Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yaşlı, engelli, şehit ve gazi yakınlarına 'Ücretsiz ulaşım' hakkı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, engellilerin ücretsiz seyahat hakkından yararlanmasına ilişkin esasları düzenleyen yönetmeliğin Başbakanlığa gönderildiğini bildirdi.Çiftçi, bu haktan yararlanılırken de kullanılan "engelli kimlik kartı"nın sadece ağır engelliler için yenilendiğine, kartları olan diğer engelli vatandaşların kartlarını yenilemelerine ihtiyaç olmadığına dikkat çekti.
Engellilerin, ücretsiz seyahat haklarına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Çiftçi, engellilerin ücretsiz toplu taşınmasına ilişkin kanunun geçen yıl yürürlüğe girdiğini, kanunun nasıl uygulanacağına ilişkin esasları düzenleyen yönetmeliğin de hazırlanarak, Başbakanlığa gönderildiğini bildirdi.
65 yaş üstü kişilere ve engellilere ücretsiz toplu taşıma hakkı getirildiğini ifade eden Çiftçi, bu hakkın illerdeki farklı uygulamaları ortadan kaldırmak ve tek bir uygulamaya dönüştürmek için verildiğini belirtti.
Bunun bir hak olduğunu vurgulayan Çiftçi, ''Eğer engelliyseniz, yaşlıysanız bu Adana'da da aynı durumdur, Ankara'da da aynı durumdur. Bunun tek uygulama haline getirilmesi lazım. Bunun için hem kanunu hem de yönetmeliğini hazırladık'' diye konuştu.
65 yaş üstü yaşlılar için şehir içi ulaşımın ücretsiz, şehirler arasında ise demiryolları ve deniz yollarında yüzde 50 indirim olduğunu ifade eden Çiftçi, engellilerin şehir içinde bütün toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlandığını, şehirler arasında ise demiryolları ve deniz yollarının refakatçi ile seyahat etmesi gereken ağır engelliler için ücretsiz olduğunu söyledi.
-Kart yenileme sadece refakatçisi olan ''ağır engelliler'' için
Engellilerin, "engelli kimlik kartı"nı ibraz etmesinin toplu taşımadan yararlanması için yeterli olduğunu vurgulayan Çiftçi, "Bir şoföre engelli kimlik kartını gösterdiği zaman ücretsiz toplum taşıma hakkı doğmuş olacak'' dedi.
Engelli kimlik kartlarında kişinin refakatçi hakkı olup olmadığının görülmediğini belirten Çiftçi, ''Ağır engelli durumu olanların, refakat edecekler için yeni kartları il müdürlüklerimizden almaları gerekiyor. Çünkü yeni kartlarda bu durumda olan engelliler için 'refakatçiyle kullanılır' ibaresi olacak. Bu kartı da il müdürlüklerimiz kişiye teslim ettiği için kişi raporunu getirdiğinde yeni kart verilecek'' diye konuştu.
Sadece bu durumda olan ağır engelliler için engelli kimlik kartının yenilenmesi gerektiğinin altını çizen Çiftçi, diğer engel durumu olanların kartlarını değiştirmelerine gerek olmadığını kaydetti.
Çiftçi, bazı belediyelerin de ayrıca toplu taşıma kartı hazırlayabileceğini belirterek, bunun da ilgili belediyelerle iletişime geçilerek öğrenilebileceğini ancak her şekilde engelli kartı olanların toplu taşıma hizmetinden tüm Türkiye'de yararlanabileceğini söyledi.
Muhabir: Hande İlbeyi Canca
Yayınlayan: Eda Ay
AA

Arkadaşlar devletimin hakkına girmeyin kanun karabükte uygulamada lütfen böyle yapmayın 81 vilayet var kolay değil bazı şeyler
ben de devlet memuruyum ama anlıyorum devletlümden

Engelli kimlik kartlari yenilenmiş ama sadece ağır engelliler ve Refakatcilere verileceekmiş türkiye genelinde tren ve deniz ulaşimi daha ö nce baş bakan tüm engellilere olacaktır demiştı ne oldu yalan oldu bizim le dalga geçiyorlar yine ayrımclik yaptı lar bu hükümet e oy vermeyecem seçim den sonra göreçeksiniz ileri de daha neler gorecegiz

ankara ilinde büyükşehir belediyesi elektronik akıllı kart dağıtımına başladı şimdilik öğrenci öğretmen ve yaşlılar için kartlar hazırlanmış ve dağıtılıyır. anlayacağınız en sona engelliler kaldı. söylediklerine göre ankarada engellilere verilecek olan bu akıllı kart ile otobüs metro ve ankaray a ücretsiz binilecekmiş. dün 153 ü aradım. engelliler için kartlar hazırlanmadı daha dediler. aile ve sosyal politikalar bakanlığının da sözünü ettiği ulusal seyehat kartları nasıl olacak tüm engelliler için olmayacak mı net bir açıklama da göremedik. tüm bunların açığa kavuşmasını bekliyoruz.

