Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

@tb2nhf,

YANİ EN ÖNEMLİ KONU ŞU BİZ MALÜLİYET RAPO

@tb2nhf Malulen değil ya normal hastalık listesinr göre ama zaten hastalık listesine göre oluncada çalışamıyotsun diye biliyorum

@tb2nhf Ben 2008 öncesi girişler vergi indirimi var ise calisabiliyorlar diye biliyorum.2008 sonrası çalışamıyor diye biliyorum

Bugün toplantı mi var bu yasa ile ilgili bugün mu belli olacak bilen var mı ?

@deco53

yazdıkların doğru değil vergi indiriminde oran alacağın bir çok hastalık varken SGK Hastalık Listesi'nde tanımlı o kadar az hastalık var ki.
Vergi indirimi %80 olarak onaylanan raporum, emeklilik için değerlendirildiğinde sadece %0 çalışma gücü kaybı olarak kabul edildi. çünkü hastalıklarım SGK Hastalık Listesinde yok.

Senin yazdığın gibi %60 engelli, %40 çalışma gücü kaybı olayı asla değil!

Hastalık SGK Hastalık Listesinde tanımlı ise oran alırsın, değilse oran alman mümkün değil. Bu Bir.

Ama asıl mesele bu da değil. Görmediğin veya görmezden geldiğin asıl konu herhangi biri (ki yukarıda örnek yazan arkadaşlar var) 4 veya 5 hastalığa sahipse bile yeni yasa da
sadece ve sadece en yüksek oranlı tek hastalığa bakılır maddesi işleyecek. Bu da iki.

Sadece ve sadece birden fazla hastalığın toplanmaması bile ne büyük bir hak kaybı farkında mısın ? Yapılan değişiklikle o kadar fazla engellinin hakkı yenecek ki ateş düştüğü yeri yakar hesabı.

Sen tek hastalıktan %40 çalışma gücü kaybı oranı alıyorum falan yazıyorsun ama %20 + %20 + %30 + %35 + %10 farklı 5 hastalığı olan birinin toplam oranı %0 olacak!

---------------------------------------

Süleyman Soylu'nun OHH, OHHHH videosu vardı, bilmeyenler youtube, google aratıp izleyebilir.

orda çok net biz bu halka ne kadar kötülük yaparsak yapalım gene bize oy veriyorlar OHH, OHHH diyordu siz farketmediniz.

Emekli maaşlarını açlık seviyesinden de aşağı düşürdük, yine bize oy verdiler OHH, OHHH diyordu.
Çalışanları unutmadık kuru soğan ekmeğe muhtaç ettik, yine bize oy verdiler OHH, OHHH diyordu.
Engellileri sürüm sürüm süründürmeye mahkum ettik, yine bize oy verdiler OHH, OHHH diyordu.
Türkleri öz yurdunda garip öz vatanında parya ettik, yine bize oy verdiler OHH, OHHH diyordu.

--------------------------------------

O kadar yazmışsın elle tutulur bir şey yazmamışsın diyenlere; Yasa bu haliyle geçer, yakın zamanda ne seçim var ne de referandum. Kimse ne emekliyi, ne engelliyi ne de başka birini dinler.

Benim hastalığım bu durumdan dolayı dahada artti şimdi kaygım tavan yaptı hadi bakalım

hastalık listesinde hasta var ama sadece ağır engelli sarti var hafif orta belirtilmemiş bu durumda ne olcak ortaya da veriyor normalde sonuç ne olcak.
birde pat diye yasa geldi şu an hak edenler vardı prim yıl rapor onlar ne olcak başvuru hakkınız bubtatihe kadar var demeli

AKP yi biliyor olmanız lazım. hiç bir zaman engellinin yanında olmadı. Adamların varlığımızdan haberleri yok. asıl baskıyı CHP ye yapmamız lazım. çünkü muhalefetin bizim oylarımıza ihtiyacı var. İlk seçimde AKP yi göndermek için bu yasa ile oluşacak olan bu maduriyeti gidermeyi söz verirse oylarımızı alır zaten.

