Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indiriminde hastanenin verdiği rapor geçerlidir (Mahkeme kararı)

SNRBYSL

Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar bugün Habertürk gazetesinde okuduğum bir yazıyı sizinle paylaşmak istedim.

Ali TEZEL bugünkü yazısında Vergi indirimi için başvuran birinin almış oldu Ret kararı ile 30 iş günü içinde yargıya başvurduğunu ve yargının Hastanelerin vermiş olduğu rapar'un yüzdesini Gelirler idaresinin düşüremiyeceğini ve hastanelerin vermiş olduğu yüzdelerin esas alındığını belirtiyordu.

24/08/2011 HaberTürk Gazetesini ednin.

Saygılar.

Engellilere Mahkeme müjdesi

SSK’dan emekli olmak isteyen engelliler Maliye Bakanlığı’ndan vergi indirim belgesi talep ederler. Ancak, yetkili hastanelerin yüzde 40 üzerinde verdikleri raporları Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu genelde düşürür ve belge vermezdi. Yargı şimdi diyor ki hastanenin oranı geçerlidir, merkez sağlık kurulunun rapor oranında indirim yetkisi yoktur…

Okuyucu: Ali Bey, 05.02.1979 doğumluyum. Sol gözümde menenjit hastalığında dolayı bir görme bozukluğu var bununla ilgili askerlik çağım geldiğinde Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nden askere uygun değildir raporu verildi. 2003 yılında Şişli Etfal Hastanesinden ilk önce otobüslerde kullanmak için bir kart çıkarttım % 65 verildi. Sonra aynı dönemde özürlü olarak çalışmak için tekrar başvurdum bu seferde % 45 verildi. Daha sonra yine başvuru yaptım %40 verildi bu seferde vergi indiriminden yararlanmak için yapmıştım. Ancak, bu raporum Maliye tarafından, yüzde 27’ye düşürülerek vergi indirim talebim reddedildi. H sınıfı sürücü belgesi almak istediğimde de alabilir miyim? Bu arada şimdi beyaz kartım var ve otobüslere bedava binebiliyorum. Ayrıca, İŞKUR’da özürlü kaydım var yüzde % 40 oradan da özürlü olarak iş başvurusu yapabiliyorum. Bu bir hatamıdır yoksa bu şekilde uygulama olabiliyor mu? Ben şimdi kendimden tereddütte kaldım ben özürlü müyüm yoksa değil miyim? Maliye tarafından verilen rapora itiraz yolum var mıdır? Kenan Yıldız

Cevap:
Kenan bey, siz ve sizin özürlülerin yüzde 40 ve daha fazla oranlı raporları ile vergi indirim belgesi istemesi sonrasında raporlarınızın gönderildiği Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu’nun genellikle rapor oranını düşürüp red cevabı vermesine yargı yerleri artık dur diyor.

Vergi indirim belgesi nasıl alınır?
Vergi indirim belgesi almak için işyerinden alınacak hizmet belgesi ile defterdarlıklara veya gelir idaresinin illerdeki temsilcilerine müracaat edilir. Elinizde yetkili hastanelerden alınmış sağlık kurulu raporu varsa bu rapor da eklenir. Rapor yoksa defterdarlık sizi yetkili hastanelerden birine sevk eder. Hastane raporundan sonra defterdarlık raporunuzu Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kuruluna gönderir. Merkez sağlık kurulu da genelde bütün raporların oranlarını düşürür ve düşürme durumuna göre yüzde 40 ve daha fazla ise vergi indirim belgesi verilir değil ise reddedilir.

Danıştay Merkez Sağlık Kurulunun düşürme yetkisi yok dedi
Görüldüğü üzere, yetkili hastanelerden alınmış bütün raporları Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu incelemeden geçirip rapor oranlarını düşürmektedir. Ancak, bir okurumuz tavsiyemiz üzerine konuyu mahkemeye aksettirince mahkeme, Maliye’nin rapor düşürme yetkisi yoktur dedi.

Olayın Özeti
Yetkili olan, Şişli Etfal Hastanesi’nden yüzde 43 oranlı rapor alıp vergi indirimi için Maliye’ye müracaat eden E.Ö. ‘nün yüzde 43 raporu, Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu tarafından yüzde 35’e düşürmüş ve vergi indirim talebi reddedilmiştir. Bunun üzerine Vergi Mahkemesinde dava açan okurumuz, davayı kazanmış ve söke söke mahkeme eliyle vergi indirim belgesi almıştır.

