Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Araç alım süresi 10 yıla çıkartıldı ve menşei kısıtlaması getirildi

Arac tescil yasadan once olduysa kanunen bayi iptal edemez yasa dava etseniz kazanirsiniz magduriyet var yasa geriyede yurumez

@avci0606,

Aracın tescili yapımamıştı. Limit güncellemesi bekleniyordu böyle bir kanundan haberimiz olmadığından hem benim hem bayinin işlemleri yapmıştık ayın 2 sinde evraklar maliyeye gönderilecekti. 50 yaşındayım bir kez araba almadım ilgili kanunla bu sene alalım dedik mağdur ettiler bizi.

@assassin_gck,

Mevcut yönetim olmasaydı böyle bir hakkımız olmayacağını nereden çıkardınız?

Araçlarla ilgili engellilere sağlanan vergi istisnası ÖTV'den önce bile (taşıt alım vergisi zamanında) mevcuttu. Üstelik ÖTV'den önce 5 yıllık sınırlama motor hacmi sınırlaması vs. de yoktu (vergi yüksek olmadığı için çok dikkat çekmiyordu tabii). Bu yönetim zamanında önce motor hacmi sınırlaması geldi, daha sonra da fiyat sınırlaması geldi. Şimdi de 10 yıl kuralı ve menşe sınırlaması (hem de uygulanabilecek en yüksek orandan) getirildi.

Yurt dışından araç getirme olanağı ise fiilen bu yönetim zamanında ortadan kaldırılmıştı, şimdi hukuken de imkan kalmadı. 1997 yılında Almanya'dan 11 yaşında bir aracı çok uygun fiyata getirip 13 yıl kullanmıştım. Şimdi böyle bir şey hayal bile etmemiz mümkün değil.

Bu yönetim zamanında araçlarla ilgili, emeklilikle ilgili rapor ve tıbbi cihaz vb. uygulamalarla ilgili bir gram olumlu bir şey çıkmadı engelliler adına. Elimizden alınan haklar ise saymakla bitmez. Bunu

Bunları kim engellilerin elinden alıyorsa ona karşı çıkmak gerekir. İstediğiniz yönetime oy verir istediğinizi seçersiniz elbette. Ama doğru bilgi ile bir karara varmak lazım.

@Fero006,

Satış konusunda değişen bir şey yok. Aracınız 5 yılı doldurduğunda ötv ödemeden satabilirsiniz.

@Hüseyin İlik,

2020 yılında ÖTV istisnasıyla araç aldım( vergi dairesi aleyhine açtığım davayı BİM kabul ettikten sonra) ve 2023 yılında ihtiyaçtan dolayı fark ÖTV yi ödeyerek sattım. Şimdi yeni aracı ne zaman alabileceğim?

Arkadaşlara da yol göstermesi açısından yanıtlarsanız memnun olurum.

Son düzenleme:
@Polmiks,

Bayinin parayı alıp almamasının bir önemi yok haklı beklenti kuramına aykırı olarak bir gecede jet hızıyla kanununun değişmesinin önemi var.

@ipkins,
Hocam Referandumlarda seçimlerde yetkiyi verdik mi ? Verdik. İstediklerini yaparlar isterlerse kedi köpekleri uyuttukları gibi engellileri de uyuturlar.
Adamlara yetkiyi verdiler şimdi kimse ağlamasın böyle olmaz şöyle olmaz demesin. Yetkisi varsa istediği her şeyi yapabilirler.

@OturanBoğa,
Son mevzuata gore; 2025 oncesi ÖTV muaf tertibatlı alınan araç 5 yıl sonra satılıp tekrar ÖTV muaf 10 yıl dolmadan tertibatlı engelli aracı alınabilirmi? Sizin mevzuat yorumunuz nedir sayın OturanBoğa?

@gunduzm,

Bu konuda benim görüşüm hukuken bu düzenleme yürürlüğe girdikten sonra alınacak araçlar için 10 yılda bir hak doğacağı yönünde. Yani daha önce alınan araçlar için 5 yıl dolduğunda araç alabileceğiniz yönünde. Geçmişte aracınızı alırken yasaya göre "5 yılda bir istisna ile araç almaya" hak kazanmış oluyorsunuz ve bu müktesep hak teşkil eder. Aksinin kabulü yasanın geçmişe yürümesi anlamına gelir.

Ancak maliyenin bunu nasıl yorumlayacağını sizin durumunuzdakiler araç alımı için başvuru yaptığında öğreneceğiz. Tahminim maliye size de 10 yıl sonra uygulanacağı kanaatinde olacak. Ben de bu durumdayım, aracımı ağustos ayında almıştım.

Sizin ve benim durumumuzda olanlarla (bu düzenleme yürürlüğe girmeden önce araç alanlarla) ilgili maliye olumsuz görüş verirse bu durum yargıya taşınacaktır ve yargı nasıl yorumlarsa uygulama o şekilde gelişecektir.

