Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç alım süresi 10 yıla çıkartıldı ve menşei kısıtlaması getirildi

Ötv muafiyetinden birisi. 2026 ocakta dolacaktı. şuan aracın değeri 1.5 M , arabayı yatırıyor kullanmıyor. 25k dolara aldığı araç şuan 40k dolar nerdeyse, seneyede bu rakamlara olsa 5 yılda hem aracı kullan hemde üstüne kar et dolar bazında . Bence bu amacına çok uygun oldu 10 yıl kullanım yönünden...

Peki, buna neden olan kişi engelliler mi ki engellilerin hakkı kısıtlanıyor? Bu kar olarak okuduğunuz şey hem kar değil (çünkü satan adam yeni arabayı pahalı alacak (adamın bir arabası varken iki araba olmadı yani) hem de bu fahiş fiyat artışından "kazanç" olayı engellilikle ilgili değil, tc'deki tüm araç sahipleri ile ilgili.

Sözü doğru kurmak lazım hasılı. Bütün bı olan biten bokluğun tek sorunlusu akp'dir. Yaptıkları her her her şey engellilerin aleyhinedir. Bir aracı alıp 10 yıl kullanacak engelli binde birdir. O klasmandaki araçlar 10 yılda ölür vallahi.

@karakaya,
Reis yaparsa yaprak bile kıpırdamaz. :)

Çıkaralan yasa/yönetmelik/tebliğ vs. yoruma açık olmasını anlayamıyorum.

Geçmişe dönük olamayacağını düşünüyorum.

Ayrıca ;

KANUN
DEVLET MEMURLARI KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE
KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
MADDE 12- 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde yer alan “kayıt ve tescile tâbi” ibaresinden sonra gelmek üzere “yerli katkı oranı en az %20 olan” ibaresi eklenmiş, bentte yer alan “beş” ibaresi “on” şeklinde, ikinci fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Cumhurbaşkanı; birinci fıkrada belirlenen yerli katkı oranını yarısına kadar indirmeye, iki katına kadar artırmaya yetkilidir.”

Yasanın sonunda ;

MADDE 29-
Bu Kanunun;

a) 16 ncı ve 19 uncu maddeleri 15/1/2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,

b) 22 nci, 23 üncü ve 25 inci maddeleri 21/12/2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,

c) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,

yürürlüğe girer.

MADDE 30- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

@OturanBoğa,

kesinlikle haklısın ama şu an satılan 5 yaşındaki araç fiyatıyla , o mudaildeki bir aracı aldığında arada yine bir rakam elde kalıyor bu böyle malesef. Yine bir arkadaşım sattı aracını 5 yaşında suberb yi 1.3 M ye , 1M ye sıfır granland aldı . Bunu demek istiyorum istiyorum aslında . Yasal hakkı tabii ama sistem burdan kazancını da sağlıyor...
Bu arada benim araç 10 yaşında fiyatlardan yenileyemiyoruz. ( Engelli araç değil )
Ayrıca bnm raporda %81 , ailecek genetik geçişli bir hastalığa sahibiz Ben ve 2 cocuğum, allah kimseye vermesin, eğitim araştırma ,üniversite hastanesine Ayda bir gidip geliyoruz nerdeyse, burdada bir ölçü kriter olsa ne güzel olurdu mesela ama yok ...

MASALLAH TOPLAM 20 kişi var 10 kişi el kaldırıyor ve hooopp 8.5 m insanın hayatı değişiyor 5 kişinin deilinin ucunda .. ne guzel dunya..
ALLAH onlarada engel nasip eder insallah...

@ucuncubahar, önceki sayfalara gidip yazdıklarımı okumanızı rica ediyorum. tek laf etmemen diye yazmışsın lakin çok laf ettiğim orada duruyor. Sadece nefret kusarak saldırarak yapmıyorum bunu.