kartın resmini çeksende göndersen bende gittim ama bana dediki eski kartların aynısı dedi

resim yükleyecektim ama yükleyemiyorum resim yükleme olmuyor

dogrudur yomaz eski kartlar gecerliymiş...şimdiki kartlarda sadece aile sosyal politikalar bakanlıgı engelli kimlik kartı yazıyor...eskisinden farkı bu sadece

ben başvurumu aile ve sosyal pol bakanlığı ankara il müdürlüğüne yaptım haftaya çarşamba telefon edin kartınız hazırsa gelip alırsınız dediler.

Ben ankarada ikamet etmekteyim arkadaşım nereye müracaat etmemiz gerekiyor ücretsiz seyahat dan yararlanmak için

[SIZE=4]Engellilere Ücretsiz Seyahat Kartı
[/SIZE]
08/01/2014

Engellilere-ucretsiz-Seyahat-Karti-300x192.jpg

Engellilere Ücretsiz Seyahat Kartı :Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yapmış olduğu değişiklikle, engelliler için sağlık kurulu raporuyla yüzde 40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen engelli vatandaşların kendilerine ve refakatçilerine demiryolu, denizyolu, şehir içi ve dışı hatlarda, Belediye tarafından kurulan şirketlere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanma imkanı getirildi.
Konu ile ilgili açıklama yapan Sakarya Ortopedik Özürlüler Derneği Başkan Yardımcısı Selim Özen, “Yapılan düzenleme ile ücretsiz seyahat etmek isteyen engelli vatandaşlarımıza Sakarya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce verilen kimlik kartları yeterli olacaktır. Tek yetkili makamında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olduğu için engelli vatandaşlarımızın ücretsiz seyahat kimlik kartlarını il müdürlüklerinden almalarını istiyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün dışında başka herhangi bir kurumun ve kuruluşun vermiş olduğu kartın geçersiz olduğunu buradan bildiririm. Bu çerçevede kartlar, ağır engellilik bilgisini de içerecek şekilde revize edildi, yeni tasarıma uygun kartlar ise il müdürlüklerine gönderildi. Engelliler için kimlik kartının yeni tasarımında, güvenlik unsurlarının artırılması ve daha işlevsel bir kullanımın sağlanması amaçlı bir takım değişiklikler yapıldı. Buna göre, ağır engelli bireylerin kartlarına ulaşımda refakatçi hakkı vardır ibaresi eklendi, ağır engelli olmayan bireylerin kartlarında ilgili bölüm boş bırakıldı. Engelliler için kimlik kartı sahibi olan ve ağır engelliliğini ispatlayıp yeni kart talebinde bulunan vatandaşlardan mevcut kartları iade alınacak ve yenisi düzenlenecek” dedi.

sayın tontiş ankara ulusta aile ve sosyal politikalar bakanlığı ankara il müdürlüğüne gideceksin. adresi anafartalar cad. no:70 ulus ankara. ulucanlar caddesiyle kesişen noktada camlı bir bina var oraya başvuru yapacaksın. kimlik fot., bir fotoğraf, raporun aslı ve fotokobisinide verceksin. hepsi bukadar veriyorsun evrakları bir hafta sonra telefon et çıktıysa gel al diyorlar. kimlik pvc kaplamalı beyaz renkli kalın bir pvc den yapılmış.

Ankara için bir kafa karışıklığı var zannedersem. Aile ve sosyal politikalar bakanlığının verdiği kart "Engelli kimlik kartı" olarak geçiyor. Yani eskiden başbakanlığın verdiği kart. Fakat büyükşehir belediyesi, ücretsiz seyahat için engellilere turuncu renkte "serbest geçiş kartı" verecek.
Benim anlamadığım, başka illerdeki engellilerin, ulaşımdan ücretsiz yararlanması için, Aile ve Sosyal politikalar bakanlığının verdiği "Engelli kimlik kartı" yeterli olurken, Ankarada oturanlar neden birde büyükşehir belediyesinden kart çıkarmak zorunda...

