Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirim başvurumda raporum %40'tan %18'e düşürüldü! Ne yapabilirim?

Düşürülmeme garantisi yok evet haklısın hangi siteye girsem raporum düşürüldü diyen arkadaşlar görüyorum. Bunu medyaya niye taşımıyolar engelli temsilcileri bunları gören yanlızca bizmiyiz. Bunuda anlamak kolay değil.

ersin_67

ersin bey umarım bu size yardımcı olur.
Engellilere Mahkeme müjdesi

SSK’dan emekli olmak isteyen engelliler Maliye Bakanlığı’ndan vergi indirim belgesi talep ederler. Ancak, yetkili hastanelerin yüzde 40 üzerinde verdikleri raporları Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu genelde düşürür ve belge vermezdi. Yargı şimdi diyor ki hastanenin oranı geçerlidir, merkez sağlık kurulunun rapor oranında indirim yetkisi yoktur…

Okuyucu: Ali Bey, 05.02.1979 doğumluyum. Sol gözümde menenjit hastalığında dolayı bir görme bozukluğu var bununla ilgili askerlik çağım geldiğinde Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nden askere uygun değildir raporu verildi. 2003 yılında Şişli Etfal Hastanesinden ilk önce otobüslerde kullanmak için bir kart çıkarttım % 65 verildi. Sonra aynı dönemde özürlü olarak çalışmak için tekrar başvurdum bu seferde % 45 verildi. Daha sonra yine başvuru yaptım %40 verildi bu seferde vergi indiriminden yararlanmak için yapmıştım. Ancak, bu raporum Maliye tarafından, yüzde 27’ye düşürülerek vergi indirim talebim reddedildi. H sınıfı sürücü belgesi almak istediğimde de alabilir miyim? Bu arada şimdi beyaz kartım var ve otobüslere bedava binebiliyorum. Ayrıca, İŞKUR’da özürlü kaydım var yüzde % 40 oradan da özürlü olarak iş başvurusu yapabiliyorum. Bu bir hatamıdır yoksa bu şekilde uygulama olabiliyor mu? Ben şimdi kendimden tereddütte kaldım ben özürlü müyüm yoksa değil miyim? Maliye tarafından verilen rapora itiraz yolum var mıdır? Kenan Yıldız

Cevap:
Kenan bey, siz ve sizin özürlülerin yüzde 40 ve daha fazla oranlı raporları ile vergi indirim belgesi istemesi sonrasında raporlarınızın gönderildiği Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu’nun genellikle rapor oranını düşürüp red cevabı vermesine yargı yerleri artık dur diyor.

Vergi indirim belgesi nasıl alınır?
Vergi indirim belgesi almak için işyerinden alınacak hizmet belgesi ile defterdarlıklara veya gelir idaresinin illerdeki temsilcilerine müracaat edilir. Elinizde yetkili hastanelerden alınmış sağlık kurulu raporu varsa bu rapor da eklenir. Rapor yoksa defterdarlık sizi yetkili hastanelerden birine sevk eder. Hastane raporundan sonra defterdarlık raporunuzu Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kuruluna gönderir. Merkez sağlık kurulu da genelde bütün raporların oranlarını düşürür ve düşürme durumuna göre yüzde 40 ve daha fazla ise vergi indirim belgesi verilir değil ise reddedilir.

Danıştay Merkez Sağlık Kurulunun düşürme yetkisi yok dedi
Görüldüğü üzere, yetkili hastanelerden alınmış bütün raporları Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu incelemeden geçirip rapor oranlarını düşürmektedir. Ancak, bir okurumuz tavsiyemiz üzerine konuyu mahkemeye aksettirince mahkeme, Maliye’nin rapor düşürme yetkisi yoktur dedi.

Olayın Özeti
Yetkili olan, Şişli Etfal Hastanesi’nden yüzde 43 oranlı rapor alıp vergi indirimi için Maliye’ye müracaat eden E.Ö. ‘nün yüzde 43 raporu, Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu tarafından yüzde 35’e düşürmüş ve vergi indirim talebi reddedilmiştir. Bunun üzerine Vergi Mahkemesinde dava açan okurumuz, davayı kazanmış ve söke söke mahkeme eliyle vergi indirim belgesi almıştır.

