Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sonradan sakatlanan memurun erken emekliliği 1 ekimde gerçekleşecek mi?

sayın çiftçi oğlu emekli sandığıbana yazdığı hakkınızda karar verilebilmesi içinsamsun 19mayıs ünüversitesi tıpfakültesihastanesinden hastalığın ileilgili klinik bulgular ve labrotuar bulgularınıayrıntıları ile belirten rapor istiyorbu heyetin isteği
ilgi dilekçenizde5510sayılı kanunun 4.maddesine göretarafınıza emekli aylığı bağlanmasını istemeniz üzerine.çorum devlet hastanesince düzenlenen 07/06/1996tarihli raporunuz maluliyet ve sağlık kurulları daire başkanlığnca02/12/2008 tarih ve 6176sayılı ara kararı ile incelenmiş bir örneği ekte gönderimiştir bu nedenle hakkınızda gereken işlemlerin yapılabilmesi için ilgili hastaneye müracat ederek hastalıklarınızın tanılarını klinik,larotuar bulgularını ayrıntılı olarakbelirtenyeniden düzenlenecek sağlık kurulu raporunun aslını gönderilmesiniricaederim
sayın çiftçioğlu sanki maliye doktorları bunar kadar bilmiyor her şeyi bunlar biliyoryani bana gelen cevap aynen bu yukardaki heyetin isteği alttakide bana verilen cevap 3 raporu incelemiş ama hakem hastaneden alınana bakmamışbile çünkü işlerine gelmemiş ben yalnızca vergi indirim raporu ile başvurdum öbür raporlar zaten kendilerinde mevcut asılları ben çok uğraştım ama yoruldum kardeş 2000yılından berri uğraşıyorum mahkemeyede verdim ama boş bizleri sayan ve haklarını koruyan kurum yok yoruldum ve emekliliğimi bekleyim sizler ne derseni yinede oradayım selamlar

Mrh.Mahmut Bey
Üzülmeyin sizle benim farkım yok
Ben vergi indirimine esas belgeyi Ankara Numune Hastanesinden aldım
Biliyorsun Numune Türkiye de en yüksek Hakem Hastanedir
Bana size dedikleri gibi Hakem Hastane ayağı yapamazlar. Bakacağız sana dediklerirni diyemeyecekleri gibi bu rahatsızlıktan dolayı 18 yıldır hastanelerde olduğumu da belgelendirdim.Hemde hastane dosyasının fotokopisiyle
Merak etme bir de benim emekli sandığından gelecek cevabı görelim.
Bakalım ve ona göre durum değerlendirmesi yapalım.Sanırım siz çeşitli raporlarınızla emekli sandığının kafasını karıştırmışsınız.Fazla sıkıntı yapmadan benim sonucumu bekleyelim.Gerekirse bu konuda tecrübeliyim birlikte idare mahkemesine dava açalım.

sayın çiftçi oğlu senin sonuca göre gerekirse beraber verelim idari mahkemeye lokman beyde aynısını diyor

Sayın Milletvekilimiz Lokman Ayva beyin, konunun mahkemece çözümünü önermesinden ziyade, aksaklığın nereden kaynakaldığının tespit edilerek, çözümü konusunda girişimde bulunması daha etkili olur diye düşünüyorum.

aksaklığı biliyor ama biz alıyorıuz mahkeme geri iade ediyor bir şey yapamıyoruz diyor dediğide doğru inşallah bir gün onların başınada gelir hastane hastane dolaşırlarsa bilirle

Mahmut Bey,
İnanın bu işler 3-5 kişinin gayreti ile olmaz. Hep birlikte topyekün engelliler bu soruna el atarlarsa çözülmez zannedilen bir çok sorunun kolayca çözüldüğünü görürüz.
Ben önceden de söyledim. Vergi İndirimi belgesi hakkına sahip olup, vergi indiriminden yararlanan tüm engellilerin ayrım yapılmadan talebi halinde derhal emekli edilmesi gerekir.
Çünkü devlet "sen özürlüsün kardeşim. özürlü olduğun için de senin vergini almıyorum " diyor.
Emekli Sandığı ise hayır ben Maliye bakanlığı Merkez sağlık kuruluna inanmıyorum. yeni rapor getir diyor.
Bu defe Maliye Bakanlığı ile ona bağlı olan Emekli Sandığı karşı karşıya gelecektir.
Bugün özürlülük derecelerini değiştirdikleri gibi yarında özür oranı en az % 50 olacak derseler. ne olacak.
Yani şunu iyi anladım.. Kanun çok iyi ve yoruma dayalı olmayan bir şekilde çıkartılsa dahi, Bürokrasi engellilere engel koymaya devam ediyor. Kim engelli acaba?

inşallah 2009 yılı özürlülerin hak aldığı hakkını aradığı ve hakkını yedirmediği bir yıl olur.

