Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

@spica34,
Baktim simdi orada da gozukmuyor aylik bilgisi

@oxzd,
Fakat daha tahsis no vs hicbirsey yok elimde sadece e devletten yaptigim basvuru ve takip no var. Yani maas baglanmadi hala. O yuzden hak sahibi oldugumu iddia edemem gibi geliyor

• Beğen
Reaksiyonlar: oxzd
Insallah dediginiz gibi olur ya da bu yasanin cikmasi 5-6 ayi bulur o arada ben ve benim gibi durumda olan herkes emekli olur

@Aslan Kurt, Fakat daha tahsis no vs hicbirsey yok elimde sadece e devletten yaptigim basvuru ve takip no var.

Vergi indirimi belgenizi gidip SGK'ya teslim ettiniz mi. Sistem sizin engellilik dolayısıyla vergi indirimi ile emekli olmak istediğinizi nasıl anladı? E devletten başvuru yaparken çıkan uyarıyı okuyup bu işlemi yaptınız mı ?

Son düzenleme:
bunlar yine son dakka birşeyler düşünüyorlar ama hayırlısı bakalım.

@Aslan Kurt, max. 1 ayda yasalaşır. malesef sessiz sedasız hepimize geçirdiler. Basını bile çıkarttılar toplantıdan.

Tabi ki yaptim hepsini. Hatta emekli olabilir yazisini bile aldim ona istinaden isyerinden kod 8 ile cikisimi verdiler.

Sgk ya gittim sordum daha eylul ekim basvurularina bakiyoruz sizin ki 2-3 ayi alir dediler. Keske e devlet yerine direkt evime yakin sgk dan elden basvuru yapsaydim. Sirf bu yuzden (gecikme) sebebiyle emekliligim yanarsa kafayi yerim

Aaa pardon elden bir evrak vermedim. Hemen pazartesi gunu vergi indirim belgesini elden teslim edecegim cok tesekkurler

@Aslan Kurt, Aaa pardon elden bir evrak vermedim. Hemen pazartesi gunu vergi indirim belgesini elden teslim edecegim cok tesekkurler

En önemli kısmı atlamışsınız. Siz vergi indirimi belgenizi vermediğiniz için sistem sizi normal emekli olmak isteyenler gibi algılamıştır.

2-3 ay sürecek nasıl bir yoğunluk varmış o SGK'da 🤔 Son zamanlarda vergi indirimi ile emekli olan çok arkadaşımız var 15-20 günde tahsis numarası belli oldu bir sonraki ayda ilk emekli maaşını aldı.

Bugün yetişmezse bile pazartesi günü SGK'ya gidip durumunuzu anlatın ve ilk işiniz vergi indirimi belgenizi teslim etmek olsun. İstemezler belki ama her ihtimale karşı raporunuzda yanınızda olsun. Keşke E-devlet yerine direk gidip başvuru yapsaydınız belkide şimdiye kadar emekli olmuştunuz hayırlısı olsun. İyi Günler

SGK bu ne diyeceği belli olmaz, yeniden vergi indirimi ile emeklilik için başvuru yapmanız gerekiyor derse eğer yetişebilirseniz vergi indirimi belgenizi alıp Kasım ayı bitmeden bugün gitseniz daha garanti olur.

Kasım ayı bitmeden başvuru yaparsanız 1 Aralık itibariyle maaşı haketmiş olursunuz.
Aralık ayı içinde başvuru yaparsanız 1 Ocak itibariyle maaşı haketmiş olursunuz.

Son düzenleme:
Insallah o bir ay gecmeden emekliligim onaylanir. Raporum ve vergi indiririmim suresiz

Bu teklifte ilk imza sahibi olması ile övünen Akp Milletvekili hayırlı olsun dileklerinde bulunmuş 🤐

Meclis Genel Kurulu tarafından da bu haliyle kabul edilirse Resmi Gazetede yayınlandığı günden itibaren geçerli olacaktır.

Bu Ülkede Mültecileri Kaçaklarının yarattığı Ekonomik Yükü geçtim

Başıboş sokak köpekleri bile KUZU Etli Yem ile besleniyor Devlet tarafından.

Yıllarca çalışıp Vergi vermiş ,
Askerlik yapmış belki vatan savunmasını yaparken Engelli Olmuş
Doğuştan dezavantajlı olarak engelli doğmuş
İnsanlar mı ? Yük oluyor
Anlamıyorum artık
Akıl sağlımıda yitireceğim
Yazıklar olsun.....

bence bunun için bir şeyler yapmalı sessiz kalınırsa kabul olur geçer herkes cimer e yazmalıyız veya bir şekilde toplanıp sesimizi duyurmalıyız sosyal medya vs.

@samedo99, aslında açıkça yazdım ama tekrar yazıyım; 2019 yönetmeliğinde 60 puan olarak geçen hastalıktan 2021 de 40 puan alabilmeniz için hastalığa ek birkaç belirti daha göstermeniz gerekiyor. dolayısıyla 2019'a göre 60 alabilecek biri 2021'e göre 40 bile alamayabilir.

@senerbey66, güzel bir noktaya değinmişsiniz. evet bu yasa şimdilik sadece emeklilik için, ama sonuçta işle ilgili bir şey olduğu ve yasanın mantığında engel ayrı çalışma gücü ayrı olarak geçtiği için ve işkur enegelli kontejanıda aslında iş gücü işe alakalı olduğu için yarın çıkıpta sen 40 enegllisin ama işgücünü kaybetmemişsin bu kontenjandan sayılmazsın diyedebilirler.

hayat herkes için (belli bir zümre hariç!) iyice zorlaşıyor.