Mahkeme Merkez Sağlık Kurulu değil hastaneler yetkilidir diyor
Mahkeme kararına göre, “ilgili Yönetmelik hükmünden de anlaşılacağı üzere özür oranının yüzde olarak belirleme yetkisi Yönetmelik eki listede sayılan sağlık raporlarını düzenlemeye yetkili olan sağlık kuruluşlarına tanınmış, sağlık raporlarında yer alan sakatlık bulgularına göre sakatlık oranının yüzde olarak belirleme konusunda Merkez Sağlık Kuruluna herhangi bir yetki tanınmamıştır…” demiştir.

Dava eden belgesini alıp emekli olur
Danıştay ve Vergi Mahkemelerine göre, Maliye Bakanlığının merkez sağlık kurulunun rapor oranını düşürme yetkisi yoktur. Öyleyse bu güne kadar rapor oranları düşürülerek, vergi indirim belgesi alamayanlar dava ile bu belgeleri alıp emekli olabilirler.

Davayı nasıl açacaksınız?
Dava açmak için elinizde en geç 30 gün içinde alınmış bir red kararı olması gerekir. Zira, vergi mahkemelerinde dava açma süresi red kararının elinize ulaşma tarihinden itibaren 30 gündür. Bu sebeple geçmişte red alanlar, yeniden Maliyeye vergi indirim belgesi almak için müracaat etsinler, yeniden red gelirse de gidip vergi mahkemelerinde dava açsınlar. Davadan sonra replik ve düplik (cevap ve cevaba cevap) dilekçelerine de yasal süresi içinde cevap verirseniz davanızı kazanırsınız.

dava çok uzun bir süreç ve maddiyata bakan bir olay bu yazıyı bende okudum evet raporu düşüremez diyo ama düşürüyo sizi kaçtane hakem hastanesine sevk edice belli değil adli tıpa kadar uzayabilen bir süreç var. kararsızım bu konuda.

maliye rapor oranlarını düşürebiliyor arkadaşlar yani artık şuan yaşadığımız ülkede sağlamlar engelli engellilerde sağlam laştırılıyor malesef olay bu . maliye raporu düşürdü ise maliyeye itiraz edebilirsiniz hastane raporunuzu düşürmüş ise il sağlık müd itirazda bulunun arkadaşlar. allah herkezin yardımcısı olsun nediyim ...

Maliye bana bana itiraz edemezssin diyo kendin yazıp göndercen dilekçeni diyo

süreci bilemiyorum nasıl düşürür neye göre düşürür bilemiyorum baltazar formülüne göre hesaplanıyor dedi maliye fakat raporu alırken hastahane heyeti baltazar formülü uygulayıp rapor veriyor zadden inanın anlamış değilim anlaşılır gibi değil düzen bozuk bütün hastahane yetkili dr ları bir araya gelip uayene edip bi karar alıyor maliye muayene etmeden sağlamsın diyor saçmalık. allah yardımcımız olsun.

ersin_67

Bugüne dek maliye kararına karşı itiraz ettiniz mi? İtiraz ettiniz, yeniden değerlendiri ve yine reddedildi. Doğru mudur?

Ben geçen itiraz ettim ama doktor ne geldiyse o gelir farklı birşey olmaz dedi. Benim bacak kısalığım yanlış ölçüldü ve 35 rapor almıştım doğru ölçümle 40 oluyor ama nafile 18 e düşürdüler sadece sövüyorum başkada birşey yapamıyorum.

Suret

yok bende sağ femur pertes sekeli + 2 cm kısalık yazılmış zamanında 36 almıştım sonra kısalığın 4 cm olduğunu görünce dedik bu sefer olur ama %20 yi bile göremedik. Baltazarmıdır nedir ona bağlıyorlar ama niyette önemli bu hükümet iyi niyetli davranmıyor bize karşı...

her olan işte bir hayır, olmayan işte bin hayır... hayırlısı olsun.

