki ayı geçmiş hala cevap yok öyle saçmalık olurmu ya ayın yedisinden berri aylık bağlama servisinde duruyor onu dedim avkata oda onunun için verelim dedi gecikme niye diye ben şimdi bilgi edinmeye başvurdum 15gün içinde cevap verilecekmiş

Merhaba Mahmut Bey;
Daha önce de yazmıştım. Evrak neden gecikti diye İdare mahkemesine dava açamazsınız. Ancak Bilgi Edinmeye göre neden geciktiğini kuruma sorabilirsiniz.
Bence en iyisini yapmışsınız. Bilgi Edinme Kanunu gereğince öyle veya böyle size cevap vereceklerdir.
Tabi aynı zamanda siz ve benim gibi evrakı bekleyen arakadaşların durumları da belli olacaktır.
Umarım hayırlı ve sorunsuz olur.

sayın çiftçioğlu benim dilekçe31.10.2008 tarihinden berri emakli sandığı sağlı9k kurulunda bekliyormuş enkısa sürede cevap geleceğini söylediler bilgi edinmeye başvurmuştum her halde zor emekli edecekler

sayın bülent bey iyi akşmlar benim evrak bugün emekli sandığı sağlık kurulundan çıkmış dul yetim aylıkları servisine gitmiş olumluyamı işaret bilemiyoru

Merhaba Mahmut Bey;
Raporunuzun sağlık kurulundan çıkıp dul yetim aylıkları servisine gitmesi bence olumlu bir gelişmedir.
Umarım herşey gönlünüze göre olur.

Sayın Mahmut bey,
Bu gün itibariyle bende emeklilik için vermiş olduğum dilekcenin Emekli Sandığınca ne zaman işleme alınacağını, emekli olup olamayacağımın bildirilmesini, emekli edilmemem halinde, neden emekli edilmediğimin açıklayıcı bir şekilde belirtilmesini Sosyal Güvenlik Kurumundan talep ettim. Söz konusu talebimin yanıtlanması istemiyle Tahsisler Dairesi Başkanlığına gönderildiğini öğrendim.
Bakalım ne sonuç çıkacak

sayın çiftçioğlubenim yinede ümüdim yok tam sonucu görünceye kadar inşallah olumlu olur bekliyorum bana cevap kaç günde geli

Zor ilerliyor, ama bir kez hak alındı mı gerisi kolay...

Arkadaşlar erken emeklilik başvurusu sonuçlanan yokmu veye muracatı ne aşamada bilgi alan varmı ne kötü emekli olup olamayacağımızı bilmiyoruz birininki olumlu veya olumsuz ceveplansa bizde bu mualahtan kurtuluruz

merhabalar;
Arkadaşlar bu konu ile ilgili olarak 6 yıldır uğraş veriyorum..
Tavsiyem ya emekli sandığı genel müdürlüğüne devamlı Bilgi Edinme Kanununa göre bu konuyu sormak, yada biraz daha sabretmektir.
Başka bir yol yok..
İlgili kurumda mutlaka düşünüyordur.
-Reddetse İdare Mahkemesi mutlaka bizi haklı görecek.
-Kabul etse bunun sonu gelmez diye düşünecek.
-Vergi İndirimi tamam dese diğer raporu olanlar mağdur olacak
-Sonradan sakatlananlar ile göreve girmeden raporu olmayan ancak doğuştan özürlü olanlardan yeni rapor istese bu defa göreve engelli statüsünden girenlerden de yeniden rapor istemek zorunda kalacak.
Bence biraz daha bekleyelim.. konu mutlaka netleşecektir.

bence emekli sandığı çok zor emekli edecek benim rapor sağlık kurulundan dul ve yetim aylık servisine gitmiş ne alakası var anlamış değilim ben vergi indirim raporum ile normal emeklililk için başvurmuştumrapor oranım 0/053 vergi indirimi raporu ile başvurdum yaklaşık üç ayda sğlık kurlundan çıktı bakalaım burda kaç gün kalacak

sayın arkadaşlar emekli sandığı vergi indirim raporunu kabul etmedi yeniden tam teşekküllü hastaneden rapor istedi yani iş yokuşa sürdü

Bu sefer kabul edilecek gibi. Tam teşekküllü hastaneden yeniden rapor isteniyor. yoksa REDDEDİLDİ yazısı olabilirdi. Kanımca...

mahmuthalac, siz malulşen emeklilik için mi başvurdunuz, yoksa işgücü kaybından dolayı erken emeklilik için mi?