Henüz hiç bir haber gelmedi.
Sanırım bende sadece vergi indirim belgesi olması, ayrıca vergi indirimine esas sağlık kurulu raporumu Hakem Hastane olan Ankara Numune Hastanesinden almam nedeniyle biraz düşünüyorlar gibime geldi.
Ama sonuçta % 70 ihtimal yeni rapor diyeceklerdir.
Eğer İdare Mahkemesine dava açarsam, ve SGK Hakem Hastaneye de güvenmiyor dersem. ne tür bir savunma yapacaklarını cidden merak ediyorum.
Kısacası ben her duruma çoktan kendimi hazırladım. Beklemekteyim.

Mrh.Mahmut Bey
Emekli Sandığından gelen yazıya göre son olarak ne yaptnız. yada ne yapmayı düşünüyorsunuz

sayın çiftçipğlu ben senden haber bekliyorum yalnız bugün sendikaya gittim sağolsun ilgilendiler ve sendika avkatı ile görüşeceklerhafta içi nekarar vereceğimiz belli olacak bakalım sen ne yaptın bihaber varmı
birde emekli sandığına tekrar bilgiisedim onlarda yazılı olarak baş vur dediler çünkü benim 2002de hakem hastane olan ankara eğitim hastanesindende 0/075 iş gücü kaybı var neden beni şididesamsuna gönderiyorsunuz ikinci kez hakem hastane olmaz raporda olmaz dedim onlarda yazılı başvur cevap verelim dediler iyi akşamlar sendende haber bekliyom

Merhaba Mahmut Bey;
Haklısnız siz benden cevap bekliyorsunuz. Bende Emekli Sandığından cevap bekliyorum.
Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde "neden 2 ayın üzerinde bir zamandır bekletilmekteyim" diye sorduğum soruya; "raporunuz sağlık kurulunda incelenmektedir" diye cevap geldi.
Doğrusunu isterseniz nasıl olsa sizin dilekce ve rapora göre Emekli Sandığı yönünü belirledi. size yazdıktan sonra bana da aynı gerekçeyi ileri sürerek yeni rapor alda gel ... diyebilirdi. ama şu ana kadar demedi.
Sanırım 24 yıllık hizmetim ve 18 yıldır sadece raporla değil, hastane dosyası kayıtları ile hastalığımı belgelendirmem olayı farklı boyutlara getiriyor. Kararı vermeyi güçleştiriyor.
Artık nasip diyorum.. çünkü şu ana kadar ne yapılması gerekiyorsa onların tümü yapıldı.. 5510/ GEÇİCİ 4. MADDE için çok uğraş verildi.
Artık bundan sonra birlik ve beraberlik zamanı olmalıdır.
Önceden de belirttiğim gibi, yeni rapor alma olayını Kamuda çalışan tüm engellilere de yaymaya çalışırsalar işte o zaman seyret gümbürtüyü.. Yeni haklar mı verilmiş, Mevcut haklar mı alınmış o zaman gözükecek.
Hayırlısı ile 25 yılımın bitmesine 10 ayım, yaş şartı ile birlikte ise 21 ayım kaldı..
Engelli arkadaşlar bu sorunun arkasında durmaz iseler (Yeniden rapor istenmeme olayı) yapacakta pek bir şeyimiz kalmayacak.
O zamanda 24 yıl geçti ise 1 yılda geçer diyerek devam edeceğiz. İnan benim için dava açma zamanı bile azalmakta..
Herşey gönlüne göre olsun

Sayın arkadaşlar,

Vergi indiriminden yararlanan ve %45 doğuştan engelli raporu olan bir arkadaşın raporunun Emekli Sandığı Sağlık Kurulunca incelendiği ve engellilik oranının %40 ın altında tespit edildiği gerekçesiyle Geçici 4. maddeye göre erken emekliliğinin uygun görülmediği ve yeniden rapor almasının istendiğini öğrendim.