@dsarica, bu kararın ekonomiye bütçeye ne faydası var hala anlamış değilim, 10 yılda bir yerli oranı yüksek araba alınınca ekonomiye fayda mı sağlıyor, yoksa her aracta ortalama 200bin tl kdv zararı mı oluyor,

@OturanBoğa, bana işkembeden sallıyor gibi geldi. ancak burası türkiye olmaz denen herşey olabilir

@reciss, yayınlandıgı tarihten itibaren gecerlidir yazması bişey ifade etmiyor mu size ?

peki limitle ilgili bir gelişme var mı ? 2200 falan olacaktı değerlemeye göre.

bi yasa cıkıyor ve hiç bir konuda netlik yok gerçekten magduriyetin dibini yaşıyoruz . aparatlı aracımı ayın 9 unda sattım ve yıl sonu limit artışını bekliyordum . bu süreçte diziksel engelim senebiyle oldukca zorlandım. bu supriz oldu ve arac ihtiyacım sebbeiyle yasaya uygun arac için başvurumu yaptım. şimdi soylenenlere gore bu arac hakkımda mı yok ?

@assassin_gck,

ÖTV 2002 başladı doğru daha önceden ortopedik engelliler vergi muafiyeti adı altında araç alabiliyordu İlk aracımı bu şekilde almıştım ilerleyen yıllarda bu kapsam genişletilmesi ve ÖTV ile bugünkü halini aldı

@Klavyetor,
Katkı veren arkadaşlara teşekkür ediyorum. Eksiği gediği ile rapor yollandı.

Özleleştiri: Bizden bir halt olmaz! Bakana direkt ulaşma potansiyeli olan bir yazıya bile katılann sayısı söven sayısının neredeyse 1/10'i...

Cevaben dönen arkadaşlara olan sorumluluğumdan dolayı raporun bir ksımını aşağıya ekliyorum.

Engelli vatandaşların ÖTV Muafiyetli araç alımlarında yapılan güncel değişiklik ile suiistimalin önüne geçilmesi ve bu hakkın pozitif ayrımcılık uhdesinde amacına uygun kullandırılması amaçlanmıştır. Fakat yapılan bu kanun değişikliği ile önceki yasadaki açıkların oluşturduğu suiistimallerin hedeflendiği şekilde önlenmesi mümkün olmadığı gibi belli bir engel gurubunda da ciddi bir mağduriyete sebebiyet vermiştir.

Yasada engelliler iki grup halinde bu haktan yararlanmaktadır.

1 - Bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırmak kaidesi ile bu haktan yararlanan malûl ve engelliler. (Ortopedik engelliler)

2 - Bizzat aracı kullanamayan, %90 ve üzeri iş gücü kaybına uğramış olup kanunlar çerçevesinde vekil/vasi tayin ettiği kişilerin şoförlüğü marifeti ile bu haktan yararlanan engelliler. (Yaşlılık sebep engellilik raporu alanlar, zihinsel engelliler, süreğen hastalıklar vb.)

4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun “Diğer istisnalar” başlığında detayları belirtilmek kaidesi ile bu haktan yararlanmak için konulan belirleyici ana kısıtlar/şartlar şunlardır.

- Üretimde En Az %40 Yerlilik Oranı.

- 10 Yıl Satamama.

- Araç Fiyatında 2.247.114 TL Üst Limit (Vergiler Dahil)

Yukarıda belirttiğimiz ilk grupta yer alan Ortopedik Engellilerin önceki yasada oluşan mağduriyetleri bu düzenleme ile daha da artmıştır. Araç fiyatındaki üst limit zaten araca ulaşmada başlı başına bir mağduriyete sebep iken 2025’te gelecek olan “Üretimde En Az %40 Yerlilik Oranı” artık teknolojik donanıma sahip araca ulaşmayı imkansız hale getirecektir.

Sadece üst eksrtemiteye has (eller) özel tertibat ile otomobilini kullanan ortopedik engellilerde, otomobildeki sürüşü destekleyen teknolojik donanım arttıkça, engellinin hem kullanım kolaylığı sağlanmakta hem de daha önemli olan sürüş/can güvenliği azami derecede artmaktadır. Düşünülenin aksine otomobildeki bu teknolojik donanımların olması engelli için hayati anlamda önemli olup bir lüks veya konfordan ziyade zarurettir.

Örneğin seyir esnasında bir eli ile direksiyonu, bir eliyle de fren/gaz tertibatını idare eden bir engelli için en basit bir hız sabitleme özelliği bile diğer elini boşa çıkarıp o esnada başka bir ihtiyacını karşılama anlamında çok kıymetli bir katkı yapmaktadır. (su içmek, oturuş pozisyonunu rahatlatmak, ekstreme araç içi durumlara müdahale etmek vb.)