musti isimli arkadaş şunları yazmış Tek yetkili makamında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olduğu için engelli vatandaşlarımızın ücretsiz seyahat kimlik kartlarını il müdürlüklerinden almalarını istiyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün dışında başka herhangi bir kurumun ve kuruluşun vermiş olduğu kartın geçersiz olduğunu buradan bildiririm.
ama asp il müdürlüğü bu gün şu bilgiyi verdi diyorki eğer başbakanlık özürlü kimlik kartınız varsa yenisini alamaya gerek yok fakat 1:eğer özür oranınız değiştiyse.2:ağır özürlülük için refakatçı gerekiyorsa ozaman gelip müracat edin diyor arkadaş neye göre şunu diyor anlayamadım (
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün dışında başka herhangi bir kurumun ve kuruluşun vermiş olduğu kartın geçersiz olduğunu buradan bildiririm) mümkünse açıklık getirsin

Bugün aradım eski kartlarında geçerli olduğunu yeni kart çıkarmamın anlamı olmadığı şeklinde oldu

arkadaşlar bence uygulama keyfi yada kanunların her yerde farklı oluşundan.
ben 2 ayda bir izmire gitmek zorundayım.nazilli den bilet alırken ( tren )sözleşmeli memura denk gelirsem ben ve refakatçim 100/50 indirimli.kadroluya denk gelirsem sadece bana indirimli.dönüşte izmirden alırken kartımı bile sormuyorlar nazillide özürlü kartımı göstermeden bilet alamıyorum.

Dün saat 18-19 arası ulusdan elmadağa sefer yapan ego ya ait özel otobüsüne bindim muavine engelli indirimli pasomu gösterdim.engelli indirimli pasolarının değiştiğini söyledi benden tam ücret aldı bugün 153 şikayet merkezini aradığımda engelli indirimli pasoların değişmediğini engelli indirimli pasolarının geçerli olduğunu sadece yaşlıların ve öğrencilerin pasolarının değiştiğini söyledi benden tam bilet alan otobüs muavinini otobüsün plakasını verip şikayet ettim.

Yaşlı, engelli, şehit ve gazi yakınlarına 'Ücretsiz ulaşım' hakkı tanıyan yasanın yürütülmesi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı' na verilmiştir.

''Ücretsiz seyahat kimlik kartı'' denen kart Eskiden Başbakanlık Kimlik Kartı diye bilinen karttır. Bu kartların güncellenmesi sadece yanında refakatçi olacak arkadaşlarımız ve özür oranları değişen arkadaşlarımızın sıkıntı yaşamaması için yapılmaktadır.

''Ücretsiz seyahat kimlik kartı'' Türkiye genelinde geçerli olacak olup, şuan kafa karışıklığı ve her ildeki değişik uygulamalar yasaya ait yönetmeliğin daha Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Resmi Gazetede yayınlanmamasından kaynaklanmaktadır.

Ankaradaki durum ise Ankara Kart denen bir uygulamaya geçilmesinden dolayıdır. Bu uygulamada toplu taşımada şöför yada bilet kesenle muatap olmadan (daha önceden ''Ücretsiz seyahat kimlik kartı'' göstererek sadece 5 dakika da almış olduğunuz ''Ankara Kart'') engelli arkadaşlarımıza Ego tarafından verilen serbest geçiş kartlarını makineye okutarak rahatça seyahat etmesini sağlamaktadır.

arkadaşlar ankara oturuyorum. ego ankarakart ile engellilere serbest ankara kart vercek. bunuda kimliklerle veya raporlar vercek. bunun sebebide şöförle muhatap olmamak ve dalaşa girmemek için yapılan uygulamadır. şuan için tek şey başbakanlığa gönderilen yönetmeliğin yayınlanması kalmıştır. yönetmelik yayınlanınca bütün karışıklık bitecek.
dün yönetmelik resmi gazeteye gönderilmiş. yarın ertesi gün olmadı en geç haftaya yayınlanır gibime geliyor. bekleyip görceğiz.