Arkadaş Emekli Sandığını arayarak raporunun Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulunca onaylandığını, niçin yeniden rapor almasının istendiği hususunda yakınmada bulunmuş, ancak Emekli Sandığınca vergi indirimiyle, emekliliğin farklı olduğu söylenmiş.

Yani yine başa dönüldü.

Saygılarımla....

Merhaba Mahmut Bey, Bana henüz cevap gelmedi ama, sanırım benzer bir cevap almam beni hayrete düşürmeyecektir.
Eee işte ne güzel....
Anladım.. Emekli Sandığınca Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık kurulu raporu dikkate alınmıyor.
Sağlık Bakanlığı veya Üniversite hastanelerinin verdiği raporlar da yeni özürlülük yönetmeliğine göre istenmektedir. Dolayısıyla oranlar arasında çok fark oluşmaktadır.
Kendi sağlık kurulununda rapor oranını belirleme hakkı yok... Ya emekli eder, yada yeniden hastaneye sevk eder
Engelli işci emekliliğinde olmazsa olmaz şartı Vergi İndirim Belgesi, Memurlar için ise vergi indirim belgesinin geçerliliği yok.
Öncedende belirtildiği gibi, Maliye Bakanlığınca engelli sayılan, emekli sandığınca sağlam görülecek.
Bence kesin çözüm olarak Engellilerin Emekli Sandığına, 2006 tarihinde yayımlanan Özürlülük Ölçütü ve Sınıflandırılması Hakkındaki Yönetmelikten önce alınmış bulunan hiç bir rapor ve vergi indirim belgesi geçerli olmayacaktır. şerhinin verilmesi için talepte bulunmak gerekir.
Dolayısıyla % 12 olarak belirlenen engelli oranı % 3 veya % 4 gibi bir rakama düşecektir.
Bunun sonucunda;
Çalışan engelliler 58-60 yaşa tabi olacak, Telefon, elektrik, su, gıda yardımı ve toplu taşıma araçlarında herkes eşit olacak.
Böylelikle yok pozitifmiş, yok negatif ayrımcılıkmış gibi sözler olmayacak.
Norm ve standart birliği sağlanmış olacaktır.
Bilgilerinize

sayın akbulut 2006yılından önce alınana raporların bir değeri yokmu bizim raporlar boşmu yani benim1994de vergi indirimi 2002yılındanda hakem hastane olan ankara eğitim hastanesinden almış olduğum 0/075 iş gücü raporlarım boşa mı gitti selamlar

Evet Mahmut arkadaş,

Artık Emekli Sandığının uygulama şekli netleşti. Tüm raporlar, 2006 yılında yürürlüğe giren özürlülük ölçütüne göre değerlendirilmektedir.

Ben bu şekilde bir uygulama olacağını, vergi indiriminden yararlananlarınki dahil raporların Sağlık Kurulunca inceleneceğini öğrendiğimde tahmin etmiştim. Hadi raporu incelenmemişler bir tarafa, Vergi İndiriminden yararlananın raporu niye incelensin ki ?

Yani Sağlık Kurulu ne derse o önceki raporların geçerli olup olmadığı, geçersizse hangi mevzuata göre vb yorumlara dahi gerek görülmemiştir.

Ve deninde yadığım üzere başa dönülmüştür. Şimdi bir kez daha ilgili arkdaşları uyarayım, Geçici 4. madde de sakat kontenjanından işe girenler için ayrı bir uygulama olacağına dair bir ibareye rastlamadım. Umarım yanılırım. Ancak bu uygulamanın sakat kontenjanından işe girenler içinde geçerli olması gibi bir durum var.

İnşallah öyle olmaz.