Konuyu daha iyi ifade etmek adına bir örnek daha vermek gerekirse, çarpışma öneyici gibi teknolojik bir desteğin fren gibi kaba kuvvet gerektiren bir noktada bunu yapabilmek için anatomik anlamda daha güçsüz olan sadece ellerini kullanan bir ortopedik engelli için ne derece güvenliği arttırdığı aşikardır.

Hatta aracın segment olarak üst seviyede bir kasaya sahip olması da yol tutuş ve aerodinamik açıdan trafikte seyir esnasında oluşabilecek engelli sürücü kaynaklı potansiyel kazaların da önüne geçecektir.

Sadece kısıtlı bir kısmına değindiğimiz bu teknolojik sürüş desteklerinin bile ortopedik bir engelli için ve dolayısı ile içinde bulunduğu diğer trafik paydaşlarının da seyir güvenliği için çok büyük bir önem arz ettiği aşikardır.

Güvenlik arttırıcı sürüş destekli bu teknolojik donanımlar otomobillerde standart olmayıp her bir paket maliyet oluşturmaktadır. Bu maliyet ile oluşan otomobil fiyatları mevcut vergiler dahil otomobil bedeli üst limitini aşmaktadır. Dolayısıyla sadece üst ekstremiteyi (eller) kullanan ortopedik engelliler için zaruret olan bu otomobillere ulaşmak “Bedel Üst Limiti” ve “Üretimde En Az %40 Yerlilik Oranı” ile maalesef imkansız hale gelmektedir.

Bizzat kendi kullanmayan, %90 ve üzeri Engellilik Raporu ile alınan ÖTV muafiyetli araçlarda vekil/vasi tayin ile ile aracı kullanan şoförler için araçtaki teknolojik donanımın ve aracın kasa segmentinin sürüş güvenliğine etkisi, aracı sadece üst ekstremite yani elleri ile kullanabilen ortopedik engellinin sürüş güvenliğine etkisi ile kıyaslanamayacak kadar azdır.

Yasal temsilci/vasi olarak belirlenen şoförün bedensel bir engeli olmadığı için araca hakimdir. Herhangi bir teknolojik ve yapısal ekstra donanıma ihtiyacı yoktur. Bu kişinin gayesi sadece bu grupta debelendirilen engellinin mobilitesini sağlamaktır.

Lakin, sadece ellerini kullanarak özel tertibatla aracı hareket ettirebilen bir ortopedik engelli araca ancak ve ancak teknolojik donanım ile hakimdir. Bu donanıma erişmek de bir konfordan ziyade zarurettir.

Görüldüğü üzere haktan yararlanma bazında kategorize edilen bu 2 engel grubunun aynı hükümlere tabi tutularak kanundan eşit yararlanması mümkün olmayacağı aşikardır. Aynı zamanda hem büyük bir mağduriyete sebep olacağı gibi hem de devletimizin vergi kaybına uğramasına yol açan bir dizi suiistimalin devamına da sebebiyet verecektir.

Kanunun amacına en uygun şekilde hizmet etmesi için alınacak bazı tedbirler ve düzenlemelerin yapılması elzemdir.

Bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran Ortopedik Engelliler için yapılması fayda sağlayacak düzenlemeler şöyle olabilir:

- Üretimde En Az %40 Yerlilik Oranı şartının kaldırılması.
- Araç fiyatında Üst Limitin kaldırılması veya 150 Asgari Ücret vb. endeks oluşturularak güncel konjonktürde ihtiyacı karşılayacak bir seviyeye çekilmesi.
- 10 Yıl olan Satılmaz Süresinin 5 Yıla indirilmesi.

Bizzat aracı kullanamayan, %90 ve üzeri iş gücü kaybına uğramış olup kanunlar çerçevesinde vekil/vasi tayin ettiği kişilerin şoförlüğü marifeti ile bu haktan yararlanan engelliler için:

- Üretimde En Az %40 Yerlilik Oranı şartının devam etmesi.
- 10 Yıl olan Satılamaz Süresinin devam etmesi.
- Araç fiyatında Üst Limitin 60 Asgari Ücret vb. gibi bir endeks ile belirlenip ihtiyaç olmayan yüksek bir bedel ile Devletimizin vergi kaybının önüne geçilmesi.

ÖTV Muafiyetli araç alımında bayi ve alıcılar açısından da devlet vergi kaybına uğratılmaktadır.

