2008 öncesi girişlileri olan ve süreli rapor alan engelliler için aşağıdaki açıklama gayet net ve açıktır.
Tutankta aslında yukarıda Sayın vekiller biraz ortalığı karıştırmış lakin SGK Başkan Yardımcısı İsmail Ertüzün beyefendi ortalığı yaptığı açıklama ile toparlamıştır.
Bilinçsiz , bir işi bilmeden konuşmakta çok tehlikelidir.!! ( Ceyda hanımın konuşması )
İlk konuşmalara göre neredeyse haklarımız elden uçtu gitti diye feryat edecekken bu açıklama açıkcası beni ziyadesi ile memnun etmiştir.
Kaldıki teklife itirazda bulunan Sayın Vekilimiz Kayıhan PALA' yı da tatmin etmiştir.
SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Efendim, İsmail Ertüzün, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı. Heyetinizi saygıyla selamlıyorum.
Yapmış olduğumuz düzenlemeyle ilgili birtakım açıklamalar sanırım yöneltilen sorulara cevap olacaktır. Efendim, buradaki düzenleme, Gelir Vergisi Kanunu'ndan kaynaklanan vergi indiriminden hareketle bağlanmaya çalışılan aylıklarla alakalı. Bütün süreç, Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu tarafından yürütülen engellilik oranının tespit edildiği bir husus, 1980'li yıllardan bu yana devam edegeliyor.
Biliyorsunuz, engellilik aslında sosyal yardım, sosyal hizmet gibi alanlarda değerlendirilen ve sosyal hayattaki kısıtları ifade eden bir husus. Sosyal Güvenlikte ise bunun karşılığı çalışma gücü kaybı. Burada yapmak istediğimiz şey, bugüne kadar Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan vergi indirimine bağlı engellilikten aylık bağlanma hususlarının Sosyal Güvenlik Kurumunun çatısı altında yürütmekten ibaret, düzenleme 4 maddede bunu ifade ediyor.
Bugün itibarıyla yaklaşık 306 bin civarında kişi buradan aylık almakta, bunların bir kısmının kontrol muayene tarihleri var, bunların aylıkları ödenmeye devam edecek, kazanılmış hakları korunuyor, bunlarda herhangi bir problem yok.
Diğer husus ise kontrol muayene tarihi öngörülen kişiler, yine, raporu aldığı tarihteki engellilik yönetmeliğindeki kriterler üzerinden değerlemeye tabi tutulacak, bunlarda da herhangi bir hak kaybına yol açılmayacak.
Düzenlememiz...
KAYIHAN PALA (Bursa) - Yani 2008 öncesi mi?
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Evet.
SGK BAŞKAN YARDIMCISI İSMAİL ERTÜZÜN - Evet, zaten şöyle Sayın Vekilim, burada...
KAYIHAN PALA (Bursa) - Çünkü bu açıklığı göremedim ben kanunda ama...
SGK BAŞKAN YARDIMCISI ISMAIL ERTÜZÜN - Bunları özellikle gerekçesinde de yazdık. Kontrol muayene tarihi öngörülmüş aylık ödenmekte olan kişinin süresi sona erdi, KMT'ye gönderdiğimizde değerlemesi yine o raporu aldığı tarihteki yönetmelik çerçevesinde yapılacak. Yani, sizin bahsettiğiniz gibi, çalışma gücü kaybına orada bir dönüş söz konusu olmayacak. Yani dolayısıyla bir hak kaybına burada yol açmayacak.
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Teşekkür ediyoruz arkadaşlar.
Önerge var mı?
KAYIHAN PALA (Bursa) - Sayın Başkanım, biz önergemizi bu açıklamanın üzerine geri çekiyoruz. Çünkü bu açıklama bizim için önemlidir. Herhangi bir hak kaybı olmayacağı burada resmi olarak dile getirilmiştir, biz de bunu seçmenlerle paylaşacağız. O zaman bunda şey yapmamıza gerek yok.