Saygı ile..

inşallah olmaz bende bügün yine o belirttiğim raporlarla ilgili emekli olup olamayacağıma dair bilgi istedim ayrıca hakem hastane raporu geçerlimi değilmi diye bügün iadeli gönderdim bilgi edinme yazsını ayrıca sendikayada evrakları verdim duruma göre makemeyede verebilirim yeni rapor almaya samsunada gidebilirim mahkeme enaz biryıl sürer diyorlar benim önce verdiğim 3yıl sürmüştü hayırlısıduruma göre selamlar

Mahmutbey İdare Mahkemesini düşünürseniz.. Yazının tebliğinden itibaren 60 günü sakın geçirmeyin

sayın çiftçioğlu yokmu bi haber
ben evrakları sendikaya bıraktım avkat inceliyor ona göre mahkemeise mahkeme yeni raporsa rapor alackmışız samsundan senden haber bekliyom selamlar

Merhaba Mahmut Bey
Benim rapor nihayet bu gün itibariyle sağlık kuruluna yazılmış.
Siz bana emekli sicil numaranızı verirseniz. evrakın nerelerde dolaştığını tahmin etmeye çalışacağım.
Yeni rapor alma yoluna giderseniz ve enaz % 40 alamaz iseniz belki ellerinde bu bilgi ile daha zor emekli etmeye çalışırlar diye düşünüyorum.
Mümkünse bir müddet daha bekleyin. İdare Mahkemesine dava açma süresi 60 gündür

Mahmut Bey Dosyanızı takip ettim.
Falanca ve filanca yere gönderildi dedikten sonra dilekcesine cevap verildi , dosya arşive iade edildi..... diyorsa, emeklilik olayının olmayacağı akla gelmeli..
Şu anda benim evrak için daha yeni sağlık kuruluna yazı yazılabilmiş.
Ama benim erken emekliliğimi halen % 50 görmekteyim.
Artık nasip diyorum.
Benim oradaki dosya bayağı kabarık. Emekli sandığında 1 adet dava ile en az 20-30 dilekcem ve bu dilekcelere verilmiş cevaplar var... belki de 3-5 ay dilekceyi görmeyelim. sonra zaten normal emekliliği gelir ve dava açmaz diye düşünüyor da olabilirler.
Allah hakkımızda hayırlısı ne ise onu versin

kardeş ben avkatla görüştüm kurullar arası uygulama farkı olu diyor onun için bu iş çok zor gibi ben zaten davayı bir kez kaybettim bir daha çok zor mahkemeye vermem benim korkum bunların yasayı yorumlayış şeklinde böyle emeklililk çok zor gözüküyor. birde beni ankara hastanesine göderdikleri yazıyı istediler cumartesi vereceğim onada bakacaklar ama çok zor kardeş iyi günler 2000yılından berri uğraşıyorum nereye gönderdilerse aldım ama yinede olmuyor kader utansın

mustafa senin yazı daha iki hafta rahat sürer iyigünler selamlar çankırını içindemi görev yapıyon

Merhaba Mahmut Bey,
Bu kadar bekledik, biraz daha bekleriz. Belli olmaz. belkide şans bizim kapıyı çalar.
Benim konumum biraz farklı. Şöyleki: benim tek bir vergi indirim belgem var % 40 oranında. Ayrıca Emekli Sandığının istemiş olduğu 18 yıl çalışma şartına karşılık benim 25 yılım ve belgelerle sabit olmak üzere sadece hastalığımın teşhisinden itibaren (1991 tarihinden beri) 18 yıldır tedavide olduğumu belgelendirdim.
Eğer Vergi İndirim raporu geçerli değil diye bir maddeleri olsa idi.. beni çoktan reddetmeleri gerekirdi.
Ama bütün bunlara rağmen İdare Mahkemesine dava açmak zorunda kalırsam tüm taleplerim kafamda, bilgi ve belgeler ise elimde mevcut. Yani ben olumluya da olumsuza da hazırım.
Elbette emeklilik olayı dava konusu olursa, Bilgi ve belgelerimi iadeli taahhütlü gönderdiğim için bende dava dilekcesinde, 657 DMK na göre memurun en doğal hakkı olan emeklilik hakkının neden 3 aydan daha uzun bir süredir gasp edildiğini de soracağım.
Normal şartlarda bir memurun emeklilik talebi yaklaşık 10-12 gün içerisinde tamamlanıp, emekli aylığı bağlanırken, bizlere neden 3 aydan fazla bir sürede bırakın emekli etmeyi, cevap dahi vermedikleri düşündürücüdür.
Bakacağız, bekleyeceğiz, göreceğiz... Evet Çankırı merkezde görev yapmaktayım.
Saygılar

