Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indiriminde geçmişe yönelik ödeme şartları nedir?

Ufukalp - Evet Evliyim Bi Tane de Oğlum Var 2 Yaşın da
Hayırlısıyla parayı alabilirsem Kart Borcum Var Onu Kapatıp
Rahat Nefes Alacağım-
Aslın da Tatlı Bahaneydi Sizinle Tanışıp , Bilgilerinizden Faydalanmaktı Niyetim :) O Sırada Güzel Bi Baklava Fena Olmazdı Sanki :)
Evet İstanbuldayım olur da Yolunuz düşerse Bi Kardeşinizin Daha oldugunu Unutmayın burada
İlerleyen süreçte tekrar Buradan Gelişmeleri Paylaşırım.

Tekrar Çok teşekkür ederim

Çirkin Bey
Ne güzel, Allah bağışlasın.
Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim.
Bilgi paylaşımı her zaman olur, aklınıza takılan her şeyi çekinmeden danışabilirsiniz.
İstanbul Güngören'de 22 yıl yaşadım. Yeter artık dedikten sonra bırakıp İzmir'e geldim.
Mecbur olmadıkça da yol uğratmıyorum. :)
Tabi belli de olmaz. Kardeşim var, kayınbiraderim var, dost arkadaş var...

Ufukalp
Aslın da en güzelini yapmışsınız , İstanbul Kalabalığıyla Şartların Zorluklarıyla Yaşanacak Şehir değil aslın da
Emekli olabilirsem Ben de Memleketime Çekilmeyi Düşünüyorum.

Aslın da size Bir şey Daha danışacağım.
Şimdi ben 29 aydır Bir firmada Çalışıyorum, ama iş yerine gitmeden evden Çalışıyorum Homeofice Yani.
Tabletle yaptığı için Çoğu işi evdeyim sürekli ve malum asgari ücret alıyorum
Sizce ben başka firma da tekrar engelli kadrosuyla işe girip çalışsam sorun olur mu ?

Aynı anda iki farklı Şirkette , engelli kadrosuyla çalışabilir miyim ?

Aynı anda iki farklı şirket sgk yapabilir mi ? Bu benim için sorun Olur mu ?
Bu arada inanın bilginiz ve yardımınız için size minnettarım

Çirkin Bey
Aslında bir kişi iki farklı işyerinde çalışabilir, her iki firmadan da sigorta primi ödenebilir. Ama tabi gün olarak 30 un üzerinde olamaz. Prim gün sayısı 30 olur ama prime esas kazanç tutarı ikisinin toplamı (tavana kadar) olup, yüksek olacağından emekli maaşında büyük avantaj olacaktır.
Ancak, ikisi de part time değil de tam gün ise SGK duruma şüpheyle yaklaşabilir. Günümüzde, aslında çalışmadığı halde bir firmada çalışıyormuş gibi sigortalı görünmek sahte sigorta olarak tanımlanmakta, ve yasalara göre suç teşkil etmektedir. Tespiti halinde, söz konusu sigorta primi ve günleri silinmektedir.
Ayrıca çalışanının farklı bir şirkette de çalıştığını tespit eden işveren o çalışanın işine de son verebilmektedir.

Bende yeni vergi indirimi aldım. Geçmişe yönelik alabilir miyim. Raporum sürekli.olup yüzde kirk

Geçmiş değil de dilekçeyi gönderdiğin tarihle sana geldiği günün arasındaki farkı alabilir sin

Ufukalp abi selamlar.
Sana bir sorum olacak , Uygun Olduğunda Cevap verirsen sevinirim
Abi şimdi Biliyosun benim 1.derece vergi indirimim onaylandı

Bu ay maaşıma yansıdı normalde ben asgari ücret alıyorum.
1603 TL ücretim evli olduğum ve 1 tane çocuğum olduğu.için bu rakam 1656 TL oluyor.
Malum ekim kasım aralık agiler eriyor
Yani bu 3 ay elime net yine 1603 TL geçiyor

Ama bu Ay 1603 TL değil 1709 TL maaş Yatmış.
Yani bu 1 derece vergi indirimi maaşıma 100 TL olarak mı Yansımış
150 TL Yansır diye sanki Bi yerde Okumuştum ? Sence bir yanlışlık Var mı ?

