Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Trafik kazası sonrası Aktüel Hesaplama detayları..?

İron
benimki trafik kazası ve 43 bin yuzde 9 teklif ettiler ben kabul etmedım kafası kırık ve murat kardeısımzın ucretsız destek veren hukukcumuzun dedıklerı dogru bugunku masını emsal alıyorlar tazmınat ıcın buna ben su anda bırebır sahıtım cunku asgarı curet uzerınden yuzde 9 ıle 30 bını gecen ben daha gormedım tazmınat alırken

İron
hocam siz avukatınıza çok güveniyorsunuz, ama avukatınız da malesef yanlış biliyor.
tazminat hesaplanırken, bilinen ücret esas alınır. kazadan sonra maaş artmışsa artan gelire göre hesaplama yapılır.

bir başka mesajınızda da avukatımla konuştum, her iki şirketten teminat limiti kadar para alınması mümkün değil sadece birinden alınabilir demiştiniz, orda da avukatınıza sormuştunuz.

madem avukatınıza bu kadar güveniyorsunuz, size şöyle bir teklif yapayım.
siz bana vekalet verin, para alınamaz dediğiniz dosyada, diğer sigorta şirketine dava açıp 250 bin lirayı alayım. siz zaten alınamaz demişsiniz, paradan ümidi kesmişsiniz. ben o parayı şirketten alırsam löseve bağışlayalım.

dava masrafını ben karşılayacağım, beş kuruş vekalet ücreti de almayacağım. siz bana sadece vekalet vereceksiniz, ayrıca davanın kazanılması halinde paranın tamamının löseve bağışlanmasına muvafakat ediyorum diye yazılı bir beyan vereceksiniz. sizden başka hiçbir şey istemiyorum.

bende bişey danışacagım arkadaşlar
benımde trafık kazası 8. ayımda tam teşekkullu bı devlet hastanesınden [FONT=sans-serif]% 5 rapor aldım sigorta şirketıne evraklarımı topladım yolladım aradan bı 10 gun geçtı aradım 1 yıl bıttıkten sonrakı heyet raporu geçerlı olacaktır dendı neyse geçtı 1 yıl 2 ayım yenıden hastaneye gıdecem heyet için öncesınde aradım tekrar başka eksık ne var dıe tc istedıler sızın sadece ıban beklenıyor dendı şaşkınlıktan ne kadar demeyı unuttum ertesı gun iban no attım hafta sonu gırdı p.tesı aradım dosya numarası istedım bıde alacagım tutarı sordum dosya no aldım ama alacagınız tutar hesap ödeme tarıhı bellı olunca olur dendı öncesınde bılınmesı gerekmezmıydı[/FONT][FONT=sans-serif]? neyse kapattım halk hasar dosyası bakıyorum yok bıde ayrı tahsılatlar yazan yerede bı tıklayayım dedım 4[/FONT]60,10 tl tahsıl edılmıştir yazıyor bu rakam çok komık degılmı ayrıca tahsıl edılmışse benım hesabımda nıe yok tecrubelıler yorumlarınızı beklıyorum ...

ücretsiz destek

ben ve avukatım alınamaz demiyor avukatlar bunu tek bir sigorta firması üzerinden zaten alıyor sigorta firmaları kendi aralarında kusur oranına göre anlaşır diyor bizi ilgilendirmez diyor ben avukat haricinde hiçbir danışman firmasına vekalet vermem kusura bakma bu sitede o kadar çok danışman var ki resmen iş koşturuyor.

hasan umut aydın

sürekli aynı şeyi tartışıyoruz bana bilirkişi raporunu mail at inceleyip sana bilgi vereyim . Benim bildiğim davalarda kaza geçirdiğinde brüt maaşın ne kadarsa onun üzerinden hesaplama yapılır. kazadan önceki 4 aylık brüt maaşın üzerinden bilirkişi hesaplama yapar ama sen doktorsun dur ve kaza günü çalışmıyorsundur doktor maaşı bellidir bu yüzden asgari ücretten hesaplanmaz yani neyse siz bilirkişi raporlarını gönderin yada inceleyin sonra hayal kırıklığı yaşamayın

İron

neyse sensin ustam ne diyim benim kusurum yok ben sadece bana teklif edline miktarı sana söyledim ve benim rapor oranımdam asgarı ucretlıye verılen en fazla 30 bin sayfada ben baktım sende bakabılrısın bılırkısı raporuna gelınce ben zaten yolcu konumundayım benım ksuurm yok karsı taraf ksuurlu yuzde 100

[FONT=sans-serif]kafası kırık arkadaşım bir sorum olacak sana 8 sene önce kaza yapmış daha sonra 1 sene önce tazminat almak için başvuran bir kişi yeni maaşıyla hesaplama yapılması sence ne derece doğru 8 sene önce asgari ücretle şuanki bir değil. Sadece 8 sene önceden eski maaşdan hesaplamaya başlayıp maaş bodrosu yoksa asgari ücretten başlıyorlar şuanki döneme kadar arttığı kadar arttrıp ilerki zamanlardada arttırarak hesaplıyorlar senin anlayabileceğin şekil sen insanların kafasını karıştırıyorsun.[/FONT]

Sigorta

tazminat hesabı yapılırken, son gelir esas alınır.
kaza 8 önceymiş de 1 sene önce başvurmuş da vs. bunlar hikaye, kanunun öngördüğü bir zaman aşımı süresi vardır, bu süre içinde vatandaş istediği zaman başvurur. isetr 5 sene sonra başvuru ister 5 gün sonra başvurur bu kimseyi ilgilendirmez.
hesap yapılırken, eğer mağdurun geliri artmışsa, son gelir esas alınır.

