Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

@BnymnYldz Bende aynı şekilde diyorum abi zaten sorduğum kişide o madde eklenmesi gerekiyor diye söylüyoruz işte aynen sonda yazmış olduğun gibi henüz ortada birşey yok kim ne derse desin 👍

@samedo99,

Ben 2021 deki yasayla hangi kesim hakkini kaybetmisti onu merak ediyorum

Son düzenleme:
Cimer'e durumun vahametini anlatan bir istek yazsak olmaz mı?

ben şimdiden iş aramaya başladım bile.bizi kesin atacaklar memurluktan.esnek çalışma yasası çıkıyor 2025 te.ben 2026 ya memur olarak gireceğimden şüpheliyim. onuda geçtim askere bile alabilirler yeni bir düzenlemeyle.onu konuşuyorlar şimdiden youtuberlar.elbette gideriz askerlikten korkum yok ama işte askerlik stresiyle remisyondan çıkabilirim.14 yıllık stavil yaşamım 14 sene öncesine döner

Bu soruya kimse cevap bulamıyor ama tekrar soracağım. Süresiz vergi indirim belgesini daha önce almış olanlar, emekli olmak istediklerinde, yeni yasaya göre SGK hastalıklar listesine göre mi emekli olacaklar? Yani süresiz vergi indirim belgesi daha önce almış, emekli olmamış, ama emekli olmak isterken SGK hastaneye mi sevk edecek?

@Batax,

Bı sorunun cevabı net (tasarıda da var), bu başlıkta on defa yazıldı: Vergi indirim hakkınızın olması size emeklilik hakkı kazandırmıyor. Nokta. Eğer tasarı değişmezse, durum bu. Günü geldiğinde tek bir hastalık için SGK Hastalık Listesi'ne göre yeni rapor almalısınız.

@OturanBoğa Ya güzel abim madde eklenecdk diye vekil kendi ağzı ile söyledi veya eklenmesin neyse daha ortada onaylanan birşey yok neden korku pompaliyor bazı kişiler anlamiyorum.

@OturanBoğa sizin dediginize göre adam yarın SGK gider vergi indirimi var ise emekli olamaz.bu anlama gelir

Şimdi gelir idaresi ile gorustum.Engellik indirimi servisi ile tanıdıgim birisi. Orada çalışıyor sag olsun çok yardimci olmuştu bana,mevcutta vergi indirimi olanları etkilemez hiç vergi indirimi almayanları kapsar dedi bilginiz olsun.👍
buda bir yorum onun yorumu ama

peki Bülent hocam emekliliği haketmis şu an herşeyi tamam olanida kapsamaz mi adam belki hasta belki iş kazası geçirmiş belki haberi olmamış birde agbi özelden birşey sordum size

@samedo99,

ben bişey demiyorum, yorum da yapmıyorum, kanun tasarısı neyse, onu okuyorum. "Değişecek" diyen bunu niye getirdi, hele bi onu yanıtlasın? Değişirse ne ala... Ama bu taslak ortadayken, soruların yanıtı net.

@Aliemin,

Öyle bi ayrım yok. Elde edilmiş bir emeklilik ya da emeklilik başvurusu yoksa, hak da yok.

@samedo99, çok iyimsersin

@OturanBoğa, madde 17'ye göre hali hazırda emekli olup kontrol muayenesi olanlar ilk emekli oldukları yönetmeliğe tabi olacacak diye yorumladım, ama henüz emekli olmayanlar bencede kazanılmış hak statüsüne girmiyor. Açıkçası şahsi görüşümde böyle bir madde eklenmeyeceği yönünde. Bu yasa çıkmadan emekli olanlar kazanılmış hakka sahip olur, emekliliği hakedip başvurmayanlar ise bu haktan yararlanamaz.

Şahsen ben emekliliği haketmiş olup henüz emekli olmasaydım yasadan önce harekete geçer başvurumu yapardım.

Komosyon devam mi ediyor arkqdaslar? Bittiyse de sonuc ne oldu? Bilgisi olan varmidir?

@OturanBoğa,
bende onu diyorum agbi kendi özel sandigima dilekçe versem 20 Aralık itibari ile cikisimi talep ediyorum diye başvuruyu girsem banka sandigima etkiler mi acaba yasa ciktiginda

@Volkano80,
başvurular da hemen sonuçlanmıyor ki başvuru yapmak yeterli olcak mı

Bu kanun teklifi binlerce emekli vatandaşımızın canını yakacak.. maalesef durum budur.

• Beğen
Reaksiyonlar: oxzd
@Aliemin, o konuda emin değilim ama ben sgk emeklisiyim, eyt döneminede denk gelmeme rağmen 2 yada 3 haftada sonuçlanmıştı. şahsi fikrim başvurunun başlangıcı hangi maddeye istinadense o maddeden devam eder ama ben pek güvenemiyorum.

@bessel26, kanun teklifinin şu haline göre hali hazırda emekli olanlar etkilenmeyecek ama yeni emekli olmayı düşünenlerin büyük çoğunluğu emekli olamayacak. zira benim tanıdığım hemen herkese 4-5 hastalığın birleşmesiyle 40'ı ancak geçebiliyor.