Bu arada hâlâ geriye dönük ödeme Ödenmedi.

Çirkin Bey
Anlattığınız durum gayet normal, sorun yok.
Bakın size daha basit ve anlaşılır şeklde anlatmaya çalışayım.
Şimdi agi dediğimiz asgari geçim indirimi diye bir ödeme var biliyorsunuz. Aslında bu hariçten bir ödeme değil, o ayki tahakkuk eden gelir vergisinden mahsup edilir. Yani o kadar az vergi kesilip fark agi adı altında çalışana ödenir.
1. dereceden vergi indirimi uygulanınca brüt ücretten hem sigorta primi işçi payı, hem işsizlik fonu işçi payı, bir de üstüne 1. derece vergi indirimi olan 1.000 tl düşünce gelir vergisi matrahı bayağı azalmış olduğundan tahakkuk eden vergi sizin aginizi karşılayamıyor. Yukarıda agi gelir vergisinden mahsup edilir demiştik ya, mahsuplaşacak vergi kalmıyor yani.
Gelin bunu sizin anlayacağınız şekilde uygulamalı olarak hesaplayarak açıklayayım.
Sizin agi tutarınız evli, eşi çalışmayan 1 çocuklu olarak 205,49 tl doğru mu ?
Asgari ücretin brütü 2.029,50 tl
Geçelim hesaba:
Brüt aylıktan önce %14 sgk primi işçi payını bulalım.
2.029,50 x 0,14 = 284,13 tl - sgk primi işçi payı
2.029,50 x 0,01 = 20,30 tl - işsizlik fonu işçi payı
Gelir vergisi matrahı, sigorta ve işsizlik işçi paylarını brüt ücretten çıkararak bulunur.
yukarıda hesapladığımız sgk ve işsizlik fonu işçi paylarının toplamı 304,43 tl oldu
2.029,50 - 304,43 = 1.725,07 Normal gelir vergisi matrahı
Ama bizim 1. derece vergi indirimimiz olduğu için 1.derece vergi indirimi tutarı olan 1.000 tl den de gelir vergisi kesilmeyecek, o halde onu da vergi matrahından düşüyoruz.
1.725,07 - 1.000 = 725,07 tl aylık gelir vergisi matrahı.
Gelir gergisi ilk dilimden %15 dir.
o halde 725 x 0,15 = 108,75 tl aylık tahakkuk eden gelir vergisi.
Şimdi bu gelir vergisinden agi'mizi alalım.
Agi'miz evli, eşi çalışmayan, bir çocuklu olarak 205,49 tl idi.
Agi hariçten ödenmeyip gelir vergisinden mahsup edilen bir ödeme olduğunu yukarıda söylemiştik.
Bizim o ayki gelir vergimiz sadece 108 tl olduğu için agi olarak sadece bu 108 tl yi alabiliyoruz.
Yani maaşımızdan hiç gelir vergisi kesilmemiş oluyor.
Kesintiler sadece
284,13 sgk primi işçi payı
20,30 işsizlik fonu işçi payı
15,40 damga vergisi
Toplam 319,83 tl yapıyor
brüt asgari ücretten çıkarırsak
2.029,50 - 319,83 = 1.709,67 tl net elimize geçen olur.
Şayet ücretiniz asgari ücret değil de daha yüksek olsaydı vergi indiriminin tamamı olan 150 lira net olarak yansıyabilirdi.

Çirkin Bey, bu hesaplamaların hepsini neredeyse gözüm kapalı biliyorum ama inanın anlatması yapmasından çok daha zormuş, yeterince açık anlatabildim mi emin değilim.
Ama şuna emin olun, içiniz rahat olsun işyeriniz hakkınızı falan yemiyor.