Acilen birşeyler yapmalı

Vergi İndiriminden yararlanandan, yeniden rapor istenmesi bence arkadaşın dediği gibi işi yokuşa sürmek, bu durumda şu an vergi indiriminden yararlanan arkadaşların çoğunun erken emekli olmaları mümkün olamayacak, zira 2006 yılında yürürlüğe giren "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkındaki Yönetmelik"le özürlülük ölçüt oranları değiştirilmiştir.

Bu sitede de yer aldığı üzere, çoğu arkadaşın % 40, 50 olan oranları yeni yönetmeliğin uygulanmasıyla %40 ın altına düşmüştür.
Çok büyük bir mağduriyet yaşanacağını düşünüyorum. Malesef çoğu kişinin bundan haberi yok.

Ayrıca, daha önce Oturan Boğa'nın da belirttiği üzere söz konusu yönetmeliğin Geçici 1. maddesine göre 16.07.2006 tarihinden önce alınan raporların geçerli olması gerekmektedir.

Emekli Sandığının ACİLEN bu yönde uyarılması gerektiğine inaniyorum.

Resmi Gazetede 16.07.2006 tarihinden yayınlanan yönetmeliğin Geçici 1. Maddesini aşağıda tekrar arkdaşların dikkatine sunuyorum.

Saygılarımla ...
ÖZÜRLÜLÜK ÖLÇÜTÜ, SINIFLANDIRMASI VE ÖZÜRLÜLERE VERİLECEK SAĞLIK KURULU RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

Resmi Gazete Tarihi: 16.07.2006
Resmi Gazete Sayısı: 26230

Kazanılmış haklar
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce;

a) 18/3/1981 tarihli ve 8/2620 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sakatlık İndiriminden Yararlanacak Hizmet Erbabının Sakatlık Derecelerinin Tesbit Şekli ile Uygulanması Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre alınan ve Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulunca nihai olarak karara bağlanan raporlarda yer alan çalışma gücü kayıp oranları,

b) 20/6/2006 tarihli ve 26204 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Özürlü ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelikle yürürlükten kaldırılan 6/1/1994 tarihli ve 21810 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre alınan ve Emekli Sandığı Sağlık Kurulunca verilen nihai raporlarda yer alan vücut iş görme gücü kaybı oranları,

c) 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30 uncu maddesi gereğince kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde istihdam edilen özürlülerin işe girişlerinde almış oldukları özürlü sağlık kurulu raporlarındaki çalışma gücü kaybı oranları,

ç) 6/2/1998 tarihli ve 98/10746 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri doğrultusunda verilmiş olan özürlü sağlık kurulu raporlarındaki çalışma gücü kaybı oranları,

geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez.

(2) Ancak, süreli verilen raporlar ile ilgili olarak hastaneye yeniden sevk işlemi uyarınca veya herhangi bir sebeple yeni bir rapor istenmesi durumunda, özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranları, bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden belirlenir.

(3) Bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden önceki mevzuat hükümlerine göre başlatılmış olan Özürlü Sağlık Kurulu Raporu ile ilgili işlemler, bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden evvel yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre sonuçlandırılır.

Evet, Ramazan beyin de aktardığı üzere, yeni rapor talep edilmesi mevzuata aykırı. Bu aykırılık -gerekirse- dava konusu edilmeli.

sayın bülent bey ben vergi indirim roporu ile normal emeklilik için başvurdum dielekçemde sizin yazdığınız örnekdilekçe ile aynı benim vergi indirim oranım yüzde elliüç 1996yılında almıştım onunla başvurdum şimdi emekli sandığından bugüm bir müdür arkadaş kanalı ile öğrendim bana ayın18inde cevap yazmışlar tam teşekküllü hastaneden yeni rapor isemişler ben anlamıyorum bu emekli sandığının işini ben raporumu almışım maliye onaylamış onlara ne oluyor maliyenin doktorlarından iyi biliyorlar anlamıyorum burda sayın vekilinde suçu var kanun çıkyor adı kanun neyin nasıl olacağı belli değil ben oraporuda alırım bukezde yine hakem hastane derler onudaalırım buseferde senem dolar uğraşlarım boş ben ikibin yılından berri uğraşıyorum ne dedilerse yaptım ama maalesf boş onun için ben gayri uğraşmayı düşünmüyorum değerli arakadaşlara sizlere kolay gelsin selamlar ne yapsak bunlar bizi emekli etmiiyeeceekler

Davaların uzun süreceği göz önüne alınarak henüz uygulama aşamadındayken itirazınızı iletmemiz iyi olur diye düşünüyorum.

