Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

@soneracar59, bende bunun cevabını arıyorum 2008 öncesi vergi indirimli yıl doldu prim 7 ay kaldı bizim ne olacak onu hala anlamış değilim

• Beğen
Reaksiyonlar: oxzd
BU ALÇAK VE HAK GASPINA UĞRATAN YASA TEKLİFLERİNİ SUNAN AKP Lİ VEKİLLER AŞAĞIDAKİLER HERKEZ YAZSIN İNSTAGRAM HESAPLARINI PAYLAŞIYORUM.AĞLAMAYANA MEME YOK KUSURA BAKMAYIN HERKEZ HERYERDE DİLE GETİRSİN SES ÇIKARMAZSAK HEPİMİZE GEÇMİŞ OLSUN

Arkadaşlar burda yorum yapmak yerine post atın Hakan Aksu Sivas Milletvekili

Ceyda Bölünmez Çankırı İzmir Milletvekili

@İsitmemuhammed, geçmiş olsun olacak yeni yasaya göre işgücü kaybın varsa emekli olucaksın şeker tansiyon kolestrol v.s hastalık değilmiş

@Makiyato,

2 sene sonra yeni bi yasa çıkartıp tekrar rapor alin demeyeceklerinin garantisini kim verebilir? Hukuk olsa bu teklif komisyondan geçmezdi zaten,

@İsitmemuhammed,

hocam bende aynı durumdayım son 1 yıl kalmıstı şimdı neyın nasıl olacagını bılmıyorum ama daha en başında vergı ındırımı ıle emeklılığı kaldırıyoruz tek yetkılı sgk olacak dedıler muhtemelen 2008 oncesı gırısı olanlara bundan sonra vergı ındırımın varmı yokmu bakmayacaklar raporunda eskı tarıhlı gıt yenı çalışma gucu kaybına gore rapor tanı al dıyecekler

Son düzenleme:
Eski sürekli olan raporlar geçerliliğini koruyacak diyor ne anlayacağız bundan

• Beğen
@samedo99, hocam süresız engelli raporun varsa süresiz vergi indirimi aldıysan ve emekli olduysan eski geçerliliğini koruyacak.
Ama mesela benim %51 sürekli raporum var. 2008öncesi giriş beni işgücü kaybı olarak hesapliycak

@samedo99, benimde hocam askerlik borçlanması ve 6ay bağkur borçlansam yarın emekliyim ama lanet olsun 150bin TL verecek param yok

Yeni rapor alicaz o zaman bu durumda ne zaman gitmemiz gerek SGK acaba sevk için

Eski sürekli olan raporlar geçerliliğini koruyacak diyor ne anlayacağız bundan
eskı raporunla yıne engellı sayılacaksın ama iş emeklılığe geldıgınde vergı ındırım ve eskı raporu dıkkate almayacaklar çalışma gucu kaybına gore emeklı edecegım dıyor senın benım raporum eskı çalısma gucu kaybı bellı degıl gıt yenı rapor al dıyecekler alabılırsek ne mutlu zaten tansıyon şeker herkeste var bunlar emeklılık için çalışma gucu kaybına sebeb olmuyor dıye kendı aralarında tartısıyorlar ben 2021 dekı son cıkan yonetmelıge gore alamıyorum benım durumum hastalık lıstesınde yok olanlarında tek hastalıktan oran veya tanı almaları ıstenecek sonuç olarak bınlerce kişi madur oldu olacak geçmiş olsun yabarsa akepe yabar......... durmak yoq yola devam........

Son düzenleme:
@İsitmemuhammed, bu konu hakkında bilgim yok hocam ama tansiyon şeker kolestrol onlar için bir hastalık değilmiş işitme kaybında kulaklık ile düzeliyorda sen hasta falan değilsin diyebilir ve oran vermezler

@oxzd,

Orta derecede İsitme Cihazi ve ameliyatla düzelemeyen diye geçiyor hastalık listesinde benim durumum o yüzden sanırım emekli olabiliyorum

Açık ve net şekilde dile getirmişler verilen haklar ile ilgili bir düzenleme yok diye.
Açık ve net bir şey göremiyorum mevcut emekli ve kontrol olanlar için geçerli deniyor 17.madde prim gün sayısı doldurmayı bekleyenler için bir ifade göremedim

@soneracar59,
Amaçları zaten o değil mi kanun maddesi bu şekilde geçerse rapor ve vergi indirimi alanlar geçersiz olacak tüm haklarımız gasp edilecektir

• Beğen
Emeklılık için 2008 giriş oncesı olanları yıllarca vergı ındırımı almaya mecbursun deyıp daha sonrasında malıye yuksek kurulunda rapor oranlarını düşürdüler bugun ise artık bu vergı ındırımını de ıstemıyoruz daha başka bişey bulduk dıyorlar

@hakunamatata, onayladı cunhurbaşkani imza attiği zaman geçmiş olsun

BUNU CİMERE YAZIN İNSTAGRAMDA X DE HERYERDE PAYLAŞIN

Sayın Cumhurbaşkanımız,

Bizler, Türkiye Cumhuriyeti’nin engelli vatandaşları olarak, 5510 sayılı Kanun’a eklenmek üzere hazırlanan ve şu anda Bütçe Komisyonu’nda görüşülmekte olan Madde 17 düzenlemesinden derin bir endişe duymaktayız. Bu maddenin mevcut haliyle yürürlüğe girmesi, biz engelli bireylerin “vergi indiriminden yararlanarak emekli olma hakkını” ortadan kaldıracak, hali hazırda kazandığımız haklarımızı elimizden alacaktır.

