Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yetişkin olup otizm spektrum bozukluğu hastalığı olan var mı?

aydünyavaz

Aktif Üye
Konular
631
Reaksiyonlar
349
Şizofreniyi tam anlamıylada olsa yenemeyen bir kişi,
Otizm hastalığıyla da savaşabilir mi?
(Kafamda şizofreni hastalığını yendim ama yeni bir engelle karşılaştım. Adı "OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUK"

ayDÜNYAvazo

şizofreni de bir otizm degilmi zaten. bence şizofreni de ki temel sorun ya da kişiyi hayattan koparan şey istenç, şevk denilen şeyin bireyde olmaması. kimyasal bir sey tabi bu. ama cabalamak gerekiyor. kimyasal cunku kullandigin ilaclar gecmis hafizani gömmeğe yarayip orda bogulmani engelliyor. o yuzden sizofreni hastalari genellikle muhakeme yetenekleri zayif ve kisa hafiza tutma becerilerinden yoksun oluyolar. donukluk, gorsel ya da yazilan seylerden anlam cikarma (eger ilaclarini kullanmiyorsan) konusma bozukluklari, gorme bozukluklari vs vs

masaüstü

Örneğin birşeyi çok isteyip o işi yapmaktan bir anda vazgeçmek gibimi?

Hangisi daha tehlikeli sizce.
İki hastalıkta aynı kategoridemi yani psikiyatrimidir?

ayDÜNYAvazo

bir isi baslayip bitirememe sanirim daha cok bipolari olan insanlarda goruluyor ama sizofreni de mesela kendim icin konusuyorum bir isi baslasam ve bitiremiyorsam bu somatizasyondan ( basimdaki ignelenme karincalanma sıkma hissinden) kaynaklaniyor. cok aci veriyor cunku. zaten o ara konusamiyorum bile tam otist oluyorum.=) şevk istenç ise bir şeye olan ilgi. dünün ve yarinin insan için anlamli olmasi gibi. erkegin ve kadinin. libidonal enerji yani. yaşam enerjisi bu sadece sexuel bir şey değil.

sizofreniye kanser derler. yani hersey gorulebilir manasinda. iki uclu duygu durum bozuklugu da yasayabilir ilk evrelerinde somatizayonda gorulur disosiyatif bozukluklari da taklit eder. amnezi de yaşatir. ama sen yine de bir doktorla konussan daha iyi olur bunlari.

Bu hastalığa tutulduğumu kime muayene olmam gerekir?
Belli başlı ilaçları varmıdır?

ayDÜNYAvazo

evet pisikiyatri ve norolojinin dalina girmektedir.

ilac konusunda bilgim yok ama sende bitiyor biraz. dedigim gibi sizofreni kanser gibidir. disosiyatif bozuklukta gorulur amnezi de gorulur otizmde gorulur. risperdal mesela benim kullandigim ilac o bile otizm de kullaniliyor. prospektusunde yaziyor ama bazi ilaclqr anyipiskotikle kullanilmayabilir etkisini degistirdigi icin. ornegin antipiskotiklerle deprosyon ilaclari pek yazilmaz. gibi gibi. bende cok bilmiyorum. bilgim bunlarla sinirli. doktora git yardimci olur.

O zaman hangi polikliniğe gideceğiz.
NÖROLOJİ / PSİKOLOJİ

Yetişkin olan bir kişiye "OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUK" tanısını hangi kurum ve kuruluşlar ile hastane heyetleri KOYABİLMEKTEDİR?

Türkiye'de böyle kurumlar varmıdır?

Otizm ilerleyen yaşlarda başlayabilir mi?
ÇOK AĞIR BİR HASTALIKTIR

Otizme hangi diğer hastalıklar eşlik eder?

Aramızda yetişkin otizm yaşayan varmı?

ne otizmi arkadaşım otizm doguştan gelir bence sonradan olurmu sendede yok yok aydın

@BÜTÜNÜYLE FARKINDAYIM!