@Aliemin

Yaşayarak öğreneceğiz. Kötü durumları, olasılıkları zihin kabul etmiyor. 2021 Eylül yönetmeliği ile emeklilik hakkım elimden alınmış olduğunu buradan okudum defalarca, zihin kabul etmedi. 2 veya 3 defa emeklilik için tekrar tekrar başvurdum.

- Rapor oranım %80 neden emekli etmesinler ki
- İstedikleri asıl rapor 2016 da sürekli olarak bende de vardı, belki vicdana gelir o raporuma bakarlar sürekli olduğunu görürler vs.
- mucize olur belki

kendi kendimi 3 yıl avuttum bu tarz yalanlarla :)

Sonuç emekli olamıyorum.

hastalık listesinde hasta var ama sadece ağır engelli sarti var hafif orta belirtilmemiş bu durumda ne olcak
Hastalık listesinde olmayan orta ve hafif tanıları için engelli raporunda %0 alıyormuşuz gibi düşünebiliriz. Zaten en büyük hak kaybı da burada bunu anlatmaya çalışıyorum.

25.11.2024 tarihinde verilen teklifin bugün 13:00 itibariyle komisyonda görüşüleceği yazıyor. Belki komisyon sonrası bir açıklama yapılabilir.

Son düzenleme:
Arkadaşlar EYT nin hesabını bize kesiyorlar olayın özü bu. Bu hükümetten ümidinizi kesin artık. Bizim tek şansımız CHP nin başa gelmesi ve adaleti yeniden sağlaması olacaktır. İlerleyen yıllarda emeklilik haklarımız umarım bize iade edilir.

Twitter (x) da #vergiindirimimedokunma diye hashtag başlatalım. eğer kullanan varsa twitter

• Beğen
Reaksiyonlar: oxzd
2008 öncesı rapor ve ayrıca vergı ındırımınde açık açık çalışma gucunun % BILMEM KACININ KAYIP oldugu zaten yazmıyormuydu kı çalısma gucu kaybı dıye sankı daha once hıc olmayan bılınmeyen bır terım buldular ınsanları buna mecbur edıyorlar benmı yanlıs hatırlıyorum aksam eve gıdınce bakacagım belkı buradan bır yasaya ek madde çıkan yasanın ıptalı ıcın daha sonra dava vs vs bırsey çıkmazmı zaten engellılere verılen raporun en bsaında amacı bu degılmı normal ınsanlara gore belırlı rahatsızlık veya kaza sonucu calısma gucunun % bılmem kacının kayıp oldugunun tespıtı degılmı

Çalışma gücü kaybı tespiti için alınacak Durum Bildirir Raporu ile ilgili birkaç başlık.

Sağlık kurulu raporlarında birden fazla hastalık mevcut ise değerlendirmede en ağır sekel bulgu dikkate alınır ve Balthazard formülü uygulanmaz.

Kimlik tespitiyle muayene yapılarak, çalışma gücü kaybı tespit talebine esas hastalıkların, ilgili branşlarca mevcut klinik durumunu açıklayan ayrıntılı muayenesi sonucu; ayrıntılı muayene bulguları, dayanağı tetkikler ve sonuçlar sağlık kurulu raporuna yazılır. Tetkik raporlarının aslı ya da onaylı nüshası eklenir.

Mevcut hastalıklara ilişkin tetkikler, epikrizler, ameliyat notları, patoloji raporları ve benzeri belgelerin aslı veya onaylı nüshası eklenir.

Kurum sevkine istinaden düzenlenen sağlık kurulu raporları yalnızca durum bildirir nitelikte olduğundan, raporların karar hanesinde çalışma gücü kayıp oranı/engellilik oranı belirtilmeden “Sosyal Güvenlik Kurumunca belirlenecektir.” ibaresi yazılır.

Sağlık hizmeti sunucusu tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporunda çalışma gücü kaybı veya engel oranı belirtilmiş ise bu oran, Kurum Sağlık Kurulu ve Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu kararlarında bağlayıcı değildir.

Sağlık kurulu raporunun Kurum Sağlık Kurulunca değerlendirilmesi sonucunda gerekli görülmesi halinde; ilgilinin aynı ya da farklı sağlık hizmeti sunucusu tarafından yeniden muayenesiyle düzenlenecek sağlık kurulu raporu istenir.