Müdürlede konuştum bülent bey kendin yazıp göndercen dedi itiraz dilekçesini bende yazdırdım gönderdim cevap gelirmi bilmiyorum artık. Benim merak ettiğim vergi indirimi almadan emekli olma hakkı olup olmadığı oluyo diyende var olmuyo diyende

ersin_67

Kendinde göndersen olur. Ama kendileri de evrağı kabul etmeliydi. Sonuçta sana bildirimi neresi yapıyorsa, itiraz evrağı da oradan işleme alınır.

1 ekim 2008'den önce sigortalı olup emekliliği de ssk statüsünde gerçekleşecek olan kişiler emekli olmak için defterdarlıktan sakatlık indirim hakkı elde etmek zorunda.

Suret yok kardeş

A-Yeni Kanunla gelen özürlü emekliliği
5510 sayılı Kanun’un 28 inci maddesi 1 Ekim 2008 gününde yürürlüğe girdi bu Kanun’un getirdiği özürlü emekliliği hükümleri, 01.10.2008 gününden sonra ilk defa işe girecek olanlar için geçerlidir.

Yeni düzenlemeye göre;
1-Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce yüzde 60 ve daha fazla oranda hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayanlara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.

2-Yetkili sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) Yüzde 50 ilâ yüzde 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,

b) Yüzde 40 ilâ yüzde 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,

prim bildirilmiş olanlar herhangi bir yaşa bağlı olmadan özürlü sıfatıyla erken emekli olabilecekler ama yukarıda sayılan şartlar 01.01.2015 gününden sonra işe girenler için geçerli olup, Kanun’un ek ve geçici maddeleriyle kademe getirilmiştir. Getirilen kademeye göre düzenlenmiş tablo aşağıdaki gibidir.

Engelliler yaşa bağlı olmadan erken emekli olurlar bu konu altında yazıyor ayrıntılar

Ben 2016 bin başında vergi indirimi ile %44 rapor aldım.. Sağlık bakanlığına itiraz ettim . 1 yıldan beri anca sonuçlandı ve hakem heyet %71 olarak raporu onayladı. Ama vergi dairesi bu raporu %56 ya düşürdü. Vergi indiriminden %56 yararlanırsın diyor..

Ben malulen emekliliğe müracaat edecektim şimdi ne yapmam lazım.

Benim oranların sadece ankilozon spondilitten %57 ..diğerleri kalp kapak yetmezliği %10..kuah %20 .. Uyku apnesi %5.. Hakem heyeti. %71 olarak onayladı.. Bu heyet raporu ile emekliliğe müracaat edersem onaylanırmı emeklilik

vergi indirimi mağduriyetleri

iyi günler arkadaşlar bu vergi indirimi mağduriyetleri ne olacak bunların hakkında yeni bir düzenleme gelirmi benim %40 sürekli raporum var vergi indirimi alamadım %18 e düşürdüler tekrar raporu bozayımmı bozmayımmı çok kararsız kaldım.

ersin_67 kardeşim ,bende %40 olarak yolladım ama %20 olarak geri geldi,şu forum sitesinde genel yorum şu ,rapor sürekli ve kronik ise Ankara oranı bozmuyor,bu kesinlikle gerçek dışı,bi gerçek dışı bilgi de şu ,hastahane ile Ankara da ki maliyenin özürlü hesaplama cetveli farklı,o yüzden Ankaraya giden oranlar düşüyor,sana tavsiyem şu olabilir,elindeki engelli raporun engelli haklarından yararlanmak için geçerlidir,Vergi indirimi ise sadece emeklilik ile alaklı konu o yüzden sen şuan emeklilik aşamasına uzaksasan yani yıl olarak daha uzun zaman var ise hiç uğraşma itiraz vs ,prim günün dolduğu zaman yaparsın itirazını,onlarda seni hakem heyetine sevk ederler,sevk etmeyip gene aynı oranı verirseler,vergi mahkemelerine başvurursun onlar kesin hakem heyetine sevk ederler,

arkadaslar hiç bişey yapmayın oturun bekleyin .belki bişey yaparlar.( sağlık sen sendikası temsilcisi ayse hanım bu konuları gündeme getiriyor biz magdurlar destek olmuyoruz ..acın gözünüzü akşam sabah face kullanıyorsunuz bulun sitelerini sakatlar derneklerinin hepsine mesaj atın.sendikalı işte calışıyorsanız sendika temsilcilerinize konuyu acın..twetırdan bütün haber portallarına atın..susup kalmıyacaksınız.https://www.change.org/p/safak-safa...edium=copylink&recuruit_context=copylink_long imza kampanyası başlattık imza linktedir faceden wapsaptan paylasın

