Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

15 Ocak 2025'den sonra emekliliğe başvuranların adım adım sgk süreci

Arkadaşlar 15 Ocak sonrası kuruldan engelli raporu alıp erken emeklilik için başvuran oldu mu ? Oradaki çalışma iş gücü nasıl belirleniyormuş var mı bilen emekli olabilen veya ret alan ?

Merhaba arkadaşlar geçen hafta cuma günü Kocatepe sağlık kuruluna gitti evrak dosya işlemde diyor acaba sağlık kuruluna kaç ayda girer ne kadar sürer bilgisi olan var

@Arazi

Aslında soru yanlış. Çünkü sistem 15 Ocak'ta başlamadı.
15 Ocak'ta sadece vergi indirimi ile emeklilik kalktı.

Emeklilikte çalışma gücü ise,
29 Eylül 2021 de MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ ile başladı.

2008 Sonrası 4A'lılar ve Tüm 4B ve tüm 4C'liler zaten 29 Eylül 2021 den beri aynı şekilde sadece çalışma gücü kaybı ile emekli olmaktaydı.

Yani 15 Ocak başlangıç değil, başlangıç 29 Eylül 2021'dir.

@santomarine,

Burda önemli bir ayrıntı var. EK 1 de hastalıgı oldugu halde kanunsuz bir şekilde emekli etmıyorlar mı yoksa başka bir eksklik mi var

@neoplis,

Aynen öyle red lerin sebebi belki prim günü ya da sigortalılık süresi gibi eksikliklerde olabilir. Red yiyen yazıyor red yedim diye ama devamı gelmiyor.

SEN BAK İŞİNE İŞİN VARSA

@ucuncubahar,
ama 15 ocak 2025 tarihinden önce balthazar dikkate alınıyorken bu tarihten sonra tek hastalık kriteri geldi.biz zaten buna isyan ediyoruz

Engelli emekliliği için 15 ocaktan sonra tek hastalık kriteri geldiği gibi, balthazard hesaplama yöntemi ile alınan raporda dikkate alınmıyor. SGK hastalık listesinde tanımlanan hastalığın olması ve tanımlanan düzeyde(ağır, orta, hafif) olması şartı var. Engelli emeklilikleri bu yeni uygulamayla %95 azalır. Ya da bir değişiklik yapılması gerek.

Ben olayı hiç bilmiyordum yeni yeni öğrenmeye başladım şu 2008 öncesi girişi olanlardan yararlanıyorum sandım 2007 girişliyim diyordum meğer 18 yaş altında kaldığı için o baz alınmıyormuş. 2010 baz alacaklar şimdi ama yasada 2008 sonrası girişli için kriter göremedim, var mı bilen ?

@Caan1, eger bir değişiklik yapılırsa emin ol o tanıya giren hastalık listesini de kısıtlamaya giderler cunku amaçları emekli sayılarını azaltmak engelli emekli sayısı ile beraber var olan emeklileri de sahte sigorta kaydı , boşanma , çalışıyor gösterme gibi nedenler ile en son yetim maaşı adı altında ayrılıp maaş alanların maaşlarını kestiler bu şunu gösteriyor emeklilik kriterlerini daraltıp mevcut hataları en azamiye indirip hazineye yük olacak herseyi son bir kac senede yeni bakanları ile göze aldılar o tayfalardan etkilenen birileri de engelli olan emekli olacak engelliler oldu hatta önümüzdeki ay ve yıllarda daha sıkı islemler göreceğiz bunu bir kac sene yapıp seçime yakın veya erken seçim planı yapıp kademeli emeklilik gibi emeklilik haklarında duzenleme yaptık diyerek bir ellerinde koz bulunduracaklarını düşünüyorum veyada halkın farklı kesimlerine jest yapacak bütçe oluşturmak icin simdiden kollarını sivadilar

Bu senaryoları her seçim dönemleri aralarında görebiliyoruz kesit kesit küçük küçük simdi ekonomik olarak dar dönemden geçtiğimiz su gunlerde bu daha hissedilecek kesimlere yaptırımlar la daha fazla kayıplar oluştu ama ilerde seçim zamanı bunun icin jest yapılacak zeminler arıyorlar bu sebeplerle önceki yıllarda ve dönemlerde hatta iktidarlarda cok etkilemeyen bir şekilde oluyordu bu yöntemler simdi daha sert ve kapsamlı yaşanıyor

Merhaba,

3 Mart Pazartesi SGK Mudurlugune basvurdum, beni 4 Mart Sali gunune onceden randevu aldigim egitim arastirma hastanesine sevk kagidi vererek sevk ettiler.
4 Mart Sali gunu tum muayenelere girmeye basladim
6 Mart Persembe gunu tum muayeneleri bitirip , heyete ciktim
10 Mart Pazartesi edevlette durum bildirir saglik kurulu raporum gorundu.