Daha önce de yazdığım üzere, Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Kanunun Geçici 4. maddesiyle, sakat kontenjanından işe giren veya normal statüde işe giren doğuştan veya sonradan engelli olanlar için aynı mevzuat uygulanması söz konusu.

Bu nedenle sakat kontenjanından işe giren arkadaşlarında yeniden rapor istenmesi riski ile karşılaşmaları olası gözüküyor.

Bu durumda uygulamalarda büyük çelişkiler ortaya çıkacaktır. Diyelim %40 lık engelli raporu Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulunca onaylanarak vergi indiriminden yararlanan, Erken emeklilik müracaatında Sosyal Güvenlik Kurumuca (Emekli Sandığının) yeniden rapor istemesi sonucu aldığı rapor % 40 ın altına düşerse ne olacak. Vergi indiriminden yararlanmaya devam edecek ancak erken emekli olamayacak.

Çalışma Bakanlığını, Sosyal Güvenlik Kurumunu ve diğer mercilerin ACİLEN uyarılması için birşeyler yapalım.

Saygılarımla.

..

Vergi indirim hakkı elde etmiş kişilerin bu raporlarının geçerli olduğunu söylüyor "Kazanılmış Haklar"ı düzenleyen madde. Bu çok açık. Ortada bir kazanılmış hak var. Kurum bu hakkı yok sayıp, yeni rapor talep edememeli.
18/3/1981 tarihli ve 8/2620 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sakatlık İndiriminden Yararlanacak Hizmet Erbabının Sakatlık Derecelerinin Tesbit Şekli ile Uygulanması Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre alınan ve Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulunca nihai olarak karara bağlanan raporlarda yer alan çalışma gücü kayıp oranları,
geçerlidir

Her zaman böyle oldu önceleri Emekli Sandığı kanununun 39/j maddesi, dar ve engellilerin aleyhine yorumlandı. (Akşam Gazetesinde Ali Tezel bey bu hususta çok güzel yazılar yazmıştı.) Şimdi de aynı şey yaşanmaktadır.

Arkadaşlar, bu adil olmayan uygulamayı düzeltmek için önerilerde bulunalım. Örneğin uygun görürseniz bir metin hazırlayalım ve ilgili mercilere iletetim.

Olur tabii.

Ben şu aralar forumun teknik konuları ile o kadar yoğunum ki, diğer konulara odaklanamıyorum. Siz bi metin hazırlarsanız, burada değerlendirip girişimi başlatabiliriz...

Arkadaşlar hazırladığım taslağı aşağıda bilgilerinize sunuyorum. Sizlerinde katkısı sonucu son şekli ile oluşacak metinin en geniş şekilde ilgili mercilere ileterek ACİLEN yetkililerin ve kamuoyunun dikkatini çekmemiz çok önem azr etmektedir.

Saygı ile

-------------------------------------------

..........................
..........................