Yani şimdiden kesin bir söylemek mümkün değil. Ama bu konuda çok sayıda ihtilaf ve dava ortaya çıkacağı kesin gibi.

27 Aralık 2024 öncesi alanlar 5 yila tabi diye defalarca yazdım.
Bugün gazetelerde Bakanlık yetkililerine dayandırılan bir haber var: Yasadan önce araç alanlar 5 yil sonra satabilirler ama 10 yıl geçmeden yeni araç alamazlar.

Bakin arkadaşlar,burada bile celiskililer.Otv muafiyetli aracı satma hakkin doğması demek yeni araci alma hakkının da doğması anlamina gelir.

Yasadan önce aracı olup satan ve tekrar araç almak için başvuran arkadaşlara vergi dairesi olumsuz yanit verirse,mahkemeye başvuracak.%100 olumlu yanit alacaktır.

Rahat olun.

Engelliler.biz ailesi olarak aslında en büyük engelliler platformuyuz.Peki bu gücü kullanabiliyor muyuz?
Hayir.

Örneğin: Bu düzenlemeye ilişkin güzel bir metin hazırlayıp,sosyal medya da tüm siyasileri,gazetecileri etiketleyerek bir eyleme imza atsak.Netice alamasak bile dikkat çekmiş oluruz.

Bu gücü kullansak, organize olabilsek, şimdi olmasa da ileride engellilerle ilgili bir düzenleme yapılacağı zaman bizlerin görüşü alınabilir.

@karakaya,

Bakanlık yetkililerine gerek yok, ÖTV'siz satış konusu yasanın 15 inci maddesinde düzenleniyor (5 yıl) ve bunda da bir değişiklik yok. Ne zaman alınırsa alınsın vergisiz satış süresi 5 yıl. Bunu değiştirmeyi unutmuşlar büyük ihtimalle.

Tereddüt edilen konu eskiden araç alanların tekrar bu hakkı ne zaman kullanacağı yönünde. Uyuşmazlık buradan çıkacak satış konusunda değil.

@Hüseyin İlik,

Yasada ve yasanın uygulanması aşamasında, geriye doğru yasa uygulanamayacagı icin burada da bir tereddüt yok. Ancak bazı maliye personellerinin işgüzarlık yapıp, kraldan cok kıralcı olması, yasayı adil uygulamak yerine maliye çıkarlarına göre yontma, yorumlama çabası olabilir. Böyle bir maliye personeli yorumu, özelge, tebliğ vb. olmasi durumunda kisiler yada engelli dernekleri, vb örgutleri dava yolu ile sureci mahkemeye götürebilir. Umarım, engelli arkadaşlara yonelik, yasaya aykırı olacak şekilde bir maliye yorumu gelmez. Zaten engelli insanların sabrını, sinirlerini yeterince geren
maliye bürokrasisi ve cumhur ittifakı daha da ortamı gerecek davranışlardan kacınirlar. Fiziksel engeli olan, hergün bu aracları vücutları, uzuvlari yerine fiili olarak kullanmak zorunda kalan engelli arkadaslar icin bu hak kaybı çok büyük bir hak kaybı oldu. Ayaklari, elleri vb. olmayan, günlük hayatta surekli araç kulkanan arkadaşların bu düzenlemeden muaf tutulması gerekirdi. Devletin kamu kaynaklarinın istismarı önlenecekse, kamu tasarrufu sağlanacaksa, meclisteki araclar, mumhurbaşlanliğindaki, diğer kurumlardaki araçlara aynı kural önce uygulanmalı. Hala ayağı, eli vb. Uzuvları olmayan engelli arkadaşların odeyece OTV ye da sira gelecek ise elbette bizlerde siradan seve deve geregini yapariz, devletimiz o kadar zor duruma düştü ise. Uzuvları olmayan, uxuvlarinı kullanamadıgı için bu araclara ihtiyacı olan tüm arkadaşlar adina, bu yasayı, öneren, çikaranlardan da, devlet adina bu düzenlemede rol alan her kimse hepsinden de utandım. Birilerlerinin tek kalemde milyar dolarlık borçları silinirken, engellin yasam mücadelesi ile dalga geçiliyor sanki. Yazıklar olsun bu duzenlemeyi teklif eden, geciren herkese.

@mehmetbey06,

5 yılı dolan aracın satılmasına kimse mani olamaz. Temel hukuk kuralına yaslanır bu hak. Ama yeni araç alımı için bir önceki araç alımı üzerinden 10 yıl geçmesini şart koşacakları da kesin. Kanımca bu konuda kimse bir şey yapamaz... Bunlar zorunuza gidiyorsa, ilk seçimde bu açgözlü halk düşmanlarını gönderecek oyu kullanırsınız. O gün gelene kadar da nerede bu işleri savunan bir akpli görürseniz suratına tükürmelisiniz..