Çocuklukta ve gençlikte yaşadıklarımla beraber.
Bütün çağrışımlar otizm spektrum bozukluğuna çıkıyor.
Ben otizmli olduğuma inanıyorum.
Hastanede tanı koyma aşamasında

Çocuklukta durağan bir başlangıçken yetişkinlik döneminde hızla ilerlemeye başlıyor ve yetişkinler için OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUK tur.

Kendisinin "Otizm" olduğunu ve zeka seviyesinin düşük olduğunu bilen kişi ne yapmalı?

Otizm küçük yaşlardan itibaren belli işaretleri olan SONRADAN ZEKA GERİLİĞİ İŞLEV BOZUKLUĞU YETİŞKİNLERDEDE ORTAYA ÇIKABİLMEKTEDİR.

YETİŞKİNLERDE TEŞHİSİ KİM KOYAR?
BİLGİ SAHİBİ OLAN YOKMU HİÇ? PSİKOLOGLAR MI ÇÖZERKİ?
BU KONUDA DESTEK ALABİLECEĞİMİZ alo destek hattı YOKMUDUR ARKADAŞLAR?

Genelde çoğuşey sınırda seyrediyor, bir "TIK" altı ise dahada kötüsü olabilir cinsinden.
Biliyorum zeka seviyem sınırda, uçurumun kenarında.

Otizmle şizofren farklıdır. bu teşhisi de hasta kendi kendine koyamaz. otizm genelde çocukluk çağında başlar, ömür boyu sürer.
şizofren ise yaşam boyu her alanda çıkabilir. ikisi de genetik geçişlidir.
otizmli kişilerin %40 asla konuşmaz. cümle kurmada, anlamada, zorluk yaşarlar. yazdıklarına bakılırsa sende bu septomlar yok!
nöroloji , psikiyatri gibi dallar bu hastalığın tedavi ve tanısını koyabilir.

Nurtan
Çocukluğumda travmatik olaylarda yaşamıştım beni üzen ve derinden yaralayan. Bende sonradan zeka geriliği oldu. BEN ANLAMA GÜÇLÜĞÜ ÇEKİYORUM. VEDE okuduğumu hiçmi hiç anlamıyorum. Daha önce şizofreni hastalığım vardı. Ben yendim diyorum şizofreniyi. Belkide ilaçlarla yendim bilmiyorum. 7 yıldır düzenli olarak bir gün bile ara vermeden ilaçlarımı hiç aksatmamıştım.

Öğrenme güçlüğü olabilir. yani disleksi. diskleksininde çeşitleri vardır. test yaptırabilir siniz. öğrenme güçlüğü tedavi ve eğitim destekli yenilebilir. siz öncelikle bir uzmana gidin.

Nurtan

Empati becerimde hiç yok. Takıntılıyım da. Kafamın içinde bi düşünce yok. Kendimi suçsuz, günahsız gibi hissediyorum. Bütün insanları eşit görüyorum, insanlar arasında ayrım yapamıyorum.

Son düzenleme:
Bu hastalığa geç yaşta tutulmuşsa biraz daha hafif atlatıldığına dair bilgilere rastladım.

ŞÖYLE BİR KESİNLİK Mİ VAR YANİ
Bu hastalığa ilerleyen yaşlardada tutulabiliriz.

NÖROLOJİ BAKARMI
Otizm Spektrum Bozukluğa
MUAYENE OLMAK İÇİN.

Bu 2 hastalığın tedavisi aynımıdır?
Yoksa farklımıdır?

Bana herşey imkansız geliyor. Kafamda bitirmişim heralde.
Herhangibir yere gitmek, eve gitmek, evden çıkmak, yürümek, ölüm gibi geliyor bana.
Eve herhangir kişi veya misafirin gelmesi bana zulüm geliyor.
Bende misafirliğe gidemiyorum. Düğüne bayrama nişanada gidemiyorum.

benim gibi yaşantısı olan varmı?

@ayDÜNYAvazo evden çıkmak yürümek sana neden ölüm gibi geliyor yoruluyormusun o anlamdamı zor geliyor
ayrıca misafirde istemiyorsun ne oluyor tam olarak sorunu anlatabilirmisin.