@İron
hocam ben danışman firma falan değilim, burdan iş de kovalamıyorum, bu hususu zaten biliyorsunuz. size yaptığım teklif ortada, sizden bir kuruş almayacağım, yasal vekalet ücretini de istediğiniz kuruma bağışlayacağım dedim, söylediklerimi çarpıtmayın.

avukatlar bu parayı tek bir sigorta firmasından almaz, eğer tek sigorta şirketinden talep edersiniz, teminat limiti kadar para alırsınız yani sizin olayınızda 250 bin lira alırsınız.
iki şirkete başvurursanız 250x2=500 bin lira alırsınız.
bu kadar basit. anladığım kadarıyla siz sadece bir şirkete dava açmışsınız ve bu yüzden sadece 250 bin lira alacaksınız.
ya siz davadan önce avukatınızı yanlış bilgilendirmişsiniz ya da avukatınız yanlış açmış.
durum hala düzeltilebilir, gidip diğer şirkete dava açarak 250 bin liranızı alabilirsiniz.

Hocam hatalısın kaza tarihinde brüt maaşın üzerinden hesaplama yapılıyor. örnek 2011 yılında kaza geçirdin asgari ücret brüt 1100tl ve sen asgari ücretle çalışıyorsun bunu her yıl %10 artış yaparak kaç yıl ömür biçildiyse bunun 60 yaşından sonrası pasif dönem olarak hesaplanıyor. Bir de şu var benim gibi asgari ücretten fazla kazanan kişiler sgk hizmet dökümümü mahkemeye sunmama rağmen bilirkişi asgari ücretten hesaplamış itiraz edip kaza tarihindeki maaşımdan hesaplattırdım. Yani 2011 yılında ben kaza geçirdim 1000tl alıyordum yıl 2017 şuan 4000bin tl maaşım bilir kişi bu hesaplamayı 4000bin tl den yapsın dersen hayal kırıklığına uğrarsın böyle bir hesaplama yok.

İron sosa sigorta

TAZMİNAT DAVALARINDA KAZANÇ ARAŞTIRMASI - Tazminat Hukuku : Çelik Ahmet ÇELİK

akademik makale. içerisinde yargıtay kararları da var. bu da kafi gelmiyorsa yapacak bir şey yok. lütfen artık konu ile alakalı yazmayın.
mahkemeler yargıtay içtihadına göre karar verir. yani yargıtay bir konu hakkında böyle olacak diyorsa mahkemeler de öyle karar alır.

makaleden bir bölüm :

" Sonuç olarak, ölümlü olaylarda ölen kişilerin ve yaralanmalarda geçici veya sürekli işgücü kaybına uğrayan kişilerin, “olay günü” ile “rapor günü” ya da “hüküm gününe en yakın gün” arasındaki kazançları araştırılıp saptanacak; tazminat hesapları “işlemiş dönem zararı” ve işleyecek dönem zararı” ayrımına göre bu kazançlar üzerinden değerlendirilecektir.

Olay gününden hüküm gününe en yakın güne kadar belirlenebilen tüm kazançların hesaplamada gözetileceğine ilişkin Yargıtay kararlarından örnekler:
Beden tamlığına karşı işlenen haksız fiillerde zararın gerçek miktar ve şümulü zamanla daha iyi anlaşılabileceğinden, mümkün olduğu kadar geç bir tarihin esas alınması gerekir. Borçlar Kanunu’nun 45/2. maddesinde cismani zararın hangi tarih esas alınarak hesaplanacağı hakkında yeterli açıklık bulunmakta, cismani zararın hüküm tarihindeki duruma göre hesaplanması kabul edilmektedir. Bu itibarla, hüküm tarihine en yakın verilerin nazara alınarak , rapor tanzim tarihine kadar gerçekleşen zararın somut olarak hesaplanması gerekir. Bu husus “gerçek belli iken varsayıma gidilemez” ilkesinin de gereğidir.

Gerek ölümler nedeniyle destek kaybı zararı, gerekse beden gücü kaybı zararının hesaplanmasında, rapor tanzim tarihine kadar gerçekleşen zararın bilinen veriler nazara alınarak ve iskontoya tabi tutulmadan somut olarak, rapor tanzim tarihinden sonraki zarar da bilinen son gelir nazara alınıp her yıl %10 oranında artırılmak ve iskonto edilmek suretiyle hesaplanmalıdır. (HGK. 28.06.1995, E.1994/9-628 K.1995/694)

Borçlar Kanunu 46/2.maddesinde cismani zararın hangi tarih esas alınarak hesaplanacağı hakkında yeterli açıklık bulunmakta, cismani zararın hüküm tarihindeki duruma göre hesaplanması kabul edilmektedir. Bu nedenle, bilirkişinin hüküm tarihine en yakın verileri nazara alarak rapor tanzim tarihine kadar gerçekleşen zararı somut olarak hesaplamış olması anılan maddeye ve “gerçek belli iken varsayıma gidilemez” ilkesine uygundur. (HGK. 15.05.1991, E.1991/9-102 K. 267)

tamam mıdır sosa sigorta? bunun bencesi sencesi yok. kanun ne diyorsa o. bak ne diyor kanun "...rapor tanzim tarihinden sonraki zarar da bilinen son gelir nazara alınıp.."
bir daha yazıyorum "bilinen son gelir" diyor. ne kadarsa odur.

ben sıradan bir vatandaş olarak bunları biliyorum. işim SİGORTACILIK, DANIŞMANLIK, UZMANLIK değil. ben bunları biliyorken kendini danışman, sigortacı, uzman olarak tanıtan ve bu şekilde çalışan sizler bilmiyorsunuz. dosyanısını aldığınız, sözde işini yaptığınız insanlara üzülüyorum. haklarını alamadılar, alamadıkları gibi havadan danışman, sigortacı avantası verdiler.

kafası kırık

kafası kırık Yargıtay da dosyalar 6 ay dan fazla beklemeyecek demişlerdi benim 15 aydır Yargıtay da her okuduğuna inanma gerçekler acıdır bilirkişi raporu hazırlasın görürsün kaza günü kazanç mı kazadan sonra kazanç mı buraya artık yorum yazmayacağım yordunuz valla