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Bilindiği üzere; Emekli Sandığı Kanunun 39/j maddesinin dar kapsamda yorumlanması nedeniyle, yıllardır mağdur olan engelli memurların yakınmaları ve talepleri nihayet dikkate alınarak, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortasının Kanununun 1 Ekim itibariyle yürürlüğe giren Geçici 4. maddesinde yapılan düzenleme ile normal statüde işe giren memurlardan doğuştan engellilerin 15 yılda, sonradan engelli olanların ise 16 veya 18 yılda erken emekli olabilmelerine imkan sağlandı.[/SIZE][/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Ancak, [/SIZE][/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]16.07.2006 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğinin” Geçici 1. maddesinin (ç) bendinde; “6/2/1998 tarihli ve 98/10746 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri doğrultusunda verilmiş olan özürlü sağlık kurulu raporlarındaki çalışma gücü kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez.” hükmünün bulunmasına,[/SIZE][/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]16.07.2006 tarihinden önce almış oldukları engelli raporları Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulunca onaylanarak vergi indiriminden de yararlanmamaları uygun görülmesine ve yukarıda açıkladığımız Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğinin” Geçici 1. maddesinin (ç) bendinde; daha önce alınmış olan özürlü raporları için yeniden rapor düzenlenmez denmesine rağmen,[/SIZE][/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun Geçici 4. maddesinden yararlanarak erken emeklilik için müracaatta bulunan memurlardan, yeniden tam teşekküllü hastaneden heyet rapor almaları istendiğini öğrenmiş bulunuyoruz.[/SIZE][/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Taktir edersiniz ki, bu tür bir uygulama hem Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğinin” Geçici 1. maddesine, hem de Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulunca onaylanan raporların yeniden incelemeye alınması gibi çelişkili bir uygulamayı gündeme getirecektir. Ayrıca Geçici 4. maddenin amacına ulaşmasına engel teşkil edecektir.[/SIZE][/FONT]

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Söz konusu uygulama sonucu doğabilecek mağduriyetlerin, yaşanacak zorlukların ve hukuksal süreçte geçecek zaman ve masraf kayıplarının giderilmesini teminen, bu husustaki uygulamanın yeniden gözden geçirilmesini, yukarıda arz ettiğimiz hususlar çerçevesinde konunun yeniden değerlendirilmesini arz ederiz.[/SIZE][/FONT]

Bence çok güzel olmuş. Ayrıca Maliye bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu Raporlarının NİHAİ olarak verildiği de belirtilebilir

Haklısın "Merkez Sağlık Kurulu Raporlarının NİHAİ olarak verildiği" ibaresini ve başka gelecek önerilerinde ilave edilmesini Otutan Boğa dan bekliyoruz.

Ayrıca 10 Hukuk Dairesinin (Oturan Boğadan alıntıdır) 2004/12699 Esas, 2005/2212 Karar sayılı İlamı ile, şayet Özürlülük ölçütü değişti ise, yeniden rapor istenilmesi halinde, raporu almış olduğu tarihteki yönetmelik hükümlerinin esas alınması karara bağlanmıştır.
Yani bu karara göre en azından bizlerde hangi tarihli yönetmelik hükümlerine göre rapor var ise yeniden rapor istenilmesi halinde raporu alış tarihindeki yönetmelik hükümlerine göre özürlülük ölçütünün değerlendirilmesi gerekmektedir.
Ramazan Bey birde yukarıda yazmış olduğum konuları da katarak düzenleme yaparsanız sanırım daha da iyi olacaktır.

Şunu inceler misiniz:

Bilindiği üzere, Kurum tarafından Emekli Sandığı Kanunu'nun 39/j maddesi dar yorumlandığı için, memuriyete başladıkları tarihten sonra sakatlanan çalışanların sakat statüsünde erken emeklilikleri mümkün olamıyordu.
Yaşanılan bu mağduriyetin giderilmesi için 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortasının Kanunu'nun Geçici 4. Maddesi'nde düzenlemeye gidilmiştir. 5434 Sayılı Kanuna İlişkin Geçiş Hükümleri'ni düzenleyen bu maddeye göre:
[...]
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.
Ne var ki bu açık düzenleme dahi uygulamada sorun yaşanmasını önleyememiştir. Sonradan sakatlanan memurların sakat statüsünde erken emeklilikleri, şimdi de, bu durumda olan çalışanlardan yeni sağlık kurulu raporu istenmesi yoluyla engellenmektedir. Oysa bu kişilerden (elinde halen vergi indirim belgesi ya da sakatlığını belgeleyen geçmiş tarihli sağlık kurulu raporu bulunan çalışanlardan) yeni sağlık kurulu raporu talep edilmesi hem yönetmeliklere hem de hukuki içtihat kararlarına aykırıdır.

Söz konusu uygulamanın, doğabilecek mağduriyetler ile hukuksal süreçte geçecek zaman ve masraf kayıplarının giderilmesi için aşağıda (EK 1) aktarılacak yasal düzenlemeler çerçevesinde yeniden değerlendirilmesini ve düzenlenmesini arz ederim.