Bazı bayiler üst limiti aşan araçları limit fiyatına indirgeyerek farkı elden almaktadırlar. Böylece aradaki fark ya aksesuar olarak ya da elden nakit belgesiz alınarak bir vergi kaybı oluşmaktadır.

Sık karşılaşılan suiistimallerden bir tanesi de şudur. Vasi/vekil şoför tayin edilerek alınan araçlarda bizzat kendi aracı kullanamadığı için üzerine araç alınıp engellinin ikameti dışındaki başka illerde kullanılmaktadır. Böylece engellinin hizmetine kullanılmak yerine farklı illerde ikamet eden kanuni vekilinin şahsi işlerine hizmet etmek sureti ile usulsüz kullanım oluşmaktadır.

Bunun da önüne geçilmesi sonucunda kişi ikametini engellinin olduğu yere ya da engellinin ikametini kendi yanına alarak yasadaki açığı kullanmaya tevessül etmektedir. Fiili olarak engelli ve vasi/vekil şoför farklı illerde ikamet etse de resmiyette aynı adreste bulunmaktadır.

Dolayısı ile hem etkin trafik kontrolü hem de yılın tespit edilen farklı zamanlarında bu kullanımların teftiş edilmesi devletimizin vergi kaybının önüne geçip muafiyetin amacına uygun şekilde kullanılması sağlanmış olacaktır.

ÖTV Muafiyetli Araç Alımı kişilerin haksız zenginleşmesi için tanınmış bir hak değildir. Aksine engelli bireyin bedensel engelinden dolayı hayata entegrasyonunda yaşadığı dezavantajı ortadan kaldırmak adına Devletimizin sosyallik İlkesinin bir tezahürüdür.

Topluma entegre olmayan bir engelli, Devletimiz üzerine bir yük olacağı gibi sosyokültürel açıdan da toplumun müreffeh bir noktaya ulaşmasında zaaf olacaktır. Karşıt olarak topluma entegre olan ve akabinde toplumun yapı taşlarından olan bir aile kurması durumunda da hem ülke adına bir katma değer hem de engellilik noktasında olumlu bir örnek olarak farkındalığa sebep olacaktır.

Siyasi açıdan hizmetin lokomotifi olan halkın teveccühü yani oy zaviyesinde de üzerinden basitçe geçilecek bir konu değildir. Basit gibi görünen ÖTV Muafiyeti düzenlemesinin negatif etkisi de göz ardı edilmemelidir. Bu noktada oluşturulacak bir mağduriyetin oy anlamında kayıp oluşturması kuvvetle muhtemeldir.

bence 2025 ten sonraki araçlar için 10 yıl süresi var eskiye dönük olmaz.

zerre anlamadığım şey "SUİSTİMAL"....işlerine gelince koskoca devletiz, gelmeyince suiistimal var. deli misiniz siz ya?? suiistimali bulup cezalandıracağına hemen kolayına kaçıp yasakla, aferin size, iyi halt ettiniz.

27.12.2024 TEN ÖNCE ALINAN ARAÇLARINDA 10 YIL SATILAMAZ denmesi kabul edilebilir birşey değildir. Bu kesinlikle kabul edilemez. Bu hukuka aykırı hayatın akışına aykırı.

@Klavyetor, ortopedik engelliler yaşasın,90 üstü engelliler ölsün talebinde bulunmuşsunuz. ayakta alkışlıyorum. ne demişler kimse sınanmadığı günahın masumu değildir.

• Beğen
Reaksiyonlar: Cak
SUİSTİMAL diye birşey yok. Eve ekmek alıyorsun. Annen yiyemez baban yiyemez

Kardeşin yiyemez abu subuk işler.

Son düzenleme:
@assassin_gck , öyle demedim ama öyle anladığın için anlatmam lazım.

Yasanın amacı engellinin topluma entegrasyonu ve hayatını idame ettirmesine destek. Ortopedik engelli birisi ile %90 ve üzeri bir engelli üzerine aracı alanın konumlandırılması aynı olmamalı. Olursa böyle oluyor. Birisinin araca hakimiyeti teknolojik donanım ile oluyor. Diğer ise bir bedensel bütünlük sahibi. Aracın üzerinde fren, gaz, direksiyon düzeneği ile tüm uzuvlarını kullanarak hakimiyet kuruyor. İki grupta da amaç engelli bireyin mobilitesi ve güvenliği.