İron

Hocam sizin sorununuz dosyanıza bakan bilirkişinin ve avukatınızın her şeyi doğru yaptığına kendinizi inandırmış olmanızdan kaynaklanıyor.
Davada sadece bir sigorta şirketinden tazminat talep ederek yanlış yapmışsınız, diğer şirketten de isteseydiniz onlardan da onların teminat limiti kadar tazminat alırdınız.
Dosyaya bakan bilirkişi de yanlış hesaplamış. Son dönemde aktüer bilirkişilik moda oldu, herhangi bir özel okula 750-800 lira verip 1 hafta kursa giden herkes bilirkişi oluyor, mahkeme kaleminden de 1 memur tanıyorsanız mahkemeler size dosya yolluyor.
Yargıtayın yıllardır verdiği kararlar ortada, bilinen dönemin hesabında bilinen gelir esas alınır. Bilineneyen dönemde de son ücret esas alınır. Bu konuda aksini savunan bir görüş de yok. İş kazasına bakan daire de trafik kazasına bakan daire de hukuk genel kurulu da bu şekilde hesaplama yapıyor.
Bu durumun sadece bir istisnası var, kaza anındaki maaşınız son dönemdeki maaşınızdan daha yüksekse kaza anındaki maaş esas alınır.

kafası kırık ücretsiz destek
benim ayın 12 sınde mahkememem vardı ve 1 ay once raporum mahkemeye ulaştı ve bana 43 bın teklıf edıldı ben kabul etmedım ve temmuzun 14 une durusmam var caba bu durusma tazmınat hesaplamak ıcınmı bılgınzı varsa verırsenız sevınırım ?

[FONT=sans-serif]kafası kırık [/FONT]KANUNLAR YAZIYOR TAMAM AMA KAÇ KERE BİR İNSANIN TAZMİNATINI ALDIN BEN SÖYLEYİM Mİ SANA 500 DEN FAZLADIR AMA NEDENSE OLAY TARİHİNDEKİ MAAŞI İSTEYİP ONDAN ARTIŞ YAPILARAK HESAPLANIYOR YANİ ARKADAŞIM KANUNLARA BAKILACAK OLURSAK NEDENSE 10 GÜN İÇİNDEDE TAZMİNAT ÖDENMESİ GEREKİYOR AMA KİM ALMIŞ 10 GÜNDE TAZMİNATI LÜTFEN OLAYI ÇARPITMAYALIM HERŞEY KANUNLARA GÖRE GİTMİYOR TÜRKİYEDE

Sayın site yöneticileri ;

Sosa sigorta forum kurallarını ihlal ediyor reklamını yapıyor, bunu sürekli yapıyor. Aşağıda verdiğim linklerde örnekleri mevcut. Diğer kullanıclar Telefon numarası paylaşdığı zaman siliniyor fakat bugüne kadar Sosa sigortanın reklam, telefon numarası paylaştığı mesajları silinmedi.

https://www.engelliler.biz/forum/tr...ortasindan-tazminat-almak-73.html#post1661070

https://www.engelliler.biz/forum/tr...ortasindan-tazminat-almak-73.html#post1657361

https://www.engelliler.biz/forum/tr...guvenilir-durust-bir-avukata.html#post1698432

https://www.engelliler.biz/forum/tr...-gecirdi-haklarimiz-nelerdir.html#post1736562

https://www.engelliler.biz/forum/tr...ktarini-kabul-etmeli-miyiz-2.html#post1777356

https://www.engelliler.biz/forum/tr...ktarini-kabul-etmeli-miyiz-2.html#post1777356

https://www.engelliler.biz/forum/tr...n-sakatlik-tazmnati-alamadim.html#post1749175

Bundan ayrı olarak. Ben kazazedeyim. İnternette bilgi ararken forumu buldum. Burda bütün sorularıma cevap buldum, özellikle kazazede ve sürekli yazan birkaç kullanıcı çok yardımcı oldu. Bu sayede bilgilendim.

Burası sadece ciddi bilgi paylaşımının olduğu bir yer. Sorular cevap buluyor, mağdurlar, sorusu olanlar bu sayede yol haritası çizebiliyor. Bahsettiğim sadece trafik değil, forum diğerin başlıkları ciddi bilgiler içermekte. Bu noktada emeği geçen başta Bülent Bey olmak üzere bütün site yöneticilerine teşekkür ederim.

Doğru olmayan bilginin oluşturduğu sıkıntı göz ardı edilemez. Özellikle resmi kurumlara olan işlerde verilen yanlış bilgiler hak kayıplarına sebep olur.

Tam da bu noktada Sosa sigortanın Çelik Ahmet Çelik hocanın akademik hukuki makalesi için yaptığı yorumu, (TAZMİNAT DAVALARINDA KAZANÇ ARAŞTIRMASI - Tazminat Hukuku : Çelik Ahmet ÇELİK ki bu makale içerisinde Yargıtay içtihadlarını ve kanunları da barındırmaktadır) görüşlerinize sunuyorum.

[FONT=sans-serif]kafası kırık [/FONT]KANUNLAR YAZIYOR TAMAM AMA KAÇ KERE BİR İNSANIN TAZMİNATINI ALDIN BEN SÖYLEYİM Mİ SANA 500 DEN FAZLADIR AMA NEDENSE OLAY TARİHİNDEKİ MAAŞI İSTEYİP ONDAN ARTIŞ YAPILARAK HESAPLANIYOR YANİ ARKADAŞIM KANUNLARA BAKILACAK OLURSAK NEDENSE 10 GÜN İÇİNDEDE TAZMİNAT ÖDENMESİ GEREKİYOR AMA KİM ALMIŞ 10 GÜNDE TAZMİNATI LÜTFEN OLAYI ÇARPITMAYALIM HERŞEY KANUNLARA GÖRE GİTMİYOR TÜRKİYEDE

Ne yazdığı pek anlaşılmıyor, üç beş kere okumak zorunda kaldım anca ne dediğini tahmin ediyorum, tam olarak ne bilmiyorum, düşünün ki bu kadar kötü bir Türkçe'ye sahip birisi hukuken mağdurlara yol gösterecek forumda, bilgi verecek.

Efendim diyor ki ; her şey kanunlara göre gitmiyor Türkiyede. Yorum, takdir sizin, bir şey demiyorum ben artık. Bunu diyen hasar danışmanlık ve araclılık. Hukuken bilgi araştırması yapan insanların olduğu yerde bunları yazıyor, yanlış, aslı astarı olmayan bilgi vermektedir. Lütfen dikkate alın, gerekeni yapın. Teşekkür ederim.