Engelli haklarinın olduğu, demokrasinin olduğu, cagdaş ulkelerde devletler birakın OTV muafiyetini, engelli vatandaşından kdv almayı, engellinin ihtiyaç duyduğu, isine gidebilmesi, ihtiyaçlarını karşılayabilmesi, hayata katılabilmesi amaci ile araç alimı için maddi ek destek veriyor.

@OturanBoğa sence yasa nasıl olmalı?

Ötv kullanım hakkı kategorize edilmelli mi mesela? Vasi şoför, ortopedik vs...

İlla ki benim yazdıklarımı da okumuşsundur.

Senin fikrini de merak ediyorum bir ortopedik engelli olarak.

@mehmetbey06,

Burada anahtar kelime çağdaş ülke. Engelli olmayanların bile engelli üzerine araç alabildiği bir ülke burası. Her türlü üçkâğıtçılığın mübah olduğu bir ülke.

@Klavyetor,

ben bunları 5 senedir yazıyorum. Yasayı çıkartanlar da nasıl olması gerektiğini biliyorlar. Yani ortada bir bürokratın aptallığı ya da cahilliği yok. En az 3-4 senedir medyasıyla, Maliye uygulamalarıyla gayet de hazırlanan ve günü geldiğinde de saray tarafından yürürlüğe konan bir düzenleme...
Böyle heyecanlı olman ve sanki mucizevi bir şekilde birilerine ulaşınca sorunun çözüleceğini düşünmen senin adına çok hoş. Allah gönlüne göre versin. Ama ben bu işlerden sıkıldım. Yapan ne bok yediğini biliyor ve camianın ağlaşması da umurlarında değil...

@karakaya,

Evet, ben bu halktan ümidimi kestim. Sizlerin duygularını da umuttan değil, Polyanna'nın durumuna düşmekten olduğunu düşünüyorum.

@OturanBoğa bu mücadeleyi 4 yıldır veriyorum. Buraya yazma zamanımı dikkate alma lütfen.

Burda yazdıklarımı dile getirdiğim için çok linç yedim. Buraya geleceğini tahmin ediyordum işin kötüsü şimdi bu suiistimal yüzünden muazzam bir kamuoyu desteği de var, iyi olmuş diyen çok fazla.

Senin önerini yazarsan sevinirim. Süreç için önemli benim nezdimde makul aklı başında öneriler.

@Klavyetor,

Bu olanları konuşmaya başlarken "suistimal yüzünden" dediğin an zaten işe sorunlu başlamış olursun. Ortada zerre kadar suistimal yok. Devlet çıkıp "kışınca karpuzla gezen ötv'siz araç alabilir" derse ve millet kıçında karpuzla gezerse kimse çıkıp "ama aslında bu karpuz sevmiyor" diyemez. Ortada suistimalin s'si dahi yok. Medyanın başarısı da zaten bu, her şeyi suistimale bağlamak. Senin de başlangıcın bu, suistimal. Onun için yanlış sapaktan girersen o yol bir yere varmaz.

daha önce sordum tekrar soruyorum, bu kısıtlamanın veye süre uzatımının, devlete ne gibi bir faydası olacak , devlet burada ne amaçlamış olabilir? benim mantığım almıyor, muafiyetli araç alanlar %20 vergi veriyor devlete. muafiyeti 10 seneye cıkarınca ve arac kalitesi düsünce misal 5 yılda 200bin ortalama kdv alacakken şimdi 10 yılda 100bin kdv geliri elde edilecek, ne bekliyorlar acaba , bu araçları alacak kişiler ötv li araç mı alacaklar yeni uygulamayı begenmeyip. bilakis araç almayacağım eski aracımla idare ederim diyenler de azınlıkta değil. tamamen vergi kaybına sebep olacak bu iş. o yüzden ekonomiye bağlayamıyorum ben bu uygulamayı,
düşünün siz hükümetsiniz zaten zorla seçim kazanmışsınız , sonraki yerel seçimde hezimet yaşamışsınız, ekonomi kötü , hem oy kaybedeceksiniz hem kdv geliri, bunun arkasında bambaşka bir zihniyet amaç var.

@Hüseyin İlik,

Yurt dışı ithal etmek istersek 10 yıl beklemek gerekmiyor diyorlar. Yani süre doldu mu 5 yıl sat. Ok Türkiyede o hakkı elde edemiyorsun 10 yıl bekliyceksin. Ama yurtdışı ithal araç almak istersen ötv kdv ödeyip alabiliyormuşsun. Bu doğru mu bilgisi olan var mı . En azından 10 görürecek kalitede araç alınabilir

Üst Alt