@Volkano80,
Emekli olacak şeklinde değiştirmek istiyorum

Bu kanun teklifi yasalaştığı ve yürürlüğe girdiği zaman 01/10/2008 tarihinden önce hizmet başlangıcı olan binlerce engelli vatandaşımız emekli olamayacak.. çok üzücü bir durum..

@OturanBoğa,
Tabloda bazılarında ağır var orta yok hafif var bazılarında hafif yok bu durumda emeklilik durumu nasıl olacak

@(Gölge),
Durumumuz tamamen sosyal güvenlik kurumunda çalışan sağlık kurulu hekimlerinin takdirinde.. büyük çoğunluğumuz emekli olmak için yıllar boyunca çalışmak zorunda kalacağız..

• Beğen
@bessel26, yanılıyorsun tablodan ağır veya orta hafif bir teşiz almak lazım aldıktan sonra SGK onaylamak zorunda burada hastanenin verdiği 1 sayfa rapor önemli😜😜😜

Aşağıdaki linkten bugünkü komisyonun tutanağına ulasabirsiniz. 12 sayfada bir muhalefet vekilimiz engelliler için oluşabilecek sıkıntılardan bahsetmiş. Sanırım Komisyon devam ediyor çünkü Tutanak yarım kalmış. Buradan ulaşabilirsiniz. 1. Ve 2. Sayfada ise öneriyi hazırlayan vekilimiz sunum yapmış ve konuyu özetlemiş.

Linki ekleyemedim isteyenler tbmm günden/ komisyon tutanakları altından ulaşabilirler.

Son düzenleme:
  • Beğen
@izotonik, 13 Sayfalık bir tutanak var. Komisyon başkanı tarafından görsel basın mensuplarının dışarıya çıkarılmasıyla başlamış. Okuyalım bakalım....

Son düzenleme:
@BnymnYldz,
ben ilgili bölümleri buraya aktaramadım siz hem aktarıp hem varsa anlamlı bir şey yorumlarsanız çok makbule geçecektir.

Bu başlık altında konuştuğumuz konu ile ilgili bugün yapılan komisyon toplantısı tutanağına göre GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ ( CHP İstanbul Milletvekili ) haricinde hiç bir milletvekili bu konuya değinmemiş. Genelde diğer maddeler üzerinde konuşmalar yapılmış.

GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ ( CHP İstanbul Milletvekili ) şöyle demiş,

Bu yasa engelliler için ne getiriyor, yine bunu merak ediyoruz. Tabii ki hak kaybı getiriyor gene baktığımızda. 2008
öncesi sigortalı olan engellilerin aleyhine bir durum ortaya koyuyorsunuz. Getirilen teklifin maddeleri, kurum aleyhine açılan davalarda alınabilecek olumsuz dava sonuçlarını engellemek için hazırlanmış âdeta. Bu durum, engelli sigortalıların aleyhine olan bir tablo, gelen yeni çalışma. 2008 öncesi sigortalı olan engellilerin almış oldukları sakatlık raporlarının bu bağlamda yeniden
değerlendirilmesi ve engellilik derecesinin yeniden belirlenmesiyle ilgili açılacak davalarda kurum lehine, engelli aleyhine çıkacak yargı kararlarının zemini hazırlanıyor. Bundan sonra vatandaşın, engelli vatandaşların haklarını vermekle ilgili ne düşünüyorsunuz,kapatmak yerine? Yine, 2008 öncesi sigortalı olan engellilerin engellilik oranları da değiştirilmek isteniyor. Değişikliklerdeki asıl sorun, engellilik raporlarının değiştirilmesi, böylece 2008 öncesi sigortalı olan engellilerin kazanılmış hak olarak tanımlanan haklarının bu değişikliklerle ellerinden alınması söz konusu tabii ki. Yeniden kurul raporu istenecek, 2008 öncesi emekli olan
engellilere ilişkin kazanılmış olan haklar ortadan kaldırılıyor.

Tutanaklar güncellendikçe önemli bir bilgi veya sonuç görülürse ekleme yapılacaktır.

@durasyon Evet teklif var sadece tartışmaya açık yani net birşey yok kabul edilen birssy yok ok

@Sevgitt

2021 deki yönetmelikle ilgili bütün bilgilere buradan ulaşabilirsin :
5510 28'e göre erken Yaşlılık emekliliğinde artık balthazard formülü kullanılmayacak

2021 deki yönetmelikte beni etkileyen şey ise;
elimde 2016 yılında alınmış sürekli ve SGK Hastalık Listesinde tanımlı raporum olmasına rağmen yeniden rapor için hastaneye sevk istemesiydi.

elimde 2016 yılında alınmış sürekli rapor kazanılmış hak olarak görülmedi. -> @samedo99

-----

2021 deki yeni raporda oran alamadım, itiraz ettiğim raporda da oran verilmedi.
2022 deki raporda tanı değişti emekli olamadım (tanı SGK Hastalık Listesinde yok)
2023 deki raporda tanı yine değişti yine emekli olamadım. (tanı SGK Hastalık Listesinde yok)
2024 deki raporda tanı 2016 daki tanı oldu. SGK Hastalık Listesi tanısı da tamam, ohh emekli olabilirim artık derken Sürprizzz yine emekli olamadım.

-----

• Beğen
Üst Alt