Bu ve buna benzer durumlardan dolayı insanlar hasar danışmanlık ve araclılık firmaları yüzünden mağdur oluyor. Kayseri Barosu hasar danışmanlık ve araclılıkla alakalı olarak bir çalışma başlattı. Mevcut yasa açıklarından faydalanıyorlar maalesef. Kayseri Barosunun "Hasar Takip Merkezleri veya Sigorta ve Aracılık Hizmetleri" gibi adlarla faaliyet gösteren ve vatandaşlara mağduriyet yaşatan kişi ve şirketlere yönelik kamuoyu duyurusu : http://www.kayseribarosu.org.tr/Print.aspx?ID=22128&Tip=Haber

Hasar danışmanlıkla alakalı halkı bilinçlendirmeye yönelik haberler de aşağıdadır :

Vefat Tazminatlarınızı Aracılara Kaptırmayın
Tazminatı aracıya kaptırmayın! | İş-Yaşam Haberleri
https://trafikazatazminati.wordpress.com/2016/08/31/trafik-kaza-tazminatini-aracilara-kaptirmayin/

Teşekkür ederim, saygılarımla..
sarasota, Plumeria, BuTcHeR, Life

Son düzenleme:
kafası kırık

Bu sitede sigorta şirketlerinin telefon bilgisi paylaşması yasaktır. Ve tabii ki bu konuda kimseye tolerans gösterilmez. O aktardığın mesajlar gözden kaçmış. Sildim. Başka varsa ya da bundan sonra gözden kaçan olursa lütfen yazın, silelim, gereğini yapalım.

Bu siteden müşteri bulmak tek başına sorun değil. Bu olabilir tabii ki. Ama usule uymak şartı ile. Buradaki sorulara cevap vereceksin, karşılıksız olarak bilgini paylaşacaksın, sonra senin bu samimiyetine karşılık insanlar profesyonel hizmet almak istediklerinde sizi tercih edecekler...

[FONT=sans-serif]kafası kırık [/FONT]arkadaşım seni dikkate almam için öncelikle şu ismini değiştirmen lazım
diğer konu dava açmadan nasıl alınıyor dedin cevap verdim ama onun cevabını bana veremedin.
Sen kaç kerede okuyup anlamış olman senin eğitiminden olabilir. Herkes kendi fikrini beyan eder sende öyle yapıyorsun YANLIŞ olsada onun için saygı duyuyorum.
[FONT=sans-serif]OturanBoğa Gereken açıklamayı yapmış bende gerekeni yaparım.[/FONT]

Merhaba bir kaza geçirdim ve karşı taraf tamamen suçlu kırmızı ışıkta gectiler raporda aynen yaziyor. Ben elmacık kemiklerini kırıldı diye ameliyat oldum platin taktilar tedavinin bitmesi ile birlikte magluliyet raporu alsam ve bu raporda magluliyet gozukmese yine sigorta dan tazminat alabilirmiyim?

kadircik

sigortadan parayı aldın diyelim. geri kalan kısmı nasıl alacaksın . hiçbir avukat sigortadan para alan kişinin dosyasına bakmaz biraz mantıklı olun iyi bir avukat tutup dava açın ama önce tedaviniz bitsin ve hastaneden rapor alın.

sosa sigorta
aynen size katılıyorum çok güzel açıklamışsınız . Ben 11 kişinin bilirkişi raporunu inceledim diyorum hepsi kaza günü aldıkları maaş üzerinden hesaplama yapılmış buradaki arkadaşlar anlamıyor yada işlerine gelmiyor.

Doğrusu, bilinen son dönem ücretin hesaplamaya esas alınmasıdır. Buna göre kazadan önceki son 3 aylık ortalama, 6 aylık veya yıllık ortalamayı alan bilirkişiler var. Eğer son 3 aylık ortalama yok ise son ücret esas alınır.

Saygılarımla

İron

bak sen burda yanlış itham ediyorsun biz burda magdur olan kişilerdeb biriyiz bende sana diyorumki bana 15 gün önce avukatım aradı şirket 43 bın teklif etti ben yok dedim aradan 5 dakika geçti avukatım tekrar aradı ve dediki sen ne kadar istiyorsun varmı bir rakam dedi şirket soruyor dedi bende yok ne çıkarsa ona razıyım dedım yanı senin dediğin gibi 900 liraydı o zaman asgari ücret yüzde 9 ile imkansız bu tazmiatı teklif etmleri ben şu anda çalışıyorum ve maaşım net 1900 demekki maaşımın üzerinden görmüşler teklifi ama sen israrla burda insanları yaancı çıkarıyorsun anlamadım sen neyin peşindesin ..

buna bir son noktayı ben koyayım size tazminat mahkemede bilir kişinin aktiarya hesaplama yöntemi şöyle kaza tarihindeki aylık fazla çalışmalar falan dahil resmi maaş bordrosu üzerinden ve sonraki aylardaki aldığı maaşlar üzerinden aktif ve pasif dönem diye adlandırılan bir hesaplaması var asgari ücret ise kolay oluyor gelen maaşlar zamlar belli benim gibi asgari ücret değil ise ve benim gibi kaza dan sonra kişi emekli olmuş ise ve hem çalışıyor ise bunlarda kaideye gidiyor geçmiş dönem dediğimiz aldığımız aylıkalr üzerinden ayrı her yılın miktarı gelecek yıllar içinde tazminat hesabının yapıldığı son maaş geçerli oluyor ben 2011 de geçirdim 2016 kadar olan ayrı 2016 dan sonraki ayrı hesaplanıyor mahkemde böyle oluyor zaten googledende bakarsanız bununla ilgili örnek aktiarya tazminat hesapları var ama sigorta şirketine bırakırsanız sizlere açıklama yapmadan kendilerindece bir hesap yapıyorlar koltuk sigortasının tazminatı daha farklı koltuk sigortasının tazminatında bu otobüslerde olan kazalar için geçerli kaza tarihindeki sigorta limitinin ve kazadaki oranınız yüzdesi ile direk alınıyor örnek 150 bin sigorta oran %5 direk bunun 5 lik oranını alacaksın yani 7,5 bin lira ediyor diğerlerinde mahkemde olanı yazdım