Burada sana soruyorum:

Vasi şoför için mi araçtaki sürüş güvenlik donanımına daha çok ihtiyaç var yoksa elden kullanan ortopedik engelli için mi?

Karşınıza bir nesne çıktı; hanginiz daha önce frene basar karşınıza çıkanı ve kendinizi güvene alırsınız?

Bu noktada doğru ve makul ayırımı biz yapmazsak bürokrasi aynen yaşadığımız durumda olduğu gibi toptancı bir zihniyetle hepimizi cezalandırıyor.

Sınandığını noktada sana suç veya masumluk addetmeyeceğim. Eminim ki yükün ağır. Buna bir ölçüm yapmıyorum. Allah yardımcın, yardımcımız olsun. Sadece işleyişi bildiğim için ilk etapta yapılması gereken prosedüre göre aksiyon aldım.

Lütfen yazıyı arı bir zihinle tekrar oku. Seni incitme ya da kategorize etmek niyetinde dedğilim. Sadece süreci profesyonel ve herkes tarafından söz söylenmeyecek noktaya evirmeye çalışıyorum.

Son düzenleme:
Bana arabayı alırken 5 yıl satamazsın bu şartla alabilirsin deniliyor ben de bunu kabul ederek arabayı alıyorum sonra 10 yıl oluyor 10 yıl şartını bilseydim belki almayacaktım (alırım almam bu kısmı tartışma konusu değil) böyle şey olmaz maçın ortasında kural nasıl değişir ?

@Klavyetor, okudum yine aynı fikirdeyim, taleplerinde apaçık yazıyor kime ne fayda sağlayacağı ya da sağlamayacağı, 90 üstü engellenin taşınabilmesi için gereken araç hacminin ne kadar önemli olduğunu da düşün, tekerlekli sandalyenin kaplayacağı yeri, küçük araçlara engelliyi tekerlekli sandalyeden alıp araca bindirmenin , daha sonra onu koltuktan kaldırıp tekrar sandalyeye koymanın zorluğunu düşün, ben 80 kilo engellimi indirip kaldırmaktan fıtık ameliyatı oldum ben, bende bel ağrısından frene basamıyorum artık ne olacak şimdi ? sen öyle bir yazmışsın ki haklı olarak bir tarafın kısıtlarını genişletmeyi talep etmişken , diğer tarafa her türlü kısıtı reva görmüşsün.Aşırı egoist taleplerde bulunmuşsun, üzülerek söylemek zorundayım

@turan1977, işte bi tane daha, bu karara karşı olduğumu belirterek soruyorum , bu alınan kararlarda devletin kar ettiği durum nedir ki sarayın masrafları çıksın, aksine 5 yıla bir elde ettiği %20 kdv yi kaybediyor.

bu karar devlete fayda değil zarar vermektedir. ne kadar pahalı ve erken yenilenebilir araç devletin kasasına girecek kdv den kar demektir. 5 yılda bir arac basına 200bin kdv geliri olacakken 10 yılda bir 100bine düstü gelir . hangi mantık ile devletin kar ettigini düşünüyorsunuz ? bunun arkasında kar falan isteği yok daha önce de yazdım tamamen bazı vekil ve bürokratların cekememezlikleri. engelli nasıl olur da lüks araca biner onlar gibi. tek dertleri bu

@assassin_gck,

Kabul etsen de etmesen de senin bu haktan etkilenme seviyen ile ortopedik bir engellinin etkilenme seviyesi aynı değil!

Ayağında fıtık varsa elden tertibatlı bir düzenek ile aracı kullanma rapor kodu al, konuşmamız faydasız bir polemikten çıksın. Yok o ayakla halen frene basıyorsan ve aracında elden tertibatlı bir düzenek yoksa popülizm yapmaktan öteye gitmez bu konuşma!

Çocuk değiliz, geçtim frene basmayı yürümek için dahi yere basamayan bir ayakla fıtık sebepli frene basamayan ayak kıyas bile olmaz. Senin o fıtıklı ayağına sahip olmak için geçtim ötv bedelini, uğruna hayal bile edemeyeceğin bedelleri ödemeye razı engelliler var.