Sitede bu konuyu ilk defa ben gündeme getirmiştim.Aslında kanun değişmeden yapılacak girişimlerin faydalı olabileceği kanaatinde değilim.(Bu benim görüşüm)Nedenine gelince yeni Kanunun daha önce alınan raporlarda atıfta bulunmaması ve yeni kanuna göre usulune uygun yeniden rapor istenmesi.İşi ince eleyip sıkı dokuduktan sonra karar vermek gerekir.;)

evet ramazan kardeş doğrudiyorsun emekli sandığı işi çok sıkı tutuyor kanun çıkarken sakat çıkmış emekli sandığı sağlık kuruluna çok yetkiler veriyor adam rapor almış kabul etmiyor illa yeni rapor diyor onuda alsan yine başka bir şey ister gibime geliyor selamlar
mesela benim 2000-2002yılları arası 4adet raporum var ikisi çorumdan onu kabul etmediler ikiside ankara eğitim hastanesinden onlarla bile emekli etmediler daha benim gibi mağdur olan çoktur avkata sordum vergi indirimi ile emekli etmediler diye oda kurumlar farklı olduğu için olabilir diyor bende tekrar emekli sandığından detaylı bilgiedinime için başvurdum bakalım 15 gün daha bekliyeceğim selamlar

Mahmut Bey,
İnanın 5510 sayılı Yasanın Geçici 4. maddesinde sorun yok. Hatta özürlülük ölçütü hakkındaki yönetmelikte de sorun yok.
Sadece söz konusu yönetmeliğin kazanılmış haklar bölümünü görmezden geliyorlar.
Ayrıca bende dava açıp kaybedenlerdenim. Fakat o konuda İdare Mahkemesi haklı idi. çünkü 5434 sayılı yasanın 39/j maddesi gayet açıktı. o maddeye göre sakat olarak işe girmek gerekiyordu. Ayrıca yine 5434 sayılı Yasanın EK GEÇİCİ 22. maddesi de bir geçiş maddesi idi.
Zaten hatırlarsanız Emekli Sandığı Yönetim Kurulu 15 nolu Kararı ile yasal olarak bir sıkıntının bulunduğunu ve bu konuda Kanuni düzenleme gerektiğini bildirmişti.
Bu defa kanuni düzenleme yapıldı. sorun sadece yeni rapor istenmesinden kaynaklanıyor. Halbuki yeni rapor istenmesi Kanunen uygun değil.. rapora güvenmiyorsa raporu alış tarihindeki yönetmelik hükümlerinin esas alınması gerekmektedir.Bu konuda da Bülent Beyin verdiği Yargıtay kararı var zaten.
Amaçları bizim gibi 23-24 yıllık hizmetlerini dolduranların biraz daha beklemeleri için dava açmamızı sağlama. dava açılınca da İdare mahkemesinda kazansak dahi, üst mahkemeye itiraz etmek suretiyle normal yılımızı bitirmemizi temin etmek, ayrıca ellerindeki mahkeme kararına göre de bizden sonra geleceklerin iş ve işlemlerini yürütmek gibi me geliyor.

ÇiftçioğluMustafa Bey:inanın bu yazdıklarınızın tümünün gerçekleşmesini canı gönülden istiyorum.Ancak, yasa koyucular yasayı yaparken,emekli sandığına yeni rapor konusunda açık kapı bıraktılar.Örneğin sizin emekliliğiniz niçin rededilidi,yeni rapor alınmadığı için değil mi?Emekli Sandığının gerekçesi ne?Kanunun yürürlük tarihi ve kanunda eski raporlarda atıfta bulunulmaması.Bundan dolayı yukarda uyarıda bulundum.

Sayın Raman72
Bakın 2006 tarihinde çıkan özürlülük ölçütü ve sınıflandırılması hakkındaki Yönetmeliğe göre yeni tarihli rapor istenemez. Söz konusu yönetmelikte, en azından 1998 tarihli özürlü yönetmeliğine göre alınmış rapor ve vergi indirim belgeleri geçerlidir... diyor.
Ben iddia ediyorum.. sağlık Kuruluna giden raporlar en azından 1998 tarihli yönetmeliğe veya hangi tarihte alındı ise o tarihli yönetmeliğe göre değerlendirilse ortada yine bir sorun olmayacaktır.
Ve Kanunda yeni tarihli rapor isteneceğine dair bir tek kelime dahi YOKTUR..
Tam olarak ne yapmak istediklerini ise anlayamıyorum.
Ayrıca % 70 oranında reddedileceğimi biliyorum ama... henüz reddedilmedim. yani daha cevap gelmedi

Üst Alt