Nasipse benim mahkemem bu yıl bitecek.
Aralık 2015 kaza tarihi yaş 30
Brüt ortalama 2400
Engel oranı yüzde 63
Mahkemem sonuclaninca Burda paylasirim

hasan umut aydın

sen mağdursun diye hukuk kuralları değişmez bende mağdur oldum bana 100 bin tl teklif etti kabul etmedim her seferinde fiyat arttı konu bu değil arkadaşım bilirkişi hesaplaması konumuz neyse uzatmaya gerek yok burada mantık belli kaza günü aldığın maaş üzerinden 60 yıla kadar aktif dönem %10 iskonto ile hesaplanıyor geriye kalan 5 yıl pasif dönem zaten ha kazada kusur oranın veya sig bağlandıysa psd değeride tazminatından düşer bunlar ayrı konular kendine iyi bak kafana çok takma bilirkişi hesaplamanı yapınca anlarsın zaten

Arkadaşlar uzun süredir trafik kazaları ve iş kazaları üzerine çalışan bir avukat ve aynı zamanda bu konu üzerine yüksek lisans eğitimi alan biri olarak bildiklerimi aktarayım, bu konu başlığı ve diğer konu başlıkları altına yazılan yanlış bilgileri temizlemiş olayım. Umarım faydalı olur.

Öncelikle aktüerya hesabı kesin çizgileri olan bir hesaplama yöntemi değildir. Somut olaya göre yapılması gerekir. Ancak belli esasları vardır. Bunu yazarken doğru bilinen "Son ücret üzerinden hesaplama yapılır" yanlışını düzeltmek için yazıyorum. Genel kaide olarak son ücretin esas alınacağı doğrudur. Ancak eğer bu ücretin değişeceğine veya değişebileceğine yönelik veriler varsa o zaman o veriler de dikkate alınır. Örneğin; kişi aktif olarak 1500 TL maaş ile avukat katipliği yapıyordur ama aynı zamanda hukuk fakültesine kayıtlı son sınıf öğrencisidir. Bu kişinin hayatın olağan akışında avukat-hakim-savcı vs. olma olasılığı düşünülür ve bu durumda aktüerya hesabı yapılırken mezun olana kadar olan tazminat hesabında 1500 TL'lik ücret esas alınırken, mezuniyetten sonrası için hukuk fakültesi mezunu olan kişilerin ortalama gelirleri esas alınır.

İncelediğim kadarıyla konu başlıklarında yanlış bilgilendirme bulunan bir diğer konu ise aktüerya hesabının net ücrete mi yoksa brüt ücrete mi göre yapılacağı meselesi. Bu konuyu da açıklığa kavuşturalım. İş ve Sosyal Güvenlik hukukunda giydirilmiş ücret - çıplak ücret ve net ücret-brüt ücret kavramları bulunur. Bu kavramları önce kısaca açıklayıp sonra örnekle somutlaştırayım;

Net ücret vergi kesintileri ve SGK primleri olmadan işçinin eline geçen net geliri ifade eder. Brüt ücret ise vergi kesintileri ve SGK primleri ile birlikte ücretin tamamını ifade eder. Örneğin kişi 1400 TL maaş alıyordur, bu kişinin net ücretidir. Ancak brüt ücreti kişinin eline hiç geçmeyen sgk primleri vs de dahil edilerek hesaplandığından 2.000 lira civarındadır.

Çıplak ücret- Giydirilmiş ücret ayrımı ise bambaşka bir husustur. Çıplak ücret kişinin sadece maaşını ifade eder. Giydirilmiş ücret ise kişinin maaşıyla birlikte kendisine ödenen tüm ücret eklerini ifade eder. Örnek verecek olursak kişinin maaşı 1400 TL'dir ancak kendisine aylık 200 TL yakacak yardımı ve 300 TL giyim yardımı yapılıyordur. Bu durumda kişinin çıplak ücreti 1400 TL'dir deriz. Giydirilmiş ücreti ise 1400+200+300=1900 TL'dir şeklinde hesaplanır.

Aktüerya hesabında hesaplama için kullanılan ücret kişinin NET, GİYDİRİLMİŞ ÜCRETİDİR. Yani bir diğer ifade ile kişinin aldığı ücret ekleri (prim ikramiye vs.) hesaba katılır, ancak hesaplama sgk primleri kesildikten sonraki net tutar üzerinden yapılır. Özetle 1400 TL net maaş ve 300 TL giyim yardımı alıyorsanız hesaplama 1700 TL üzerinden yapılır şeklinde bir sonuca varırız.

Değinilmesi gereken bir diğer husus aktüerya hesabında son maaş bordrosuna yansıyan ücret üzerinden hesap yapılacağı kesin bir yargı değildir. Bu hususta yargıtay gerçek ücretin dikkate alınması gerektiğini söylüyor. Bu meseleyi de somutlaştırmak için örnekle açıklamak istiyorum;

Örnek; kişi bir işyerinde çalışmaktadır. İşveren kişiye 1400 TL banka aracalığıyla maaş yatırmaktadır ve SGK kayıtları 1400 TL olarak görünmektedir. Ama işveren ayrıca her ay 1000 TL de elden vermektedir. Bu durumda kişi her ay 1000 TL'de elden aldığına dair bir ispat yapabilirse aktüerya hesabı maaş bordrosuna yansıyan 1400 TL üzerinden yapılmaz, kişinin gerçek ücreti olan 2400 TL üzerinden yapılır. Özetle; işvereniniz vergi kaçırmak için sizi düşük ücretli gösteriyorsa aldığınız ücretin tamamını ispat ettiğiniz takdirde aktüerya hesaplamanız gerçekte aldığınız ücret üzerinden yapılır.