Ufukalp Cevabın İçin Çok Teşekkür ederim sevgili abicim bence sen gayet güzel anlattın ama ben sanırım tam anlamadım :)

Şimdi abi asgari ücret 1603 TL - Evliyim eşim Çalışmıyor ve 1 tane çocuğum var agiyle birlikte 1656 TL oldu
Şimdi ben 1 .derece vergi indirimi alıyorum ya benim maaşım 1756 TL mi Olacak Yoksa 1806 TL mi

Yani vergi indirimi benim maaşıma 100 TL mi Yansıyacak 150 TL mi

Çirkin Bey
Tamam güzel kardeşim, ben çok daha basit bir şekilde anlatayım o zaman. Belki detaylı bilmek istersiniz diye o şekilde anlattım.
Bakın ana kural şu :
Agi de vergi indirimi de aylık gelir vergisinden mahsup edilen kalemler olduğu için, ikisinin toplamı o ay tahakkuk eden gelir vergisini aşamaz.
Asgari ücret için aylık gelir vergisi matrahı 1.725 TL ve tahakkuk eden aylık gelir vergisi ise 258 TL olmaktadır.
Sizin eğer maaşınız yüksek olsaydı normalde 150 TL vergi indiriminden 205 TL de agi den almanız gerekecekti. Ama dediğim gibi bu miktarda bir vergi tahakkukunuz olmadığından ancak aylık gelir vergisi miktarı olan 258 TL yi alabileceksiniz.
Agi hariç çıplak asgari ücretin neti 1.451 TL dir
1.451 + 258 = 1.709 TL aylık net maaşınız olacak.
Alamadığınız 97 TL agi çakışması dediğimiz olaya kurban gidiyor.
Bu durum, bekarları biraz daha az etkilemekle beraber, 1. derece vergi indirimi bulunan asgari ücretlilerin tamamında oluyor.

Ufukalp Tamamdır abi şimdi anladım teşekkür ederim.

Abi bu arada gecmişe dönük ödeme hâlâ ödenmedi 1 ay olacak neredeyse başvuru tarihim ne zaman sence sonuçlanır

Çirkin Bey
İstanbul gibi bir yerdesiniz, az sabır.
Benimki bazı aksaklılklar da olmuştu ve 2 ay sürmüştü.
Reddedilme gibi bir ihtimal yok rahat olun. Geç olsun güç olmasın.

Ufukalp - Abi Valla sağol ya içimi rahatlattın
Red Olur mu diye endişe ediyordum içimi rahatlattın

tayfun01
Kardeşim nasıl aldın bilgi verirmisin

Dilekçe örneğini atar misin kardesim cevik1710@gmail.com 05342811710 watsap numaram tesekkurler

Ufukalp
Öncelikle verdiğiniz bilgiler icin çok teşekkür ederim 1. Sorum 10.09.2014 ise başlama tarihim 14.07.2018 hastaneden rapor çıkış tarihi 08.08.2018 vergi dairesine evraklarımı verdim 05.12.2018 de fabrikaya yazı geldi hangi tarihler arasında geçmiş vergi indirimini alabilirim

İsmail1710
Gelen vergi indirimi yazısında hangi tarih itibariyle geçerli olduğu yazıyor.

Böyle bir uygulama söz konusu değildir arkadaşlar. Vergi indiriminde esas müracaat tarihidir. Bazı durumlarda Merkez Sağlık Kurulu yararlanma tarihi olarak Rapor Tarihini de esas alabiliyor onun dışında örnek veriyorum kişi engelli olarak 10 yıl çalışmış olsun ve 11. sene müracaat etsin geçmişi alması mümkün değildir. İşyerlerine yazılan cevap yazılarında;

"Bu nedenle; adı geçenin, ücretlerinin vergilendirilmesinde rapor tarihinden (12.09.2017) itibaren, 193 sayılı gelir vergisi kanununun 4842 sayılı kanunla değişik 31 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre üçüncü derece engelli hizmet erbabı için tespit edilmiş bulunan engellilik indiriminden faydalandırılması gerekmektedir." yararlanma tarihi acıkça belirtilir.

engelilik
Keşke güzelce okuyup konunun ne olduğunu iyice anladıktan sonra yazsaydınız.
Konu zaten vergi indirimini hakettiği halde bu indirimden yararlanmadan çalışılan süreleri kapsıyor.
Burada hiç kimse vergi indirimini hak ettiği tarihten öncesi için bir talepte bulunmuyor.

engelilik
Konu; vergi indirimi hakkı elde ettikten sonra bu indirimin uygulanmadan çalışılan sürelerde fazladan kesilmiş gelir vergisinin iadesi.

İsmail1710 alıntıladığınız maaş bordrosunda vergi indirimi uygulaması yoktur.
%52 raporunuzla 3. derece vergi indirimi hakkı elde ederseniz aylık gelir vergisi matrahından 240 TL dusulu. Bu da maaşınıza %15 lik ilk gelir vergisi diliminden 36 TL, %20 lik ikinci vergi diliminden 48 TL olarak yansır.