Kurum Sağlık Kurulunca verilen kararlara yapılan itirazlar, Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunca değerlendirilir.

Uzun yazıları okumayı sevmeyenler için özetle,

Çalışma gücü kaybı tespiti için Durum Bildirir Raporu olacak

Çoklu hastalıklar değil en ağır hastalık önemli olacak

Hastalığınıza ait bilgiler ayrıntılı şekilde raporda belirtilmeli

Düzenlenen raporda eksiklik görülürse tekrar sevk edilecek

Bu tür raporlarda % oran olmayacak

Hastane tarafından %45 %55 %65 %75 gibi oran belirtilse bile dikkate alınmayacak bu tespiti SGK Sağlık Kurulu yapacak

Arkadaşlar ben anladığımı sizlere özetleyeyim:
1- Sağlık raporu oranları hesaplanırken birkaç hastalığın toplamı için kullanılan Balthazar formülü, yeni düzende emeklilik için bir değeri kalmadı. En yüksek hastalığınızın oranı, iş gücü kaybı değerlendirmesinde baz alınacak. Bu durum zaten 2008 sonrası girişliler için geçerli idi. Yeni durumda 2008 öncesi girişliler bir hak kaybına uğrayacak
2- Maliye Sağlık kurulu devreden çıkarılıyor ve SGK Sağlık kurulu değerlendirmede tek yetkili olacak. SGK'nın Maliye'ye göre daha kritik değerlendirme yaptığı biliniyor. Bu durum da bir nevi hak kaybıdır 2008 öncesi girişliler için.
3- Yeni düzenleme için hak kayıpları engellenecek diyor ancak mevcut yazılarda bu durumun kimleri ve nasıl kapsayacağı yazılı değil. Mevcut emekliler ödeme almaya devam edecek ancak kontrol muayenesi olacak olanların durumu net değil.

@Ary3ho, Yaptığınız özette 1 ve 2 numaralı maddeler anladığınız gibi doğrudur. Ancak 3 maddede yazdığınız durumlar ile ilgili de bir düzenleme mevcuttur. Şu an vergi indirimi ile emekli olan ve kontrol muayenesi belirlenen engelliler için, yasa çıktıktan sonra kontrol muayenesi için yapılacak değerlendirme aylık bağlanması için aldığı rapor ile aynı tarihteki mevzuata göre değerlendirilecek. Yani çalışma gücü kaybına göre değil engellilik oran cetveline göre eskisi gibi olacak. Kazanılmış hakların korunması derken bunu kastediyorlar. Aşağıya eklediğim verilen teklifteki 17. Maddede bu durum açıklanmış.

Aslında yapılmak ıstenen bellı degılmı mumkun olan en az kısıyı emeklı etmek hatta etmemek,zorluk cıkarmak emeklı olanları kontrole cagırıp yenı duzenlemeye bır şekılde tabı tutup onlarında emeklılıklerını ıptal etmek bu kanun vs hepsı emeklılerın alacakları 12500 tl hadı yenı yılda 15 bın olan maaşı vermemek uzerıne kurulan oyunlar
ama iş vekıllere gelınce 1 donem vekıllık yap ondan sonra ömür boyu 50 bın belkı daha fazla kıyat emeklı maaşı al ne guzel sıstem ne guzel dünya

Valla öyle bir dünya yok ben calisamiycam beni emekli etmeyecek he hastaligim olmasina ragmen bakalim çıksın bir hele ne madde ekleyecekler

@ucuncubahar
Hocam bana niye kızdın onu anlamadım :) Ben kendi durumumdan örnek verdim. İlla ki doğrudur diye bir şey söylemiyorum. Benim yorumlamam bu şekilde , araştırıp en doğrusunu sizler bulun bilgilendirin bizi.