Bu hususlara değindikten sonra tazminat hesabının genel hatlarıyla nasıl yapıldığını anlatayım; Öncelikle tedavi giderleriniz tazminat olarak size ödenmek zorundadır, bu zaten fazla karmaşık olmayan bir husus olduğu için üzerinde durmuyorum. Hesapta tartışmalı olan konu iş göremezlik nedeniye yapılan hesaplamalardır. Bunları genel hatlarıyla açıklayıp örnekler üzerinden anlatayım.

Geçici İş göremezlik tazminatı: Bu tazminat kazaya uğramanız nedeniyle tedavi süresinde geçen sürede yaşadığınız gelir kaybının tazminidir. Örneğin; kişi kaza geçirmiştir, 3 ay yoğun bakımda kalmış ve hiç çalışamamıştır. Bu 3 ay için işyerinde aldığı giydirilmiş net ücretin tamamı tazminat hesabına katılır. Aynı örnekten devam edelim; kişinin 3 ay sonunda yoğun bakımdan çıkmış ve çalışmaya başlamış olduğunu ama haftada 2 gün tedaviye gitmek zorunda olduğunu ve çalışamadığını varsayalım. Haftada 2 şer günlük tedavi süreci 6 ay boyunca devam etmiş olsun. Bu durumda kabaca bir hesapla haftada 2 gün ayda 8 gün 6 ayda ise toplam 48 günlük iş yerinde aldığı giydirilmiş net ücreti de geçici iş göremezlik tazminatı kapsamında hesaba dahil edilir. Burada birazdan bahsedeceğimiz rapor oranına dayalı tazminat hesabı göz önünde bulundurulmaz, o günleri tamamen çalışmadan geçirdiğiniz için ücretin tamamına hak kazanırsınız.

Sürekli iş göremezlik tazminatı; Bu kavram ise forumda ve bir çok yerde gördüğümüz hastane raporlarına dayanan bir kavramdır. Kaza sonucu kişi bedensel bütünlüğünde bir zarara uğramıştır ve iş gücü kaybı meydana gelmiştir. Bu kayıp raporda belirtilen %üzerinden göz önünde bulundurulur. Kişi geçirdiği kaza sonucu %10 iş gücü kaybına uğramış olsun. Bu durumda kişinin kaza tarihinden dava tarihine kadar olan aktif olarak çalıştığı dönemler, o dönemde kazandığı bilinen ücretler üzerinden tazminat hesabına katılır. Örneğin kişi 2015 yılında kaza geçirmiştir. Dava 2017 yılında açılmıştır. Bu durumda 2015-2017 arasındaki tazminat hesabında kişinin kazandığı ücretler esaslar alınır. Örneğin kişi 2015 yılında 2000 TL maaş alıyorsa 2015 yılı için tazminat hesabı bu ücret üzerinden yapılır. 2016 yılında 3000 TL maaş alıyorsa 2016 yılının tazminat hesabı bu ücret üzerinden yapılır.

Dava sonrasındaki yıllar için ise yukarıda en üstte bahsettiğim gibi başka veriler (kişinin katipken hukuk fakültesi bitirmesi gibi) bulunmuyorsa tazminat hesabı bilinen son ücret üzerinden yapılır.Bu hesaplama esasen farazi bir hesaplamadır somut verilere değil kişinin ne kadar yaşayacağı ne kadar çalışacağı ne kadar ücret alacağı gibi varsayımsal değerlere göre hesaplanır. Ancak bu varsayımsal değerler yargıtay kararlarıyla belli bir çerçeveye oturmuştur. Örneğin kişinin aktif çalışma yaşının üst sınırı 60 yaş olarak kabul edilmektedir. Kişinin toplam ömrü ise 65-68 yaş olarak değerlendirilmektedir. Bu veriler üzerinden sürekli iş göremezlik tazminat hesabı yapılır. Örneğin;
Kişi dava tarihinde 40 yaşındadır. Bu durumda aktif olarak çalışacağı süre 20 yıldır deriz. Aktif olarak çalışacağı süre için bilinen son ücreti üzerinden hesaplama yaparız. Örneğin 2.000 TL. Bu hesap yapılırken her yıl için %10 artış ve peşin iskonto indirimi hesaplanarak yapılır. Ancak kabaca bir hesapla bu son ücret üzerinden hesaplama yapılabilir. Yani 2.000 x12 (ay) x 20 yıl = 480.000 kişinin aktif çalışma hayatında elde edeceği gelirin peşin iskonto indirimli halidir. Bu hesaplandıktan sonra rapor oranına göre tazminat belirlenir. Örnek %10 sürekli iş göremezlik raparou varsa 480.000'nin %10u alınıp 48.000 sonucuna ulaşılır. Bu çalışma dönemi için tazminat hesabıdır. Bir de emeklilik dönemi için tazminat hesabı yapılır. Bu da kişinin emekli olduğunda hayatını diğer kişilere oranla %10 daha fazla efor harcayarak idame ettirmesi prensibine dayanır. Yargıtay kararlarına göre bu dönemin hesabı bilinen son ücret üzerinden yapılmaz, asgari ücret üzerinden yapılır. Bu durumda emeklilik dönemini 5 yıl kabul edersek; 1.400 TL x 12 (ay) x 5 = 84.000. Rapor %10 kabul ettiğimiz için 8.400 lira tazminat hesabı da buradan yapılır.

Son olarak şunu ekleyeyim tüm bu hesapları yaptıktan sonra ortaya çıkan tazminata kusur oranınıza göre hak kazanırsınız. Örneğin yukarıdaki hesaplamalarla 250.000 TL tazminatınız hesaplandıysa ve karşı taraf %100 kusurlu ise 250.000 TL'ye hak kazanırsınız. Ancak kusur %50 sizde ise bu durumda 125.000 TL'ye hak kazanırsınız.

Burada örneklendirerek yaptığım tazminat hesapları yazının içinde de belirttiğim gibi kabaca yapılan hesaplardır. Yaklaşık olarak doğru sonucu vermekle birlikte en doğru hesap için tüm verilerin en doğru şekilde ele alınması ve düzgün bir hesaplama gerekir. Öyle ki; ortalama bir bilirkişinin bu hesabı yapması dahi epeyce zaman almaktadır. Hesaplamalar kabaca olmakla birlikte verilen bilgiler kitaplardan, yargıtay kararlarından derlenmiş, uygulamada da tarafımca kullanılan bilgilerdir. Sürçü lisan etmediysem doğru olduğuna emin olabilirsiniz.