EK 1: Kazanılmış hakların korunmasına dair yasal dayanaklar:

A- Sağlık Kurulu Raporları "sürekli" ibarelidir ve bu raporlarla kazanılmış haklar hiçbir suretle geri alınamaz.
Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik ( R.G. Tarihi:16.07.2006 R.G. Sayısı:26230)
Kazanılmış haklar
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce;
a) 18/3/1981 tarihli ve 8/2620 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sakatlık İndiriminden Yararlanacak Hizmet Erbabının Sakatlık Derecelerinin Tesbit Şekli ile Uygulanması Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre alınan ve Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulunca nihai olarak karara bağlanan raporlarda yer alan çalışma gücü kayıp oranları,
b) 20/6/2006 tarihli ve 26204 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Özürlü ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelikle yürürlükten kaldırılan 6/1/1994 tarihli ve 21810 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre alınan ve Emekli Sandığı Sağlık Kurulunca verilen nihai raporlarda yer alan vücut iş görme gücü kaybı oranları,
c) 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30 uncu maddesi gereğince kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde istihdam edilen özürlülerin işe girişlerinde almış oldukları özürlü sağlık kurulu raporlarındaki çalışma gücü kaybı oranları,
ç) 6/2/1998 tarihli ve 98/10746 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri doğrultusunda verilmiş olan özürlü sağlık kurulu raporlarındaki çalışma gücü kaybı oranları,
geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez.
(2) Ancak, süreli verilen raporlar ile ilgili olarak hastaneye yeniden sevk işlemi uyarınca veya herhangi bir sebeple yeni bir rapor istenmesi durumunda, özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranları, bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden belirlenir.
(3) Bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden önceki mevzuat hükümlerine göre başlatılmış olan Özürlü Sağlık Kurulu Raporu ile ilgili işlemler, bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden evvel yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre sonuçlandırılır.
B- Vergi İndirimi için Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu nihai karar verir.