Ayrıca alacağın araba önce de minibüs değildi. Yine aynı tip araçtı. Bu değişiklik senin elinden pek fazla bir şey almadı konfor dışında ama ortopedik engelli birisinin sürüş güvenliği dahil çoğu şeyini iç etti!

Kusura bakma, olay bu!

Mağduriyetin ağa babasını tekerlekli sandalye ya da koltuk değneği kullanan ortopedik engelli yaşadı!

@Polmiks,işte mesele bu , donanım pahalı diyerek bir tarafa 150 asgari isteyen arkadasıma ben de bu şekilde cevap verebilirim artık gsr 2 zorunlulugu var öyle ekstra donanım parası ile lüks araca gerek yok, clioda da var gsr2 artık onu alabilir ama misal clio ya nasıl bindireceğim engelliyi tekerli sandalye ile ? böyle mi yiyelim birbirimizi ? sen çıkıp da ona ver şuna verme dersen tepki alırsın ve adil olmazsın dopal olarak, her iki seçeneginde zaruretleri var. sadece kendi mağdur gibi yazmış , bir de bizlerden fikir istemiş de fikir beyaz eden olmamış. ben beyaz ettim fikir tek kelimesini eklemiş mi acaba

@Klavyetor, o kadar mesajdan fıtık var frene basamıyorum u mu dert edindiniz. onun yazılma amacını anlamamışsınız, ya da anlatamadım.

@assassin_gck,

Farkıında olman gereken konu sen ve orotpedik engelli birisinin aynı şartlara tabi olmaması. Ama sen ısrarla o ne alıyorsa bana da lazım diyorsun!

Taşıdığın engellinin hakkını korumak yerine kendi belinin konforunu düşündüğünün farkında mısın?

Şunu kabul edin engelli refakatçisi olmakla engelli olmak aynı şeyler değil! Allah iki durumu da kimseye vermesin o ayrı. Ama azcık şu ben merkezcil bakış açısındna sıyrılıp bunu farkına varın...

Herkesin merak ettiği bu sorunun cevabını en iyi gelirler idaresi maliye bilir şimdi daha yasa yeni bir haftaya her şey belli olur vergi dairesine sormak lazım yasada açık ve net önceki araçları kapsıyor diye bir ibare yok ya ek yönetmelik çıkacak ya da resmi gazetede yayınlandığı tarih dikkate alınacaktır kişilere göre kişiye göre yorumlama olmaz kanunun geriye islemesi için yasada belirlenmesi gerekir net olarak yazması lazım

ben kendi isteğimi anlatayım da susayım artık, ben isterim ki engelli arkadaşlarım abilerim kardeşlerim en güzel araçlara binsinler, hiçbir sınır ve vergi olmadan, zaten hayat onlara bir kısıt vermiş , devlet ve insanlık olarak bir kısıt da biz eklemeyelim, sağlıklı bireylerde çok daha fazla haklara sahip olmalarını düşünüyorum. gerekirse devlet bu araçları bir fondan karşılayıp vermeli. çünkü en ucuz aracı almaya bile maddi gücü olmayan engelliler var ülkede.
benim de engelli yakını olarak taleplerim var, çünkü ortopedik engelli gibi kendi haklarını talep edecek kişiler değil %90 engelliler, siz meseleyi engelli yakını hakkı olarak görmeyin , hakkını bile talep edebilecek durumda olmayan engellilerin yerine hak arayanlar olarak bizi görün. bizim de maddi durumumuz elverse biz de veririz ötv alırız istediğimiz aracı. siz ortopedik engelli olarak kendi cebinizden araç alıp sürebiliyorken, biz ise engelli yakını olarak kendi cebimizden para verip %90 engellinin üzerine alıyoruz aracı, alırken mahkeme kararı satarken mahkeme kararı Allah göstermesin ölürse engelli tüm vasiler hak talep edebiliyor , mahkeme bakmıyor kim verdi bu parayı da aldı arabayı diye ,
kısacası demek o ki siz mi daha şanslısınız yoksa hiçbir kararını kendi alamayan %90 engelliler mi ? bu yönden bakarsak sizden daha fazla pozitif ayrımcılığı hak ediyorlar. Araç sürebilecek kadar şanslı olmayanların haklarını da savunmanız dileğiyle. istemeden herhangi birinizi üzdüysem özür dilerim umarım hakkınızı helal edersiniz

Üst Alt