• Beğen
@BnymnYldz, Hangi Vatana Hangi Millete Hayırlı uğurlu olsun bunlar ya bunlar aklını peynir ekmekle yemiş yada bizle büyük dalga geçiyorlar

@cihan0668, cimerdeb cevap 1/2ayda zor gelir ozamana kadar çok geç kalmış oluruz.

anladığım kadarıyla bu kanun sadece emeklilik işlemleri için geçerli.2008 önce işe girip Kanundan önce çalışan ve sgdp ödeyerek çalışmaya devam eden kişileri bence kapsamıyor.Öyle olsa derlerdi ki 2008 öncesi çalışıyor 2008 sonrası çalışamıyor bunun içinde eşitlik yapıp ikiside çalışacak veya çalışamayacak diye onu maddede belirtirlerdi.Bu kanunun amacı 2008 öncesi ve sonrası aynı şekilde emekli olsun diye yapılıyor komisyonda.Çalışabilir veya çalışamaz diye bir madde belirtilmemiş .

@Volkano80 2021 deki listede obsesif kompulsif bozukluk var ki benim icin değişen birşey yok gozukuyor

Benim hastalığım tek hastalik psikoyatriden yüzde 60 tanıda OKB tedaviye rağmen duzelmeyen

@clark50 Abi sen emekliysen skinti yok şenlik birşey yok 2008 öncesi calisabilir

Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba.
Kanun değişikliği öncesinde emeklilik için hastaneden alınan oran belirten sağlık raporu ve vergi indirim belgesi yetiyordu. Şimdi ise ‘çalışma gücü kaybı oranı’ ifadesi geldi. Bu ifade neyi anlatıyor? Yani SGK değerlendirme yaparken örneğin %90 görme engeli var ancak santralde çalıştığı için işini etkilemiyor deyip çalışma gücü kaybı oranını 0 verebilir mi? Yani işin niteliği de bu kanun değişikliği ile önemli hale geliyor mu ?
Bilen biri aydınlatsın lütfen. Çünkü SGK uzmanları buna dikkat çekliyor. Özgür Erdursun vs.

2024 son golü geldi, senin çalışma gücünü etkilemiyebilir diyecekler muhtemelen.

• Beğen
Calismayanlar için sorun yok o zaman 😁

Ben TV de göreyim o zaman karar veririm birşey belli değil şuan geçip geçmeyeceği belli değil konuşuyoruz işte

2008 ekimden önce engelli vergi indirimi olanlar mi? Yoksa 2008 Ekim öncesi çalışmaya başlayip daha sonra engelli vergi indirimi alanlar mi

@jumanji,

Her iki durum içinde. Hatta 2008 Ekim sonrası çalışmaya başlayanlar da dahil.

Yani özet geçmem gerekirse Ekim 2008 öncesi ve Ekim 2008 sonrası SGK başlangıcı olup emekli olmamış kişilerin hastane raporları ve yaptığı işin niteliği baz alınarak bir ‘çalışma gücü kaybı oranı’ hesaplanacak. Bu kanun(torba yasa) zımmen engelli bireylerin emeklilik haklarını kaldırarak Yalnızca Malulen emeklilik mümkün olacak. Yani engelliliğin çalışılan meslek kolunu etkileyip etkilemediği aranacak. Muhtemelen Masabaşı işlerde çalışanlar engelli emeklilik haklarından artık faydalanamayacak. Umarım engelli sivil toplum örgütleri bu ciddi konunun farkındadır. Yukarıdaki forumdaşın söylediği gibi pamuk şekeri gibi sunuldu.

Moderatör tarafında düzenlendi:
@Aslan Kurt, moralini yüksek tut :) ben tam eyt zamanının göbeğinde emeklilik başvurusu yapmıştım en fazla 2 yada 3 hafta içinde sonuçlanmıştı. hatta şöyle söyleyeyim başvuru için gittiğim sgkda önümde 100 kişiden fazla vardı, kalabalıktan içeri bile girilmiyordu.

@Senyorsen, yaptığa işe göre kavramı çok soyut olur. hafif görme engelli biri bir tanıdığının yanında gözetmen olarak işe girer ya da duyma engelli biri call centerda çalışmak istiyorum der , al sana emeklilik. 2021 sgk hastalık listesine göre bir hastalığınız varsa yaptığınız işten bağımsız olarak oran alır yada almazsınız.

@samedo99, senin hastalığın birebir olabilir, ama benim baktığım bir çok hastalık ya yok yada çok daha ağır şartlara sahip.

@Senyorsen,
Bir sıkıntıda burada başlıyor o zaman, ben şimdi masa başında, satış elemanı olarak yada muhasebe yardımcısı olarak çalışıyor olabilirim, ama işsiz kaldım zaman tekstilde işçi olarak veya farklı işlerde bedenen çok çalıştım, masa başı iş bulamaz isem işsiz kalır isem yine çalişirim, hatta emeklilik hakkım olacaksa şu anki işimi bırakır öyle bir işe girerim.

Benim şöyle durumum var, bilgisi olan cevaplasın lütfen.
Sürekli raporum ve süresiz vergi indirim hakkım var. Emekli olmak için 18 yıl süresini doldurdum, 3.800 prim yattı ve sadece eksik prim olarak 200 gün kaldı. Geriye kalan eksik primi en kısa zamanda tamamlayarak, yeni yasa çıkmadan ve süresiz vergi indirim hakkıyla nasıl emekli olabilirim? Askerliğim muaf olduğu için askerlik borçlanması olmuyor. Bunun bir yolu var mıdır? Para dert değil, tüm parasını karşılayacak param vardır.

Üst Alt