Asagidaki sorularimda bana yardimci olabilir misiniz? COk tesekkurler

1. Bundan sonra benim yapmam gereken ilave birsey var midir? Durum bildirir raporum hastane tarafindan SGK ya mi gonderilecek?
  2. Hersey olumlu olur ve engelli olmaya hak kazanirsam engellilik baslangic tarihim ne zaman olacak? Ilk SGK ya basvuru tarihim mi yoksa hersey sonuclaninca bana emekli olabilirsin dediklerinde mi?
  3. Tum bu surec ortalama kac gun surer?

@hakkaan,
1-Durum bildirir raporunu sistemden hastane sgk'ya gönderir.
2-Emekli olur denildikten sonraki emeklilik başvurunuz onaylanınca.
3-Sgk'daki yoğunluk sebebiyle iki aylık bir sürece kendini hazırla.

@hakkaan, çalışan olarak mi başvurdunuz?
Eger çalışan olarak başvurdu iseniz olumlu sonuç çıkar ise SGK sağlık kurulundan sonra emekli olur yazısı alın işyerinden çıkış yapıp kidem tazminatını alabilirsiniz sonra SGK ya çıkışı yaptım diye bildirirsiniz yok çalışan değilseniz size bilgi verilir tahsis oluşturulur olumlu olması durumunda

@Manemm,
en son isimden ayrilali 2 yil oldu, issisiz suan

@Mehmet005,
durum bildirir raporu sistemden beni hastaneye sevk eden SGK ya insallah zamaninda gonderilir, onceki yazismalarda mektup yoluyla gonderiliyor filan yazmislardi ama bana biraz mantiksiz gelmisti. Hatta bir arkadas edevletten durum bildirir raporunu cikti alip kendisi SGK ya islemler hizlansin diye goturdum demisti. mumkun mu bu bilemedim tabi

Arkadaşlar yeni süreçte önemli olan gideceğiniz doktorun sizi adam gibi dinlemesi ve gerçekten rahatsızlığınızı tespit etmesidir. ben ilk olarak geçmişte sgk hastanesine gitmiştim doktor kapının girişinde durmamı ve rahatsızlığımı anlatmamı istedi sonra 22 oran verdi, itirazımı üniversite hastanesine yaptım ve Allah kendisinden razı olsun ki gata dan geçmiş bir doktor tüm rahatsızlığımı dinledi ve testleri görüntülemeleri istedi sonra 47 oran verdi tabi buna sgk itiraz edince bu sefer devlet hastanesine gönderildim orada yine hiçbirsey dinlemeyen bir doktor heyeti 27 puan vermişti. şu anda 200 mt den fazla yürüyemiyorum mecburen 2-3 dk dinlenerek gidebiliyorum ve çok siddetli ağrı oluşuyor ancak bu halimle dahi hastanelerde doktorların ilgileneceklerini sanmıyorum çünkü ilgilense dahi onların tespitini bu kez sgk doktorları değerlendirecek yani sizin derdinizi dinleyecek doktor maalesef engelliliğinize karar veremeyecek ve bu süreç gerçekten bir iyileştirme değil aksine çöküştür. Anayasa mahkemesinin iptal süreci en az 5 yıl sürer ve lehe iptal kararı çıksa dahi zaten birçok kişi normal emeklilik hakkını elde etmiş olacak ancak mevcut iktidar devam ederse de anayasa mahkemesi kararını uygulamayarak farklı yasal düzenlemelerle yeni bir magduriyetlik oluşturacak ve yeni davalarla zaman kazanmaya bakacaktır. kısacası siyaset üstü bir konu maalesef büyük mağduriyetliğe dönüştürülmüştür. bu kadar mağdurun olduğu bir camianın siyaseti yönlendirememesi ve bürokrasiye sesini duyuramaması maalesef düşündürücüdür. bu saatten sonra tek söylenebilecek şey; ENGELLİLERE ENGEL OLANLARIN HAYATLARI KAHROLSUN...