Yazının kaynak gösterilmeden tamamen veya kısmen kopyalanmasına onay vermiyorum. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Saygılarımla.
Av. Yakub Kızılkaya

Merhaba,

Forumda insanların anlayacağı bir dille, mümkün oldukça anlaşılması zor teknik dile girmeden, basite indirgeyerek insanları aydınlatmanın faydalı olacağını düşünüyorum. Çünkü burası aktüerlerin veya avukatların mesleki dayanışma gösterdiği bir site değil. Yoksa %10 Baliğ sistemi kullanılır desem, veya A xn =(Nx - Nx+n) / Dx aktüeryal formülünden bahsetsem veya Population Masculine et Feminine (PMF 1931) Tablosundan bahsetsem burada bu işin uzmanları dışında kimse için bir şey ifade etmeyecektir.

Bu kadar ayrıntısına girilecekse eğer, geçici iş göremezlikte SGK tarafından daha önceden ödenen geçici iş göremezlik ödemesi var ise bu ödemede kusur oranı ile çarpılarak toplam tazminat tutarından tenzil edilmesi gerektiği de ifade edilmelidir.

Yine de konunun ayrıntılarına girmek isteyenler şu linki inceleyebilirler:
Araştırma Yazıları - Tazminat Hukuku : Çelik Ahmet ÇELİK

Genel olarak, Yargıtay kararlarına göre bilinen son dönem asgari ücret esas alınmaktadır. İstisnaları mümkünse de bilinen son dönem geliri esas alınır demekte [SIZE=3]bir yanlışlık yoktur[/SIZE]. Her somut olayda konusunda uzman avukat dosyasını değerlendirerek gerekli işlemleri yapacak ve müvekkilini doğru olarak yönlendirecektir. İşte tam da bu nedenle çantacı tabir edilen kişilerden uzak durulmalıdır.

Bir tane de örnek Yargıtay kararı ekliyorum.

Saygılarımla
Avukat Armağan Özmen

[SIZE=3]Yargıtay 17. Hukuk Dairesi[/SIZE]
Esas No: 2011/10872
Karar No: 2012/5816
Karar tarihi: 8.5.2012
Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda verilen hükmün duruşmalı olarak temyizen tetkiki davalılar C. O. ve O. Y. San. ve Tic. Ltd. Şti vekilince istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen 8.5.2012 Salı günü davacı ve davalı taraftan gelen olmadı. Temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü.

-K A R A R-
Davacı vekili, davalıların maliki, sürücüsü ve Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortacısı olduğu aracın davacı idaresinde bulunan motorsiklete çarpması sonucu davacının yaralandığını uzun süre tedavi gördüğünü belirterek fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak üzere 6.000 TL. maddi tazminatın davalılardan 2.000 TL. manevi tazminatın sigorta dışındaki davalılardan tahsiline karar verilmesini talep etmiş, ıslah dilekçesi ile maddi tazminat talebini 74.820 TL. olarak ıslah etmiştir.
Davalı sigorta şirketi vekili davanın reddini savunmuştur. Diğer davalılar vekili, kusur oranını kabul etmediklerini, tazminatın fazla olduğunu belirterek davanın reddini istemiştir.
Mahkemece toplanan deliller ve benimsenen bilirkişi raporuna göre, davanın kabulü ile 74.820 TL. maddi tazminatın davalılardan tahsiline, sigorta şirketinin poliçe limiti ile sınırlı olarak sorumlu tutulmasına, 2.000 TL. manevi tazminatın davalılar O. Y. Ltd. Şti ve Q. L. ’dan tahsiline karar verilmiş; hüküm, davalılar O. Y. Ltd. Şti ve Q. L. vekili tarafından temyiz edilmiştir.
1-Mahkemece toplanıp değerlendirilen delillere, özellikle oluşa ve dosya içeriğine uygun olarak düzenlenen uzman bilirkişi raporunda belirtilen kusur oranının hükme esas alınmasında bir usulsüzlük bulunmamasına göre davalılar O. Y. Ltd. Şti ve Q. L. vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir 2-Dava trak kazasında yaralanmadan kaynaklanan işgöremezlik tazminatı istemine ilişkindir.
Mahkemece hükme esas alınan aktüerya uzmanı bilirkişi raporunda davacının bilinmeyen dönem geliri belirlenirken 28 yıllık bilinmeyen dönem için %10 arttırım uygulamış, desteğin bakiye ömür süresi için geliri belirlenmiş bu miktarın tamamı üzerinden %10 iskonto yapılarak tazminat hesaplanmış ise de bu hesaplama şekli Yargıtay’ın yerleşik tazminatın belirlenmesi ilkelerine uygun olmadığı gibi rapor denetime de açık değildir.

Mahkemece tazminat hesabında işleyecek dönem tazminatının hüküm tarihine en yakın tarihte bilinen son gelir miktarı esas alınarak, her yıl için ayrı ayrı %10 oranında arttırılıp %10 oranında indirim yapılmak suretiyle tazminat hesaplaması yapılması için aktüerya uzmanı bilirkişiden ek rapor veya yeni seçilecek bilirkişiden ayrıntılı gerekçeli ve denetime açık rapor alınarak sonucuna göre usulü kazanılmış haklarda gözetilerek karar verilmesi gerekirken açıklanan bu yönteme uygun düşmeyen bilirkişi raporu esas alınarak hüküm kurulması doğru görülmemiştir. SONUÇ: Yukarıda 1 numaralı bentte açıklanan nedenlerle temyiz eden davalılar vekilinin diğer itirazlarının reddine, 2 numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalılar O. Y. Ltd. Şti ve Q. L. vekili temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, duruşmada vekille temsil olunmayan davalılar Q. L. ve O. Y. Mob. Ltd. Şti. yararına vekalet ücreti takdirine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalılar Q. L. ve O. Y. Mob. Ltd. Şti.ne geri verilmesine 8.5.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Son düzenleme:
2015 yılı subat ayında trafik kazası geçirdim toplam 8 ay hastanede kaldım (motor kazası).ve 7.ay dava açıldı karşı taraf asli kusurlu bende tali kusurlu olarak bilirkişi raporu geldi ben bu davadan ne kadar tazminat alabilirim özel halk otobüsü vurdu (büyük şirket).ve ne zaman sonuçlanır tahmini olarak.kaza geçirdiğimde üniversite 3.öğrensiyindim 2 dönem okula ara verdim(dondurdum).yas 23 ve %70 sürekli engelli raporu var 2017 de aldım.suan 4.öğrencisim ve busene bitecek. İşim hazır ort 2.500tl alacağım.