İnsanlardan sıkılıyorum, özelliklede tanıdığım insanlardan.
Birde ki insanların yanında duramıyorum diye bişeyde var. Misafir gelmesini isterim ama rahatsızlık duyunca olmuyor.

Misafirin biran önce gitmesini istiyorum. Bana o dakikalar azap geliyor. Tahammül edemiyorum hiçbirşeye.

İnsanlardanda korkuyorum. Nedenini bilmiyorum.

@velhasıl08

Diğer insanların yanında duramıyorum.

Diğer insanların yanında durunca moralim bozuluyor ama tek başıma durunca rahatım.

Diğer insanların yanında kendimi kasıyorum, rahat olamıyorum hiç.

İçimden geçenleri kimseye anlatmıyorum vede içimi kimseye dökmüyorum / dökemiyorum.

Hocam seni çok iyi anlıyorum,bende yıllarca aynı problemleri yaşadım.Ailemle bile aynı odada oturamıyordum,dışarı çıkamıyordum,Xeplion ığne kullanmaya başladıktan sonra şikayetlerim geçti.
Sen kullandın mı bu iğneyi

Seninde başına bir kaza geldimi. Beni anladığına sevindim. Ne kadar zamandır kullanıyorsun bu iğneyi ve başka ilaçlar da kullanıyormusun. Biraz bilgi versene zahmet olmassa arkadaşım.

Nasıl bir iğne bu

herşeyi pisikiyatriye baglamayın ya insan düşünen varlıktır

ayDÜNYAvazo

Hayır ben bir kaza geçirmedim ,Xeplion şizofreni iğnesi ama , ben ne hayal görüyorum ne de sesler duyuyorum.Şizofrenilerde olan anormal durumlar yok bende..
Rahatsızlığım evden çıkamamak ailemle bile aynı odada oturamamaktı,insanların yanında kendimi kasıyordum,insanlarla aynı ortamda bulunamıyordum.Odam ile mutfak arasında geçen bir yaşantım vardı.

Xeplion iğne maceram biraz karmaşık..8 ay kullandım ,çok olumlu etkisini gördüğüm gibi yan etkilerinide gördüm , yan etkilerine artık tahammül edemediğim için bıraktım ve Rispedral constaya iğneye başladım..
Şu an rispedral consta kullanıyorum ama düzelmemi sağlayan Xeplion oldu ..
Şu an dediğim gibi rispedral consta iğne , iğneden kaynaklanan kasılmaları önlemek için Akineton(15 gün önce kullanmaya başladım) ve uyku için redepra kullanıyorum..
Explion kullanmaya başlamadan önceki halim ile şimdiki halim arasında çok fark var , %80 düzeldim..

Aaa şaşırdım şimdi doğrusu. Senin tanıların ne peki?

Doktorumla ben bi konuşurum bu konuyu. Bende de yok SES / GÖRÜNTÜ vs. hiç olmadı.

Konuda başka görüş olan varmı?

@Paranoya
Ben şizofreniyi yendim.

@TungaTunga
Ne gibi yan etkileri vardı sende?

@TungaTunga

O zaman kullandığın(XEPLİON) iğnenin ne gibi yan etkileri oluyordu. 8 ay kullanmışsın ki faydasını da çok görmüşsün anlaşılan.

Çokmu zordu bu iğneyi kullanmak.

ayDÜNYAvazo

Aşırı derecede can sıkıntısı yaptı,içimde zere kadar yaşam sevinci bırakmamıştı..
Ama herkeste aynı etkiyi göstermiyordur diye düşünüyorum.

Invega isimli bir ilaç var onunla aynı etkin maddeye sahip

İnvega yı ben daha önceden kullanmıştım baya bi zaman. Sonradan doktorum bıraktırmıştı.

ben de insanlarla konuşamıyorum alışveriş yapamıyorum sanki herkes bana bakıyor gibi bakışlardan rahatsız oluyorum kaçıyorum insanlardan
tanım şizoaffektif

lise zamanlarımda düzensiz kullanırdım ilaç ama üniversiteye geçtim eve kapadım 2 senem ilaçsız geçti derken adamakıllı 4,5 yıldır tedavimi aksatmıyorum

Üst Alt