Mahkeme Merkez Sağlık Kurulu değil hastaneler yetkilidir diyor
Mahkeme kararına göre, “ilgili Yönetmelik hükmünden de anlaşılacağı üzere özür oranının yüzde olarak belirleme yetkisi Yönetmelik eki listede sayılan sağlık raporlarını düzenlemeye yetkili olan sağlık kuruluşlarına tanınmış, sağlık raporlarında yer alan sakatlık bulgularına göre sakatlık oranının yüzde olarak belirleme konusunda Merkez Sağlık Kuruluna herhangi bir yetki tanınmamıştır…” demiştir.

Dava eden belgesini alıp emekli olur
Danıştay ve Vergi Mahkemelerine göre, Maliye Bakanlığının merkez sağlık kurulunun rapor oranını düşürme yetkisi yoktur. Öyleyse bu güne kadar rapor oranları düşürülerek, vergi indirim belgesi alamayanlar dava ile bu belgeleri alıp emekli olabilirler.

Davayı nasıl açacaksınız?
Dava açmak için elinizde en geç 30 gün içinde alınmış bir red kararı olması gerekir. Zira, vergi mahkemelerinde dava açma süresi red kararının elinize ulaşma tarihinden itibaren 30 gündür. Bu sebeple geçmişte red alanlar, yeniden Maliyeye vergi indirim belgesi almak için müracaat etsinler, yeniden red gelirse de gidip vergi mahkemelerinde dava açsınlar. Davadan sonra replik ve düplik (cevap ve cevaba cevap) dilekçelerine de yasal süresi içinde cevap verirseniz davanızı kazanırsınız.

24.08.2011​

Ekleyelim buraya mahkeme kararını emsal teşkil etsin mahkemeye verecek arkadaşlara kolaylık sağlar ?

Maliye_rapor_dava_1.png

Maliye_rapor_dava_2.png

Maliye_rapor_dava_3.png

Olayı ben de az önce Ali Tezel'in web sayfasından öğrendim ve rapor oranı düşürülmüş birisi olarak çok sevindim.Ankara'daki merkez sağlık kurulunun kaldırılması gerek diye düşünüyorum.Burada her türlü tahlil vetetkik sonucu devletin hastanesinde devletin doktorları gözetiminde heyete giriyorsunuz,10 tane uzman doktor bakıyor,inceliyor karar verip onaylıyor da , Ankara'da ki tamamı doktorlardan oluşmayan bir heyet bu raporu nasıl bozabiliyor ? Benim raporum sürekli ve % 53. Ama Ankara % 46 ya düşürmüş ve sürekli değil ibaresi koymuş. Bu nasıl iştir. Danıştayın aldığı kararı destekliyor,bu davayı açan değerli arkadaşıma teşekkürlerimi sunuyorum. Allah razı olsun ...

İlgli yönetmelik bunu söylüyor ama SGK yönetmeliği umursamıyor.

Ali beyin yazısına temel olan mahkeme kararına ulaşabilecek arkadaşlar varsa lütfen bizimle paylaşsın.

mahkeme kararını verdi. ali tezelin haber türk gazetesinde 24.08.2011 de yayınlanan yazısını bulmanızı ve okumanmızı tavsiye ederim.
tamam da bu sgk malulen emekliliği içinde geçerli olacak mı.? yani hastane kararını verince sgk yüksek sağlık kurulu indirime gitmeye kalkarsa mahkeme kararı bunu da bağlıyor mu.?

birde şu var elinde süreklidir raporu olupta ` ve üzeri olan özürlüler neden tekrar hastanelere rapor için yollanıyor. zaten vergi indirimi veya bir işte çalışmak için rapor alanın o raporu geçerli olmalı değilmi.?
27787 16.12.2010 sayılı resmi gazete yayınlanan yönergenin 18. maddelerine göre bu elinde raporu olanlar kazanılmış haklar kanununa aykırı olarak hastanelere gönderilmiş olmuyor mu ?
özellikle OTURAN BOĞA,dan buna bir açıklama rica ediyorum.çünkü bu işlerde en iyi araştırmayı bülent bey yapıyor.

selam ve sevgilerimle...
http://www.alitezel.com/tezel/index.php?sid=yazi&id=4769

Ii güzelde artık devlet hastaneleride %40 altında vermeye başladı.30 iş günü içinde olması işi bozuyor.eski rapor oranları tarih oldu.

Jungle;

Bu işin kolaylık sağlayacağını sanmıyorum yetkili ağız 10 da 1 nin olumlu sonuç aldığını verilen kararın kendilerine ait olduğu söylüyor (S.D.B)

Çok fazla bir değişiklik olacağını sanmıyorum.
Vergi indiriminde eski raporları genellikle kabul etmiyorlar.
Vergi indirimi için tekrar başvurulduğunda ise hastane o rapora zaten oran yazmıyor sadece tetkik ve tahlil sonucu bulguları belirtiyor.
Bu bulgular doğrultusunda oranı maliye belirliyor.