Mevcut Durumun Önemi ve Hak Kayıpları

2008 yılından önce sigortalı olan engelli bireyler için, vergi indirimi esas alınarak yapılan emeklilik işlemleri, bizlere uzun yıllardır hak edilmiş bir güvence sağlamaktadır. Bu hak, sadece bir mali indirim değil, aynı zamanda engelli bireylerin sosyal güvencelerini sürdürebilmeleri ve yaşam standartlarını koruyabilmeleri için hayati öneme sahiptir.

Ancak Madde 17, vergi indirimine bağlı emeklilik haklarımızı kaldırmakta ve bunun yerine SGK sağlık kurullarına yeni rapor alınması şartı getirmektedir. Bu durum, bizlerin mevcut haklarının kaybına ve gereksiz mağduriyetlere yol açacaktır. Yeni sağlık rapor süreçleri, hem uzun süreli bürokratik işlemler yaratacak hem de farklı değerlendirme standartlarından dolayı birçok kişinin mağdur olmasına neden olacaktır.

Talebimiz

1. Bu düzenlemenin, sadece yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra sigortalı olan engelli bireyler için geçerli olması; hali hazırda hak sahibi olan bizlerin kazanılmış haklarının korunması.
2. Engelli bireylerin mağduriyet yaşamaması adına, yeni düzenlemenin daha açık ve net şekilde yeniden değerlendirilmesi.

Mağduriyetin Etkileri

Engelli bireyler olarak bizler, zaten yaşamın birçok alanında zorluklarla karşı karşıyayız. Vergi indirimine bağlı emeklilik hakkının elimizden alınması, bu zorlukları daha da derinleştirecektir:
Maddi Güvence Kaybı: Mevcut emeklilik güvencemiz risk altına girecek.
Hukuki ve Sosyal Adaletsizlik: Kazanılmış hakların sonradan iptali, anayasal haklarımızı zedeleyecektir.
Psikolojik Etkiler: Sürekli rapor ve inceleme süreçlerine maruz kalmak, engelli bireylerin yaşam kalitesini düşürecektir.

Bizler, Cumhuriyetimizin ve devletimizin adaletine olan inancımızı koruyarak, bu maddenin engellilerin kazanılmış haklarını koruyacak şekilde yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz.

Saygılarımızla,
Türkiye Cumhuriyeti Engelli Vatandaşları

EK:
Hukuki Görüş
5510 sayılı Kanun’un yeni düzenlenen Madde 17’si, yürürlük öncesinde vergi indirimi esasına dayalı emeklilik haklarını ortadan kaldırmaktadır. Bu durum, Anayasa’nın 2. maddesinde güvence altına alınan “hukuk devleti” ilkesi ile bağdaşmamaktadır. Hukuk devletinde, kazanılmış haklar korunmalı ve yasal düzenlemeler geriye dönük olarak mağduriyet yaratmamalıdır. Bu kapsamda yapılacak düzenlemeler, yalnızca yürürlük tarihinden sonraki dönemi kapsamalıdır.

@samedo99, hocam süresız engelli raporun varsa süresiz vergi indirimi aldıysan ve emekli olduysan eski geçerliliğini koruyacak.
Ama mesela benim %51 sürekli raporum var. 2008öncesi giriş beni işgücü kaybı olarak hesapliycak
Süresiz engelli raporu olup süresiz vergi indirimi varsa prim gün sayısı bekleyenler için de geçerli mi

• Beğen
Simdi mevcut emeklilikleri kapsayan bir durum yok sadece sürekli raporu var ise,

Süreli rapor olan eski haklara sahip uygulama devam edecek

Yeni emekli olacaklar icin ;
hastaliginiz hastalık listesinde işgücü kaybında orta hafif sınıfında sürekli ve tedavisi olmayan bir hastalık ve bir tek hastalık ise ;
40 üzeri raporda 18 yıl 3700 diğeri 16 yıl dan emekli olabilirsin

birden cok hastaliklar hastalık listesinde olmayanlar icin engelli emekliliği için engel sayılmayacak sadece rapor olarak kalacak benim anladığım bu engelli olabilen bu durumda yüzde 80 oranında düşüş olacak öngörüye göre düzenleme yapıp önünü kestiler

Benim anladığım bu

@İsitmemuhammed, %40 olursa 4.100gün
Ağırsa ,3.700 raporun süreklide olsa sürelide olsa kapsıyor. Hatta eskiden vergi indirimi ile emekli olmuş süreli raporlarda işgücü kaybına göre tekrar değerlendirelecek.

Üst Alt