Ufukalp - Arkadaşlar gerçekten konu hakkında bilgisi olmadan yanlış yorum yapan çok ki insanı sürekli yanlış Yönlendiriyolar

Ama Ufukalp abi Gerçekten Hem Bilgi Hemde bilgisi İle doğru adımlar atmanıza yardımcı oluyor onun sayesin de Geçmişe dönük ödememi alacağım inşallah

Geçmişte alamazsın diyenler yüzünden az kalsın hakkımı alamayacaktım- Ama Ufukalp Abi sayesin de Böyle hakkımın Olduğunu Öğrendim Ve Alabilmek İçin Başvuruda Bulundum.
OturanBoğa Abiye sesleniyorum abi Lütfen Ufukalp Gibi Abime lütfen site içerisinde görev verin

selam ufukalp
benimde çokça zamandır aklımda idi bu soru ama muhasebe birimimize sorduğumda alamazsın demişlerdi bugun yazdıklarını görünce benimde umudum yeşerdi bende sana bir danışayım istedim yardımcı olursan sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

ben 2012 yılı başlarında özel sektörde çalışırken 3. derece vergi indirimi kazandım (belge elimde yok o yüzden net tarihini anımsamıyorum ) ve memuriyete giriş yapmak için işten ayrıldığım 15.03.2018 tarihine kadar vergi indirimi uygulandı

26/04/2018 tarihinde memuriyete başladığım bugüne kadar vergi indirimi almadım çünkü yeni başladığımda elimde evrak olmamasından ihmalkarlıktan ve vergi indirimi aldığım yerin başka şehir başladığım şehrin başka şehir olmasından gidip çıkarttıramadım bende vergi indirimlerini geriye dönük alabiliyormuyum ? ve hangi yöntemleri izlemem neler yapmam gerek ?

militan
Evet siz de alabilirsiniz, ancak siz memur olduğunuz ve iadesini talep ettiğiniz süreler memuriyette geçen süreler olduğu için yöntem farklı.
Size kurumunuz ya da ufak yerlerde mal müdürlükleri söz konusu ayları içeren fark bordrosu hazırlaması gerekiyor. Kurumunuzdaki yetkililerle görüşün.
Ayrıca önce vergi indiriminizi kurumunuza ibraz edin, uygulanmaya başlasın ve farkını talep edin.

geriye dönük vergi indirimini vergi dairesi ısrarla vermiyor

selam arkadaşlar ben 1 derece vergi indirimi hak kazandım 3 aylık geriye dönük hakkım var vergi dairesi iş yerine işyeri vergi dairesine atıyor vergi dairesine dilekçeyle baş vurdum iş yerine cevap yazacagız dediler anlayacanız yokuş yapıyor şimdi nasıl bir yol izleyecegim birde tediye denen ek ödemesinden gelir vergisi kesmişler muaf oldugum halde kesile bilirmi acil cevap yazarsanız sevinirim

@şahin40
Vergi indirimi başvuru tarihinden onaylanana kadar geçen süre için işyeri istese vergi dairesine düzeltme vererek size ödeyeceği tutarı mahsuplaşabilirdi, vergi dairesinin vermesinin önünde de hiç bir engel yok, nihayetinde bu fazladan kesilmiş bir tutar.
İki taraf da başından savma yoluna gitmiş.
İster işyerini ikna edin düzeltme versin, isterseniz vergi dairesine bu başlıkta açıkladığım şekilde ve belirttiğim gerekli belgelerle başvurun.
İkinci sorunuza gelirsek :
Malesef o konuda haksızsınız.
Vergi indirimi her hak sahibi için vergi indirim derecelerine göre belirlenmiş bir tutar kadardır, bir ay içindeki indirim tutarı bu miktarı kesinlikle aşamaz. Örneğin sizin 1.derece vergi indirimi ile aylık gelir vergisinden muaf tutarınız 1.000 tl dir. Bu 1.000 tl aylık maaşınızın gelir vergisi matrahından düşüldü ise aynı ay içinde ilave tediye ve ikramiye gibi ek ödemelerde tekrar vergi indirimi uygulanamaz.
Umarım anlatabilmişimdir.

Üst Alt