Vergi indirimine dokunmuyorlar zaten. Bu uygulama devam edecek. Vergi indiriminden emekli olmayı kaldırıyorlar. Bu nedenle hashtag'i değiştirmenizi öneririm @hakunamatata

@BnymnYldz,

Teşekkür ederim Bünyamin Bey. Umarım uygulama yazdığınız gibi olur. Türkçe anlama bilgilerimi zorlayarak tekrar incelediğimde "tıbbı mevzuat" kısmı beni endişelendiriyor. Yani burada sadece hastalıklar cetvelindeki oranlar da kast ediliyor olabilir. Buradan Balthazar formülü ile hastalıklar birleştirilir anlamı çıkar mı bilemedim. Ama dediğim gibi temennim sizin de yorumladığınız gibi olması.

Şimdi gelir idaresi ile gorustum.Engellik indirimi servisi ile tanıdıgim birisi. Orada çalışıyor sag olsun çok yardimci olmuştu bana,mevcutta vergi indirimi olanları etkilemez hiç vergi indirimi almayanları kapsar dedi bilginiz olsun.👍

• Beğen
Reaksiyonlar: oxzd
komisyo sonuçlandı mı ? takip edebilen oldu mu ?

https://www.gazeteduvar.com.tr/sosy...icinde-toplumun-ihtiyaclari-yok-haber-1738544

ENGELLİ RAPORLARININ BİR KISMI GEÇERLİLİĞİNİ KAYBEDECEK'​

Toplumun genel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak bir teklif hazırlandığını kaydeden Pala, teklifte bulunan ve engelli yurttaşları etkileyen bir maddeye ilişkin de şu değerlendirmeleri yaptı: “Teklifte engellilere ilişkin iptal edilen bir düzenleme var. Bu iptalle birlikte engellilik raporlarının bir kısmı geçerliliğini kaybediyor. Biz bunun kazanılmış hak niteliğinde olduğunu düşünüyoruz”

Madde eklenmesi gerek elbeltte vekilde öyle dedi bakalım göreceğiz ne zaman sonuclanacak

@ucuncubahar,

Merhaba benim merak ettiğim 2021 deki yasayla, 2008 öncesi 4B,4C lilermi 2008 sonrası 4A, 4B,4C lilerinmi yoksa hepsininmi mi vergi indirimi ile emekli olma şansları ellerinden alındı. Onların bir kısmı zaten emekli olamiyor muydu vergi indirimi ile, 2021 hangi kesim emekli hakkını kaybetmisti

@Sevgitt Daha net birşey yok kimsenin emekliliği elinden alınmadi.Yasalassin belli olacak madde ekleyeceklerdir

@samedo99 Sende bu kişinin dediğine inandın galiba. Bu olumsuz durum senide etkilediği için kabullenemediğini biliyorum ama emin ol o konuştuğun kişi verilen kanun teklifini okumamıştır bile. Sana söylediği durumda bunu gösteriyor zaten.

Zaten bunu yapmalarının amacı vergi indirimi ile emekli olma durumunu iptal etmek. Vergi indirimi alan almayan başvuru aşamasında olan süreci devam eden onaylanan diye bir ayrım yok. Biraz zaman ayırıp verilen teklifteki maddeleri okumadan her söylenene inanmak kolaydır ama yanlışa düşürür insanı.

Buradaki olayı iyi düşün 2008 öncesi sonrası önü arkası ayırt etmeden kim emekli olmak istiyorsa artık aynı şekilde emekli olabilecek.

Ancak senin dediğin durum,

"Verilen kanun teklifi kabul edilip yayınlanıp yürürlüğe girmeden önce, 2008/Ekim öncesi sigortalı olup vergi indirimi almış engelli kişiler bakımından yürütülecek emeklilik işlemleri eski mevzuatta olduğu gibi işleyecektir. Yürürlüğe girdikten sonra yapılacak başvurular çalışma gücü kaybına göre değerlendirilecektir"

Buna benzer nitelikte bir madde eklenmedikçe sorduğun kişinin verdiği cevaba benzer yok vergi indirimi almış emekliliği bekleyenleri kapsamayacakmış gibi bir şeyin olması söz konusu değil.

Komisyon bugün toplandı işte sonuç açıklanır mı ne olur sabredip bekleyip göreceğiz.

artık bu yasa tasarısından yukarıdakileri okuyup kim ne anlıyorsa anlayabilir.

Üst Alt