İron

hangi avukat bakmıyormuş böyle davalara anlayamadım?
tahkime bir dilekçe yazıyorsun 4 ay sonra karar çıkıyor. 40 bin lira çıksa ve müvekkille %20ye anlaşsan (burdaki kıytırık hasar şirketleri bile dava açmadan %25 istiyor bu arada)8 bin lira yapar. sigorta şirketinden de 4750 lira karşı vekalet ücreti alacaksın.
bir de üstüne icra takibi başlatacaksın ordan da en az 5000 lira icra karşı vekalet ücreti var.
avukat bu durumda 40 bin liralık dosyadan 18 bin lira civarında kazanıyor.
müvekkilin cebine de %20 verdiğinde 32 bin lira giriyor.

18 bin lira gayet güzel para, her avukat da bu tarz davaları alır çünkü sonunda hem davayı kazanma hem de tahsil garantisi var. insanları yanlış yönlendirmeyin, siz böyle yazdığınız için insanlar gidip saçma sapan hasar takip şirketlerine para ödüyor.
hiçbir şey bilmeyen acenteden bozma sözde sigorta uzmanları yarım sayfalık dilekçeyle şirkete başvurup mağdurun parasının %25ini alıyor.
mağdurun tek başına yapamayacağı, ama bu hasar takip şirketlerinin yapabildiği hiçbir şey yok, herkes kazadan sonra şirkete tek başına başvurup parasını almalı..

5 sene sigorta şirketinde çalıştım,
hiçbir şirket bu hasar takipçilerinden çekinip, normalde vereceği paradan daha fazla vermez
hiçbir şirket bu hasar takipçilerinden çekinip, normalde ödeyeceği zamandan daha önce ödeme yapmaz.
hasar takip şirketlerinin hiçbir vasfı yoktur. kendileri hakkında söyledikleri 10 laftan 9u yalandır.

sosa sigorta Hukukçular ne yazmışlar böyle ya. ne diyorlar böyle. Yasalar uygulanmıyor halbuki boşuna uğraş değil mi yahu sosa?

https://www.engelliler.biz/forum/tr...aktuel-hesaplama-detaylari-6.html#post1793618
https://www.engelliler.biz/forum/tr...aktuel-hesaplama-detaylari-6.html#post1793607

Bir sürü yargıtay içtihatları, yasalardan bahsetmiŞler falan olacak iş değil. neyse.

arkadaşım seni dikkate almam için öncelikle şu ismini değiştirmen lazım
diğer konu dava açmadan nasıl alınıyor dedin cevap verdim ama onun cevabını bana veremedin.
Sen kaç kerede okuyup anlamış olman senin eğitiminden olabilir

Cevap verdim ben, nasıl bir cevap bekliyordun ki;

Sİgorta tahkim komisyonu'da gidin demen yerine sen bunları yazacak zamanının olmadığını söyleyerek numarını paylaşıyorsun.

Nasıl bir cevap bekliyordun, sorduk sana sen de tahkim dedin. Bu yazmak ne kadar zor olabilir de numaranı veriyorsun açık bir şekilde. Ayak yapma. Gereken cevabı oturan boğa da verdi.

Durmadan isim merak ediyorsun. Çok merak ediyorsan adresimi dahi verebilirim. Burası forum sitesi, bilgi paylaşımı yapılıyor, mesele isim değil. Bilgi paylaşmamak için burayı kullansam durmadan telefon numarası paylaşırdım reklamımı yapardım.

"Sen kaç kerede okuyup anlamış olman senin eğitiminden olabilir." Valla eğitmimi tam yazmayayım övünmek olmasın. Sevmem övünmeyi. Üçüncü üniversitesini okuyan biriyim. Bu kadarı yeter.
Noktalama işaretlerini öğrenmen gerekiyor sosa sigorta. Anlatım bozukluğu yapmadan, Türkçe'yi düzgün kullanarak yazmak gerekiyor değilse olmaz. Bak sana bu konuda yardımcı olurum. Ben milliyetçi adamım Türkçe'nin doğru kullanmılması önemlidir. Bir milliyetçi olarak halka bunu öğretmek görevimdir.
Öncelikle tdk'nın sitesi başlıca kaynaktır, öncelikle ona bakmalısın : Yazım Kuralları

Dil önemlidir sosa bak ne demişler dil ile alakalı :

Bir kimsenin ne söylemesi gerektiğini bilmesi yeterli değildir; nasıl söyleneceğini bilmesi de gerekir.
~ Aristo ~

Bak şu da var, böyle bir Türkçe ile senin tahkime dosya dilekçesi yazman mümkün değil. Tahkim ile mahkeme aynı. Her şeyiyle aynı. Tahkim sadece bu işlere baktığından en geç 4 ay içinde sonuçlanır dosya. Muhtelemen bir avukata elindeki dosayı gönderiyorsun. Neyse ya.

Yeniden söylüyorum burası BİLG PAYLAŞMA YERİ. Yorum yapmak dahi olmaz. Bilgisi olan yazar o kadar. Bilmem anlatabiliyor muyum?

Son düzenleme:
merhaba arkadaşlar 2014 yılında trafık kazası gecırdım yasım 33 tu surucu 100 de 100 kusurlu ....gecen ay okmeydanı hakem hastanesınden %42 rapor sureklı aldım %8 işitme %12 cıldıye % 28 dahlliye verdı ..sureklı raporum sorum su sıgorta bunları kabul adermı ortapedık sorunum yok

Üst Alt