Sakatlık İndiriminden Yararlanacak Hizmet Erbabının Sakatlık Derecelerinin Tesbit Şekli ile Uygulanması Hakkında Yönetmelik ( R.G. Tarihi:28.04.1981 R.G. Sayısı:17324)
Merkez Sağlık Kurulunca kesin karara bağlanan raporlar üzerine yapılacak işlemler:
Madde 11 - (Değişik: 15.6.1981 - 8/3179 K.) Maliye Bakanlığı, Merkez Sağlık Kurulu tarafından incelenmiş ve kesin karara bağlanmış olan raporları Gelir Müdürlüğüne, Vergi Dairesi Müdürlüğüne ve Malmüdürlüklerine gönderir ve anılan Müdürlükler, raporda birinci derecede sakat olduğu belirtilen hizmet erbabının Gelir Vergisi Kanununun değişik 31 nci maddesinin 2 nci bendinde aile reisi için tesbit edilen Özel İndirim hadlerinin dört katı, ikinci derecede sakat olduğu belirtilen hizmet erbabının Gelir Vergisi Kanununun değişik 31 inci maddesinin 2 inci bendinde aile reisi için tesbit edilen Özel İndirim hadlerinin iki katı, üçüncü derecede sakat olduğu belirtilen hizmet erbabının ise Gelir Vergisi Kanununun değişik 31 inci maddesinin 2 nci bendinde aile reisi için tesbit edilen Özel İndirim hadlerinin bir katı tutarında indirimden yararlandırılmaları gerektiğini çalıştıkları kurumlara yazıyla bildirirler.
C- Kurumlar Kontrol Muayenesi yapma hakkına sahiptirler. Ancak kontrol muayenesi yapıldığında, kontrol muayenesine tabi tutulan kişinin konu olan hakkı elde ettiği tarihte geçerli olan mevzuat temel alınır.
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2004/12699 E., 2005/2212 K.
Çalışma Gücünün Kaybı Nedeniyle Yaşlılık Aylığı Bağlanması
Özet
Sakatlığı Nedeniyle Yaşlılık Aylığı Alan Kişilerin Kurum Tarafından Yaptırılan Kontrol Muayenelerinde Kontrol Tarihi Değil Bu Aylığın Bağlanma Tarihindeki Hükümler Esas Alınır
"İçtihat Metni"
Davacı, 15.06.1994-23.10.1999 tarihleri arasında fuzulen ödenen 2.019.351.377 liranın yasal faizi ile birlikte tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilâmında belirtildiği şekilde davanın reddine karar vermiştir.
Hükmün, davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve tetkik hâkimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Şanlıurfa Devlet Hastanesince tanzim edilen heyet raporunda yer alan bulguların Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü nezdindeki Merkez Sağlık Kurulu'nca "18.03.1981 tarih ve 8/2620 sayılı sakatlık indiriminden yararlanacak hizmet erbabının sakat derecesinin tespit şekli ile uygulaması" hakkındaki yönetmelik hükümleri uyarınca değerlendirmesi sonucu davalının çalışma gücünün %63'ünü kaybetmiş olduğunun saptanmasıyla vergi indiriminden yararlanması nedeniyle kurum sigortalısı olan davalıya 15.06.1994 tarihinden itibaren 506 sayılı Yasa'nın 60/G-b madde ve fıkrası uyarınca yaşlılık aylığı bağlanmıştır. Ancak daha sonra Kurumun, davalıyı kontrol muayenesine sevk etmesi neticesinde SSK Ankara Eğitim Hastanesince düzenlenen 10.12.1998 günlü sağlık kurulu raporunda davalı sigortalının %25 olarak belirlenen çalışma gücü kaybı; Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü Merkez Sağlık Kurulu'nca 18.03.1998 gün ve 23290 sayılı Resmi Gaze-te'de yayımlanan 98/23290 sayılı yönetmelik hükümlerine göre değerlendirilerek çalışma güç kaybının %40'ın altına düşmesi nedeniyle vergi indiriminden yararlanamayacak hale düşen davalıya bağlanan aylığın Kurum tarafından kesildiği anlaşılmaktadır.
506 sayılı Kanun'un 60/C-b maddesinde 4958 sayılı Kanun'un 25. maddesiyle yapılan değişiklik kapsamında; sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanması dolayısıyla yaşlılık aylığına hak kazanarak yaşlılık aylığı alanların Kurumca kontrol muayenesine tabi tutulabileceklerine ilişkin olarak verilen yetki gözetildiğinde; Kurumun sigortalıyı kontrol muayenesine tabi tutması yerinde ise de; Mahkemenin eksik incelemeyle hüküm kurulmuş olduğu görülmektedir. Zira; sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanan sigortalının çalışma gücü kayıp oranı (sonradan yürürlüğe konulan 18.03.1998 tarih ve 98/23290 sayılı yönetmelik hükümlerine göre değil) yaşlılık aylığı bağlama tarihi itibariyle yürürlükte olan 18.03.1981 tarih ve 8/2620 sayılı yönetmelik hükümleri esas alınarak belirlenmesi gerektiği gibi, yine bu çevre de, başlangıçtaki sakatlık indirimi oranının sonradan azalmış olup olmadığı hususunun açıklanan esaslar dahilinde incelenmesi gerekirken bu lâzimeye riayet edilmeden sonuca gidilmiş olması isabetsizdir.
Açıklanan maddî ve hukukî olgular gözetilmeksizin yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O hâlde, davacı Kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle (BOZULMASINA), 07.03.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Mrh. Bülent Bey;
Yukarıda konuyu çok çok açıklayıcı bir şekilde yazmış ve tüm sorunları dile getirmişsiniz. Bu yazınızın üstüne benim ekleyebileceğim hiç bir şey yoktur. Sanırım Emekli Sandığına Bilgi Edinme Kanununa göre bu yazı da iletilebilir kanaatindeyim.

Siteye bugün erişemedim, sanıyorum teknik bir sorun vardı.

Metin çok güzel emeğine sağlık, diğer arkadaşlarında ilave edecek bir önerileri yoksa, ivedilikle başta Sosyal Güvenlik Kurumu olmak üzere, ilgili yerlere iletetim.

1- Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (Emekli Sandığı Gn mdl. nün üzerinde olduğu için)
2- Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı (Söz konusu Kanunu uyguladığı için)
3- Özürlüler İdaresi Başkanlığı (Herhangi bir şey yapamasa da Bilgisi olması açısından)
4- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (Özürlülük Ölçütü hakkındaki yönetmeliği çıkardığı için) gönderilmeli diye düşünüyorum.

Bunların ve başka iletilecek yerlerin de e-posta adreslerini bilen arkadaşlar, e-posta adreslerini yazarsa zamandan kazanırız.

Üst Alt