Ben 2007 de aldığım raporu %47 gönderdim yüksek sağlık kuruluna geri gönderip şöyle demişlerdi tablo 3.4 göre değerlendirip grafileri gönderin diye sonra maliye sevk etti raporu aldığım hastaneye gittim hastaneye hastene gene kurula gideceksin dedi bende girdim ortapedik %36 küsür Astım v.s %20 rapor oranı %49 cıktı 2011 de 2 ay oldu bu raporu alalı bayramdan sonra defterdarlık bunu gönderecek yüksek sağlık kuruluna ama rapor sürekli bunda bi yeniden süre koyarmı defterdarlık bilmiyorum gerci ortapedi yine düşürdü oranı ama astım eski raporumda yoktu sizce yüksek sağlık kurulu benim raporumdada bir yıl sonra kontrol istermi astım veya ortapedinin iyleşme olasılığı yok????

her ne kadar mevcut yönetmelik hastanelerin vermiş olduğu oranlar asıldır desede maalesef ankara sağlık kurulu keyfi ugulamalarına devam ediyor bende vergi indirimi için müracaat ettiğimde 3 defa ayrı rapor almak zorunda kalmıştım rapor için uğraşan arkadaşlara allah kolaylık ankara sağlık kurulu üyelerinede içlerine vicdan versin elimizden sadece bu geliyor

bize emsal kararın kendisi lazım,ali tezel ucunu gösterip arkasını iş bankası hesap numarasına havale ediyor.

O Ankarada oturup şımarık bir şekilde rapor derecelerini düşüren loto oynar gibi bu kadar özürlünün umutlarıyla oynayan o zalimlerinçoluğuna çocuğuna en sevdiklerine Cenab-ı Allah bitmek bilmez dertler versin. Gerçekten bu tür zalimlere karşı tüm Engelli arkadaşların çiğnenmiş haklarını destekliyorum. Türk hukuk sisteminin aciz kaldığı bu tür durumlarda Avrupa İnsan Hakları mahkemesinde Allah'ımın bahşettiği son nefesimi verene kadar mücadele edicem. Bu Ankarada!ki şımarık vurdumuymaz halden anlamaz zaten zor hayatımızı daha da zorlaştıran kahreden insanlara hadlerini bildircem Bu bizi Ankara'daki bir kaç şımarığın iki dudağına ve insafsız vicdanlarına bırakan Devlet'imin en büyük ayıbııdır.

Benim de 2001 tarihli %40 süreklidir raporum kabul edilmedi tekrar hastaneye sevk edildim devlet hastanesi yine %40 rapor verdi tekrar gönderdim cevap olarak ta su yazar tekrar hastaneye gidin bu yazıyla güç kaybı oranınız tablo 3 ve tablo 4 e uyarlıyarak doldurulup tekrar gönderilsin diye önümüzdeki perşembe tekrar heyete gircem artık bıktım bundan ne olacagını merak ediyorum.türkiyede kanunlar sadece kitaplarda var...artık yine olumsuz gelse inadım inat 20 yılda sürse fazlasıylada para harcasamda mahkemelerde her türlü hakkımı arıycam...

Burada bahsi geçen mahkeme kararı eline geçen olursa lütfen bizlerle de paylaşsın.

Allah senden razı olsun bülent bey çok teşekkürler.

Arkadaşımı kutlar hayırlı olmasını temenni ederim.

Saygılarımla

Yukarıda alıntıladığım dava kararı kesin değildi. Henüz danıştay aşaması sonuçlanmadı. Son karar mercii olarak oradan gelecek karar önemli. Bekleyip görmek lazım...

eski raporlar geçerli olucakmış

arkadaşlar eski raporlar geçerli olucakmış.şöyle hakem hastanesinin verdiği kararla düşürülen raporlara ilişkin dava açılmıştı ankarada.şimdi bu dava süreci ocak ayında sonuçlanacağı bilgisini avkattan öğrendim.sonraki süreç yani herkes vergi indiriminide bu şekilde alabilecekmiş.bilgisi olan arkadaşlar lütfen paylaşsın bu herkes için çok önemli...hayırlısı bakalım.

Avukatın Kimseyi Umutlandırmasın.

Ankara'nın Vermiş olduğu Karar Değişmez.
Yetkili Ağız Öyle Diyor.