levent bey benim bu yılın 8.ayında günüm doluyo yıl prim olarak öyle olmasa beklemeyi düşünürüm zaten itiraz ettim ama aynı raporumu değerlendirmeye tekrar almıyo ilave rahatsızlığınız varsa yada artan rahatsızlığınız varsa tekrar rapor alın diyo

selo bey inanın akşama kadar hergün daha nereye mesaj atıp bu mağduriyeti duyurabilirim diye düşünyorum benim kızdığım engelli dernekleri özellikle ankarada olanlar hiç bir yerde görmüyorum falanca dernek şunu istiyo dile getiriyo diye şaşırdım artık ne yapacağımı 3 yıldır ben ite kaka çalıştım sırf bu vergi indirimini alabilmek için benim engelim ayakta durmaya musade etmiyo artık ilköğretim mezunuyum masa başı işi bulmam imkansız yaşadığım yerde iş imkanıda yok denilecek kadar az zaten. şimdi bekleyimmi tekrar raporamı başvuru yapayım kaldım böyle çelişkide

sürekli raporu ile vergi dairesine başvurup kontrol süresi sonrası tekrar yenileme yapan var mı?

Değerli kardeşim ,Engel oranınızı düşüren Ankara maliyeye dilekçe ile beraber itiraz edin ,ve aps iadeli taahütlü ile gönderin yani vergi dairesine gitmeden direk gönderin,sonrasında size olumlu olumsuz bi yanıt gelecek veya hakem heyeti hastahanesine sevk edeceklerdir ,hakem heyetine sevk etmeyip direk aynı olumsuz sonucu gönderirseler,vergi mahkemesine gidin mahkeme safhasında mutlaka hakem heyeti hastahanesine sevk edeceklerdir ve heyet sonrası çıkan oranı Ankara maliye bu kez düşüremez çünkü mahkeme gözetiminde olduğu için ersin_67

Ersin kardeşim elindeki raporun sürekli olması ,aynı kurumdan tekrar engelli raporu ıstemene engel değil.
Ama yeniden başvuru için bir süre var mı bilmiyorum. Benim 2015 de üniversiteden aldığım %60 ve süresiz engelli raporum vardı.
Bu raporla malulen emekli oldum, lakin sgk 2 yıl sonrası için kontrol şartı koymuş , 2017 ocak ayında tekrar aynı universıteden %66 ve 2 yıl süreli rapor aldım.

Arkadaşlar benim durumumda olan var mı 2002 yılında yüzde 50 sürekli engelli raporum var hiç vergi indirimi aldım pirim günün doldu hastaneye gittim rapor almak için benim sorunum göz idi doktor açıkça söyledi yüzde 30 olur diye bende heyete girmedim vergi dairesine eski raporumla gittim arada bu rapor eski dedi ne yapmalıyım

Hiç vergi indirimi almadım dava yolu var deniyor kazanma şansım varmı

sağlık il müdürlüğüne git hakem hst iste orda heyete gir ordaki raporu vergi dairesine gönder hakem hst kararı geçerlisdir

Hilal72 ben raporu 2002 yılında aldım ve hiç kanunların değişeceği bilmiyordum şimdi hakem hastanesine gitsem raporum yüzde 30 kalacak gibi ama ben 2002 tarifi raporumu heryerde kullanıyorum neden vergi indirimi için geçerli değil bilgin varsa paylaşırsan sevinirim

Hakem hastanesine gitmek için önce rapor çıkarmak lazım eğer o raporu itiraz edecek isek hakem hastanesine gitmek gerekmez mi ben elindeki raporla nasıl vergi indirimi alırım şimdi rapor eski diye yeni rapor istiyorlar yeni rapor işi zor yüzde 40 altına düşer çünkü demedim doktor yüzde 30 alabilirsin dedi

Bende il sağlık müdürlüğüne gittim zaten.. O hakem heyet kararın düşürdüler

Üst Alt