Say¹n ©BRAH©M ;
2.1.2014 tarih ve 421807 say¹l¹ baºvurunuz de»erlendirilmiº olup, 02/08/2013 tarih ve 28726 Say¹l¹ Resmi gazetede yay¹nlanan, 12/07/2013 tarih ve 6495 Say¹l¹ Kanunun 88. Maddesi kapsam¹nda hizmet verecek toplu taº¹ma araçlar¹, toplu taº¹ma hizmetlerinin kapsam¹ ile bu hizmetlerden ücretsiz ve indirimli yararlanmaya iliºkin usul ve esaslar; Maliye, Ulaºt¹rma, Denizcilik ve Haberleºme, ©çiºleri ile Çal¹ºma ve Sosyal Güvenlik Bakanl¹klar¹n¹n görüºleri al¹nmak suretiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl¹»¹ taraf¹ndan ç¹kar¹lacak yönetmelikle düzenlenecektir. Kanunda belirtilen ç¹kart¹lacak olan yönetmeli»in düzenlenmesi kanunda belirtilen bakanl¹klar¹n yetkisindedir. Bu konuda yetkili bakanl¹klar taraf¹ndan yönetmelik ç¹kart¹l¹p yay¹nland¹ktan sonra yürürlü»e girecektir. Bu yönetmelik yürürlü»e girdi»inde, kuruluºumuzda da bu yönetmeli»e göre gerekli düzenleme yap¹lacakt¹r. Bu hizmetten faydalanmak için hangi belgelerin gerekti»i ve di»er ne gibi unsurlar¹n dikkate al¹naca»¹ belirlenecektir. Buna göre de % 40 ve üzeri engellilere verilecek ak¹ll¹ kart ile ücretsiz olarak toplu taº¹ma hizmeti verilmeye baºlanacakt¹r. Halen kuruluºumuzda; % 40 ile % 59 aras¹ engelliler, % 60 ve üzeri a»¹r engellilere ºehir içi toplu taº¹ma araçlar¹nda seyahat etmeleri ile ilgili mevcut uygulamaya devam edilmektedir. Bilgilerinize rica ederiz. .
Bilgilerinize arz eder sayg¹lar sunar¹z.

@musti, @desktop
Bilgilendirme için teşekkürler arkadaşlar. Ankarada oturanlar "Ankara kart" almak için EGO nun duyurusunu bekleyecekler o vakit.

arkadaşlar bakanlıktan beni aradılar 10 15 güne kadar esmi gaztede yayınlanır diyrlar

arkadaşlar bundan sonra resmi gzaeteyi takip etmek gerekir. saygılarımla

Zurnanın zırt dediği yer: Ankara'ya diğer illerden gelen arkadaşlarımız Engelli kimllik kartını gösterince şöförler "Ankara Kartın yok hemşerim, binemezsin" mi diyecek? Yada ben İzmir'e gittim, engelli kimlik kartımı gösterdim ama İzmir için ekstradan serbest kart mı alacam? (İzmirde Örnektir, diğer iller için ekstra serbest kartı konulan belediyeler için)

Bir iki günlüğüne gittiğim şehrin resmi belediye prosüdürü için mi koşturacağım, ki kaldı ki kolaylık sağlamak için bu sistem, arkadaşımız tekerlekli sandalyede olduğunu düşünün..

Ulusal Kart adı üzerinde.. Her herde tek kart geçmeli ve olmalı...

ertanx arkadaşıma katılıyorum kart kolaylık olsun diye çıkarılmış zaten mesela ben ankaralıyım karabükte memur olarak çalışıyorum bur da geçen kartla ankarada geçmesse ne anlamı kaldı bu ulusal kartın

Arkadaşlar genel kart uygulamasına geçiliyor belediyeler v.s çalışan memur sizden daha iyi bilmez bu işleri kendi işinizi takip edin ben mersin aile ve sosyal politikalar müdürlüğünü aradım sordum hala gelmedi kart basımını nasıl yapacağız v.s Ankara ile görüşüp 1 ay içerisinde başlıyacaklarını söylediler....

Ankara Kart Türkiye genelinde yaygınlaşacak arkadaşlar yani siz İstanbulda aldığınız toplu taşıma kartını Ankarada da kullanabileceksiniz Antalyada da Mersinde de

Bu sadece engellilere değil bütün vatandaşlar için geçerli olacak Türkiye geneli tek toplu taşıma kartı olacak.

Bunun alt yapısı kurulacak bu sistem nezaman hayata geçeceğini bilmiyorum. Hangi ile giderseniz gidin elinizdeki toplu taşıma kartı geçerli olacak.

Arkadaşlar epilepsi hastalarının raporlarında agır engelli yazmıyor. fakat bu arkadaşlar bayılma durumlarında çok olumsuzlular yaşıyorlar. Ve refekatçiz yolculuk yapmaları dogru değil. Bunu bakanlığa telefon ile bildirdim. Onlarda bana konuyu dilekçe ile bildirmemi söylediler. Bu nedenle tüm arkadaşlardan ricam bakanlığa bir dilekçe yazmalaı. saygılarımla

Üst Alt