4mart tarihinde kocatepe Ankara sgk ya ulaştı evrağım prim günüm herşeyim tutuyor tek hastalıktan %40 oranım var eskidende süresiz raporum vardı tekrardan sevk ettiler çalışma gücü kaybı için aldım durum bildirir onu gönderdik sgk ya 4marttan bu yana henüz bir gelişme yok ilerlemede yok oldugunda yazacağım

@hakkaan, sisteme güvenmeyin.benim 20 Şubat'ta raporum çıktı Ankara eğitim araştırma hastanesinden.1 hafta bekledim SGK ekranından takip ettim bir gelişme olmayınca e devlet çıktısını aldım beni sevk eden emeklilik servisine gittim.raporu kabul etmediler elden getirdim diye.biz sistemden sevk ettik sistemden gelmeli dediler.1 hafta daha bekledim yine gelişme olmayınca hastaneye gittim.görevli evrağın gönderileceğinden bi haberdi.hatalarımı anladılar birkaç güne göndericez dediler.bugün tekrar taciz için gittim.göndermşler.o yüzden takibi sonuna kadar yapın güvenmeyin

@sosyohasan,

Peşine düşmek gerek Ara sıra SGK gidip ne alemde olduğunu sormak lazım hastanenin SGK iletmesi saniyelik birsey ama önüne gelecekte bakacakta gönderecekte sanki dağ deliyor memurlar

Arkadaşlar bu 15 ocak tarihli uygulama sonrası çalışma gücü kaybı kapsamında emeklilik başvurusu yapıp da RED KARARI alan kişilere KARARIN örneği veya içeriği hakkında (neden red verildiği) herhangi bir yazılı bilgi veya belge veriliyor mu yoksa sadece sistemde BAŞVRUNUN REDDİ mi yazıyor. bu husus önemli çünkü itiraz veya dava aşaması için savunma yapılabilmesi adına neden red verildiğinin gerekçesiyle yazılmış olması gerekiyor. teşekkürler

@cengizcik,10 şubatta sihhiyeye gitmiş bu durumu sormuştum reddin gerekçesini SGK dys ekranında çıkan bölümün açıklama kısmına yazıyoruz demişti sihhiyedeki memur detaylı olarak öğrenmek isterlerse buraya gelip öğrenebilirler bu sekilde söyledi tabi burada red alıp gerekçesini öğrenen varmi bilemiyorum

Son düzenleme:
Merhabalar,

Durum bildirir raporun e-devlette gözükmemesi gibi bir durum ile karşılaşan oldu mu? 3 Mart'ta İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kurula girdim. O günden bu yana e-devlette sorgulatıyorum durum bildirir rapor bulunmamaktadır diyor. E-nabız'da 3 Mart tarihli oluşturulmuş bir rapor görünüyor fakat raporun içeriği görüntülenemiyor. Bir fikri olan var mıdır?

@virus1,

Merhaba e-devlet üzerinden durum bildirim rapor sorgulaması bende açmıyor iş gücü kaybı olması gerekiyor ama yok hala işlemlerim devam ediyor gibi gözüküyor yani mavi bir ekran açılıyor Sadece gelen evrak işlemde kaldırıldı işleme devam ediyor gibi ibadeler bulunuyor anlamadım beklemekten başka çarem de yok sanırım ama şunu anlıyorum sanırım herhangi bir uzuv kaybı yaşamımız sonucunda bizlere emekli edecekler Aksi takdirde emeklilik hayal gibi duruyor Ben de kalp rahatsızlığım var 3 damarım değişti hala muallakta olup beklemekteyim

@Manemm,

Ben 10 Şubat tarihinde sevk ile heyete girdim e-devlet üzerinden tekrar tekrar kontrol ettim sorgulama yaptım evrak işlemde yazıyordu sonrasında 10 Mart tarihinde tekrar gittim SSK'ya dediler ki 10 Şubat tarihinde başvuru yapmışsınız 11 Şubat tarihinde heyet sonucu açıklamış fakat evrak hala bizde beklemede görünüyor dedim şu anda Ne yapmam gerekiyor dediler ki Tamam biz şu an işleme alıyoruz gerekli yerlere göndereceğiz size tavsiyem muhakkak gidip sorgulayın ssk'nıza Aksi halde evraklar uzun süre bekleyecek ve İşleme alınmayacak sanırım ya da çok geç alınacak Ben bir ay bekledim sonrasına gittim telefonlarını aldım dahilisini Aldım şimdi sürekli arayıp soracağım teşekkürler

@Profsör,

Benim süreç bitince sizin gibi yapacağım 19 martta test bitince heyet raporumu SGK iletecekler o zaman bir kac hafta sonra kendim bizzat takipçi olacağım sıkıştırmak gerekiyor ki ağırdan alınıp geride kalmasın sonuçta süreç bizim icin zaman kaybı zamanımız kıymetli insaallah sizinde olumlu sonuçlanır buradan paylaşırsanız sevinirim

Bir yakınım engelliden emekiydi ama süreli her yıl yenileniyor. Engelli raporu %65 ama en yüksek hastalık %35 bugün sgk dan dönüş geldi tekrar geçti 1yıl daha maaş bağlandı

Üst Alt