Merhaba, bahsi geçen (E.Ö) dava avukat olarak tarafımca açılmış ve kazanılmıştır. Dosya şu an temyiz aşamasındadır. Ancak emsal Danıştay kararları ışığında kararın onanmasını beklemekteyiz. Mevcut yasal düzenlemeler ışığında Maliye bakanlığının özür oranlarını değiştirmeye hakkı yoktur.
Uygun yasal prosedürler izlendiğinde ve süresi içinde dava açıldığında vergi indiriminden faydalanmak ve erken emeklilikten istifade etmek mümkündür.
Daha ayrıntılı bilgi için Deniz Demir Hukuk Brosu adresinden iletişim bilgilerini kullanarak bize ulaşabilirsiniz. Saygılarımla

Maliye sadece raporun özürlülük ölçütü yönetmeliğine ve ekindeki cetvele uygun olup olmadığını kontrol edebilir. Eğer bir tereddütü varsa, bunu açıkça belirtip yeni tetkikler isteyebilir... Ama "rapor oranını düşürdüm" diyerek kestirip atamaz.
Mahkeme kararları da bu yönde bildiğim kadarıyla...

Deniz bey, bu davaların -tüm aşamalarıyla- sonuçlanması ne kadar zaman alıyor? Dava kazanıldıktan sonra maliye rapora istinaden sakatlık indirim hakkını hemen tanıyor mu, yoksa ayrıca prosedürler çıkartıyorlar mı?

Vergi mahkemesindeki süreç en az 1 yıl sürer, Danıştay aşaması ise 2 yıl kadar olabilir, Danıştay'da yeni daireler kuruldu, o yüzden biraz daha hızlanabilir, bilemiyorum...
Dava kazanılsa da Maliye Bakanlığı temyiz ediyor, ancak bildiğim kadarı ile indirimden faydalanmaya başlıyorsunuz. Öte yandan karar kesinleşmeden SGK emeklilik işlemlerini (hak edilmiş ise) yapmıyor. Karar kesinleşince birikmiş emekli maaşlarını talep etmek mümkün..

çok acilll

av.deniz şimdi benim avkat la görüştüm eski raporların hakem hastanesi tarafından düşürülen raporlara ilişkin dava süreci 20 ocakta inşallah karara varılacağını söyledi yani son mahkeme.bakın arkadaşlar bizim 2005 tarihli raporlarımıza vergi indirimini vermek zorundalar böyle bir saçmalık olamaz.yetmemiş gibi kişi vergi indirimi için gidiyor hakem hastanesi raporu düşürüyor yok böyle bişey abi.birlik beraberliğe herkesi davet ediyorum....

2-3 yıl uzun bir süre. Demek ki bu davaları açacak arkadaşlarımız kesinlikle emeklilik zamanları gelmeden 3-4 sene önce süreci başlatmalılar. Böylece emeklilik zamanları gelene dek davayı kazanıp sakatlık indirimi hakkını elde ederbilirler...

Ben şu an yaşı bekliyorum, dört senem var. % 55 rapor aldım vergi indiriminin onaylanmasını bekliyorum. Yani vergi indirimim onaylanmazsa gene yaşı beklemiş gibi mahkeme sonucunu bekleyeceğim. Amaç bu zaten insanları bekletmekle mahkemelerde sürünmekle gözünü yıldırmak. Mesela iş mahkemesine işe iade davası açtım 3. duruşmada davalı tarfın tanığı çağrıyı almayı reddettiği halde avukatları karar verileceği zaman bizim tanığımızı dinlemeyecekmisiniz diyor Hakime hanım davayı erteliyor. Tanığınızın söyleyeceği önemli bir şeyi varsa gelseydi diyemiyor. Bu örneği davaların nasıl geç sonuçlandığına örnek olaması için yazdım.

arkadaşlar fasa fisoyla işler yürümez varsa böyle dava kazanan emsal süreci buradan paylaşır aksi taktirde kurum kurumu baglamaz aynen yasa neyse kurul onu uygular kuruldaki şahısların ruh halleri ogün ki inceleme yapılacak günde iyiyse biranda bakıyosunuzki olmuycak şeylere imza atıllıyor :cool:

sağlam ve sağlam hissedenlere herkeze sağlılıklı günler dilerim..

Merhabalar,

dünde bu konu ile bi mail atmıştım.Neden % deleri indirme yarışına girdelerki diyordum.Dua larım kabul oldu :)

GENE DEVLETİMİZE VE BAŞINDAKİLERE KURBAN OLDUĞUM ZEVAL VERMESİN' DE DAHA İYİSİ OLUR İNŞALLAH,
ÇÜNKÜ TÜRK İNSANI DAHA İYİLERİNE LAYIK.....

SAYGILAR....

Üst Alt